Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Academic Myth Buster


Οι άνθρωποι κατά κανόνα, για λόγους οικονομίας πόρων συστήματος, τεμπελιάς δηλαδή, βολεύονται με διάφορα στερεότυπα για να χαρακτηρίσουν ομάδες ανθρώπων ή καταστάσεις. Π.χ. «Όλες τους είναι πΟτάνες ναούμε και πληγώνουσι τα ανυπεράσπιστα αγοράκια ναούμε και δεν κόβουσι αποδείξεις ναούμε και παρακρατούσι τον ΦΠΑ ναούμε και τοιουτοτρόπως χαντακώνουσι το τρισένδοξο έθνος μας ναούμε. Ναούμε.».

Αυτά τα στερεότυπα μπορεί να έχουν μια σημαντική δόση αλήθειας κάποιες φορές. Μολαταύτα πέφτουν έξω πολλάκις και συχνάκις, διότι οι άτριχοι χιμπατζήδαι, ασχέτως χρώματος επιδερμίδας, μαλλιών ή οφθαλμών, είναι ικανοί με τις κατάλληλες συνθήκες για την μεγαλύτερη φρικαλεότητα, ή για την πράξη του πιο άδολου αλτρουισμού.

Αυτό που μπορεί να σπρώξει κάποιο άτομο ή ομάδα ατόμων προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, είναι η λεγόμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του εκάστοτε εξεταζόμενου τόπου.

Ελλάς: Περιρρέουσα ατμόσφαιρα χύμα στο κύμα, οι πολίτες ενθαρρύνονται να βγάλουν τον χειρότερο εαυτό τους. Κατά τα γνωστά, οι Έλληνες ζουν κατά τύχη.

Σουηδία; Ισχυρό κράτος, αρκετά πειθαρχημένοι πολίτες, συχνά μέχρι ροπομποτοποίησης, γενικά γίνεται προσπάθεια για την στήριξη των αδύναμων και για πλήρη ισότητα παντού, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας. Ή τουλάχιστον έτσι λέει το προσπέκτους που διανέμεται με κάθε καναπέ από το ΙΚΕΑ, ή κάθε Volvo. (H SAAB και τα αυτοκίνητά της πάνε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Μαζί με την Simca, την NSU, την Facel Vega, την Rover, την MG, την Pontiac, την Plymouth, την... Trabant και άλλες πολλές).

Όμως η χλαπάτσα που χαλάει την εικόνα της Σουηδίας (που έχουν όσοι δεν γνωρίζουν τα της χώρας) έρχεται από εκεί που δεν το περιμένει κανείς...

Από τον πανεπιστημιακό χώρο και τους υποψήφιους διδάκτορες!

Το ινστιτούτο Καρολίνσκα και το KTH (το αντίστοιχο του ΕΜΠ) αποτελούν πόλο έλξης για ξένους φοιτητές, προ- και μεταπτυχιακούς, όσο και για υποψήφιους διδάκτορες ασχολούμενους με την έρευνα. Έρευνα που είναι πολύτιμη για την Σουηδία, που στηρίζεται στην καινοτομία και όχι στην γλίσχρα αμειβόμενη εργασία ημι-σκλάβων.

(Ας μην επεκταθώ εδώ για το πόσους ξένους υποψήφιους διδάκτορες μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα και πόσο –δεν- επενδύει στην έρευνα).

Σύμφωνα με την εκπομπή της Σουηδικής κρατικής τηλεόρασης ”Uppdrag granskning” το ποσοστό των ξένων υποψηφίων διδακτόρων είναι 50% επί του συνόλου. Ενώ θα περίμενε κανείς να αμείβονται το ίδιο έστω μέσω υποτροφιών, συμβαίνει το εξής;

Σουηδοί υποψήφιοι διδάκτορες: 19.000 Κορώνες/ μήνα (1.809 Ευρώ) συν όλα τα πλεονεκτήματα του Σουηδικού κράτους, αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση.

Σκουροι, λοξομάτηδες και άλλα αλλοδαπά μιάσματα εν γένει; 6-9.000 Κορώνες/ μήνα (571- 857 Ευρώ) χωρίς κάποια άλλη κοινωνική παροχή. Μια Κινέζα που μάλιστα ετόλμησε να εγκαστρωθεί της έκοψαν την αμοιβή μέχρι να επιστρέψει! Ευτυχώς ο πατήρ του νεογνού ανέλαβε τα σχετικά έξοδα. Ο συμπαθής Πακιστανός επιστήμων που φαίνεται στην εικόνα άνω, ζει τον εαυτό του, την γυναίκα και τα δύο παιδιά του στην Σουηδία με 9.000 Κορώνες τον μήνα (857 Ευρώ). Καλό ε;

Εκ του Πανεπιστημίου η απάντηση ήταν “Δεν έχουμε μπικικίνια, τι να κάνουμε;”. Καταπληκτικό. Έτσι θα μπορέσετε να συνεχίσετε να φέρνετε ξένους να κάνουν έρευνα για λογαριασμό της Σουηδίας;

Κινέζος υποψήφιος διδάκτωρ δήλωσε ότι οι 6.000 Κορώνες (571 Ευρώ) που παίρνει τον μήνα είναι περισσότερα από όσα θα έπαιρνε στην Κίνα, άρα είναι ευχαριστημένος! Χαζός δεν μπορεί να είναι, αλλά υποψήφιος Μανδαρίνος σίγουρα, με τέτοια διπλωματία!

Βέβαια, υπάρχει η εξής κουτοπονηριά; Στο σχετικό σάιτ, η πληροφόρηση αναφορικά με τις αμοιβές των υποψήφιων διδακτόρων και των κανόνων που τις διέπουν, υπάρχουν ΜΟΝΟ στα Σουηδικά και ΟΧΙ στα Αγγλικα. Μεγάλε δώσε και όσα κορόιδα πιάσουμε!

Και μετά μου λέτε ότι δεν έχουν δίκιο διάφοροι γραφικοί που λένε ότι ο πλανήτης είναι Ελληνικός και ότι όλες οι γλώσσες προέρχονται από τα Ελληνικά. (Π.χ. ο Ιερεύς εδώ).

Ούτε οι Νεο-Ελλαδέζιοι δεν θα τολμούσαν να κάνουν τέτοιες ταρζανιές!

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Γλωσσικές ακροβασίες, χρυσά λαμόγια και πραγματικά προβλήματα.

Βγήκε ο πρωθυπουργός της χώρας και έκανε δηλώσεις για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ζόρια που τραβάει το έθνος, που σύμφωνα με την γνώμη των κατοικοεδρευόντων εν αυτώ, είναι ο ομφαλός της γης.

Παρενθετικά, η άποψις ότι η Ελλάς είναι ο ομφαλός της γης, είναι μια άποψις που δεν συμμερίζονται οι κάτοικοι του Hogfartville του Texas, που το 2012 θα ψηφίσουν μαζικά Σάρα Πέη- λυν (Sarah Palin).
Αυτό φυσικά είναι κάτι που βρίσκω ανησυχητικό, τόσο διότι συντρίβει τον ομφαλοσκοπικό εθνικισμό μου, όσο και διότι βλέπω ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να έρθει το τέλος του κόσμου το 2012, αν η Σάρα βγει πρόεδρος της χώρας με το απαλότερο χαρτί υγείας στον κόσμο.

Τώρα λέει αι αγοραί ευρίσκουσι τας εξαγγελίας του πηδαλιούχου της χώρας μάλλον ασθενείς και άτολμες, διότι δεν εδιεκήρυξε ότι θα ρίξει τις συντάξεις του ΙΚΑ στα 150 ευρώ το τρίμηνο και ότι δεν θα μειώσει τον ελάχιστο μισθό στα 200. Αντίθετα προσπάθησε κάπως να συμβιβάσει τα πράγματα με τις μάλλον αισιόδοξες προεκλογικές του εξαγγελίες, αφήνοντας τόσο τας «αγοράς» (βλ. Χρυσοποίκιλτα λαμόγια) όσο και τους περισσότερους εργαζόμενους, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, με μια καντηλίτσα ή άλλον ισχυρότερον κόμβον στο στομάχι.

Ξέρετε, οι «αγορές» (χρυσοποίκιλτα λαμόγια), ικανοποιούνται με λεξούλες που μπορούν να τους επιτρέψουν να κονομήσουυν χοντρά πάνω στην πλάτη του μαλάκα, αλλά και πάλι, εάν δεν ακούν λεξούλες που τους ικανοποιούν, πάλι κονομάνε στην πλάτη του μαλάκα. Μονά ζυγά δικά τους και η κλίνη του Προκρούστη στην ημερήσια διάταξη.

Αναρωτιέμαι αν η ατάκα του θρυλικού Δανού αναρχοφιλελεύθερου δικηγόρου – πολιτικου Mogens Glistrup που εκστόμισε το 1973 “ Για να εξοικονομήσουμε χρήματα, να καταργήσουμε τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών και να τα αντικαταστήσουμε με έναν αυτόματο τηλεφωνητή που θα λέει “Συνθηκολογούμε” στα Ρώσικα.”, θα ικανοποιούσε τας αγοράς. Φυσικά η Ελληνική βερσιόν θα είχε το “Συνθηκολογούμε” στα Τούρκικα. Έτσι θα ικανοποιούνταν και οι πυροβολημένοι νεο-οθωμανολάγνοι τύπου Γιανναρά, που θεωρούν ότι κακώς έγινε ανεξάρτητο κράτος η Ελλάδα, διότι οι ηρωικοί Φαναριωται κάποια στιγμή θα έπαιρναν στα χέρια τους την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Αλλά μπα, αι αγοραί δεν θέλουν να χαλάσουμε την πιάτσα και να σταματήσουμε να αγοράζουμε υπερτιμολογημένα και άχρηστα όπλα. Ταϋλάνδη θέλουν να γίνουμε, να πουλάμε τα παιδιά μας σε Υπερβόρειους παιδεραστές.

Βέβαια, ούτε οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα νιώθουν πολύ καλά όπως η κυρία εδώ. Και σε αυτό το σημείο θα πω την αμαρτία μου και θα παραδεχθώ ότι συμφωνώ με τον Κούλη Μητσοτάκη που δήλωσε ότι ο δημόσιος υπάλληλος των 2.000 Ευρώ και την μονιμότητα, είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο και αποτελεί αντικείμενο ζήλιας από πολλούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ο Κούλης έχει δίκιο. Ρωτήστε οποιονδήποτε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα. Και μόνο η μονιμότητα, αρκεί για ανώτερη ποιότητα ζωής.

Όμως τελικά οι διάφορες λεξούλες που φτιάχνουν “κλίμα”, πολλές φορές έχουν έννοια διαφορετική από αυτήν που αντιλαμβάνεται ο χρήστης τους ή οι ακροατές. Αν μάλιστα καταφέρει κανείς και διαστρεβλώσει την αντιστοιχία λέξης – έννοιας μπορεί να χειριστεί την γλώσσα προς όφελός του. Έτσι έκανε και το κόμμα στο “1984” του Όργουελ.

“Ο πόλεμος είναι ειρήνη”.

“Η σκλαβιά είναι ελευθερία”.

“Η άγνοια είναι δύναμη”.

Επανέλαβε τα αρκετές φορές και στα μυαλά των ανθρώπων οι λέξεις γίνονται άδεια κελύφη που αποκτούν την έννοια που επιθυμεί ο ισχυρότερος ή ο έχων το μικρόφωνο.

Παράδειγμα η λέξη “συνάδει” που έχει πάθει τέτοια τραμπακουλίαση από την κατάχρησή της, αλλά τελικά είναι μάλλον λογικό σε έναν λαό που όλοι θέλουν να γίνουν σαν το Ρουβά ή την Peggy Xena. Τραγουδιάρηδες ή Αηδοί στα Αρχαία. (Εκ του αηδίες).

Ή ακόμα αυτό που ακούει κανείς από ανθρώπους που κάνουν άσχημα την απλή και παχυλώς αμειβόμενη εργασία του σπρεχαδόρου αθλητικών συναντήσεων:
“ Ο Χοσέ Μαρία Πισινέιρο ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ τα τέρματα του Ερμαφροδιτιακού Μυκόνου κάνοντας το 3-0!”. Μα αν τα τριπλασίαζε αγορινάρα μου ο Ερμαφροδιτιακός θα έκανε το 6-0 από το 2-0…Μήπως στην Ελλάδα παίζουμε Αμερικάνικο Φούτμπωλ και έχω χάσει επεισόδια;

Γενικά, αν θέλει κανείς να ξεπατώσει έναν λαό πρέπει να ξεπατώσει την γλώσσα του. Όλα τα άλλα, θρησκείες, έθιμα του κώλου σαν αυτό που πετάνε ρύζι στους γάμους, είναι αναλώσιμα και αντικαταστήσιμα.

Άκου “Ο Έλληνας θέλει να πετάνε ρύζια στον γάμο, δεν θέλει σύμφωνα συμβίωσης σαν του Τσίπρα” (Γ. Παπαγιάννης). Όχι ρε, εγώ θέλω να μου πετάνε πατάτες Νευροκοπίου και κρεμμύδια, τα πάω πιο πολύ. Μη σου πω και 50ευρα για να κόψω φλέβες!

Μην λησμονούμε άλλωστε, ότι σχεδόν όλα για όσα είναι γνωστή η Ελλάδα στο εξωτερικό, έγιναν από ανθρώπους που τιμούσαν τον Ήφαιστο τον Κούτσαβλο τρώγοντας κουκιά, ή προσκυνούσαν τα βυζιά της γκομενάρας της Αφρώς! Επί Χριστιανικής εποχής ελάχιστα έγιναν από τους Έλληνας σε σύγκριση με τις εποχές του Κούτσαβλου.

Πάντως τελικά οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν πολύ χιούμορ! Ο Ήφαιστος ο Κούτσαβλος είχε την καλύτερη γκόμενα, μόνο που δεν μπορούσε να περάσει από τις πόρτες όρθιος, γιατί είχε κάτι κέρατα ΝΑ. Παρμένο μέσα από την ζωή, που επίσης έχει χιούμορ και πολύ μαύρο μάλιστα.

Άιντε σας αφήνω τώρα για να σκεφτώ τον Κοζωνο –Καζαμία του 2010!

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ζητείται Πορνοβοσκός του Ελληνικού Δημοσίου για να αναλάβει μαγαζί γωνία (αγαπούλες μου). -ΚΑΡΑΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ-


Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε τζάνε ‘μ; Α; Εσύ, τσοκ μπουγιούκ μπεχλιβάν με γκιουζέλ αραμπά πρέπει να ξέβρεις απ’αυτά…

Η ΑΕΚ μια ζωή προσφυγιά, ποτέ δεν είχε τόσα λεφτά όσο οι δύο πανμέγιστοι πορνοβοσκοί του Χελλένικ Κλωτσοσκούφ, αλλά αυτό παραπάει…

ΑΕΚ σημαίνει χαμένες πατρίδες, προσφυγιά, κακουχίες, ρατσισμός από τους γκαγκαρομωραΐτες κοτζαμπάσηδες, μιζέρια, λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, αλλά αυτό που γίνεται τώρα είναι σκέτο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Τι στον Ήφαιστο τον Κούτσαβλο, τον πολιούχο αυτού του ιστολογίου (τα κουκιά είναι το επίσημο όσπριο) συμβαίνει με τα οικονομικά αυτής της ομάδας;

Είναι γνωστό ότι στο Χελλλένικ Κλωτσοσκούφ και Καλαθοσκούφ ξεπλένεται το μέλαν χρήμα της Άρκτου από γνωστούς Πορνοβοσκούς (με Που κεφαλαίο) του Χελλένικ Πάμπλικ Σέκτορ και ότι όλοι οι ισολογισμοί των ΠΑΕ είναι ελλειμματικοί και εξισορροπούνται από τα ταγάρια των πορνοβοσκών.

Οι οποίοι φυσικά δεν το κάνουν δια την ψυχήν της μητρός των, ή έστω την ιδέα του δαφνοστεφανωμένου Έλληνος εφήβου ή της Ιρλανδικής παροικίας των Αθηνών. Το κάνουν δια να έχουν τον στρατόν των τραμβούκων των, ώστε να έχουν διπραγματευτικόν ατού εις τας διαπραγματεύσεις των με τον Χελλένικ Πάμπλικ Σέκτορ.

Η ΑΕΚ από τότε που έφυγε από τα χέρια του Μελισσανίδου, έπεφτε από τον έναν τυχάρπαστο στον άλλον, με αποτέλεσμα το 2004 να φθάσει ο κόμπος στο χτένι. Κανονικά η ΑΕΚ έπρεπε να υποβιβαστεί στην Δ’ κατηγορία ελλείψει Πορνοβοσκού (Δαβατζή στα Ελληνικά) του Χελλένικ Πάμπλικ Σέκτορ, που θα αναλάμβανε τα εξωφρενικά χρέη των προηγούμενων διοικήσεων.

Με παρέμβαση του κοντοσουβλοφάγου, πλεηστεησονίζοντα και κρυπτοΑΕΚτζη Ντουσκόφιλου, Κωσταδίνου Καρμανλή του Β’ τα χρέη γράφτηκαν στα χιόνια της Γκιώνας και η απόγονος της Πέρα Κλουμπ εσώθη.

Έτσι με μπροστάρη τον Ντέμη τον φονιά, τον ορίτζιναλ, τον κρυφοποδό της Ατλέτικο Μαδρίτης (σιγά μην ήταν με την Ρεάλ του Χενεραλίσιμο Φράνκο) και ζμπρώχτες τους εκ των υστέρων αποκαλυφθέντες Νοτιοκουλοτέτοιους, ο δικέφαλος εξόρμησε προς τον θρίαμβον.

Ποιόν θρίαμβο δηλαδή, κολοκύθια, απλά σε μια πενταετία έβαλε τον βάζελο κάποιες φορές από κάτω, και έχασε και ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά από την δαφνοστεφανωμένη ομάδα, γιατί έπαιξαν παρατύπως λέει, ο Ζαϊρζίνιο μαζί με τον Ρουμενίνγκε τον Πλατινί και τον Χοσέ Μαρία Μπακέρο, γέροι άθρωποι, στον αγώνα Καλαμαριά – ΟΣΦΠ 1-0.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα χρέη έφτασαν να είναι σε μεγαλύτερο ύψος από το 2004!!!

Τι να πω, εκ των υστέρων καλύτερα να είχαμε πέσει Δ’ εθνική τότε. Τώρα θα ήμασταν πάλι στην Α’ και καθαροί. Έτσι κι έτσι ούτε ένα κυπελλάκι δεν πήραμε αυτήν την πενταετία, απλά κερδίσαμε με την βοήθεια της ΜΠαναγιάς την Μίλαν 1-0.

Α! Έδειξε και ο Ρίμπο στον πετσινοπεναλτάκια φρεσκοΕΛ Πρεδραγίτσιο Τζωρτζεβίτσιο τα τέσσερα δάκτυλα και πολύ εταράχθη η Νοτιοσλαβική ψυχή του Πρέντραγκ διότι ήτο παιχτούρα. Καλά, αν τον χαλεί ο Ρίμβος, ας του έκανε σήμα με τα ΕΞΙ δάκτυλα ο ομορφάντρας ο Τέβες μετά το Αργεντινή - Σερβία 6-0 στο Γκέλσενκίρχεν το 2006. Άντε.

Άποψη μου ως πονεμένου ΑΕΚτζέως είναι ότι εάν είναι να συνεχιστεί η σημερινή αηδία καλύτερα να πέσει η ΑΕΚ Δ’ εθνική ΤΩΡΑ να καθαρίσει και να έχει την αξιοπρέπεια της. Εκτός εάν βρεθεί Πορνοβοσκός σαν αυτούς που έχουν οι αιώνιοι πορνοβοσκοί οπότε ‘νταξ. Ας πάει να πνιγεί η αξιοπρέπεια.
:-ΡΡΡ

Μέχρι να ξανανεβεί η ΑΕΚ Α’ εθνική, θα είμαι στην στην Σούπερ Λίγδα ΜΠΑΟΚ και στην Ευρώπη Μπαρτσελώνα ναούμ.

Λοιπόν όσοι Πορνοβοσκοί ενδιαφέρεστε για μαγαζί «γωνία» προσέλθετε!

ΥΓ. άσχετο με την ανάρτηση, αλλά επίκαιρο.

Για τις ιστορίες που έγιναν με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την δολοφονία ενός 15χρονου από έναν ψυχοπαθή μπάτσο έχω να πω τούτο:

Το παιδί έφυγε και δεν ξαναγυρνά. Όποιες διαμαρτυρίες για τα οποιαδήποτε θέματα απασχολούν τον κόσμο (και είναι πολλά) πρέπει να είναι αποσυνδεμένες από το περιστατικό και πάση θυσία να είναι προστατευμένες από τον κάθε μαλάκα προβοκάτορα ή μπαχαλάκια - πλιατσικολόγο που ρίχνει νερό στον μύλο του κάθε εξουσιαστή.

Σπας το Πανεπιστήμιο ρε καραγκιόζη; Το κεφάλι δεν θα στο σπάσει ο ΜΑΤατζής, ΕΓΩ θα στο σπάσω. Νισάφι.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Trollhättan και κακούργα παγκοσμιοποίηση.


H Trollhättan είναι μια πόλη της δυτικής Σουηδίας με 54.000 κατοίκους και σημαντική βιομηχανία, όπως και όλη η χώρα άλλωστε. Μια βιομηχανία που είναι αποτέλεσμα της Σουηδικής παραγωγικής νοοτροπίας του «να φτιάξω κάτι πρωτοποριακό, να το πουλήσω, να κονομήσω» και όχι της « να φτιάξω καφετέρια τζιτζί στο Παγκράτι να πουλάω τον φρέντο 7 Ευρώ να κονομήσω».

Η πιο ξακουστή βιομηχανία και ο μεγαλύτερος εργοδότης της πόλης είναι η αυτοκινητοβιομηχανία SAAB, που από τότε που η πλειοψηφία των μετοχών της έπεσε στα χέρια του ημιθανούς Αμερικάνου γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας GM, βρίσκεται και αυτή στην εντατική.

Μετά το ναυάγιο της συμφωνίας για την αγορά της SAAB από τον Σουηδό κατασκευαστή υπεραυτοκινήτων Koenigsegg, η εταιρία είναι στον αέρα για τις επόμενες 30 ημέρες οπότε και θα εξεταστούν οι όποιες προσφορές υπάρχουν για την αγορά της. Αλλιώς θα ακολουθήσει την τύχη άλλων ένδοξων αμερικανικών σημάτων όπως της Pontiac, της Oldsmobile, της Plymouth κ.α. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζί με τα Trabant της DDR.

Βλέπετε η κυβέρνηση της επάρατου ΔΕΞΑΣ κατά δήλωση του πρωθυπουργού Fredrik Reinfeldt, δεν μπορεί να ενισχύει ζημιογόνες βιομηχανίες και ούτε είναι δουλειά του κράτους να κατασκευάζει αυτοκίνητα. (Ενώ η ΔΕΞΑ Αγγέλα Μέρκελ που έχει λυσσάξει να σώσει την Opel που ανήκει στην GM είναι ηλίθια). Ευκαιρία βρίσκει και η περιορισμένων δυνατοτήτων αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μούνα Σαλίν να δηλώνει ότι πρέπει να στηριχθεί η SAAB, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 που είναι οι εκλογές, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.

Και είναι πραγματικά λυπηρό σε όποιο μέρος του κόσμου και αν συμβαίνει να κλείνουν επιχειρήσεις, να βλέπεις, πολλές φορές χιλιάδες οικογένειες, να πέφτουν στην ανασφάλεια και την ανεργία. Εξαίρεση ήταν όταν στο τοπικό δελτίο ειδήσεων της Småland είδα μια εργάτρια Τουρκικής καταγωγής να ανησυχεί για τις δουλειές στο εργοστάσιο της Husqvarna στο Jönköping. Τότε ξύπνησε ο Μπουμπούκος μέσα μου και βγάζοντας αφρούς κραύγασα: «Ούξω μωρή Τουρκάλα που μου κουνιέσαι, τράβα στο Ερζερούμ να αρμέξεις κάνα γίδι!». Μετά όμως σκέφτηκα τον Ούλοφ Πάλμε να μου κουνάει το δάχτυλο και ξαναγύρισα στο Τholokoultoura Μode. Τελικά το εργοστάσιο μετακόμισε, ένα κομμάτι Πολωνία και ένα δυτική Σουηδία. Δε γλίτωσε η Τουρκάλα.

Πάντως είναι αξιοπρόσεκτο το πώς οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν συναισθηματικά με άψυχα αντικείμενα και ειδικά τα αυτοκίνητα. Διάολε, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μάτσο λαμαρίνες, συχνά υπερτιμημένες, ειδικά αν μιλάμε για «αυτοκίνητα κύρους» τύπου Μερσεντέ και Μπεμβέ. Πολλά από τα χρήματα που πληρώνει κανείς είναι αέρας κοπανιστός, η αύρα του «brand name”. Μεγάλη υπόθεση η καλή φήμη. Βάλε στα ίδια αυτοκίνητα σήμα Citroen, Fiat ή Ford και έχεις αυτόματα έκπτωση 30%.
Έτσι αν δεν βρεθεί τελικά αγοραστής και κλείσει η SAAB θα νιώσω ότι χάνεται ένα κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας μαζί με τα SAAB της δεκαετίας του ’70 όπως το παρακάτω.


Η ακόμα αυτό το αυτοκινητάκι μοντέλο ενός ακόμα πιο παλιού SAAB:


Η πλάκα είναι ότι όλο το σόι στην Σουηδία ποτέ δεν είχε SAAB. Όλοι με Volvo ή κάτι Renault και Peugeot ήταν. Αλλά τα SAAB ήταν μέσα στην ατμόσφαιρα της σοσιαλδημοκρατικής Σουηδίας, της Σουηδίας του Folkhemmet, του απίστευτου κοινωνικού κράτους, που πάει και δεν γυρνάει, όπως το τείχος του Βερολίνου και η DDR, ή τα παιδικά χρόνια.

Άραγε στις 30 ημέρες που απομένουν για να αποφασιστεί αν θα πωληθεί ή θα κλείσει η SAAB, θα βρεθεί άνθρωπος να αγοράσει έστω ένα αυτοκίνητο;

Εγώ λέω ότι θα βρεθεί. Η βλακεία είναι αήττητη βρε κουτά και η κοινή λογική τόσο κοινή όσο οι Ελληνίδες με πλατινέ ξανθιές μουνότριχες! :-P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...