Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2007

Αναστολή κυνηγετικών δραστηριοτήτων επί 5ετία (Συλλογή υπογραφών)

Μία ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική αίτηση έχει αναρτηθεί αναφορικά με την 5ετή αναστολή των κυνηγετικών δραστηριοτήτων ώστε να μπορέσει να ανακάμψει ο πληθυσμός των άγριων ζώων ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Παρενθετικά εδώ θα αναφέρω ότι ο Κάρολος Πολσεμάνογλου θεωρεί ότι οι κυνηγοί που έχουν για σπορ να σκοτώνουν για την πλάκα τους μπεκάτσες με μυδραλιοβόλα, έχουν μπερδέψει το πέος τους με την κάννη του όπλου τους, όπως οι διάφοροι κουραδόμαγκες της ασφάλτου έχουν μπερδέψει τον μοχλό ταχυτήτων του πειραγμένου κουβά τους με το τσουτσουνάκι τους.

Το κυνήγι δικαιολογείται σαν δραστηριότητα μόνο για την εύρεση τροφής ελλείψει άλλων μέσων. Μη βγει κανένας τώρα να πει ότι είναι κυνηγός γιατί ο χασάπης έχει τσιμπημένες τιμές, γιατί θα του φέρω καμιά μοσχαρίσια μπριζόλα προέλευσης ΠΓΔΜ στην γκΛΛΛάβα (Παχύ Σλαβικό Λ).

Αν οι εν λόγω αιμοχαρείς αναίσθητοι θέλουν ένα σπορ "Για άνδρες" ας πάνε να παίξουν Αμερικάνικο ή Αυστραλιανό (ακόμα χειρότερα) ποδόσφαιρο, να φάνε τις μάπες τους να ηρεμήσουν και να μην ξεσπάνε τα απίστευτα κόμπλεξ τους σε ανυπεράσπεστα και απειλούμενα ζωικά είδη.


Αν βρίσκετε το κυλιόμενο μήνυμα πράσινου χρώματος στο πάνω μέρος του μπλογκ του γούστου σας, ακολουθεί κώδιξ στο τέλος του ποστ.

Το κείμενο της αίτησης ακολουθεί, ο δε ιστότοπος υπογραφών βρίσκεται εδώ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

Προς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος

ΤΑ ΖΩΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Δεκάδες ζώα κινδυνεύουν λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαψαν τα δάση της Ελλάδας. Σήμα κινδύνου κρούουν επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις για καφέ αρκούδες, λαγούς, τσακάλια, πέρδικες, αγριογούρουνα και τη σπάνια χελώνα του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, στη λίμνη Καϊάφα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, την Αχαΐα, τον Γράμμο αλλά τις τελευταίες στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, τα ζώα τώρα απειλούνται εκ νέου από το ανεξέλεγκτο κυνήγι, το στρες, την έλλειψη καταφυγίων και τροφής και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Ειδικά για το θέμα της σπάνιας χελώνας του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, ο δασολόγος δρ Νίκος Γεωργιάδης από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF αναφέρει ότι «λόγω της βραδύτητάς τους, η ονυχοχελώνα-εξαιρετικά σπάνια- και η γραμμωτή δεν θα πρόφτασαν να ξεφύγουν από τη φωτιά. Εκτιμούμε ότι πολλές θα έχουν αφανιστεί».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να επηρεάστηκε και τμήμα του βιοτόπου της χελώνας careta careta που βρίσκεται στις αμμοθίνες, δηλαδή στην παραλία του Καϊάφα. Οι χελώνες είναι το πιο ευάλωτο ζώο σε περίπτωση φωτιάς, καθώς δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τις φλόγες.

Στα ζώα που μπορεί να κινδυνεύσουν συγκαταλέγεται η καφέ αρκούδα. Η φωτιά στο Γράμμο είχε επιπτώσεις στο «διάδρομο» επικοινωνίας του ελληνικού πληθυσμού της καφέ αρκούδας με τον υπόλοιπο βαλκανικό και υπάρχει ο φόβος μη ανανέωσης του πληθυσμού εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι φωτιές στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο προκάλεσαν ζημιές στις περιοχές όπου φωλιάζει ο μικρός πληθυσμός τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός τους και στις δύο περιοχές.

Πέρδικες, αγριόχοιροι, λαγοί και άλλα θηρεύσιμα είδη αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικά δάση μετά τις φωτιές σε Αιγιαλεία, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ταΰγετο και Πάρνωνα. Σε περίπτωση που κυνηγηθούν μπορεί να υπάρξει σημαντική μείωση του πληθυσμού τους. Ακόμη μεγαλύτερος για τη μείωση των πληθυσμών κάποιων ειδών είναι ο κίνδυνος στα δάση που έχουν ήδη καεί. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η θηλυκιά καφέ αρκούδα γεννάει κάθε 2-3 χρόνια, στα μέσα του χειμώνα (Ιανουάριο – Φεβρουάριο, ένα- δύο και σπάνια τρία μικρά. Ένα θηλυκό είναι ικανό να αναπαραχθεί από την ηλικία των 4-5 ετών και πάνω. Όσο αφορά τα θηλυκά αγριογούρουνα ωριμάζουν για αναπαραγωγή στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ τα αρσενικά στους 18-24.


Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με μαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων, εκατοντάδες κυνηγοί έχουν ήδη κατακλύσει τις περιοχές που έχουν βρει τα ζώα καταφύγιο και πυροβολούν ανεξέλεγκτα.


ΚΥΝΗΓΙ
Σημειωτέον ότι το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που δε συνδέεται, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, με τις άμεσες βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου και φυσικά δεν είναι άθλημα, γιατί η έννοια του αθλήματος προϋποθέτει συμμετοχή και των δύο μελών.

Αντίθετα, είναι μία δραστηριότητα που διαιωνίζει την οικολογική ανθρωποκεντρική εικόνα του ανθρώπου - κυρίαρχου της φύσης, έχει επιπτώσεις στην ίδια την υγεία των δασών και των οικοσυστημάτων λόγω της κοπής της τροφικής αλυσίδας, βοηθάει στην αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών, εξαιτίας της επικήρυξης των φυσικών διωκτών τους ως «επιβλαβών», μολύνει τη φύση με το μόλυβδο και το πλαστικό που περιέχουν τα φυσίγγια και ευθύνεται για ένα ποσοστό πυρκαγιών που καταστρέφουν τα ελληνικά δάση.

Σημειωτέον τέλος, ότι πολλά πληγωμένα ζώα και πουλιά από τα σκάγια, αργοπεθαίνουν, για ώρες ή μέρες.

Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η κυνηγετική περίοδος πρέπει να αρχίζει, αφού τελειώνει η εξάρτηση των νεογνών και πρέπει να τελειώνει πριν την αρχή της εαρινή μετανάστευση των πουλιών και την αρχή της περιόδου αναπαραγωγής.

ΕΑΡΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Τα μεταναστευτικά πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική, για να επιτρέψουν στους τόπους που φωλιάζουν, πρέπει να διασχίσουν τα δύο μεγάλα φυσικά εμπόδια: την έρημο της Σαχάρας και τη Μεσόγειο. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους έχουν λίγες ευκαιρίες για ανεφοδιασμό και στους ενδιάμεσους σταθμούς της μετανάστευσης φτάνουν εξαντλημένα από την πτήση και έχουν άμεση ανάγκη από ξεκούραση και ανεφοδιασμό.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η προστασία των πουλιών στη διάρκεια της αναπαραγωγής είναι ανάγκη αυτονόητη. Ο φόνος ή ενόχληση πουλιών που φωλιάζουν έχουν άμεσες συνέπειες για τον πληθυσμό τους.

ΘΟΡΥΒΟΣ
Ο θόρυβος είναι σημαντικός για τις δύο παραπάνω περιόδους. Με το κυνήγι μειώνεται ο ζωτικός χρόνος και χώρος που χρειάζονται τα πουλιά να τραφούν και ξοδεύουν την ενέργειά τους άδικα με το συνεχές πέταγμα. Μπορούμε να πούμε ότι η ενόχληση από το θόρυβο του συνεχούς κυνηγιού είναι πιο καταστροφική από τον ίδιο τον σκοτωμό των ζώων.

ΓIA OΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ, για την ανακούφιση της φύσης.

Σε αυτό το διάστημα:
•Να προστατευθούν οι υπάρχοντες Εθνικοί Δρυμοί και υγροβιότοποι, κάποιοι να αυξηθούν και να ιδρυθούν νέοι.
•Να ψηφιστεί ένας νέος και σύγχρονος νόμος για το κυνήγι, που να δέχεται την οικολογική διάσταση του προβλήματος, να κατοχυρώνει το δικαίωμα όλων των πολιτών στη φύση και στην πανίδα της και να χαρακτηρίζει ως κακούργημα τη δολοφονία των σπάνιων ειδών και τη λαθροθηρία.
•Να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα φύλαξης και προστασίας της ελληνικής πανίδας με στόχο την πάταξη του λαθροκυνηγιού, για όλες τις ημέρες τις εβδομάδας, ανεξάρτητο από κυνηγούς και ημετέρους δασοφύλακες και από κυνηγετικούς συλλόγους.

Μετά τα 5 χρόνια:
•Να απαγορευθούν οι γενικές άδειες που επιτρέπουν στους αστικούς κυνηγούς να εξοντώνουν μαζικά ζώα και πουλιά σε μεγάλες αποστάσεις από τα αστικά κέντρα και οι τοπικές άδειες να δίνονται μετά από αυστηρές εξετάσεις.
•Να επιτρέπεται το κυνήγι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές
•Να απαγορευθεί αυστηρά το κυνήγι, για όλα τα είδη, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 15 Οκτωβρίου, όπως επίσης και στις περιόδους μεγάλης κακοκαιρίας.


8 σχόλια:

 1. OK, το κάναμε και αυτό.
  Μακάρι όμως να έφτανε.

  Πρόταση προς τους φίλους κηνυγούς: Τόσους πολιτικούς βόδια έχουμε, γιατί να βαράτε τας μπεκάτσας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. έχουν μπερδέψει το πέος τους με την κάννη του όπλου τους,

  Λάθος,δεν τα έχουν μπερδέψει,απλά έχουν αντικαταστήσει κάτι που δεν μπορεί να δουλέψει με κάτι που λειτουργεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν θες τη δική μου γνώμη, (για να γελάσεις και λίγο, μη σε πάρει από κάτω) ξεκίνα από εδώ.

  ...όμως, σχετικά με το αίτημα για το οποίο γίνεται η συλλογή υπογραφών, διασταυρώνεται από πουθενά ο ισχυρισμός ότι "εκατοντάδες κυνηγοί έχουν ήδη κατακλύσει τις περιοχές που έχουν βρει τα ζώα καταφύγιο και πυροβολούν ανεξέλεγκτα";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Zaphod

  Δεν φτάνει, γι' αυτό και το εμπνευΖμένο tag "Πληκτρολογιακός ακτιβισμός".

  Μάλλον δεν γουστάρουν να πυροβολούν βόδια γιατί ο χασάπης της γειτονιάς πουλάει βοδινό κρέας υψηλοτάτης ποιότητος, Αμαλιάδας από την ΠΓΔΜ.

  @ αθεόφοβος

  Χμμμ...Σωστός, εγώ απλά δεν ήθελα να πληγώσω ανδριΖμό τους περισσότερο :-DD

  @ Διαγόρας

  Σωστός! Πώς θα γίνει δλδ κ.κ. κυνηγοί; Τα δικά σας, δικά σας και τα δικά τους πάλι δικά σας; Για να σφίξουν μερικοί μπισινοί!

  Όσο για τους εκατοντάδες κυνηγούς, μάλλον δεν μπορεί κανείς στα σοβαρά να το διασταυρώσει.

  Σίγουρα πάντως, το δεκάδες ακούγεται μίζερο και το χιλιάδες υπερβολικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητέ Υπουργέ Τριων Εργων Σαίκς:

  Παρακαλώ πέρασθε απο το εκλογικόν μου κέντρο να παραλάβατε το ψηφοδελτιον σας.

  Dr.Φλαντζας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν γαμιεστε ολοι εδο μεσα λεο εγο!
  Ακουτ κει να σταματιει το κυνηγι για 5 χρονια. Ειναι σαν να λες να σταματισεισ το γαμισι για 5 χρονια. Προτιμο να μι γαμισο για 5 χρονια παρα να σταματισει το κυνηγι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αξιοπρόσεκτε και βαθυστόχαστε Νικόλαε, ένεκα της σοβαρότητας της καταστάσεώς σας και προκειμένου να αποφύγετε τον επί 5ετίαν σοδομισμόν από νταγλαράδες αμφιβόλου υγιεινής έχω να σας προτείνω τα κάτωθι αντί κυνηγίου μπεκάτσας:

  1) Να παίξετε ποδόσφαιρο 5 επί 5 να ξελαμπικάρετε

  2) Να διαβάσετε το πολύ καλό ποστ του Διαγόρα επί το θέματος εδώ

  3) Nα πάτε να κυνηγήσετε κάνα Τούρκο κωλοφάνταρο αντί για μπεκάτσες και λαγούς που είναι πιο exciting.

  Αν δεν πιάσουν τα ανωτέρω προτείνω λοβοτομή από τον Δρα Φλάντζα.

  Ευχαρισθώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...