Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Το μανιφέστο των ιστολογίων από το Nylon

Μετά το απίστευτο μπάχαλο που ακολούθησε την υπόθεση του ιστολογίου
ορισμένων δημοσιογράφων, του press-gr που κατηγορήθηκε για εκβιασμούς,
ακούστηκαν μύριες μπούρδες από παντελώς άσχετους για το διαδίκτυο,
τα ιστολόγια και διάφορα άλλα συναφή.

Κατ' αρχήν πέρα από το τι έπρατταν στο press-gr, το μόνο σίγουρο είναι ότι
η εξουσία ενοχλείται τα μέγιστα, όταν ο απλός πολίτης μπορεί να εκφράζει
ελέυθερα την άποψή του.

Φαίνεται ότι τα ιστολόγια ενοχλούν διότι δεν μπορούν να ελεγχθούν όπως τα ΜΜΕ.

Όσο γι αυτό περί της «επαράτου» ανωνυμίας έχω να πω τούτο:

Εάν κάποιος απλός πολίτης πάει να τα βάλει ή να ασκήσει απλά κριτική επώνυμα
σε κάποιο από τα κέντρα εξουσίας ή παραεξουσίας, η στοχοποίηση του είναι
εύκολη και ακόμα ευκολότερη η τελική συντριβή του από τους ελέφαντες της εξουσίας.

Ο Νίκος του ιστολογίου Nylon συνέγραψε το παρακάτω μανιφέστο για τα
ιστολόγια, το οποίο και προσυπογράφω.

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

11 σχόλια:

  1. θελω να δω,ποις θα βγει στο τελος νικητης απο την ολη ιστορια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό το θέμα του ελέγχου πρέπει να είναι πάνω απ' όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πέσει πολύ γελιο με την όλη ιστορία. Κατά τα λοιπα έχω γράψει σχτική σεντονάρα! (το spam της μέρας)

    love&kisses
    zaphod

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και αποκτήσαμε σύνταγμα!
    Το μανιφέστο θα είναι το νεο σύνταγμα των μπλόγκς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μανιφέστο, αλήθεια πίσω από λέξεις και όρους θα θέσουμε ένα αγαθό όπως η ελευθερία του να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε ? και θα παραμείνει ελευθερία αν το κάνουμε?

    γιατί θα χρειαζομαι κανόνες για να μιλησω? δεν μπορώ μόνη μου να ενημερωθώ για τα νόμιμα, ώστε να αποφύγω να συκοφαντήσω αβάσιμα? ώστε να σεβαστώ τον άλλον όπως αξιώνομαι να με σεβαστεί?

    τι αλήθεια θα μου δώσει το μανιφέστο από το να βάλει την ελευθερία μου (χα! λέμε τώρα) σε καλούπι, σε κουτάκι με τις ευλογίες ποιων? άλλων εξ΄ίσου ανωνυμων ή επώνυμων με εμένα?

    γιατί αντί για μανιφέστο να μην εξορίσω τα τρολλς που καπηλεύονται στοιχειώνουν και περιορίζουν τον μονο ελεύθερο χώρο που μου δίνει τούτος ο "πολιτισμός μας"???

    το μανιφέστο δεν υποθέτει και κίνημα με σαφεις όρους κανόνες και χρηστικότητα? γιατί η σκέψη μου να γίνει εργαλείο χωρίς να εχω επιλογή? τη γλίτωσα σαράντα χρόνια τώρα από το να ενταχθώ και να χαρακτηριστώ, γιατί θα πρέπει το ημερολόγιό μου να ενταχθεί και να χαρακτηριστεί ως μερος καποιου εικονικού συνόλου που λειτουργεί με τους τάδε ή δείνα όρους?

    γιατί να με παρασύρει ο σπόρος που εκφοβίζει εκείνη τη σκέψη που αναλύει και συνθέτει, εκείνη που βγάζει συμπεράσματα άβολα συχνά αλλά δικά της όχι υποβεβλημένα (στις περισσότερες τουλάχιστον των περιπτώσεων)? Για να κάνουν τη δουλειά τους οι υποψήφιοι δημοσιογράφοι του διαδικτύου?

    κι αντε να την κανουν ολοι εμεις οι υπόλοιποι που δεν προσβλέπουμε σε καρριέρα απλά εκφραζόμαστε γιατί να τεθούμε υπό οποιοδήποτε μανιφεστο?

    μεχρι τώρα πως λειτουργούσαν τα μπλογκς χωρίς μανιφέστο, και τώρα υπάρχει ανάγκη να οριοθετηθούν?

    δεν ειμαστε αρκούντως ώριμοι να μην ξεφύγουμε?

    κι αν καποιος ξεφύγει για οποιοδήποτε λόγο και χάριν οποιουδήποτε συμφέροντος γιατί να μας πάρει όλους η μπάλα? και να εξαναγκαστούμε να τεθούμε υπό όρια και περιθώρια?

    η προσωπική ευθύνη των λεγομένων ή γραφομένων που πάει? το μανιφέστο θα την κάνει σαφή? ή το μανιφέστο θα αποτρέψει οποιον θελει να εκμεταλλευτεί τους χώρους όπου ελεύθερα μπορεί να εκφραστεί καποιος?

    μήπως η ύπαρξη των φυλακών της τιμωρίας και του νόμου έχει αποτρέψει τοσους αιώνες το εγκλημα?

    ΔΕΝ θέλω μανιφέστο, θελω ανθρώπους που οπως ελεύθερα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους να τηρούν πρωτίστως την υποχρέωσή τους να σεβαστούν τους άλλους... κι αν προκύψει εγκλημα, ας το αναλάβει ο νόμος, αρνούμαι να τεθώ υπό επιτήρηση επειδή καποιοι καναν λαθος χειρισμό ή καποιοι άλλοι ενοχλήθηκαν από αυτόν...

    καλημέρα σας, μία διχασμένη βλογκερ, που προσπαθεί να αποφασίσει εάν το περιεχόμενό της ειναι ενημερωτικού ή άλλου χαρακτήρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε κι εμείς στις μηνύσεις τους διάφορους δημοσιογράφους που γράφουν ό,τι τους συμφέρει ή αποσιωπούν ό,τι τους συμφέρει, τους δημόσιους λειτουργούς που μας κάνουν τη ζωή πατίνι, τους δημάρχους που αφήνουν την πόλη μας μέσα στη μπίχλα. Φερ ινάφ, έτσι; Αφού τους ενοχλούμε τόσο εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτι φρέσκο, από την σημερινή Καθημερινή:

    Η ελευθεριότητα των blogs

    Είναι περίεργο, αλλά οι πιο ακραίοι εθνικιστές είναι συνήθως τα θύματα του εθνικισμού των άλλων. Οπως είναι π.χ. οι Κοσοβάροι Αλβανοί. Κατά τον ίδιο τρόπο οι πιο σφοδροί πολέμιοι της ελευθερίας του λόγου, είναι πολλές φορές εκείνοι που υφίστανται πρώτοι τον περιορισμό της: οι δημοσιογράφοι. Διαχρονικά, πολλοί πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για επιβολή νομοθετικών μέτρων «για να παταχθεί η δημοσιογραφική αλητεία» και τελικά το μόνο που πατάσσεται είναι η δημοσιογραφία. Το ζήσαμε με τον νόμο για τις αγωγές, το είδαμε με τον νόμο για την προστασία των κατηγορουμένων και το βλέπουμε τώρα με τα blogs.

    Κατʼ αρχήν πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτό που ονομάστηκε «λούμπεν ενημέρωση» είναι κοινός τόπος στα παραδοσιακά media. Φαίνεται από τη διάρθρωση της αγοράς και αποκαλύπτεται με κάθε ευκαιρία. Παρά το δρακόντειο νομοθετικό πλαίσιο -κάτι που αποδεικνύεται από την κίνηση στο κτίριο 9 της Ευελπίδων- και εκβιασμοί γίνονται, και συκοφαντίες εκτοξεύονται και λάσπη ρίχνεται. Οι αυστηροί νόμοι δεν ευπρέπισαν τον δημόσιο διάλογο της χώρας. Αντιθέτως, διά των αγωγών φιμώθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις. Εχει παρατηρηθεί δε ότι οι νόμοι περί εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης δεν χρησιμοποιούνται από τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Κυρίως χρησιμοποιούνται από εκείνους που έχουν δημόσιο λόγο και πρόσβαση στα ΜΜΕ (πολιτικούς δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.λπ.) πολλές φορές ως μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

    Εχει αναλυθεί επαρκώς το πρόβλημα άρσης απορρήτου, των δικτυακών τόπων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Εκεί η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος προστατεύει απόλυτα τον λόγο, ακόμη κι αν αυτός είναι ακραία υβριστικός. Η υπόθεση Λάρι Φλιντ (εκδότη του πορνογραφικού περιοδικού Hustler) το απέδειξε. Αλλά ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει άρση απορρήτου για πλημμελήματα, όπως είναι η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, θα μπορούσε το δικαστικό σύστημα να φορτωθεί την ύλη 100.000 blogs που υπάρχουν σήμερα και θα γίνουν 200.000 αύριο; Εδώ σήμερα -και λόγω της δικομανίας των επωνύμων- στενάζουν τα δικαστήρια με 30 εφημερίδες και 20 κανάλια, σκέπτεται κανείς πόσες αγωγές και μηνύσεις έχουν να γίνουν για τα εκατομμύρια σχόλια που δημοσιεύονται καθημερινά στο Διαδίκτυο;

    Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αυτορρύθμιση, η οποία -όσο κι αν φανεί περίεργο- ήδη υπάρχει. Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό των blogs, η ελευθεριότητά τους, είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους. Εχει άλλο βάρος ένα σχόλιο σε μια εφημερίδα (η οποία φέρει το όποιο βάρος του τίτλου και της ιστορίας της), και διαφορετικό μια ανώνυμη ύβρις στο Διαδίκτυο. Η τελευταία δεν λαμβάνεται σοβαρά, και κυρίως: χάνεται μέσα στον κατακλυσμό των σχολίων που καθημερινά δημοσιεύονται. Από κει και πέρα λειτουργεί και ο πληθωρισμός του λόγου. Οσο θα αυξάνονται τα blogs, τόσο θα αυξάνονται και οι ύβρεις και οι συκοφαντίες, αλλά ταυτόχρονα αυτές οι ύβρεις και οι συκοφαντίες θα πνίγονται μέσα στην πληθώρα των σχολίων. Αλήθεια: πριν δημιουργηθεί όλη αυτή η φασαρία από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, πόσοι είχαν μπει στον κόπο να διαβάσουν τις ύβρεις κατά του δημοσιογράφου κ. Βασίλη Χιώτη στα εκατοντάδες σχόλια που καθημερινά δημοσιεύονται στο press-gr;

    Πάσχος Μανδραβέλης

    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29.2.2008

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ΠΡΕΖΑ TV

    Βγήκε το Γιωργάκι να καταλάβει τα καταλάβει την Βαστίλη με δυνητικούς βλόγερς
    :-Ρ

    @ geokalp

    Το όλο θέμα είναι η φίμωση των ενοχλητικών φωνών των πολιτών από τους έχοντες και κατέχοντες...

    @ Zaphod

    Αγαπητέ πρόεδρα του Γαλαξέως, ανέλαβεν λέει ο Γεωργάκις...

    @ _ST_

    Ο Όθωνας ποιος είναι;

    @ Corba the Freak

    Μπροστά στους Τραγκαουνάκηδες η Τατιανή είναι Οσιομάρτυς!

    @ paraxeno

    Ωραία τα γράφετε αγαπητό Παράξενο Δαιμόνιο -Τελώνιο. Πράγματι η λέξη μανιφέστο είναι βαριά, και προσωπική μου άποψη είναι ότι τα 9 σημεία θα μπορούσαν να είναι ένας ορισμός για το τι περίπου είναι ένα ιστολόγιο, έτσι ώστε να γίνει κατανοητός και από τους αδαής με το άθεο ίδερνετ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Ελλάδας. Οι οποίοι παρεμπιπτόντως ακούνε με ανοιχτό το στόμα μια πιθαμή, τους Τραγκαουνάκηδες να λασπολογούν κατά των ελεύθρών πολιτών – ιστολόγων…

    @ pastaflora

    Αγαπητή Πασταφλώρα:

    Αυτοί έχουν τον Κούγια!

    Εμείς ποιον έχουνε; (Κλαψ)

    @ doctor

    Πραγματικά ενδιαφέρον, ψύχραιμο και ισορροπημένο άρθρο.

    (Εσείς πως τα βγάζετε πέρα με τις πληρωμές του λογαριασμού του blogger; Εγώ τα φέρνω δύσκολα βόλτα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζητούνται αλήτες μπλόγκερς για να συμμετάσχουν στη διοργάνωση αποκριάτικης διαδήλωσης.

    +καρναβάλισον+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ nefelikas

    Πολύ ενδιαφέρον...

    Άδεια από την αρχιεπισκοπήν δι αυτά τα παγανιστικά ζητήσατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...