Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μάλλον Σταν Σμιθ, παρά Άνταμ Σμιθ.


Το «Σμιθ» είναι το πιο συνηθισμένο επίθετο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το «Σταν Σμιθ» είναι το μοντέλο ενός παπουτσιού τένις της adidas που κυκλοφορεί από το 1972 και έχει πουλήσει μέχρι τώρα πάνω από 30 εκατομμύρια ζεύγη. Απλό και αναπαυτικό.

Ο Άνταμ Σμιθ ήταν ανάμεσα σε άλλα, συγγραφέας του έργου «Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών» και εικόνισμα των οικονομικώς (όχι απαραίτητα και κοινωνικώς), φιλελεύθερων, νεοφιλελεύθερων (neoliberals), libertarians και όλου του αχταρμά που χρησιμοποιεί την λέξη «ελευθερία» στον λεκτικό αυτοπροσδιορισμό του. Πιασάρικη λέξη η «ελευθερία» γαρ. "Laissez faire et laissez passer" και τα μυαλά στο μίξερ. Εξαίρεση αποτελεί ο όρος «liberal» στις ΗΠΑ, όπου σαν λίμπεραλ νοείται ο αριστερός, ο ροζέ κομμουνιστής, ο χίπης, μη σου πω και ο Τζήζας αυτοπροσώπως.

Πριν προχωρήσω παρακάτω, εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι:

Στα κοινωνικά ζητήματα είμαι φιλελεύθερος, αλλά όχι στα οικονομικά. Η ανθρώπινη απληστία και η ανασφάλεια που την τρέφει, είναι πολύ μεγάλες για να αφεθούν αχαλίνωτες, ώστε μέσα από αυτήν την κατάσταση να περιμένει κανείς την αόρατον χείραν της αγοράς να σιάξει πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Κάποια πράγματα οφείλουν να είναι δημόσια και επίσης πρέπει να υπάρχουν ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί που δεν θα επιτρέπουν σε διάφορους Ταλιμπάν του "Laissez faire et laissez passer" να προσφέρουν ελαττωματικές υπηρεσίες και προϊόντα ατιμωριτί.

Αχ, κακούργα Σουηδική Σοσιαλδημοκρτατία, κατέστρεψες εμένα το αγνό το παλικάρι. :-Ρ

Από την εποχή του Άνταμ Σμιθ μέχρι σήμερα, κυριαρχεί παγκοσμίως το οικονομικώς φιλελεύθερο μοντέλο, παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα. Για παράδειγμα κάτι ΕΣΣΔ και Σια τις έφαγε η μαρμάγκα, η Κίνα έγινε στυγνά στροβιλοκαπιταλιστικό (turbo capitalist) μονοκομματικό κράτος χρώματος ερυθρού, το εκπληκτικό New Deal του Ρούσβελτ που ανόρθωσε την σακατεμένη από το κραχ του 1929 κοινωνία των ΗΠΑ ψόφησε στα χέρια του Νίξον και του Ρήγκαν και η Σουηδική Σοσιαλδημοκρατία έχει πάθει εμμηνόπαυση.

Θα περιμέναμε όμως, αν όντως είχε επικρατήσει πλήρως η καθαρή μορφή του οικονομικού φιλελευθερισμού, επιχειρήσεις που δεν τα καταφέρνουν να τις τρώει η μαρμάγκα, ή να απορροφώνται από άλλες μεγαλύτερες.

Συμβαίνει αυτό;

Εν μέρει ναι. Εκεί που συμβαίνει είναι ο τομέας της «πραγματικής οικονομίας». Εκεί που ξέρετε, βγάζουν κάτι μπανάλ πράγματα, όπως αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, οδοντόβουρτσες, γιαούρτια, υπηρεσίες σεκιούριτυ κ.α. (Ενός λεπτού σιγή για την ημιθανή SAAB).

Υπάρχει δηλαδή κάποιο μυστικό μέρος σε μια άγνωστη διάσταση, όπου αυτό ΔΕΝ συμβαίνει;
Μα φυσικά. Στον κόσμο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εκεί οι αποτυχημένες τράπεζες ΔΕΝ χρεοκοπούν. Πληρώνει ο μαλάκας ο πληβείος με τα χαμηλά εισοδήματα, για να σωθούν τα μπόνους των ελεεινών υπάρξεων που αποτελούν τα στελέχη τους και σύμφωνα με τον θρύλο ονομάζονται «γκόλντεν μπόυζ».

Και στα καθ’ ημάς, κοντέινερ ολόκληρα ψηφιακού χρήματος (έντοκου φυσικά, όχι τζάμπα) ρίχνονται στο τραπεζικό βαρέλι δίχως πάτο. Μετά θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο μικροεπιχειρηματίας, ο άρρωστος, ο ανάπηρος, για να σωθούν οι αποτυχημένες ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες.

Εάν δεν μπορούν οι Ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες να σταθούν, ας κλείσουν ή να κρατικοποιηθούν. Και όσο για τις στελεχάρες που τις φουντάρανε, ας μην τους επιτραπεί να ανοίξουν ούτε περίπτερο. Δεν φτάνει που παίρνουν ένα σωρό ψηφιακό χρήμα με τις πλάτες του κόσμου, δεν ρίχνουν και χρήμα στις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας για να ανοίξουν οι δουλειές.

Ε νισάφι πια, ας το πάρει ο διάολος όλο του μπουρδέλο. Ούτως ή άλλως ο δρόμος μπροστά είναι στρωμένος με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα, ας βγει κάτι καλό από την όλη ανακατωσούρα. (Που ίσως γίνει και με έναν πραγματικό πόλεμο παγκόσμιας κλίμακας, αλλά ας μην προτρέχουμε).

Τελικά, το φάντασμα κάποιου Σμιθ πλανάται πάνω από τον κόσμο το 2012…

Αλλά αυτό μάλλον είναι του Σταν Σμιθ που πούλησε 30 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια και όχι του Άνταμ Σμιθ, που στο όνομα του οποίου κάτι μοντέρνοι κουρσάροι, έσπειραν φτώχεια, δυστυχία και θάνατο.

(Α, γι’ αυτό μου μύρισε ποδαρίλα, είπα και εγώ… στο μεταξύ διαβάστε και ενδιαφέροντα Ζαφώνιδα 1 και 2).

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Έκτακτος Ανακοίνωσις


Συνελληνίδαι, Συνέλληναι τε και συνελληνόπουλα. (Τα κούτσικα με μικρόν σου).

Εντάξει, κάμαμεν την πλάκαν μας εις τους Φράγκους λευκοσφαιρίζοντας (ψηφίζοντας) Tσιπροκαμμενοχιτλεραίους και μαυροσφαιρίζοντας (καταψηφίζοντας) τους Μπενιτοσαμαράδες, αλλά ως εδώ.

Η Γραικία χρειάζεται κυβέρνησιν στιβαράν και απαστράπτουσαν που θα ημπορέσει να υπηρετήσει τα ιδανικά του αέναου δανεισμού και του Σαϋλοκισμού - Τοκογλυφισμού (Σ-Τ).

Στας επόμενας εκλογάς λευκοσφαιρίσατε (ψηφίσατε), Μπενιτοσαμαράδες, ώστε να λάβουν 40% ο Σαμαρεύς και 30% ο Βενιζελεύς.

ΕυχαρισΘώ.

Μεθ' εκτιμήσεως,

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Εφιάλτης στον Καιάδα.


Είδα έναν φριχτόν και τρομοκωμικόν εφιάλτην ψες, ω συνελληνίδες, συνέλληνες και συνελληνόπουλα.

Προεδρικό Μέγαρο.

Ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής Σωτηρίας (Όχι της Μπέλλου).

Οι πέντε αρχηγοί πλην Μιχαλολιάκου και ο Πρόεδρος είναι ήδη καθήμενοι.

Μπαίνει μέσο ο Μιχαλολιάκος συνοδευόμενος από τον Παναγιώταρο και τον "Καιάδα".

"Ιεγιέρθητου!", γκαρίζει ο Καιάδας μαζί με τον Παναγιώταρο.

Οι έξι σηκώνονται πανικόβλητοι.

"Προυσοού-χήηηηη!!!"

Η προσοχή που βάρεσαν οι έξι, ακούσθηκε μέχρι το Ζάππειο.

Ξύπνησα κάθιδρος και μία σκέψη άστραψε στο μυαλό μου:

"Έχω 200 τρισεκατομμύρια νέες δραχμές για να πάρω μία Κοκακόλα ζήρο;"

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ιεγιέρθητου ωρέ ιερόδουλη! Σεβαζμός!


Το σπασμένο Καράβι Ελλάς θέλει άμεση επισκευή και μετατροπή σε πειρατικό για να σωθεί. Να γίνει ο φόβος και ο τρόμος της θάλασσας των αγορών.

Τελικά έγινε το μάλλον απίστευτο και το ΝΔΣΟΚ πήρε 32%, αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος έχει τσαντίλα και πολλή μάλιστα. Αφήστε δε το πόσο κωμικές ακούγονται πλέον οι κραυγές της ΝΔ για αυτοδυναμία και του ΠΑΣΟΚ για πρωτιά.

(- Όλη η Ελλάδα είναι μπλε, είναι μπλε, είναι μπλε, μπε, μπε.

- Τι; 18,87% πήραμε;

- Δεν έχει σημασία ρε, οι κούπες μετράνε!

- Όλη η Ελλάδα είναι μπλε, είναι μπλε, είναι μπλε, μπε, μπε.).

Όμως, απλά ένα εκλογικό αποτέλεσμα, ακόμα και ένα συντριπτικότερο εναντίον των μνημονιακών κομμάτων, μετά από επαναληπτικές εκλογές, ακόμα και ένας συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ – ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με 250 έδρες, δεν μπορεί να σώσει την χώρα. Ή ορθότερα, να σώσει το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ελλαδίτη.

Πιθανότερο είναι όπως λέει ο Έρμιππος (πολύ καλή ανάρτηση διαβάστε την). αυτό που ζούμε να είναι απλά η δεύτερη πράξη πριν την τρίτη που θα μας φέρει στο επίπεδο της Βουλγαρίας.

(Ας μην επεκταθώ στην τέταρτη που κατά την άποψη μου είναι Γ’ παγκόσμιος πόλεμος, με όπλα κι έτσι, όχι οικονομικός πόλεμος και σαχλαμάρες).

Εδώ που είμαστε ΔΕΝ υπάρχουν εύκολες λύσεις, υπάρχουν τα σκατά και τα πιο σκατά. Και προφανώς, τα Μνημόνια Ι και ΙΙ και δεν είναι εφαρμόσιμα και δεν είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Τα όποια τοκογλυφικά φράγκα των δανειστών εξασφαλίζουν.

Στην προηγούμενη ανάρτηση πρότεινα να γίνει η Ελλάδα πειρατικό υπό του Τζώνυ Ντεπ (Κάπτεν Σπάροου), γιατί άλλη λύση δεν υπάρχει. Έχω μία συμπάθεια στο κόμμα των πειρατών (χρώμα Σουηδικού πειρατικού κόμματος το μοβ), αλλά το «πειρατικό» το εννοούσα με την έννοια της αλλαγής προτεραιοτήτων για την χώρα. Το σπασμένο Καράβι Ελλάς θέλει άμεση επισκευή και μετατροπή σε πειρατικό για να σωθεί. Να γίνει ο φόβος και ο τρόμος της θάλασσας των αγορών.

Και φυσικά πέρα από τα συμβαίνοντα στον ομφαλό της γης, η έξοδός μας από το Ευρώ μπορεί να γίνει πέρα από δική μας πρωτοβουλία, καθαρά λόγω της εκ των πραγμάτων συνολικής κατάρρευσης του. (Μη σκάσει καμιά Ισπανία και ψάχνει η κόρη του πάστορα η Μέρκελ των ποπόν της). Όπως και να γίνει, δύσκολα θα παραμείνει το Ευρώ νόμισμα της Ελλάδας, ή τουλάχιστον μοναδικό νόμισμά της.

Κλείνοντας ας αναφερθώ λίγο στα αποτελέσματα του Σουηδικού και του Ελληνικού πειρατικού κόμματος:

Σουηδία Ευρωεκλογές 2009:

PP Piratpartiet 225915 κουκιά 7,13% (1+1 Ευρωβουλευτές). Πολύ μεγάλη η αποχή.

Σουηδία Βουλευτικές 2010:

PP Piratpartiet 38491 κουκιά 0,65% ( - )

Ελλάς Βουλευτικές 2012:

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας 32441 κουκιά 0,51% (Ενσωμάτωση 99,75%)

Άντε και το 2014 με Ευρωβουλευτή Έλληνα Πειρατή.

Διαβάστε επίσης μια καλή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στον Ζαφώνιδα.

Α! Και να μην λησμονήσω:

Περί της Χρυσής “Ιεγήρθητου” Αυγής, έχω να πω τούτο:

Όσο ψηλότερα ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο περισσότερο φαίνεται ο κώλος της.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Το Ελληνικό πειρατικό σαλπάρει.


Συνέλληνες!

Μέσα στα τρικυμισμένα νερά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της οικονομίας – καζίνο της Γουώλ Στρητ και στα προεόρτια του Τρίτου παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάς καλείται να επιβιώσει με κάθε μέσο.

Μεγάλο πληθυσμό δεν έχουμε, πρωτοπόροι στην τεχνολογία και τις επιστήμες δεν είμαστε εδώ και 2000 χρόνια, άρα μόνη λύση ο ανταρτοπόλεμος.

Και επειδή είμαστε λαός θαλασσινός, α ανταρτοπόλεμος μεταφράζεται σε πειρατεία.

Κάντε τα κουμάντα σας και μπαρκάρετε.

Γιο – χο – χο και μια μπουκάλα ρούμι.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...