Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Σουηδοί γκάσταρμπάιτερ.


Γκάσταρμπάιτερ…

Σουηδοί γκάσταρμπάιτερ…

Σουηδοί γκάσταρμπάιτερ που καθαρίζουν μπανάνες στην Νορβηγία, για να γίνουν φοβερό και τρομερό σπρεντ για το ψωμί. Γουάου. Μεγαλώνει γερά παιδιά.

Μέσα στην δίνη της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει άσχημα την ασθενική ραντιέρικη οικονομία της Ελλάδας, πολλοί σκέφτονται το εξωτερικό σαν μια κάποια λυση.

Όμως…

Τύφλα να έχει το ποίημα του Καβάφη «Η Πόλις». Όπου και να πας, οι αναταράξεις που προκαλούν οι λήσταρχοι των διεθνών τραπεζών σε ακολουθούν. Αυτοί που απλώνουν τα γεμάτα γλίτσα πλοκάμια τους για να ατιμάσουν αγνές παρθένες… 120 κιλών και 55 Μαΐων.

Έτσι λοιπόν, η Σουηδία έχει 25% ανεργία στους νέους(*) και το 2010 50.000 Σουηδοί εγκατέλειψαν την χώρα, με προορισμό κυρίως τους πλούσιους πετρελαιάδες Νορβηγούς. Μετά τους Σουηδούς γιατρούς, νοσοκόμες και οικοδόμους που πάνε δίπλα για καλύτερο μεροκάματο, τώρα πάνε και ανειδίκευτοι για… να καθαρίζουν μπανάνες, να φτιάχνουν καφέδες, να καθαρίζουν τουαλέτες και γενικά να κάνουν ότι κανείς Νορβηγός σεΐχης δεν καταδέχεται να κάνει.

(*) Στην εκπομπή uppdrag granskning που έγινε το εν λόγω ρεπορτάζ αναφέρεται ότι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Αναρωτιέμαι όμως πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία που δίνει κάθε χώρα και ειδικά η Ελλάδα.

Παρενθετικά, εάν έχετε την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα γίνει Νορβηγία εάν αντληθούν τα πετρέλαια του Αιγαίου, γελαστήκατε. Πιο κοντά σε Νιγηρία θα έρθει. Συνεκμετάλλευση με την Τουρκία και ποσοστά εισπράξεων 9%, 6% και 85% για Ελλάδα, Τουρκία και ΒΡ αντίστοιχα.

Έτσι που λέτε λοιπόν, πάνε τα ανειδίκευτα Σουηδεζάκια στην Νορβηγία, όπου διάφορα γραφεία παροχής προσωπικού τους παραχωρούν σε όποιον ενδιαφέρεται. Πράγμα που σημαίνει ότι σταθερή εργασία δεν υπάρχει, αλλά κάθε μέρα μπορεί κανείς να καταλήξει και σε διαφορετικό εργοδότη.

Χαρακτηριστικά, η νεαρά που φαίνεται στην άνω φωτογραφία, δούλεψε για ένα διάστημα καθαρίζοντας μπανάνες, μετά από θητεία σε καφετέρια, προς 120 Νορβηγικές κορώνες (€ 15,44) την ώρα, κάτω από την συλλογική σύμβαση.

Και στέγαση;

Ε λοιπόν, μιλάμε η κατάσταση συγκρίνεται μόνο με Ελληναράδες καραπατριωτάκλες που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε 20 Πακιστανούς. Η εν λόγω κορασίς πληρώνει 3.000 Νορβηγικές Κορώνες (€ 386) για να μένει σε ένα ισόγειο πεντάρι με δύο τουαλέτες, μαζί… με άλλους 15 Σουηδούς, προσφορά του «Σουηδικού συνδέσμου» που πληρώνει στον ιδιοκτήτη του γεμάτου κατσαρίδες ακινήτου κοντά 50.000 Νορβηγικές κορώνες (€ 6.433) τον μήνα. Φυσικά, ο «Σουηδικός σύνδεσμος» χρεώνει τα Σουηδεζάκια και διάφορα περίεργα πρόσθετα, που είναι παράνομα φυσικά, αλλά τουλάχιστον στην τιμή περιλαμβάνονται τα κοινόχρηστα και η θέρμανση.

Και από την άλλη να ακούς χαζοχαρούμενα Νορβηγάκια με i-phone να λένε, «Μα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τέτοιες δουλειές;».

Αυτό μου θυμίζει στούκας τοπογράφο μηχανικό του ΕΜΠ μεγαλωμένο στας Φιλοθέας και τους Μωραΐτας, να εκπλήσσεται που στον Ελληνικό στρατό υπήρχαν άτομα που δεν έβγαιναν εξοδούχοι, διότι δεν τους περίσσευαν χρήματα. Καλά, τόσων χρονών γαϊδούρι δεν έχει πάρει πρέφα τίποτα; «Μα έχεις έναν κύκλο και εκεί…». Άσε φιλαράκο τυπο… ε… τοπογράφε βάλε γυάλα για να είσαι μέσα.

Τελικά οι άνθρωποι παντού τα ίδια σκατά είναι. Μόνο το επικρατών σύστημα όπως αυτό της Βόρειας Ευρώπης μπορεί να τους κάνει λίγο πιο… ανθρώπους.

Γεια σου ρε Διογένη με την πιθαρούκλα σου.

Για τους Σουηδομαθείς η εν λόγω εκπομπή uppdrag granskning υπάρχει και εδώ.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Hellenic Mageiradiko League.


Το φαγητό, πέρα από βασικότατη ανάγκη για να διατηρούμε τις καρακορμάρες μας στην ζωή είναι και μια μεγάλη απόλαυση. Όχι τυχαία άλλωστε, τα πράγματα που βοηθούν την διατήρηση και την διαιώνιση της ζωής είναι απολαυστικά, όπως μια ζόρικη μακαρονάδα ή το σεξ. Αντίθετα, πράγματα που δεν ευνοούν την διατήρηση της ζωής, όπως το να χτυπάς την κεφάλα σου στον τοίχο, ή να τρως κόπρανα, τείνουν να μην είναι απολαυστικά.

Στις ανθρώπινες ομάδες / κοπάδια(μπέεε) / κοινωνίες, υπάρχει η τάση, κάποιοι μαγκιώροι ή απλά λαμόγια, να καταφέρνουν εν τέλει να κάθονται στον σβέρκο των λιγότερο λαμογίων, που βρίζουν την πΟτάνα την κΕνωνία που δεν αξιώθηκαν να είναι στην κορυφή της πυραμίδας του κοπαδιού (ξαναμπέεεε).

Βέβαια, οι από πάνω ξέρουν ότι δεν μπορούν να παραζορίσουν τους από κάτω, διότι κάποια στιγμή βγαίνουν οι κρεμάλες και οι γκιλοτίνες. Οπότε καλού – κακού είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου ξεροκόμματου (άρτος) και αποβλάκωσης (θεάματα) ώστε να παραμένει το στάτους κβο. Οποιαδήποτε δικτατορία στον κόσμο που μπορεί να προσφέρει τις σωστές δώσεις άρτου και αποβλάκωσης μπορεί να κάτσει στην εξουσία θεωρητικά επ’ άπειρον. Όμως στην πράξη φαίνεται ότι αυτό είναι δύσκολο, όπερ και τόσες μακαρίτισσες δικτατορίες και αυτοκρατορίες.

Αυτή την εποχή, το Χέλλας ζει κατά την Κινέζικη κατάρα «ενδιαφέρουσες εποχές».

Εποχές ανακατατάξεων όπου η δυστυχία θα πλήξει πάρα πολύ κόσμο.

Ο άρτος δύσκολα βγαίνει και τα θεάματα υποβαθμίζονται. Έτσι φαντάζομαι προέκυψε η ιδέα για την δημιουργία ποδοσφαιροποιημένων ρηάλιτι μαγειράδικων.

Φτηνό θέαμα που συνδυάζει ποδόσφαιρο (αρένα, αίμα) και μάσα περιωπής. Φρίκη, φρίκη ανείπωτη για τα δικά μου γούστα, που το μόνο που μπορώ να δω στην τηλεόραση είναι ντοκιμαντέρ, αλλά θα μου πείτε:
«Ρε Σουηδέ, αυτοί οι πατριώτες σου, οι γίγαντες του 2,70 που κλάνουν βροντές και ρεύονται αστραπές δεν έχουν μαγειράδικα;»

Όχι μόνο αγωνιστικά μαγειράδικα (ναι, στην κρατική τηλεόραση) έχουν, αλλά μέχρι και ρηάλιτι ονόματι «Το Βασίλειο» έχουν δείξει στην κρατικήν τηλοψίαν. Φρίκη, φρίκη ανείπωτη, μα τον φρεσκοπρίγκηπα Δανιήλ.

Απλά, μάλλον η πληθώρα των Ελληνικών τηλεμαγειράδικων (15; 17; 312; Έχω χάσει τον λογαριασμό) έσκασε με την ίδια ένταση που έσκασαν οι ποταμοί των πιτσαριών την δεκαετία του ’70, των βιντεοκλάμπ την δεκαετία του ’80, των κινητών την δεκαετία του ’90 και των πιστωτικών την δεκαετία των ’00.

Κάνε ότι κάνω, ακριβέστερα μαϊμουδίζω ότι κάνεις, monkey business εντελώς.
Όπως φαίνεται και στο εκπληκτικό βίδεο από κάτω που δείχνει πόσο πολύ μοιάζουμε με τα πιθηκοειδή, ακόμα και στην οικονομική συμπεριφορά. Πρώτη φορά το είδα σε κάποιο ποστ της e-diva Ειρήνης Βούτσκογλου. Δείτε το, αξίζει τα 20 λεπτά της ζωής σας που θα φάει.


Ωστόσο, τώρα που ο άρτος έχει πάρει την ανηφόρα επειδή τα λαμόγια που παίζουν με τα διάφορα μαϊμουδοπαράγωγα, γουστάρουν να κάνουν εκατομμύρια να πεινούν (Ινδία, Αίγυπτος, Τυνησία κ.α.) για να αποκτήσουν το 7ο γιοτ τους, φοβάμαι ότι μπορεί να έρθει και εις τας Ευρώπας των τηλεμαγειράδικων το παρακάτω παλαβό που μπορεί όμως να είναι και μούφα:
Μαϊμού ρύζι από πατάτα, γλυκοπατάτα και βιομηχανικές ρητίνες στην Κίνα. Τρία μπωλ από αυτό το ρύζι αντιστοιχούν με μία πλαστική σακούλα. (Σλουρπ).
Καλά, δύσκολο πράμα θα ήταν να φάνε οι Κινέζοι και καμιά πατάτα ή γλυκοπατάτα αντί για ρύζι;

Αμάν.

Άιντε και στα δικά μας.

Καλή χώνεψη.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...