Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ρομαντικά σκοτάδια στον καναπέν (Major League Bullshit)

Έχω την εντύπωση ότι ογκούται παγκοσμίως ένα νέο σπορ.
Αυτό του θεσμοθετημένου ξαπλαδόρικου ακτιβισμού.
Μιλάμε για μέγεθος μεγαλύτερο από το ΝΒΑ.
Μεγαλύτερο από το Μέητζορ Λίγκ Μπέηζμπολ (Βασόσφαιρο στις ΗΠΑ).
Μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και την ΦΙΦΑ.
Ναι, μεγαλύτερο και από τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Στα πλαίσια της αμερικανοποίησης των πάντων θα μπορούσε να λέγεται Major League Bullshit. (Βλ. Προτεινόμενο λογότυπο κάτω).


Το Σάββατο οι και καλά συνειδητοποιημένοι κάτοχοι SUV, υπερκαταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς που καίνε λιγνίτη (π.χ Μεγαλόπολη, Πτολεμαϊδα) ή πετρέλαιο, που γεμίζουν τα πάντα με μη ανακυκλώσιμο σκουπιδαριό, θα σβήσουν τα φώτα μεταξύ 20:30 και 21:30 σώζοντας τον πλανήτη από την καταστροφή.

Πω, πω, πω τι με λες ωρέ Λουδοβίκε…

Αυτό μοιάζει και είναι γελοιωδέστερο από την πινακίδα που είχα δει κάποτες που έγραφε «Βύρωνας αποπυρηνικοποιημένη περιοχή». Λες και υπήρχαν προτάσεις για αποθήκευση πυρηνικών όπλων, ή κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Βύρωνα….

Ειλικρινά θα πρέπει να είναι κανείς κλινικά ηλίθιος για να θεωρεί ότι αν σβήσουν για μια ώρα τα φώτα το Σάββατο θα αλλάξουν οι συνήθειες πολιτών, κυβερνήσεων και κυρίως πολυεθνικών εταιριών τεράτων. Ας μην αναφερθώ και στους τραπεζίτες - αρπακτικά (Ρότσιλντ, Μόργκαν κλπ) που προκάλεσαν την παρούσα οικονομική κρίση τζογάροντας για την πλάκα τους με ηλεκτρονικές φούσκες ανύπαρκτου χρήματος. Μην πω και για τις γαλαζοαίματοι που μου προξενούν αναγούλα, που πολλοί από αυτούς ηγούνται κάτι τέτοιων οργανώσεων – οπερέτα σαν το WWF.

Το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι υπαρκτό και φυσικά δεν περιορίζεται στα καυσαέρια από την καύση των μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων ή τις κλανιές (μεθάνιο) των βοοειδών που αυξάνουν τα αέρια του θερμοκηπίου. Ένα παράδειγμα είναι η μόλυνση της βιόσφαιρας με τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες – Φρανκενστάιν, τις συνέπειες των οποίων τόσο στο οικοσύστημα όσο και τον οργανισμό μας δεν τις γνωρίζουμε ακόμα. Όταν αρχίσουν οι ανεξήγητοι καρκίνοι και δε συμμαζεύεται θα είναι αργά για δάκρυα Στέλλα, θα την έχεις λασπώσει την ταλιατέλα.

Από την εν λόγω εκδήλωση το πολύ - πολύ να πανηγυρίσουν κάποιοι επικοινωνιολόγοι που θα δείξουν τον πλανήτη με λιγότερο φωτισμό σε δορυφορικές φωτογραφίες του Σαββατόβραδου. Ίσως και τίποτε εξωγήινοι παραξενευτούν ολίγον, όπως λέει και ο Old Boy. Καταπληκτικά τα λέει και ο μερακλής κατασκευαστής απατηλών αφασιακών δικτυωμάτων Χρήστος Μόρφος εδώ και εδώ.

Αφού εγώ προτείνω το παρακάτω αλ’ αμερικέν λογότυπο για την πρωτοβουλία θα εξηγηθώ καταλλήλως από κάτω:


Ναι, είμαστε πολλοί, είμαστε κακομαθημένοι και αρχίζουμε να πιέζουμε επικίνδυνα τα όρια αντοχής του σπιτιού μας. Πέρα από τα όποια είδη δυσκολεύονται από την επέκταση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, αυτοί που θα πληρώσουν τελικά τον λογαριασμό, είμαστε εμείς οι και καλά «κατ ‘εικόναν» αλαζόνες του κερατά. Είτε με πείνα και δίψα, ειδικά στις φτωχότερες περιοχές, είτε με αρρώστιες και γενετικές ανωμαλίες στους απόγονους μας οι πιο καλοφαγωμένοι. Οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών λόγω πείνας και δίψας, θα πλημμυρίσουν τις εν αφασία τελούσες χώρες του Πρώτου κόσμου. Πόλεμοι, εγκληματικότητα και πρόωρα χαμένοι θα μετριούνται πλέον σε εκατοντάδες εκατομμυρίων.

Η δράση πρέπει να είναι τόσο σε επίπεδο πολιτών όσο και σε επίπεδο κυβερνήσεων και μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. Εάν δεν βοηθήσουν όλοι με αγαθές προθέσεις, ακόμα και οι ύαινες του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θα έχουμε ευχάριστη συνέχεια.

Ζητάω πολλά; Ζητάω ομόλογα ΕΤΒΑ!

Δύσκολα θα γίνουν όλα αυτά ταυτόχρονα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθεται κανείς με σταυρωμένα χέρια. Και μια στο εκατομμύριο να τη σκαπουλάρουμε αξίζει ο κόπος της προσπάθειας.

Κάτι ακόμα. Η κοινή λογική (δυστυχώς όχι τόσο κοινή όσο πιστεύεται) πολλές φορές δεν αρκεί. Χρειάζονται και εξειδικευμένες γνώσεις πανεπιστημιακού επιπέδου. Αν ψάξει κανείς μπορεί να βρει πηγές εκλαϊκευμένης επιστήμης, ή πανεπιστημιακές διαλέξεις στο You Tube, όπως η παρακάτω από το κανάλι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Μια ώρα διάλεξη για τα αέρια του θερμοκηπίου, χωρίς το διάλειμμα του «ακαδημαϊκού τετάρτου». Έτσι να πήξετε για να μάθετε να πέφτετε ανυπεράσπιστοι και ανυποψίαστοι στα νύχια της θολοκουλτούρας!

Παράδειγμα έλλειψης εκπαίδευσης και επιστημονικής σκέψης, είναι διάφοροι τύποι “αντι –νεοταξικοί” σαν τον Alex Jones που ενώ λένε κάποια σωστά πράγματα αναφορικά με το οικονομικό κατεστημένο, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν μεγαλύτερο ακροατήριο, λαϊκίζουν (ορθότερα Καρατζαφερίζουν) επικίνδυνα, ισχυριζόμενοι λίγο ως πολύ, ότι όλα με το κλίμα είναι τζιτζί και ότι η καύση ορυκτών καυσίμων έχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ επίδραση. Σιγά ρε φίλε, ούτε το χαζοκολέγιό σου δεν έβγαλες, σοβαρέψου.

Λοιπόν από κάτω η διάλεξη διάρκειας μίας ώρας. Το Σάββατο με τον κηδεμόνα σας και την εργασία σας βασισμένη στην διάλεξη!

66 σχόλια:

  1. Τελικώς είναι γεγονός: εκατομμύρια καναπέδες, ένας στόχος. Ή αλλιώς, ο καναπές μας φέρνει πιο κοντά. Το ακόμη αστειότερον της υποθέσεως είναι ότι στον ΣΚΑΙ διαφημίζουν κιόλας ότι είμεθα η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε συμμετοχή κιόλας! Πράγματι, το έχουμε διαπιστώσει και από άλλες περιπτώσεις ότι είμεθα ζώα και καραγκιόζια.
    Προσωπικώς ηρέμησα όταν έμαθα ότι δεν θα βγάλουμε από την πρίζα τα ψυγεία: αυτά καίνε ρεύμα οικολογικόν, παραγώμενο εις εργοστάσια με μυοκινητήρες (ξέρεις ποιοι είναι αυτοί, μεγάλοι περιστρεφόμενοι κύλινδροι εις τους οποίους τρέχουν εκατοντάδες μυες κυνηγώντας κομμάτια τυρί που εβρίσκονται παλουκομένα εις σταθερόν σημείον της οροφής του κυλίνδρου). Όχι τίποτε άλλο αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα χαλούσαν και τα τρόφιμα...

    Επίσης, εκφράζω την βαθυτάτην ικανοποίησή μου που το μέτρο δεν συμπεριλαμβάνει τις τηλεοράσεις, διότι στις 8 παίζει η Εθνική με το Ισραήλ. Εξάλλου, η ημέρα των κλειστών τηλεοράσεων ως ενθυμούμεθα έχει παρέλθει (επιτυχώς, επιτυ-χέστα) τουτέστιν όλες τις υπόλοιπες μέρες δυνάμεθα όπως την έχουμε ανοικτή...

    Μια χαρά είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά ποιανών ιδέα είναι η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.Εχω τις αμφιβολίες μου και δεν μου αρέσει ως προς τι σκοπό θα εξυπηρετήσει.Αν παίρναν χαμπάρι οι μεγάλοι με κάτι τέτοια θα είχαμε και εμείς γήπεδο προ πολλού.Σκέψου τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τελειώσει τις δουλειές σου μέχρι εκείνη την ΩΡΑ και πόσο παραπάνω ρεύμα θα καταναλώσεις.Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΞΕΚΙΝΑ. καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Hades

    Ρεσέ, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετό τυρί για να λειτουργήσουμε όσους μυοκινητήρες απαιτούνται για να έχουμε καθαρό ρεύμα!

    Αχ κακούργα ΕΕ που μας έβαλες χαμηλή ποσόστωση στην παραγωγή εγχώριου γάλακτος!!!

    @ tiktos

    Υπάρχει και το εξής σκωπτικό:
    "Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν πραγματικά κάτι, θα ήταν απαγορευμένες".

    Υπερβολικό ίσως, αλλά το πνεύμα είναι αυτό κατά βάση...

    Όσο για τους διακόπτες και τα 60' συσκότισης, άσε μην αρχίσω τα βρισίδια τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε Πολσεμαννεν, εισαι λογικος ανθρωπος αλλα πεφτεις καμμια φορα σε λογικες παγιδες. Αυτα τα περι "επαναστατες του καναπε" ειναι απαξιωτικα και εντελως παραλογα.

    Στην τελικη, οι μονοι που δεν ειναι επαναστατες του καναπε ειναι 1-2 νοματαιοι που τα παρατανε ολα και τρεχουνε στις ζουγκλες του Αμαζονιου και στις παραγκουπολεις της Καλκουτας. Ολοι εμεις οι υπολοιποι ειμαστε ομαδικα "επαναστατες του καναπε". Ολες μας οι πραξεις, ειτε καλες ειτε κακες, ειτε σωστες ειτε λαθος, περιγραφονται απο αυτην την γενικολογη απαξιωση.

    Αυτο μας βαζει βεβαια σε μια ΠΟΛΥ βολικη θεση. Παιρνουμε σνομπ υφακι, κατηγορουμε αφ' υψηλου ολους τους αλλους για επαναστατες του καναπε και σαν αποτελεσμα δεν κανουμε ΤΙΠΟΤΑ!
    Σατανικο. Ιδιοφυες. Και δεν κανουμε τιποτα και εχουμε βγει κι απο πανω σε οσους κανουν κατι.

    Στην τελικη ουτε ο πλανητης ουτε ο κοσμος ουτε η κοινωνια μας σωζονται απο τιποτα, αρα μπορουμε να την αραξουμε και να πιουμε ησυχοι την μπυριτσα μας.

    Και καλα ωρε λεβεντες. Φοβοσαστε μη τυχον και σας καπελωσει η WWF. Εστω.
    Ειμαστε καταναλωτικα θυματα του καθε κερατα, την τρωμε αδιαμαρτυρητα απο τον καθε μαλακα που μας πουλαει οτι μαλακια μπορει να φανταστει ο ανθρωπινος νους, καταναλωνουμε χωρις 2η σκεψη το *οτιδηποτε*, απο ρηαλιτοπαιχνιδα μεχρι τζελ για το μαλλι μας. Να μη μιλησω για αλλα κουμασια (πολιτικους, τραπεζιτες, ασφαληστες, παπαδες) που μας καπελωνουν και μας πουλανε ψεμματα μια ζωη ολοκληρη και εμεις δεν βγαζουμε κιχ.
    Και ξαφνια μας επιασε ο πονος μη τυχον και μας κοροιδεψει η WWF; Οοοοοολη μας η κριτικη διαθεση, ολο το σκεπτικο μας πνευμα εξαντλειται στο αγωνιωδες ερωτημα, μη τυχον και η WWF μας λεει ψεμματα; Ολη μας η δυσπιστια εκει εξαντλειται;

    Συμπερασματα:
    Α. Πουθενα δεν ειπε καμμια περιβαλλοντικη οργανωση οτι με το να σβησουν τα φωτα θα σωθει ο πλανητης. Η πρωτοβουλια ειναι *συμβολικη*.
    Εκεινος που γραφει "κατω η κυβερνηση" σε εναν τοιχο το ξερει οτι δεν προκειται να ριξει την κυβερνηση μ' ενα συνθημα. Αλλα ΚΑΝΕΙ κατι συμβολικο για να δειξει την αντιθεση του.
    Ειναι κακοπιστο να κριτικατουμε την πρωτοβουλια με τα φωτα οτι πιστευει δηθεν στην σωτηρια του πλανητη. Αυτο δεν το εχει ισχυριστει κανεις.

    Β. Αν καποιος εχει μια καλυτερη προταση απο εκεινη της πρωτοβουλιας με το σβησιμο των φωτων, ειναι ελευθερος να την εκφρασει και να την εφαρμοσει. Αλλα το να κατηγορεις αφ' υψηλου τους "επαναστατες του καναπε" χωρις να προτεινεις τιποτα και χωρις να κανεις τιποτα ειναι φτηνιαρικη ψευτο-δικαιολογια. Ειπαμε, επαναστατες του καναπε ειμαστε ολοι.

    Υ.Γ. Και να σκεφτει κανεις, οτι ειμαι εναντιον αυτης της πρωτοβουλιας. Αλλα για τελειως διαφορετικους λογους ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Dralion

    Αγαπητέ Dralion, είναι πάντα χαρά μας (πληθυντικός μεγαλοπρέπειας) να δεχόμαστε τα μεστά σχόλια σας στο παρόν ιστολόγιο.
    (Κρίμα που προς το παρόν απέχετε από το ιστολογείν).

    Το πρόβλημά μου δεν είναι τόσο με την WWF ή το υπερβολικά ¨συμβολικό" του θέματος, όσο ότι το εν λόγω λειτουργεί τελικά σαν τους λωτούς της νήσου των λωτοφάγων για όλους μας. Ίσως η τσαντίλα μου να βγαίνει σαν οδοστρωτήρας επί δικαίων και αδίκων, αλλά είμαι αρκετά τσαντίλας αυτή την εποχή. :-D

    Η εν λόγω προσπάθεια τoυ WWF όπως και πολλές άλλες, είναι καλές για ένα πρώιμο στάδιο, αλλά το ζητούμενο πλέον είναι η καλόπιστη δράση σε όλα τα επίπεδα από όλους, τους πολίτες, τους πολιτικούς τις εταιρίες και τις τράπεζες.

    Ουτοπικόν, όπερ δικαίως είμαι απαισιόδοξος, αλλά δεν μπορεί κανείς και να μην κάνει και τίποτα.

    Σε ατομικό επίπεδο, ας πάρει ένα Prius σε έκδοση σαν αυτή εδώ βρε αδελφέ.

    ΥΓ.

    ::ψίθυρος:: Εγώ είμαι εναντίον για τον επιπλέον λόγο, ότι εκείνη την ώρα παίζει η Εθνική με το Ισραήλ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντάξει συμφωνώ οτι δεν θα αλλάξει τίποτα με την μία ώρα φώτα αλλά έχει κανείς καμμιά καλύτερη ιδέα;
    Οσο για λύσεις υπάρχουν αλλά το πρόβλημα είναι όπως όταν πλυμμηρίζει η αποχέτευση κάποιος πρέπει να κολυμπήσει στα σκατά για να καθαρίσει το φρεάτιο και εδώ δεν μιλάμε για έναν αλλά για όλους. Ναι ας αποφασίσουμε οτι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητο παρα μόνο για τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που είναι εντελώς απαραίτητο, ας χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη στους 18 βαθμούς και κάτω, ας αφαιρέσουμε την συσκευασία απο τα περισσότερα προιόντα, ας εφαρμόσουμε αυστηρά την ανακύκλωση καί μάλιστα με διαλογή στην πηγή δηλαδή στο σπίτι μας, ας κλείσουμε τα κλιματιστικά το καλοκαίρι, κλπ. Και ας υποχρεώσουμε όλους τους υπόλοιπους να κάνουν τα ίδια. Στους υπόλοιπους συμπεριλαμβάνονται και τύποι σαν τον Αμπραμόβιτς που έχουν δύο κότερα μεγέθους Κίνγκ Μίνος για να κάνουν βόλτες και ελικόπτερα για να πηγαίνουν από το ένα στο άλλο.
    Υπάρχει και η ιδέα ότι είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο και η μόνη λύση για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους τον πλανήτη είναι να δεχτούμε οτι η καταστροφή είναι αναπόφευκτη και να λάβουμε τα μέτρα μας (π.χ. ο κύριος Λάβλοκ
    http://www.ecolo.org/lovelock/).
    Βέβαια μαυρόψυχα και απαισιόδοξα καθάρματα σαν και εμένα πιστεύουν πως για να σηκωθούμε από τον καναπέ μας (και να εγκαταλείψουμε το ριάλιτι που παρακολουθούμε και έχει αντικαταστήσει την ζωή μας) πρέπει να πάρει φωτιά καί το σπίτι ο καναπές και ο κώλος μας.
    Εκτός και αν περιμένουμε τους Ελ, την Δευτέρα Παρουσία, το Μεγάλο Σουβλακέα ή το FSM να μας σώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ptomas

    Είπατε την μεγάλη κουβέντα αγαπητέ. Ο Μεγάλος Σουβλακεύς (+Σουβλόγησον+) έχει την λύση!

    (Πάω να τσεκάρω το παιδί το απαισιόδοξο με την πρώτη ευκαιρία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Πόλσε, μολονότι πλέον δεν έχω καμία απολύτως εκτίμηση και δεν τρέφω το παραμικρό ίχνος σεβασμού για τον "ειδικό" Τύπο (π.χ. έμαθα ότι προχθές κάποιος δοκιμαστής των 4 Τροχών με μια λευκή Lancia Delta πήγε και παραβίασε κατάφωρα κόκκινο φανάρι), λόγω των ηλιθιοτήτων που γράφουν οι - κατά τεκμήριο αστοιχείωτοι - συντάκτες, εδώ θα σε παραπέμψω στο τελευταίο (κατά τα φαινόμενα) άρθρο του Διονύση Χοϊδά για το Drive (τεύχος Απριλίου 2009 - κυκλοφορεί ήδη). Στη στήλη Xtreme Tales, ουσιαστικά, τεκμηριώνει πώς όλη αυτή η "οικο"-υστερία είναι παραμύθια της Χαλιμάς κι ότι, ακόμη κι αν το 1960 αποφασίζαμε να ΜΗΝ γίνουμε τα υπερκαταναλωτικά τέρατα που γίναμε, απλώς αυτά που τρώμε στη μάπα σήμερα θα καθυστερούσαν 5 χρόνια. Και ξέρεις τελικά ποιο είναι το πρόβλημα;

    Αυτό ακριβώς που δεν θέλουν να αντιμετωπισθεί οι θεούσες που κρώζουν κατά των αμβλώσεων, κατά της καπότας και κατά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης: ο ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ.

    Βεβαίως ήδη έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα από τις αναπτυγμένες χώρες που έχουν την τεχνογνωσία, όχι και τόσο επιτυχημένα όμως: AIDS, έμπολα κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα πες πολυ ωραια φιλε!αυτη η πρωτοβουλια μου φερνει στο νου την ημερα του αγ. βαλεντινου,που περιμενουν ΟΛΟΙ τοτε να ερωτευτουν.ολα θελουν χρονικη διαρκεια,μια ωρα δεν σωζει το περιβαλλον!Σε προσκαλώ στο μπλογκ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Κάρολε,
    Εχάρην τα μάλα ως είθισται με το παρόν πόστιον υμών!:)
    Ηρπάξατε το πρόβλημα εκ των δύο κεράτων (ή μήπως έχι κι άλλα?) αυτού και το εστροβιλίσατε δυναμικώς μέχρις εξαφανίσεως!
    Λαμπρά επράξατε -ή μήπως αυτή η λέξη θα πρέπει να σβήσει;
    Ημείς βεβαίως, το πήραμε πιο ελαφρά τον αμανέ...

    ~~σχετικά με το συμβολικό του πράγματος, επιτρέψτε μου να διατηρώ μερικές αμφιβολίες. Συμβολικό θα ήταν κάτι τι άλλο, π.χ. το κόστος των νέων λαμπτήρων, των μη ενεργοβόρων συσκευών και συστημάτων, κλπ κλπ
    Αν ενδιαφερόντουσαν πραγματικά για το θέμα, ας πρότειναν -ας πούμε- μια ημέρα παροχής λαμπτήρων και άλλων προϊόντων δωρεάν ή στη μισή τιμή, κλπ κλπ.
    Επειδή η καμπανια εστιάζει στην ενοχοποίηση του πολίτη, με κανει πολύύύύ σκεπτική -τουλάχιστον.

    ~~Οσον αφορά τον υπερπληθυσμό, μια ώρα επί του καναπέ στα σκοτεινά, μάλλον θα επιδεινώσει το πρόβλημα αυτό: σκεφτείτε μονάχα πόσοι σωτήρες της Γης θα γεννηθούν σε 9 μηνες ακριβώς, δλδ γύρω στα... Χριστούγεννα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ, αύριο δεν μπορώ να σβήσω τα φώτα - έχω τραπέζι σε κάτι μπλόγκερς/ακτιβιστές. Επειδή αυτοί θα σβήσουν τα φώτα στο σπίτι τους, θα έρθουν στο δικό μου.

    Aκτιβιστές του καναπέ (κυριολεκτικώς: του κώλου), διεθνείς οργανώσεις που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις επιχορηγήσεις τους, καρεκλάκηδες χαρτογιακάδες/στελέχη, παραδίπλα τα ...ευαίσθητα ΜΜΕ, (σκάι κουλουπού) και προτάσεις για ζωντανά που μασάνε ταραμά.

    Γιατί άραγε δεν προτείνουν κάτι πραγματικά αποτελεσματικό; Ένα εμπάργκο, λόγου χάριν, στα προϊόντα Αμερικής και Κίνας; Αυτές δεν είναι οι χώρες που έχουν μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στη ρύπανση του περιβάλλοντος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. «Γιατί άραγε δεν προτείνουν κάτι πραγματικά αποτελεσματικό; Ένα εμπάργκο, λόγου χάριν, στα προϊόντα Αμερικής και Κίνας; Αυτές δεν είναι οι χώρες που έχουν μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στη ρύπανση του περιβάλλοντος;»

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ σκέψη Κατερίνα:))
    ..και τόσο απλή.. πάρα πολύ απλή λέμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οσοι κατηγορουν την πρωτοβουλια εστιαζουν στο οτι δεν ειναι "αρκετη", οτι με αυτην δεν σωζεται ο πλανητης, οτι υπαρχουν δεκαδες αλλες που ειναι καλυτερες (να αγοραζουμε υβριδικα αυτοκινητα, να κανουμε εμπαργκο κλπ. ). Ε, ωρε παλληκαρια ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ.

    Η WWF τοσο ξερει, τοσο θελει, τοσο μπορει. Μπορατε εσεις καλυτερα; Ποιος σας εμποδιζει να τα κανετε τα καλυτερα; Ειναι ευκολο να κατηγοραμε καποιον αφ' υψηλου για οικολογο του καναπε. Η μαγκια ομως ειναι να κανουμε κατι οι ιδιοι.

    Γιατι αυτη η ιδεολογια του μαυρου/ασπρου; Γιατι πρεπει ντε και καλα να υπαρχει το Απολυτο Καλο και το Απολυτο Κακο; Οι ενδιαμεσες αποχρωσουλες μας τελειωσαν;
    Πηρε η WWF μια πρωτοβουλια. Εστω ανεπαρκης, εστω υποκριτικη, εστω "μιση". Γιατι ξαφνικα γιναμε ολοι υπερ-σουπερ-ντουπερ-οικολογοι και δεν μας αρκει; Γιατι ολοι ξαφνικα ζητανε την Απολυτη Σωτηρια του Πλανητη; Γιατι οσοι κανουν οτιδηποτε λιγοτερο του Απολυτου χαρακτηριζονται "του καναπε";

    Το Απολυτο Καλο θα ηταν να σφαξουμε 7 δισεκατομμυρια ανθρωπους και να γυρισουμε στην Λιθινη Εποχη. Μονο αν ο πληθυσμος μειωθει στα 300.000-500.000 ατομα και ζησει σε συνθηκες λιθινης εποχης δεν θα υπαρχει περιβαλλοντικο προβλημα. ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα υπολοιπα ειναι μισες λυσεις και μονο επαναστατες του καναπε μπορουν να τις εφαρμοσουν. Αρα; Θα κατσουμε αδρανεις;

    Μηπως ειναι καιρος να σταματησουμε να ζηταμε το Απολυτο Καλο και να συμβιβαστουμε με κατι λιγοτερο; Αν δεν μας αρεσει η πρωτοβουλια της WWF με τα φωτακια, μηπως να γινομασταν χορτοφαγοι; Συμφωνοι, "μιση" λυση ειναι κι αυτη. Απο μονη της δεν σωζει τον πλανητη. Αλλα ΚΑΤΙ προσφερει. Σε αντιθεση με οσους απλα αποφαινονται αφ' υψηλου περι των καναπεδων - οντας αδρανεις οι ιδιοι.

    Πολσεμαννεν διαβασα ολα τα λινκ που δινεις. Στο ενα λεει περιληπτικα οτι το οικολογικο κινημα ειναι απατη, επειδη υποστηριζεται απο τους πλουσιους που ειναι μαλιστα και μελη της Λεσχης Μπιλντεμπεργκ.

    Αμα βαλουμε την Λεσχη Μπιλντεμπεργκ στην μεση, την κατσαμε την βαρκα. Γιατι οχι και τους Επτα Σοφους της Σιων και τους ΕΛ;

    Ωστε το οικολογικο κινημα δεν μας αρεσει γιατι το υποστηριζουν πλουσιοι; Και ποιος θα επρεπε δηλαδη να το υποστηριξει; Οι πακιστανοι που πλενουν τα παρμπριζ στα φαναρια; Μηπως θα επρεπε να βαζουν λιγοτερη σαπουναδα για να σωθει το περιβαλλον;

    Το οικολογικο κινημα μπορει να υλοποιηθει αποκλειστικα απο μορφωμενους, σχετικα ευκαταστατους οικονομικα και ειαισθητους. Περιμενει κανεις να το ξεκινησουν οι αγραμματοι πεινασμενοι στην Σομαλια;

    Ειναι μεγας φαρισαισμος η φραση "ο Ταδε μεγαλολεφτας κινειται με το ιδιωτικο του αεροπλανο, αρα ειναι σκαρτος".

    Εγω τουλαχιστον προτιμω εναν μεγαλολεφτα που εχει ιδ. αεροπλανο και δινει και για την οικολογια απο εναν μεγαλολεφτα που εχει ιδ. αεροπλανο και ΔΕΝ δινει για την οικολογια.
    Ειπαμε, εγω που ειμαι επαναστατης του καναπε προτιμω τις μισες λυσεις απο την αδρανεια. Οποιος αισθανεται πουρος οικολογος, μπορει να εφαρμοσει την Απολυτη Λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υ.Γ. Ενα συμπληρωμα: εστω οτι μας διοριζουν προεδρους της WWF. Τι ακριβως θα καναμε αν ημασταν στην θεση αυτη;

    Θα μειωναμε το κοστος των λαμπτηρων; Σαν προεδροι της WWF δεν μπορουμε. Προεδροι ειμαστε, δεν ειμαστε βιομηχανοι λαμπτηρων. Ουτε ειναι η WWF το ιδιο με την Κομμουνιστικη Διεθνη. Δεν μπορει η WWF να γκρεμισει τον καπιταλισμο ουτε να κοινωνικοποιησει τους λαμπτηρες.

    Τι αλλο θα καναμε; Θα ζηταγαμε απο ολους να αγορασουν υβριδικα Prius; Εδω ειδαμε και παθαμε να βγαλουμε την ρετσινια οτι ανηκουμε στην Λεσχη Μπιλντεμπεργκ. Τωρα θα μας πουν και οτι τα παιρνουμε χοντρα απο την Τογιοτα.

    Θα ζηταγαμε εμπαργκο στην Κινα; Παμε καλα; Ποιοι ειμαστε; Το διπλωματικο σωμα; Εδω ολοκληρος ΟΗΕ και δεν μπορει να βαλει ενα εμπαργκο, θα το βαλει η WWF; Με ποια δικαιοδοσια; Πως θα το επιβαλλει το εμπαργκο; Με στρατιες πελεκανων;

    Ελα, ελα, ολοι οι δραστηριοι. Ελα να ακουω προτασεις απο οσους θεωρουν τον εαυτο τους οτι ΔΕΝ ειναι του καναπε!
    Τι θα ηταν εφαρμοσιμο και θα εφερνε το τεραστιο αποτελεσμα που ολοι ζηταμε; (τα μικρα αποτελεσματα δεν μας αρκουν ειπαμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Dralion

    Το να είμαστε αντιδραστικοί απέναντι σε αυτή τη σαχλαμάρα δεν μας κάνει αναγκαστικά οικολόγους, σωστό αυτό. Εκεί που διαφωνούμε είναι η μετακύλιση της ευθύνης σε εμάς τους καταναλωτές επειδή δεν είμαστε οι άμεσα υπεύθυνοι γι αυτό το χάλι. Έμμεσα ναι, άμεσα όχι. Ο λόγος είναι απλός, έχουμε πολύ περιορισμένη γκάμα επιλογών ανάμεσα σε προϊόντα και υπηρεσίες που μολύνουν το περιβάλλον.

    Λέει συμμετέχουν δήμοι και υπηρεσίες στο προγραμματισμένο μπλακάουτ. Πως δλδ είναι αποτελεσματικό αυτό από τη στιγμή που το δημόσιο κατεβάζει τα ρολά την Παρασκευή το μεσημέρι; Σιγά τη διαμαρτυρία. Θα σβήσουν λέει τα φώτα σε ένα διάδρομο στο αεροδρόμιο Βενιζέλος. Εδώ γελάμε με την υποκρισία.

    Τόσο σκέφτεται, τόσο μπορεί η WWF. Σωστό αυτό από μια άποψη αλλά από την άλλη δείχνει ότι οι ιδέες της και οι αποτελεσματικότητές της στέρεψαν.

    Οπότε, ποιοί έμειναν; Εμείς. Οι καταναλωτές. Ξέρεις ότι εδώ στο Ελλάντα, αλλά και αλλού υποθέτω, είναι παράνομο να εγκαταστήσεις και να παράγεις ρεύμα μόνος σου στο σπίτι σου χωρίς την εξάρτηση των κρατικών μονοπωλίων/ολιγοπωλίων ρεύματος;

    Τι να το κάνω το Prius όταν δεν έχω σαφείς εναλλακτικές λύσεις. Μία μάρκα αυτοκινήτου είναι και μάλιστα ΑΚΡΙΒΟ μοντέλο. Έτσι αποκτούμε οικολογική συνείδηση; Εδώ στο Ελλάντα, απαγορεύονται οι πετρελαιοκινητήρες στα ΙΧ, τι λέμε τώρα...

    Αλλά το κυριότερο είναι αυτός ο ακτιβισμός του εφησυχασμού που είναι εντελώς αναποτελεσματικός. Η συγκεκριμένη σαχλαμάρα είναι το άλλοθι του καθήκοντος μασκαρεμένο σε διαμαρτυρία. Δεν είναι διαμαρτυρία, είναι μία ώρα. Σαν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που μόνο στο Ελλαδιστάν κρατάνε μερικές ωρούλες και μετά όλα επανέρχονται στο κανονικό ρυθμό τους. Πρακτικά αποτέλεσμα μηδέν, αν όχι ακόμα χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Ο Αιρετικός - The Heretic

    Ορθώς επισημαίνετε ότι δεν γίνεται να έχουμε 6,5 δις να ζουν με τον σπάταλο τρόπο των ΗΠΑ, ή τον μετριοπαθέστερο της ΕΕ. Η αναχαίτιση της αύξησης του πληθυσμού θα βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης που δέχεται το περιβάλλον. Δεδομένου ότι συμβατικά ένας μέσος όρος 2,1 τέκνων ανά γυναίκα αντικαθιστά τις γενεές, αναρωτιέται κανείς γιατί οι θρησκευτικοί ηγέτες ενδιαφέρονται αποκλειστικά και λυσωδώς μόνο για την αύξηση του"ποιμνίου" τους. Από την άλλη από θρησκευόμενους ή θρησκειο -εμπορευόμενους δεν μπορεί να περιμένει κανείς ορθή σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ~~Dralion, Χαίρομαι πάρα πολύ που συναντιόμαστε στον καναπέ του κ. Πολσεμαννεν! :)
    Η συζήτηση προβλέπεται να ανάψει στα γερά. Ας βάλουμε μερικά πραγματάκια στη σειρά λοιπόν... Πρώτα πρώτα, ας συστηθούμε καλύτερα για όσους δεν μας γνωρίζουν και αρχίζω από μένα -εσένα σε γνωρίζω εδώ και μερικά χρονακια και ξέρω πόσο το παλεύεις το ζήτημα "ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ", είσαι παθιασμένος με αυτό και δίνεις το καλό παράδειγμα και ευχαριστούμε.

    Πάμε λοιπόν σε μένα, που δεν έχω αυτοκίνητο, δεν έχω σπίτι ιδιόκτητο παρόλο που σχεδίασα μερικά σπίτια φίλων αλλά δεν συνέβαλλα στο πρόβλημα "πολυκατοικία", "μεγάλη ιδιοκτησία", "μαγαζιά κάθε είδους", "φυλακές", κλπ, παρά άσκησα ελεύθερο επάγγελμα με κατεύθυνση σε κοινωνικής ωφέλειας έργα -και δεν ήταν καθόλου εύκολο!- δεν καταναλώνω περισσότερα από όσα χρειάζομαι απαραίτητα, δεν καίω ρεύμα παραπανίσιο -μια λάμπα δίπλα μου, το ψυγείο, ο υπολογιστής, άντε και ένα αντιγραφικό κάπου κάπου, κλείνω τους διακόπτες όταν κλείνω τα μηχανήματα, φούρνο ανάβω σπάνια, κλ κλπ, όλα τα χρειαζούμενα και τα απλά.
    Ερχεται λοιπόν η κ. Οργάνωση να με ευαισθητοποιήσει. Και ευαισθητοποιούμαι, αν και δεν το έχω ανάγκη. Η πλάκα είναι πως ευαισθητοοιούμαστε όσοι είμαστε ήδη ευαίσθητοι στο θέμα, αν και -εντελώς μεταξύ μας αυτό- δεν έχω πεισθεί και τόσο για τον κίνδυνο του πλανήτη, είμαι πολύ σκεπτική γι αυτό...
    Οι Οργανώσεις λοιπόν τύπου WWF, --γιατί εμένα δεν με ενοχλεί η συγκεκριμένη οργάνωση αλλά με ενοχλει πάρα πολύ ο αντίκτυπος αυτής της ενέργειας στο θυμικό του ανθρώπου-- οι οργανώσεις λοιπόν αυτές καλά θα έκαναν να μη κρύβουν τη σχέση τους με τις κυβερνήσεις και τις εξουσίες ονομαζόμενες (τάχα και δήθεν) ΜΗ κυβερνητικές οργανώσεις.

    Η παραποίηση, η διαστρέβλωση, λέξεων και εννοιών έχει εισβάλλει γερά στη σημερινή κοινωνία και είμαι παρα πολύ επιφυλακτική όταν τονίζονται μερικά στοιχεία, όπως π.χ. αυτό το ΜΗ.

    -->> Με δυο λόγια, ο απλος πολίτης όπως είμαστε εσύ, μουά, ο κ. Πολσεμαννεν, και πάρα πολλοί ακόμα, η πλειονότητα του κόσμου δλδ πραγματικού και διαδικτυακού, δεν έχουμε καμία σχέση με "φαινόμενα" (που δεν είναι φαινόμενα αλλά αποτελέσματα κακών τρόπων πολιτικής διαχείρισης της απανταχού εξουσίας) που βλάπτουν τη Γη μας. Πρόκειται δλδ για μια συνειδητή μετακύλιση ευθυνης στον απλό πολίτη/κάτοικο για θέματα που προκαλούν οι εξουσιαστές του.

    Σταματώ εδώ προσωρινά, ε :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Mr Arvulas Ατυχώς για τους περισσότερους αυτές οι πρωτοβουλίες παίζουν τον ρόλο των λωτών στην χώρα των λωτοφάγων! Καλώς ήλθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Rodia

    Όσοι γεννιούνται κοντά στα Χριστούγεννα είναι τα καλύτερα παιδιά, δεν το ξέρατε;

    Σίγουρα, πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να είναι συμφερότερο να ακολουθούν οι πολίτες του κόσμου οικολογική συμπεριφορά. Αυτά φυσικά απαιτούν πέρα από ενέργειες σε ατομικό επίπεδο, ή το κάθε WWF ή άλλες ΜΚΟ, συνεργασία και του πολιτικού, βιομηχανικού και οικονομικού κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Kατερίνα σ-Μ

    Σίγουρα υπάρχουν αποτελεσματικότερες μέθοδες(sic), αλλά απαιτούν συνεργασία και άλλων παραγόντων εκτός των απλών πολιτών και των ΜΚΟ. Αχέμ, όσο για το μποϋκοτάζ εναντίον συγκεκριμένων χωρών δεν είμαι σύμφωνος. Λογικότερο είναι το μποϋκοτάζ σε με οικολογικές μεθόδους παραγωγής και παγκόσμια απαγόρευση κυκλοφορίας προϊόντων που δεν παράγονται με το λιγότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος. Εννοείται φυσικά ότι δεν κολλάω μόνο στην σπάτάλη ενέργειας η την εκπομπή ρύπων, αλλά και στους νέους βιο-ρύπους που είναι οι γενετικώς μεταλλαγμένοι οργανισμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γράφαμε τρεις ταυτοχρόνως!
    ~~Dralion, Επανέρχομαι γιατί δεν έγραψα πρόταση και συγγνώμη...
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ λοιπόν, οι οργανώσεις αυτές, αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση που ισχυρίζονται ότι θέλουν να βοηθήσουν, να βγουν μπροστά (αρκετή δύναμη έχουν ή μήπως ΔΕΝ?) και να αποκαλύψουν όλο το σκάρτο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των κατοίκων του πλανήτη, να ξεσκεπάσουν συμφέροντα, κυβερνήσεις, μεγαλοπαράγοντες, κλπ κλπ και'γώ μαζί τους μεχρι τα μπούνια λέμε!

    ..αλλά.. μπορούν (θέλουν δλδ) να το πράξουν αυτό; Πώς θα επιζήσουν; θα κοπούν οι υποκριτικές επιδοτήσεις αυτομάτως και μερικοί αργόμισθοι θα μείνουν χωρίς εργασία..

    Η Αφρική είναι ξοφλημένη, παει αυτή. Η Ασία θα ακολουθήσει σε λίγα χρόνια, όταν το "θαύμα" της Κίνας θα μετατραπεί σε φιάσκο, εκτός αν τολμήσουν οι κινεζοι να κάνουν αυτό που άρχισε να κάνει ο Σαντάμ και τον φάγαν λάχανο -όχι ότι είναι καλός ένας δικτάτορας, εξηγούμαι- να συναλλάσσονται και σε άλλα νομίσματα πλην δολαρίου. Εδώ είναι το βασικό κουμπί. Το χρήμα, δηλαδή το δολάριο.
    Για μένα (γνώμη μου) μια τέτοια απόφαση των κινέζων -αν γίνει πράξη δλδ η δειλή εξαγγελία τους- αξίζει πολλά περισσότερα από μια ωριαία διακοπή ρεύματος.
    Να δούμε αληθινό οικονομικό πολεμο, μπας και αλλάξει κάτι έστω και ελάχιστο...

    Τα ξαναλέμε, δεν γράφω άλλο αν δεν συνεχίσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Dralion

    Πράγματι άσπρο – μαύρο δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι αποχρώσεις του γκρίζου, αλλά γενικά ο κόσμος που απεχθάνεται την προσπάθεια που απαιτεί η σκέψη και παίζει στο άσπρο – μαύρο.

    Το ατυχές με τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ότι τελικά καταλήγουν να γίνουν κάτι σαν την «ημέρα της γυναίκας» ή άλλα τέτοια ανούσια επετειακά που θυμόμαστε μια μέρα τον χρόνο και παραβιάζουμε τις άλλες 364. Αυτό είναι που με τσαντίζει τα μάλλα.

    Αυτό που χρειάζεται είναι κίνητρα (απαγόρευση κυκλοφορίας μη πιστοποιημένων ειδών παγκοσμίως π.χ.) για οικολογικότερη συμπεριφορά των πολιτών του κόσμου, οικογενειακό προγραμματισμό σε χώρες με δημογραφική έκρηξη κλπ. Ουδείς μόνος του, ή οι ΜΚΟ μόνες τους μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την καλόπιστη συνεργασία του πολιτικού, βιομηχανικού και οικονομικού κόσμου.

    Προφανώς αν βλέπει κανείς μεγαλοτραπεζίτες παγκόσμιου βεληνεκούς, πετρελαιάδες και άλλους στην ηγεσία ΜΚΟ, φυσικό είναι να δυσπιστεί αναφορικά με το καλόπιστο και καλοπροαίρετο, δεδομένης της υπόλοιπης δραστηριότητάς τους. Το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι υπαρκτό και κοιτώντας στο άλλο άκρο, κάτι καρασουρβάιβαλιστ αντί νιου γουορλδ όρδερ ναούμε, τύπου Άλεξ Τζόουνς που λένε ότι όλα είναι μούσια κάνουν τεράστια ζημιά.

    Η χορτοφαγία που αναφέρεις όπως έχω ξαναπεί δεν είναι ιδεολογία, αλλά είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να καταφέρουμε να θρέψουμε αποτελεσματικά όλο τον κόσμο και ακόμα αυτούς τους δύσμοιρους που δεν έχουν να φάνε δημητριακά γιατί γίνανε ζωοτροφές ή αιθανόλη για τα αιθανολομοντέλα της Βόλβο και της Σάαμπ.

    Και μια που πιάσαμε Σουηδία, οι Λάπωνες μια χαρά ταρανδοφάγοι νομάδες είναι, αλλά είναι πολύ λίγοι σε μια τεράστια έκταση που δεν μπορεί κανείς να κάνει σοβρή καλλιέργεια. Αυτοί μπορούν να τρώνε κρέας και να βρωμάνε ταρανδίλα κάθε μέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ JustAnotherGoneOff

    Οι πολίτες μόνοι τους μπορούν να κάνουν ορισμένα (λίγα) πράγματα, αλλά στην συμπαθή επαρχία μας, με την έλλειψη ακόμα και στοιχειώδους καταναλωτικής συνείδησης, ακόμη λιγότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Rodia

    Οικονομικό πόλεμο με τις Κινέζοι;

    Χμμμ... Μέχρι και κανονικό βλέπω στους "ενδιαφέροντες" καιρούς που ζούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. pølsemannen κοίτα, εγώ το κοιτάζω αλλιώς το θέμα. Βλέπω τον ιδιοκτήτη ενός θηριώδους SUV αυτό μου λέει ότι η οικολογική συνείδησή του είναι αντιστρόφως ανάλογη της καταναλωτικής του μανίας. Θα έχει την ενεργοβόρα plasma οθόνη, το wattοβόρο ψυγείο του κι αν είναι και χορτοφάγος τότε είναι γελοίος.

    Εμείς τι κάνουμε για να αντιστρέψουμε το ισοζύγιο της αλόγιστης κατανάλωσης; Δεν μπορούμε. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι ίσως ισοσκελίσουμε τις βλαπτικές επιδράσεις, σχεδόν αδύνατο με την ολοένα καλπάζουσα επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Μπορείς να γίνεις χορτοφάγος, να οδηγείς Prius, να βάλεις λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, όπως και να αγοράσεις ηλεκτρικές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, και να διαχειρίζεσαι ορθολογικά τα απορρίμματά σου, αλλά τι συμβαίνει: ένας τυπικός μανιώδης τρόπος ζωής αλά αμερικάνα ενός μόνο ιδιοκτήτη SUV χρειάζεται ίσως είκοσι και τριάντα συνειδητοποιημένους καταναλωτές για να ισοσκελιστεί η επίδραση στο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ~~Polse,
    οι κινέζοι δεν είναι Ιρακ, ξέρεις, και μάλλον δεν θα τολμήσουν να τους πειράξουν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να σηκώσουν τα εργοστάσιά τους από τη Κίνα.
    ..αλλά.. αυτό δεν τους συμφέρει..
    (μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα)

    Και τώρα που ο κόσμος έμαθε στα (ΦΤΗΝΑΑΑΑ) κινέζικα, άντε να του αλλάξεις συνήθειες!
    Περιμενω τα αποτελεσματα της συνδιασκεψης των 20.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ JustAnotherGoneOff

    Λοιπόν...

    300 εκατομμύρια (πληθυσμός ΗΠΑ) * 30= 9 δισεκατομμύρια, οπότε βράσε ρύζι! (Μεταλλαγμένο) :(

    @ Rodia

    Βέβαια ο Μπόλεμος ανοίγει τις δουλειές!

    Πιστεύω ότι ένα Πακιστάν ή Ιράν μέσα στην 4ετία ή 8ετία του Ομπάμα, (ορθότερα αυτών που χρηματοδότησαν την προεκλογική του εκστρατεία) το προλαβαίνουμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητη Ροδια και αγαπητε Πολσεμαννεν, οι προτασεις σας ειναι και λογικες και σωστες.
    Το ερωτημα "τι μπορει και πρεπει να γινει για το περιβαλλον" ειναι τεραστιο και υπαρχουν (και απο εσας και απο πολλους αλλους) πολλες αξιολογες προτασεις.

    Ας μην ξεχναμε ομως οτι η καθε προταση εχει και το "κοινο" της. Για παραδειγμα, αν επιχειρηματολογησω οτι η χορτοφαγια ειναι ενα μεγαλο βημα στην σωστη κατευθυνση, θα χρειαστει να φερω νουμερα, στοιχεια, θα χρειαστει να αποδειξω αυτα που λεω, να απαντησω σε (μακροσκελεις και δικαιολογημενες) αντιρρησεις κλπ. κλπ.

    Συγνωμη αν ακουγεται λιγο υπεροπτικο το παρακατω, αλλα απο πειρα γνωριζω οτι απο το 2ο διαγραμμα και μετα, τα 9/10 της ανθρωποτητας θα παψουν να με καταλαβαινουν. Το να αναπτυξω τις θεωριες μου σ' εσας τους λιγους και εκλεκτους που εχετε τις δυνατοτητες να με καταλαβετε, ειναι (συγνωμη για την απρεπεια) χασιμο χρονου. Το ερωτημα ειναι, πως θα πεισω 9.5 εκατομμυρια ελληνων, οχι εσας τους 2.

    Τα περιβαλλοντικα προβληματα ειναι προβληματα "μαζας". Οτιδηποτε και να συμφωνησουμε εμεις, οτιδηποτε σωστη προταση και να κανουμε, αν δεν πειστει το μεγαααααλο κοινο να ακολουθησει, δεν κανουμε τιποτα.

    Θελω να πω, η πραξη του να σβησουμε το φως ειναι μια *απλη* ενεργεια η οποια δειχνει και στον τελευταιο αγραμματο οτι "κατι" γινεται.

    Μακαρι να ειχε ολη η ανθρωποτητα τις γνωσεις, τις ικανοτητες και την ευαισθησια της Ροδιας (και του Πολσε). Κανεις δεν θα τολμουσε να προτεινει τετοια γελοια μικροπραγματατακια οπως το σβησιμο των φωτων. Αλλα η ανθρωποτητα αποτελειται δυστυχως στο συντριπτικο της ποσοστο απο ανθρωπους που πετανε τα σκουπιδια τους στον δρομο και λενε "ας τα μαζεψει το κρατος".

    Οπως γραφω και πιο πανω, εμεις οι προνομιουχοι αυτης της ζωης πρεπει να αναπτυξουμε περιβαλλοντικη δραση. Αν οχι εμεις, τοτε ποιος; Αλλα πρεπει οι προτασεις μας να ειναι κατανοητες (και πραγματοποιησιμες) απο ενα τεραστιο κοινο.

    Υ.Γ. Σωστη η προταση της Ροδιας να εξηγησουν αυτες οι οργανωσεις τα βρωμικα παιχνιδια που παιζονται. Αλλα μεσα σε δευτερολεπτα θα μπουν σε εναν κυκεωνα πολιτικων σκοπιμοτητων και κομματικων αντιπαραθεσεων. Στο τελος οι οπαδοι του Χ κομματος θα πιστεψουν οτι ολα ειναι σωστα και οι οπαδοι του Ψ κομματος οτι ολα ειναι λαθος. Και δεν θα εχει γινει τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Το τελευταίο σχόλιο του Δρακολέοντος με καλύπτει. Ακριβώς αυτή την κουβέντα είχα το μεσημέρι με τον ομοκρέβατο. Εγώ έλεγα ότι είναι μαλακία το μια ώρα σβήστε φώτα, εκείνος (που είναι πιο κυνικός από μένα, αλλά πάντα μου φέρνει αντίρρηση από κεκτημένη ταχύτητα) έλεγε ότι στην ουσία αυτό είναι ένα διαφημιστικό μήνυμα, ένας τρόπος να φυτευτεί στο πλατύ κοινό ο σπόρος της ιδέας ότι "κάτι πρέπει να γίνει".

    Σαν καταναλωτές έχουμε κάποια δύναμη. Όχι απεριόριστη, ίσως όχι όση έχουν οι μεγαλοκαρχαρίες, αλλά έχουμε αρκετή. Αν το "οικολογικό" πουλάει, τότε θα προσπαθήσουν να μας πουλησουν οικολογικό. Ακόμη κι αν δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε, πάντως ίσως είναι καλύτερο από πριν.

    Τα σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει πλεόν βιοκαλλιεργημένα προϊόντα και απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει σε όλους τους τομείς.

    Οι δράσεις τύπου "κατεβάστε τους διακόπτες για μια ώρα" είναι μάρκετινγκ. Ας μην υποτιμάμε τη δύναμη του μάρκετινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλέ μου Dralion,
    Θίγεις ένα σημαντικό θέμα που είναι η ενημέρωση των πολλών. Αν καθένας συζητάει με ανθρώπους του περιβάλλοντός του και τους ενημερώνει συζητώντας για το τι συμβαίνει, σιγά σιγά στην αρχή και μαζικά και γρήγορα αργότερα θα υπάρξει αποτέλεσμα -νομιζω.
    Εχω αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια να συζητώ με διάφορους ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν και πολλά πράγματα -όπως γράφεις- λόγω έλλειψης μόρφωσης, αλλά που έχουν μεγάλη όρεξη να μάθουν πράγματα εκτός ΤιΒι. Εκπλησσονται με αυτά που "αναμεταδίδω" συζητώντας, αν και δεν έχουν τρόπο και γνώσεις να συνδεθούν στο δίκτυο έχουν τρομερή περιέργεια να μάθουν "τι λέει το ίντερνετ" και έχω την εντύπωση πως το ενδιαφέρον τους είναι πραγματικά αληθινό και δεν υποκρίνονται για να γίνουν αρεστοί, όντας απλοί άνθρωποι -σχεδόν απλοϊκοί.
    Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν αυτιά και μάτα ανοιχτά εξαιτίας της απογοήτευσής τους από τη σύγχρονη κατάσταση, έτσι σίγουρα ψάχνουν για νέες διεξόδους.

    Θέλω να πω ότι με την ενημέρωση του περιβάλλοντός του μπορεί καθένας μας να προκαλέσει σιγά σιγά και αφανώς μια έκρηξη γνώσης για τα προβλήματα του πλανήτη και της χώρας μας.
    Μου έκανε τεράστια εντύπωση π.χ. ότι ξεσηκώθηκε το Παρίσι για 1.100 απολύσεις από μια βιομηχανία ελαστικών και εδώ έκλεισε η Ζίμενς στη Θεσ/νίκη και έμειναν κάπου 3.000 (νομίζω αυτός είναι ο αριθμός η είναι 5.000, δεν θυμαμαι καλα) άνεργοι και δεν κουνήθηκε τίποτα. Μάλλον δεν κατάλαβε ο κόσμος τι έγινε -τα κανάλια το παρουσίασαν μέσα από παράθυρα τσακωμών- εκεί το αποδίδω.

    Τελοσπάντων... Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να τελειώσει με νικητές και ηττημένους, διαπιστώνω ότι η άποψη/γνώμη σου έχει βάση ιδίως όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο της επιτυχίας.
    Μένω με την πρόταση της ενημέρωσης με συζητήσεις εκτός ίντερνετ -να συζητούμε, να συζητούμε διαρκώς, με κάθε ευκαιρία να συζητούμε, όχι να επιβάλλουμε αλλά να συζητούμε, θέλει πολλή υπομονή αυτό- και σε χαιρετώ προς το παρόν!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η ώρα (να τους πετάξουμε έξω) από τη γης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το βανεράκι σας είναι υπέροχο και το κόλησα κι εγώ στο πίσω μέρος του SUV μου. Άψογος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητοί εν διαδικτύω αδελφοί... θα συμφωνήσω με όλο το σκεπτικό του Dralion ειδικά στο τελευταίο του σχόλιο. (Σημειωτέον μου λείπει και μένα η blogiki παρουσία του) Βρίσκω κι εγώ, οκ, άσκοπο το σβήσιμο των φώτων μία ώρα, αλλά όντως είναι κάτι που δίνει σήμα στο μυαλό πολλών ότι "κάτι τρέχει" με το περιβάλλον που διαφορετικά δεν θα παίρνανε χαμπάρι και να τους μίλαγες με τις ώρες. Ειδικά δε για τα παιδιά η αποτύπωση του μηνύματος θα είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα εντυπωθεί στο μυαλό τους και θα είναι η αυριανή γενιά που θα προχωρήσει το θέμα παραπέρα νομίζω, ενώ στο μεταξύ θα πηγαίνουμε με ρυθμούς χελώνας στη φροντίδα των όποιων προβλημάτων. Όσοι γνωρίζουμε πέντε πράγματα παραπάνω ή ζούμε με ολιγάρκεια σαν τη Ροδιά δεν χρειαζόμαστε τέτοιες συμβολικές πράξεις, οι άλλοι όμως; Οι παντελώς ανίδεοι, αλλά και καλοπροαίρετοι και όχι οι θρασείς με το sub; Ακριβώς όσοι γνωρίζουμε κάτι παραπάνω δεν θα έπρεπε να μηδενίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλιά. Διότι ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα όπως λέει με άλλα λόγια ο Dralion. Οι γειτόνισες μου που δεν γνωρίζουν από οικολογία και διαδίκτυο χθες με ρωτούσαν για το τι ώρα θα σβήσουν τα φώτα. "Πιάνανε" ότι κάτι γίνεται, υπόκωφα, ασυνείδητα, αλλά είχαν ακούσει το μήνυμα. Την επομένη θα είναι πιο εύκολο να τους σφυρίξω κάνα δύο κουβέντες για πιο σοβαρά θέματα πάνω σε αυτό το ζήτημα, αφού θα τις έχει εντυπωσιάσει η συμβολική κίνηση. Θα έχω ένα σημείο αναφοράς του στυλ "είδατε, υπάρχει πρόβλημα, έγινε αυτό τότε και συμμετείχαν τόσοι, δεν μπορεί να είναι όλοι τρελλοί, άρα προσπαθήστε κι εσείς το ελάχιστο στη ζωή σας". Αν δεν είχαν ακούσει όμως τίποτα να συμβαίνει που να "θορυβεί" θα μου άλλαζαν απλά κουβέντα. Έχει τεράστια απήχηση ότι απλώνεται τόσο σαν μήνυμα. Οχι σε βάθος, αλλά σε πλάτος που σου δημιουργεί έδαφος να σπείρεις καινούργια πράγματα. Αν και όπως λέει και η Ροδιά κι εγώ δεν είμαι πολύ σίγουρη τι αληθινά συμβαίνει με τα περί υπερθέρμανσης, αλλά προβλήματα γενικά ρύπανσης υπάρχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Και προσωπικά θεωρώ ότι η πρωτοβουλία δεν θα έπρεπε να λέγεται Ωρα της Γης, αλλά των αφεντομουτσουνάρων μας. Διότι το τομαράκι μας σκεφτόμαστε... Η γη θα την εύρισκε την άκρη μόνη της αν αφανιζόμασταν... Σιγά μην είχε κάνα ζόρι να θεραπεύσει τις πληγές της. Αλλά αν έτσι κι αλλιώς αφανιζόμασταν δεν θα είχε και νόημα η συζήτηση που κάνουμε αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό προσωπικά τουλάχιστον λέω όχι στο μηδενισμό. Καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Coolplatanos, καλημερα!:)
    Γράφεις «Ειδικά δε για τα παιδιά η αποτύπωση του μηνύματος θα είναι πάρα πολύ σημαντική» και αυτό είναι κάτι που εμενα με ανησυχεί.
    Τι θα μάθουν τα παιδιά ακριβώς; Μήπως μάθουν όποτε τους λένε "σβησε το φως" να το σβήνουν και όποτε τους λένε "κάνε τούμπες" να κάνουν;
    Δηλαδή, μήπως έτσι στα ήσυχα και στα μουλωχτά εισχωρεί πλέον η καθοδήγηση συνειδήσεων από την Εξουσία στο μυαλό των εξουσιαζόμενων; Για να το σκεφτουμε και έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. To θέμα ηπασχόλησεν και ημάς διά τρία περίπου λεπτά, όσο να αναρτήσουμε τας σοφίας μας.

    Αve-τε και θάβετε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @ Dralion

    Δεν έχετε άδικο, είναι και θέμα "στόχου" δλδ. σε ποιο τμήμα της "αγοράς" απευθύνεται κανείς.

    Ανάλογα με το τμήμα του πληθυσμού που απευθύνεσαι, προσαρμόζεις κατάλληλα το μήνυμα σου και προφανώς όταν απευθύνεσαι στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, το μήνυμα καταντά να απευθύνεται αποκλειστικά στο θυμικό και όχι στην λογική. (ευχαριστώ για το σκονάκι Μίστερ Σποκ).

    Οπότε τα ερωτήματα θέτονται ως εξής:

    Η συγκεκριμένη καμπάνια έχει κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα στις πλατειές μάζες όπου απευθύνεται;

    Μήπως απλά παίζει τον ρόλο καθησύχασης των συνειδήσεων; (Κλείνω τα φώτα για μια ώρα και καθάρισα. Χαμηλό επίπεδο μηνύματος, χαμηλού επιπέδου επεξεργασία, χαμηλού επιπέδου αποτέλεσμα).

    Μήπως τελικά εκφυλίζεται σε μια άσκηση "ελεγχόμενης επαναστατικής γυμναστικής" και "πειθαρχίας" ειδικά για τις μικρές ηλικίες;

    Μήπως την έχουμε πατήσει χοντρά και τελικά η ισορροπία θα έρθει με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινο πόνο, με τον ίδιο τρόπο που εξελίσσονται οι καμπύλες των πληθυσμών ενός σαρκοβόρου και ενός φυτοφάγου θηράματος σε ένα οικοσύστημα;

    Ποιος ξέρει; Πυθία δεν είμαι, ο χρόνος θα δείξει... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @ Αόρατη Μελάνη

    Σας παραπέμπω στην ανωτέρω απάντηση μου στον Δρακολέοντα περί μάρκετινγκ και τάργκετ γκρούπζζζ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @ Rodia

    Είσθε πραγματική ινστρούχτωρ καθοδηγήτρια και διαφθορεύς της μάζης των αμνοεριφίων και απορώ πως γλιτώσατε την Μακρόνησον επί Εθνοσωτηρίου. :-D

    Αυτό που αναφέρετε περί πειθάρχησης των παίδων μέσω τέτοιων γυμανσίων, είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Άλλωστε μην λησμονείτε τους πεφωτισμένους Ιησουίτας που εκτός από το να δημιουργούν ασκήσεις γεωμετρίας δια πυροβολημένους, δήλωναν ευθαρσώς "Δώστε μας τα μικράκια και θα τα πλάσουμε όπως γουσταύρομεν ίνα γίνουσι τζιτζίν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @ Ανδρέας

    Όξω φούστη απ' την παράγκα που λέμε ε;

    @ ellinaki

    Ω, ευχαρισθθθθώ!

    Για Hummer ένα & ένα έτσι; :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @ coolplatanos

    Αγαπητή εν θολοκουλτούρα αδελφή,

    Όπως απάντησα και στο Δρακολέοντα είναι αλήθεια ότι η ποιότητα του μηνύματος "πέφτει" ανάλογα με το μέγεθος του πλήθους που θέλεις να απευθυνθείς. Η αποτελεσματικότητα ή ο εφησυχασμός(η δική μου εκτίμηση) που θα προκαλέσει αυτό και άλλα του ίδιου στυλ μηνύματα και πρωτοβουλίες είναι προς αξιολόγηση στο μέλλον.

    Παίζει και αυτό που αναφέρει η Ροδιά περί "ντρεσαρίσματος" της νέας γενιάς σε κάποια πειθαρχία, όχι πλέον για την προστασία του σπιτιού μας, αλλά για άλλους σκοπούς, άσχετους με αυτό. Πάντα ανοικτά τα μάτια μας λοιπόν και βλέπουμε.

    Πάντως η επίτευξη του στόχου της αξιοπρεπούς διαβίωσης για το σύνολο του πλανήτη, με ορθολογική διαχείριση των μη ανανεώσιμων πόρων και του οικοσυστήματος δείχνει ευκολότερη από το να πείσουμε τον Δρακολέοντα να επιστρέψει στο ιστολογείν! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ Αστερόεσσα

    Καλά τώρα θα μας μάθετε;

    Καράveni, Καράvidi, Καράvici!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ασχετο, αλλά... σχετικότατον!
    Μήπως ενεθυμείστε, αγαπητέ Κάρολε, το ταυτόχρονο πήδημα κατά την 20ήν Ιουλίου 2006, το οποίον θα ήλλαζεν την θέσιν του άξονος της έρμης αυτής Γης;
    Ενεσωμάτωσα λίνκια και εικόναν εις το εμόν πρόσφατον πόστιον με τίτλον "Η Ωρα της αλλαΓής" -άσχετον και αυτό με το παρόν θέμα...
    :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Να πω με τη σειρά μου ότι το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια μας είναι η εκπαίδευση. Αν τα σχολεία μας ήταν σωστά και καλλιεργούσαν στα παιδιά τις αρχές της οικολογίας, θα είχαμε θεαματικά αποτελέσματα.
    Αυτό που προσωπικά με εκνευρίζει είναι η υποκρισία: με ένα σωρό πανάκριβες καταχωρήσεις στα ΜΜΕ βγαίνουν μπροστάρηδες στη σημερινή πρωτοβουλία ένα μάτσο επιχειρήσεις και οργανισμοί που θα έπρεπε κανονικά να περάσουν δικαστήριο για τα περιβαλλοντικά τους εγκλήματα και να φάνε ισόβια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. I can only understand the parts in English and the pictures but good on you!

    Check out Anti Earth Hour blog
    Come and say Hi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Pes ta flora, pes ta! Μη σου πω ηλεκτρικη καρεκλα καλύτερα!!!

    Polse, μας πήρανε χαμπάρι... στο πλευρό μας και η Madeleine!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @polsemannen
    @rodia τώρα ειδικά περιμένανε να χειραγωγήσουν τα παιδιά; Μας χειραγωγούν ήδη από το 1920 κάτι με το που αναπτύχθηκαν μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το λέω διότι έτυχε σήμερα να μελετώ περί κραχ του 1929... και έβλεπα το ρόλο των μέσων εκεί. Οχι, εμένα δεν πάει απαραίτητα τόσο μακριά το μυαλό μου, δεν ξέρω αν πηγαίνει το δικό τους. Διότι αν την πάμε τόσο μακριά τη βαλίτσα ήδη είμαστε χειραγωγημένοι με το να νομίζουμε πως επειδή γράφουμε στα blog εκφραζόμαστε ελεύθερα... Δεν ξέρω αν με εννοήσατε εν διαδικτύω αδελφοί. Αυτό που εννοούσα ότι θα μείνει στα παιδιά είναι ότι κάτι συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο που θα μείνει και σε όσους δεν μπορούν να πιάσουν υψηλά νοήματα.

    Οσο για τον άξονα της γης rodia δεν είναι απόλυτα σαχλαμάρα. Ρίξε μία ματιά εδώ. Τώρα βέβαια αν το τραβήξεις εξαιρετικά πολύ σε συνωμοσιολογίες μπορείς να πιστέψεις ότι δεν θα συμβεί υπερθέρμανση, αλλά παγετώνες και μας το κρύβουν. Το έχω ακούσει και αυτό. Σημασία έχει ότι δεν γνωρίζουν νομίζω και οι επιστήμονες 100% τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Υπάρχουν γεωλόγοι που λένε ότι 16.000 χρόνια πριν υπήρχε πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ότι σήμερα με τη μόλυνση και δεν ξέρω τι στο καλό έκανε αυτό, διότι δεν είμαι και ειδική. Ομως μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ ως τώρα επικαλούνται ακριβώς ότι δεν ισχύουν οι προβλέψεις των επιστημόνων για υπερθέρμανση προκειμένου να μην μειώσουν τους ρύπους τους.
    Οσο για όλες τις μεγάλες εταιρείες που συμμετέχουν είναι απλό. Εχουν εντάξει (προκειμένου να χάνουν πωλήσεις και έδαφος) στην πολιτική τους και την "κοινωνική ευθύνη". Μην είστε, λοιπόν, απόλυτα ηττοπαθείς. Δεν γίνεται από τη μία να θεωρείτε ότι το διαδίκτυο παίζει ρόλο στο να παρεμβαίνει πιο ενεργά ο πολίτης στα πράγματα και από την άλλη να θεωρείτε ότι όλα όσα γίνονται μέσα σε αυτό δεν έχουν καμία επιρροή και κανένα αποτέλεσμα στην πολιτική των εταιρειών. Σίγουρα δεν έγιναν ξαφνικά οικολόγοι, αλλά αναγκαστικά θα προσαρμόζονται όσο ο κόσμος συνειδητοποιεί πράγματα και "ναι" θα προσπαθούν και να ελέγξουν απόλυτα ό,τι κινείται σαν μήνυμα, θα προσπαθήσουν να το προσεταιρισθούν κλπ, αλλά τα πράγματα δεν είναι άσπρο - μαύρο ούτε μονόλογος. Σε όλες τις διαδικασίες της ζωής λειτουργεί διαλεκτική (δράση - αντίδραση, φως που περιέχει σκοτάδι και σκοτάδι που περιέχει φως) εδώ δηλαδή παύει; Thats my opinion... σοφολογιώτατοι... εν θολοκουλτούρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αυτό http://www.physics4u.gr/news/2006/scnews2632.html εξτρά επανάληψη για rodia διότι είδα ότι ο "ευπρεπής" σύνδεσμος αρνήθηκε ευπρεπώς να λειτουργήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @ tiktos

    Μπορεί να μας ισοφαρίσανε, αλλά εδώ μέσα θα τους πάρουμε με μισό - μηδέν άμα λάχει!

    @ pastaflora

    Μεγάλη κουβέντα είπατε αγαπητή ιστοσαλονίστ. Η εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες είναι υψίστου σημασίας. Βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε προς καλή είτε προς κακή κατεύθυνση, ανάλογα με το ποιος δίνει το πρόσταγμα!

    Χμμμ... τους πολυεθνικούς κολοσσούς, το τελευταίο που τους απασχολεί είναι η υποκρισία, αρκεί να πείσουν την πελατεία τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ Madeleine

    Well well, greetings to New Zealand!

    In a nutshell my position is as follows:

    The destruction of our environment is a very serious issue and will have dire consequences on us all. And of course I do not limit this just to greenhouse gases emissions from the use of our planet’s finite stock of fossil fuels.
    For instance the release of genetically modified organisms, without having the faintest clue with regard on the effects on the ecosystems, our health and our very own genome.

    On the other hand such initiatives like the one by the WWF are:

    1. Totally ineffective. (With the exception of some less luminous satellite photos of the dark parts of the Earth)
    2. Probably the vast majority of the participants will be under the impression that they have actually contributed to the solution of all environmental problems. Next thing you know, it will be business as usual. They will drive their humongous petrol hungry SUVs in the cities, waste electricity and food and so on and so forth.
    3. If one is a conspiracy theory fan like I am, (I love a good conspiracy film and / or theory, along with popcorn), one could speculate that this is a social engineering test, in order to estimate the degree to that the global village can be manipulated. Of course this reason in comparison to the two above is of secondary, if not tertiary importance.

    On the other hand there is the argument presented by some commentators on this post, that if you want to appeal to the masses, the message has to be simple.
    Actually so simple to cover the least common denominator.

    Well that is true, but as far as I am concerned it is not enough by any standards, since I presume that my point #2 will be result of this “Earth Hour” imitative.

    I' ll make sure I check out your blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @ coolplatanos

    Μωρέ, τα ιερατεία την ίδια δουλειά της χειραγώγησης και πλύσης εγκεάλου δεν κάνουν από τρέχα γύρευε προ Χριστού; ;)

    Οι νέοι Ιησουήτες, φοράνε γραβάτες προσοχή!

    Τώρα για τον άξονα περιστροφής της γης, τις μεταβολές του, και τις επιδράσεις που προκαλούν αυτές στο κλίμα διαφόρων περιοχών κλπ. έχω να πω το εξής:

    Οι χρονικές κλίμακες αυτών τον μεταβολών είναι μεγάλες, ακόμα και συγκρινόμενες με το όλο διάστημα που υπάρχουν ανθρώπινα γραπτά μνημεία. Τεχνολογία σήμερα για να κάνουμε μια τόσο μεγάλη ταρζανιά δεν την έχουμε ακόμα και το Ευρω- χοροπήδημα σίγουρα δεν είναι αξιοπιστότερο από τα Καζανακοτούμπεια - 08 εδώ και εδώ.
    (Οι Έλληνες βλόγερς τράβανε πιο δυνατά το καζανάκι!).

    Στο θέμα μας τώρα, πράγματι κάθε δράση φέρνει και αντίδραση και το γεγονός ότι τα πολυεθνικά θηρία έχουν αναγκαστεί να "πρασινίσουν" λιγάκι, (είτε πραγματικά, είτε ντεμέκ) είναι θετικό.

    Όμως επαναλαμβάνω, ο τεράστιος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός του τύπου "κλείσαμε τους διακόπτες μια ώρα και καθαρίσαμε". Και μην μου πει κανείς ότι δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, γιατί θα αναγκαστώ να κεράσω αεροπορικά εισιτήρια για ΗΠΑ και έχω οικονομικά στριμώγματα!

    Τώρα αναφορικά με την ηττοπάθεια έχω να πω το εξής:

    Η ομαδάρα μας χάνει στο ημίχρονο με 4-0, αλλά εμείς σκοπεύουμε να μπούμε στην επανάληψη να τους φάμε τα συκώτια μπας και το πάρουμε το ματσάκι...

    Ηττοπάθεια δεν υπάρχει, αλλά ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο!

    (Καλά, "μεγάλη απόδραση των 11" το έκανα, αλλά τεσπα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @ Rodia

    Καλέ θρίαμβος!

    Μέχρι τη Νέα Ζηλανδία έφτασε η χάρη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Το φαινομενο του θερμοκηπιου μπορει και να μην υπαρχει. Αλλα αυτος δεν ειναι λογος να εκλυουμε μερικα εκατομμυρια τοννους απο διοξειδιο καθε χρονο στην ατμοσφαιρα.

    Το μονο που ξερουμε απο το περιβαλλον ειναι ... οτι δεν το ξερουμε. ;-) Ειναι τοσο πολυπλοκο, που καλυτερα θα ηταν να προσεχουμε τι κανουμε.

    Συμφωνοι, το να κλεισουν τα φωτα λειτουργει (και) σαν μεθοδος εφυσηχασμου.
    Προτιμω ομως εναν εφυσηχασμενο που σβηνει τα φωτα απο εναν (επισης εφυσηχασμενο) που δεν κανει τιποτα. Το επιχειρημα σου περι εφυσηχασμου και περι ψευτικου αλλοθι αγαπητε Πολσεμαννεν θα ειχε βασεις αν εφυσηχαζαν οι μεν και δραστηριοποιουνταν οι δε.

    Αλλα εδω συγκρινεις εφυσηχασμενους με εφυσηχασμενους και οδηγους SUV με οδηγους SUV. Εεεε, ας υπαρχουν και μερικοι οδηγοι SUV που σβηνουν το φως βρε αδερφε. Εστω εφυσηχασμενοι, εστω με ψευτικο αλλοθι.

    Αν τα βαζεις με αυτους που σβηνουν το φως, τι θα επρεπε να κανεις για αυτους που ουτε για ενα ψευτικο αλλοθι δεν ενδιαφερονται; Γιατι ξεσπαει ολο το μενος και η διαθεση κοροιδιας σε οσους κανουν κατι (εστω λαθος) και γιατι δειχνεται τοση κατανοηση σε οσους δεν κανουν τιποτα. Τι-πο-τα!

    Υ.Γ. Ο Dralion μεταλλαχτηκε σε πειρατη και ανοιξε καινουργιο μπλογκ. Με θαλασσινα και πιο προσωπικα θεματα αυτην την φορα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ΥΓ. Συγνωμη, τον ξεσκισα τον καημενο τον εφησυχασμο στο προηγουμενο σχολιο. Απο ανορθογραφια σκιζω - συμπαθατε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Πολύ φαιά ουσία με εξωπραγματικές διαστάσεις έχετε δώσει φίλτατοι κατά τη γνώμη μου βέβαια.

    1ον. Η κίνηση είχε συμβολικό χαρακτήρα.

    2ον. Είναι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, όπου η διεθνής κοινότητα με την Παγκόσμια Διακυβερνητική των Επιστημόνων για την Κλιματική Αλλαγή, που λειτουργεί υπό τον ΟΗΕ, θα συντάξει τη νέα συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.

    Η χθεσινή Συμμετοχή (πρωτοφανής τελικά) θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη Σύνοδο ως "μοχλός πίεσης" της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης για τη λήψη περισσότερων και δραστικότερων μέτρων.

    3ον. Ζείτε, ζούμε, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Δεν διαφέρει σε τίποτα αυτό που έγινε από τη μαζική συμμετοχή σε μία διαδήλωση.
    Αλλάζει τον κόσμο; Όχι.
    Ρίχνει την Κυβέρνηση; Όχι.
    Αν είναι πραγματικά μαζική ασκεί πίεση; Ναι.

    4ον. Το "Περιβάλλον" και η ώθηση νέων μορφών ενέργειας αλλά και νέων τεχνολογιών παραγωγής, αφορά τόσο τους "Καπιταλιστές" όσο και τους υπόλοιπους. Δυστυχώς ή ευτυχώς, μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη, τον ίδιο αέρα, και τις ίδιες περίπου επιπτώσεις.

    5ον και πιο "δύσπεπτο". Οι σημερινοί "Καπιταλιστές" δεν είναι αυτοί του 1950 ή του 1960. Είναι νεώτεροι, μαθημένοι σε άλλες τεχνολογίες και, ενηλικιώθηκαν μαζί με την ωρίμανση της Περιβαλλοντικής Συνείδησης αλλά και τη συνειδητοποίηση των βλαβών που επιφέρουν οι παλαιοί τρόποι παραγωγής. Έχουν κάθε λόγο και αυτοί να μπαίνουν μπροστά, στο κάτω κάτω αν είναι έξυπνοι θα κερδίσουν ΚΑΙ από αυτό με τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών.

    Ε και; Εμένα με συμφέρει αυτό ως Πολίτη; Κατά τη γνώμη μου, ναι, γιατί συμφέρει τον ίδιο τον πλανήτη μου. Άλλον, δεν έχω.

    Προς ώρας τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Κύριε Πήττα, σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά στα πιο πρόσφατα άρθρα μου, στα οποία καταπιάνομαι - ως μηχανικός - με όλα τα παραμύθια περί... σωτηρίας του περιβάλλοντος που μας έχουν πουλήσει όλα τα λόμπι (πυρηνικό, καρβουνιάρικο, πετρελαϊκό κλπ). Θα απογοητευθείτε, αλλά... Τι να κάνουμε. Καλύτερη η ωμότητα παρά η εμπιστοσύνη σ'αυτούς που, αφού κατέστρεψαν το περιβάλλον, τώρα θέλουν να το "σώσουν" (ή μάλλον, να κάνουν ότι το σώζουν, ώστε να το αποτελειώσουν με την ησυχία τους και να παραφουσκώσουν κι άλλο τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Τελικά, έχω τη βεβαιότητα ότι ο "μοχλός πιεσης" που αναφέρει ο politispittas ασκήθηκε και με το σβήσιμο αλλά και με την άρνηση στο σβήσιμο, την καταγγελία δλδ της υποκρισίας των πολιτικών και οικονομικών εξουσιών.
    ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ αμφότεροι, τουτέστιν :)LoL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ναι, τους κάναμε τη μούρη κρέας... Τι να πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν που να συμετείχε στο πείραμα Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ. Μάλιστα μου φάνηκαν περισσότερα τα φώτα από κάθε άλλη φορά.Αν εξαιρέσεις δύο λάμπες που έσπασαν κάτι πιτσιρικάδες με τη σφεντόνα.Τώρα που είδαν οι βιομήχανοι των ΜΜΕ την πρωτιά θα σε γελάσω και δεν το θέλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @ Jolly Roger

    "Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί και να μην υπάρχει...", εεε..., σίγουρα δεν είσθε ο καρασουρβάιβαλιστ Άλεξ Τζόουνς μεταμφιεσμένος;

    Πράγματι, κατά κάποιο τρόπο συγκρίνουμε εφησυχασμένους με SUV άντε βαριά βαριά εφησυχασμένους χωρίς SUV, με κάποιους που προσπαθούν να ανακυκλώσουν και κάνα αλουμίνιο στον κάδο της γειτονιάς τους στην καλύτερη περίπτωση.

    Αλλιώς κατά κανόνα η διαφορά εξαντλείται στην κατοχή ή όχι φορτηγού με δερμάτινα καθίσματα και σιντι πλέηερ (SUV δλδ) που λέει και ο Αιρετικός.

    Το μένος δι αυτούς που απλά σβήνουν το φως είναι για το καλό τους βρε, για να κάνουν και καμιά ανακύκλωση! :-D

    Τι έγινε βρε παιδιά γεμίσαμε πειρατές εδώ μέσα στα σχόλια, μεγιά το νέο ιστολοόγιο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @ Πολίτης Πήττας

    Θα σταθώ στο σημείο 3.

    Συμφωνώ σε όλα. Όμως δεν ήταν ακριβώς διαδήλωση από "τα κάτω" ας πούμε. Πολλές κρατικές και υπερκρατικές υπηρεσίες συμμετείχαν για το θεαθήναι, Σαββατόβραδο που ούτως η άλλως είναι κλειστές.

    Ο κίνδυνος τέτοια χάπενινγκ να λειτουργήσουν σαν "παραμύθα" στον πολύ κόσμο, που ως ένα σημείο είναι δικαιολογημένος να την επιζητά, είναι όχι απλά υπαρκτός αλλά μεγάλος.

    Χρειάζονται συνεχείς ενέργειες καθημερινές, όπως η ανακύξλωση και άλλα πολλά που δεν είναι της ώρας.

    ΥΓ.

    Ααααα... να σου πω!
    Δικιά μας είναι η φαιά ουσία την κάνουμε ότι θέλουμε ναούμ! :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @ Ο Αιρετικός - The Heretic

    "Clean Coal" ένα από τα συντομότερα ανέκδοτα!

    @ Rodia

    Σαν τις φοιτητικές εκλογές και χειρότερα!

    @ tiktos

    Πρωτιά στο μιλητό και το ανώδυνο, από το 42% των δήμων της Ελλάδας, τα... σχολεία και άλλα πολλά...

    Στο μιλητό είπαμε σκίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Τελικά λάθος έκανα δεν υπάρχει λόγος για δράση-η Ελληνική Βουλή βρήκε μόνη της τη λύση.
    Σε μία έκρηξη οικολογικής ευαισθησίας 160 Έλληνες βουλευτές αντικατέστησαν τις παλαιάς τεχνολογίας "αντιοικολογικές" βουλευτικές λιμουζίνες τους με νέες υβριδικές-και άκρως οικολογικές!
    Ναι, και επειδή ξέρουν να διαλέγουν δεν πήραν τα ψωροπρίους και σιβικάκια των 1400 κ.ε. και 25000 ευρών αλλά τα Λέξους 450Η των 72000 με την οικολογική μηχανή των 3500 κ.ε.
    Τέρμα το νέφος στην Αθήνα.
    Να δείς που θα αντικαταστήσουν και τα Χάμ(στ)ερ τους με τα υβριδικά Σουβ και θα λυθεί εντελώς το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @ Ptomas

    Η φαντασία στην εξουσία, όχι αηδίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Δεν είναι ο Alex Jones που μετράει (καν) αλλά... πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες που αμφισβητούν το κατά πόσον το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνει τη θερμοκρασία της γης.

    Με αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε ή ότι τα καυσαέρια είναι... ευλογία, ή άλλα λάθος συμπεράσματα, απλά σημαίνει ότι η καμπάνια για την υποτιθέμενη επίδραση του CO2 στο κλίμα στηρίζεται σε λάθος βάσεις (παραδέχονται οι ίδιοι ότι δεν είναι τίποτα αποδεδειγμένο άλλωστε) και πιθανώς εξυπηρετεί τον απλό σκοπό της αποκοίμισης της κοινής γνώμης από τον πιο σοβαρό λόγο για οικονομία στα καύσιμα: Το ότι απλούστατα τελειώνουν. Μόνος τρόπος να παρατείνουμε την προσωρινή επάρκεια παραγωγής είναι να μειωθεί πάση θυσία η κατανάλωση. Αλλά αυτό θα προξενούσε πανικό στον κόσμο και άλλα τινα...( περισσότερα στο μπλογκ).

    Α, και ένα τελευταίο ανακοινωθέν του Βρεταννικού μετεωρολογικού ινστιτούτου είναι εντελώς για τα μπάζα. Ουσιαστικά επαναλαμβάνει τις θέσεις των Αμερικανών και του IPCC. Στο μεταξύ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΙΝΑ αμφισβητεί το IPCC κι εμείς νομίζουμε ότι... το αμφισβητεί ο Alex Jones.

    (sorry για το σοβαρό σχόλιο, αλλά χρειαζόταν Πολσμάνε μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. @ omadeon

    O Alex Jones έχει ανακαλύψει δύο πράγματα:

    1. Ότι το Google είναι μια καλή μηχανή αναζήτησης.

    2. Ότι μπορεί κανείς να κονομήσει τζογάροντας πάνω στην μπετοβλακεία και τις ανασφάλειες των οπλόκαυλων Εημέρικαν Πέητριοτς.

    Τώρα, το κατά πόσο το προερχόμενο από καύση ορυκτών καυσίμων CO2 αυξάνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, είναι κάτι προς διερεύνηση από διάφορα peer reviewed ερευνητικά προγράμματα.

    Όμως, το αν είναι ζήσουμε σε έναν θερμότερο κόσμο είναι θέμα προσαρμογής του είδους μας σε μια νέα κατάσταση, σε συνδυασμό με αυτό που ξέρει να κάνει καλά, να προσαρμόζει το υπάρχων περιβάλλον στις ανάγκες του.

    Οι μυστηριώδεις και μαγικές λέξεις Peak Oil, μπορούν να μας ταρακουνήσουν πολύ περισσότερο από μια κλιματική αλλαγή, προγραμματισμένη ή όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...