Παρακάτω ακολουθεί ένα ενδιαφέρον βίντεο που εξηγεί με απλά λόγια το πώς δημιουργείται όλο αυτό το αδύνατον να εξοφληθεί δημόσιο χρέος όλων των χωρών του πλανήτη.
Είναι προφανές, ότι στον σύγχρονο κόσμο το «παν μέτρον άριστον» έχει γίνει πλέον «παν μέτρον άχρηστον». Η ανθρώπινη απληστία που τροφοδοτείται από την ανασφάλεια που προκαλεί η σίγουρη κατάληξη κάθε ανθρώπου, που είναι θάνατος, τελικά μάλλον θα ξεκάνει και το ανθρώπινο είδος συνολικά.
Φυσικά, σε τελική ανάλυση, ρετσέτες δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εσαεί ΔΕΝ υπάρχουν. Σε ένα χαοτικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο σύμπαν, στο οποίο η ανθρωπότητα είναι απλά ένα τίποτα, πρέπει κανείς να έχει την σοφία να ρυθμίζει τα πανιά του σκάφους ανάλογα με το πως φυσάει ο άνεμος.
Δύσκολο; Βαρετό; Νταξ’ δεν πειράζει. Αυτό είναι το σύμπαν στο οποίο ζούμε και σε όποιον –α δεν αρέσει, ξυδάκι, κάνει καλό στην πίεση.
Ωραιον και σωστον το βιδεον. Αφηνει ομως να εννοηθει, οτι αν γυριζαμε στο άλλο συστημα (εθνικα νομισματα και δανειοδοτηση απο την εκαστοτε κεντρικη τραπεζα) δεν θα υπηρχε χρεος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο φυσικα ειναι λαθος. Η δανειοδοτηση μεσω της κεντρικης τραπεζας δεν ειναι κατι καινουργιο. Ειναι ακριβως το παλιο συστημα που (πλανητικα) εγκαταλειψαμε επειδη ειχε γνωστες αδυναμιες.
Ειδικα για την Ελλαδα, πιστευω οτι το χρεος ηταν/ειναι ο μοχλος για να αλλαξουμε ριζικα την (απο καιρο σαπια) κοινωνια μας.
Αν οι αγορες - για δικο τους συμφερον - δεν ειχαν χρησιμοποιησει το χρεος για να μας βαλουν τα 2 ποδια σε 1 παπουτσι, ακομα θα διναμε 80% - 85% στο νδσοκ. Ακομα και αν δεν υπηρχε χρεος πουθενα στον πλανητη, δεν ειναι δυνατον για την κοινωνια μας να ζει με τους μισους ελληνες να πουλανε αερα στους αλλους μισους.
Σωστα λοιπον δειχνει το βιδεον οτι το χρεος ειναι δημιουργημα των τραπεζιτων. Αλλά πολυ πριν το χρεος, εμεις ειμασταν ετσι κι αλλιως στον πάτο.
@ Jolly Roger
ΔιαγραφήΚαλά, είμαστε μια κατηγορία μόνοι μας. Άκουσα κάποιον μεγαλόσχημο να δηλώνει στην τηλοψίαν ότι "Η Ελλάδα είναι μια οικονομία κατανάλωσης" με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, λες και αυτό είναι κάτι βιώσιμο.
Οπότε, μία η διεθνής κρίση, μία η φούσκα μας που έσκασε, βράσε όρυζα αδελφέ. Παν μέτρον άχρηστον.
Νομίζω ότι η δεύτερη παράγραφος του ποστ είναι όλη η ουσία. Εξαιρετικό το βίντεο.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ο δείμος του πολίτη
ΔιαγραφήΦιλοσοφία χύμα στην λαδόκολλα (μπλαφ!) η δεύτερη παράγραφος!
Ξεκούραστα και αβάδιστα..ωραίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λεφτά, που είναι; στέρεψαν οι βρύσες;
:))
@ ΣΠΙΘΑΣ
ΔιαγραφήΣτερέψανε, στερέψανε!
Σωστότατο το βίδεον, αλλά συμφωνώ με τον προ-προλαλήσα: ο Έλλην είναι μια κατηγορία μόνος του. Και πάντα στον πάτο. Ακόμα και αν έφτιαχνε «πειραγμένη» μπανιέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ apos
ΔιαγραφήΘα έπαιρνε μίζα ο μπανιερεύς και η "πειραγμένη" μπανιέρα θα γίνονταν χίλια κομμάτια. Μετά οι μιζαδόροι θα μάζευαν τα νερά για πάρτη τους με σφουγγαρίστρες.
το ιερό τούτον βίδεον λέγει ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι δημόσιες.... είναι η fed δημόσια, ή μήπως είναι η ΤτΕ ;..... (και δεν έχω ψάξει για άλλες χώρες, αυτές γνωρίζω..) με ότι συνεπάγεται αυτό..
ΑπάντησηΔιαγραφήεπίσης οι κεντρικές τράπεζες δεν κάμουν το παιχνίδι ; γενικώς, λέγων... (βλ. ΕΚΤ...)
ρεκομμενδεδ βιδεο --> http://www.youtube.com/watch?v=NUxC1BZrQ34 (πιο γενικό..)
@ κουκαρατσας
ΔιαγραφήΚολοκύθια τούμπανα δημόσια η ΤτΕ. Οι Ρότσιλδ την στήσανε. Η Γαλλική κεντρική τράπεζα ίσως ήταν δημόσια, δεν γνωρίζω.
Σκανδιναβε ,ειναι εξισου ευκολο να πληθωρίσεις μια οικονομία είτε χρησιμοποιείς χρημα κεντρικής τράπεζας είτε χρησιμοποιείς fiat .
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιγο μαλάκας πολιτικός να εισαι και τα δυο χαρτια γινονται λαδόκολλες ανετα.
Πως ? Μεσω του προυπολογισμού ... οταν φτιάχνουμε το budget μιας εταιρείας κοιταμε τα προυπολογισθεντα εσοδα και κατοπιν προγραμματιζουμε τα εξοδα με βαση το χειροτερο σεναριο εσόδων.
Στην Ελλάδα που το προβλημα ειναι καθαρά προυπολογισμού , τα σενάρια εσόδων επαιξαν β' ρολλο και παντα γεμιζαμε τις τρυπες (ελλειμα προυπολογισμού) με δανεικά για να κανουμε κοινωνικη πολιτική και αυτο ΔΕΝ μας το επεβαλλαν οι τραπεζες.
Συμφωνώ με την ανάλυση του βιντεο αλλα σου υπενθυμίζω τον βασικό κανόνα "μην χαλάς περισσότερα απο οσα βγάζεις ακόμα και αν σου λεει ο keynes οτι ετσι πρέπει"
Δοκιμασε να ζήσεις αντιθετα με αυτον τον κανόνα και σε λίγο θα ονομάζεσαι Ελλάδα.
Παρεπιπτόντως το τραπεζικο συστημα και οι αγορές εχουν επενδυσει σε αυτη την ανάγκη των κρατων να δανειζονται για να κανουν πολιτική μεσω του προυπολογισμού τους . Αυτο κανει το νερο της ιδιωτικης τραπεζας στην μπανιερα να εξατμίζεται γρήγορα.
Να παει να γ..θει ο τοκογλύφος τραπεζιτης αλλα δεν μου φταιει οταν του γυρεψα δανειο για να πληρώνω 80.000 εξαφανισμένους πασοκτζηδες και δεξιους που υπηρετουν στο δημοσιο με τηλεεργασία.
@ [Germanos]
ΔιαγραφήΣωστά μιλάς, είτε έτσι είτε γιουβέτσι, οι πολιτικάντηδες δανείστηκαν αβέρτα ώστε κάθε δημόσια υπηρεσία να έχει 3 χειριστές φωτοτυπικού ανά φωτοτυπικό, αλλά όχι αρκετές νοσηλεύτριες στα νοσοκομεία.
Όμως...
Εμείς ρε φίλε είμαστε ΕΛ! Οι άλλοι οι πίθηκοι έχουν υποχρέωση να μας τρέφουν γιατί έχουμε ένδοξους προγόνους!
Έτσι δεν είναι;
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή