Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Τρισβάρβαρα τα Αγγλικά των.


Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω σαν βασικό επιχείρημα για πολιτικούς αντιπάλους το "Ο Τσίπρας, ο Μπουμπούκος, ο Σαμαράς (για Χαρβαντιάρης), οι τσαμπουκαλευθέντες τον Μπουμπούκο εν Londinium, κλπ. ΔΕΝ ΟΜΙΛΟΥΝ καλώς την Αγγλικήν ω Πελοπίδα - Καλάποθε" θα μιλήσω με πινελιές εξπρεσιονιστικές. (Πλατιές).

Ι. Η Αγγλική, από τη στιγμή που η αγγλόσφαιρα καλύπτει όλη την γη, έχει ένα σωρό διαλέκτους. Δεν νομίζω ότι θα κάτσει κανείς να κατηγορήσει έναν Αυστραλό, έναν Τεξανό, έναν εκ Μπρούκλιν, ή έναν Σκώτο ότι δεν έχουν ΣΩΣΤΗ προφορά.

ΙΙ. Οι άνθρωποι που μπορούν να μιμηθούν ΑΚΡΙΒΩΣ την προφορά μιας ξένης γλώσσας είναι η μειονότητα. Η πλειονότητα προφέρει προσεγγιστικά, από καλές σχετικά προσεγγίσεις μέχρι βαριά προφορά μητρικής γλώσσας. "Ιτ ιΣΣΣ νοτ ήΣΣΣΣυ το μέηκ αι ΣΣΣΣΣΣόης". Έλα ρε πατρίδα! Μίλα Σουηδικά ή έστω Νορβηγικά να αγιάσει ο στόμας σου!

ΙΙΙ. Το ζητούμενο από τον Χ πολιτικό είναι να μιλά γραμματικώς και συντακτικώς σωστά (έστω με κάποιες ανοχές) την Ψ ξένη γλώσσα που χειρίζεται και μέχρι εκεί. Η προφορά είναι δευτερεύουσα προτεραιότητα. Σκεφτείτε ότι ο Κίσινγκερ μέχρι σήμερα μιλά με φρικτή προφορά Δωυτσλάνδης. (Πιθανώς θεωρεί ότι είναι σέξυ).

ΙV. Ο Τσίπρας δεν γελοιοποιείται λόγω προφοράς ή λαθών. Γελοιοποιείται διότι σφίγγεται και χτυπιέται και κουνιέται και στραμπουλά τη γλώσσα του, για να πιάσει Οξφορδιανή προφορά και στο τέλος τα κάνει μούτι. Άστο ρε αγόρι μου. Γραμματική και συντακτικό. Τέλος.

V. O ΓΑΠ ΔΕΝ μιλά άπταιστα Σουηδικά. ΚΑΙ λάθη κάνει ΚΑΙ ξένη προφορά έχει. Το αστείο είναι ότι κάποιοι γλείφτες αποφαίνονται ότι ο ΓΑΠ μιλά Σουηδικά σαν μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν λέξη Σουηδικών.

VI. Ο Ζλάταν Ιμπαραήμοβιτς παρ' όλο που έχει ζήσει σχεδόν το σύνολο της ζωής του στη Σουηδία δεν μιλά Σουηδικά με κάποια από τις γνωστές Σουηδικές διαλέκτους. Εν προκειμένω, επειδή έχει μεγαλώσει στο Rosengård του Malmö θα έπρεπε να μιλά νοτιοσουηδικά (Skånska). Αντ' αυτού μιλά ένα κράμα νοτιοσλαβικής - νοτιοσουηδικής προφοράς. Αυτό σίγουρα δείχνει τα προβλήματα του Σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος σε περιοχές με υψηλό ποσοστό κατοίκων ξένης καταγωγής.

VII. Στον αντίποδα έχω ακούσει Νιγηριανούς που έχουν βγάλει Ελληνικό σχολείο να μιλούν Ελληνικά αντίστοιχα των ΕΛ συνομηλίκων τους. Ρε μπας και έχουμε καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα από την Σουηδία;

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Θέλω να τα τινάξω στη Χαπαράντα μέσα σε ένα Volvo XC70.

Οι καιροί είναι δύσκολοι για την αγορά αυτοκινήτων για μεγαλοαστούς όπως τα Volvo και τα SAAB, πόσω μάλλον δε για τα SUV μοντέλα. Βλέπετε, οι πλειονότητα των μεγαλοαστών μετατρέπεται τάχιστα σε προλετάριους παγκοσμίως. Η οικονομική "κρίση" γαρ.

Η SAAB τελικά έκλεισε και ξανάνοιξε σαν National Electric Vehicle Sweden. Δεν έφτιαξε ούτε μισό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά σκοπεύει να πουλήσει το SAAB 9-3 Aero 2014 στις εξής δύο αγορές: Σουηδία και Κίνα. ΟΚ, καθείς κάνει τα κουμάντα του.

Η Volvo σαν σχετιζόμενη με την Ford, που σε αντίθεση με την GM δεν χρειάστηκε λεφτά φορολογουμένων για να σωθεί από την "κρίση", ζει και βασιλεύει.

Όμως τα SUV ρε φίλε είναι δύσκολη αγορά τη σήμερον ημέρα.

Έτσι οι φωστήρες της εταιρίας αποφάσισαν να απευθυνθούν στο συναίσθημα του Σουηδού καταναλωτή. Έβαλαν τον Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς να τσαλαβουτά στα χιόνια τόσο με το Volvo XC 70 όσο και αυτοπροσώπως. Παράλληλα απαγγέλλει με την σλαβο - νοτιοσουηδική (Skånska με το "γο") προφορά του, στίχους από τον Σουηδικό εθνικό ύμνο.
(Είναι πραγματικά απίστευτο το ότι δεν μπορεί να προφέρει σωστά την λέξη "Du" (εσύ). Λέει "ντου" λες και είναι Γερμανικά).

Οι επίμαχοι στίχοι είναι:

"Συ αρχαίε, συ ελεύθερε, συ ψηλορείτη Βορρά" (Ο πρώτος στίχος του ύμνου) και "Ναι, θέλω να ζήσω και να πεθάνω στον Βορρά" (ο τελευταίος στίχος του ύμνου).

Εντάξει, οι ποδοσφαιρόφιλοι Σουηδοί θα συγκινηθούν.

ΕΜΕΙΣ τον φτιάχνουμε αυτόν τον ματρακά ωρέ!

Σουηδικά χέρια φτιάχνουν αυτή την αμαξάρα!

Προτιμάτε ντόπια προϊόντα ωρέ κιορατάδες!

Μια χαρά για την Σουηδική αγορά. (Ούτε καν τη Νορβηγική).

Και μετά κάποιος φωστήρας θέλησε να κάμει την παρακάτω διεθνή βερσίον, με τον Χρυσούλη (Ζλάταν) να μιλά Αγγλικά:


Τι λέει η ατομάρα στο τέλος; (Όχι ο Ζλάταν, ο τρόμπας ο κειμενογράφος).

"Θέλω να ζήσω, θέλω να ΠΕΘΑΝΩ στη Σουηδία;"

Ποιος στα συγκαλά του θέλει να ΠΕΘΑΝΕΙ στη Σουηδία με το θεόψυχρο κλίμα;

Καλά εγώ είμαι μισός Σουηδός, μπορεί και να γουστάρω, αλλά ο υπόλοιπος γλόμπος; Δεν προτιμά να τα τινάξει στις νήσους Κέημαν παρέα με 12 γκόμινις καλύτερα; (Λέω εγώ ο αμετροεπής. Κανονικά 4 γκόμινις φτάνουν).
Εδώ φραγκάτοι Σουηδοί συνταξιούχοι, πάνε και αράζουν στην Costa del Sol στην Ισπανία για να γλιτώσουν από τα χιόνια και τα σκοτάδια του χειμώνα, που μπορεί να ξημερώνει ακόμα και τις... 9:30 (ανάλογα το γεωγραφικό πλάτος).

Πλάκα μας κάνετε;

Αν ερχόταν ο χάρτης τούμπα και η Ελλάδα βρίσκονταν ως δια μαγείας στο γεωγραφικό πλάτος της Σουηδίας, δεν θα έμενε ούτε μισός κάτοικος. Όλοι θα έφευγαν πανικόβλητοι στο νοτιά.

"Θέλω να ΠΕΘΑΝΩ στη Σουηδία, αγοράστε Volvo".

Το κάψαμε πατριώτες...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...