Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Περί χορτοφαγίας και χορτοφονταμενταλισμού.


Βρε Κάρολε αγόρι μου, εδώ ο κόσμος καίγεται στην Γάζα.

Κάποιοι κάνουν και καλά επανάσταση στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου γαζώνοντας έναν νεαρό αστυνομικό με ένα ΑΚ-47.

Ο θρυλικός Μακ Μάνους αναγκάζεται πιεζόμενος από το αναγνωστικό κοινό του να παραδεχτεί ότι είναι ό άσωτος χαμένος αδελφός του Γεωργίου και του Σπυρίδωνος, Εμμανουήλ Καρατζαφέρης.

Και εσύ κάθεσαι και ασχολείσαι με τα χορταράκια; Το ήξερες ότι ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος; Ε; Ε;

Μα ναι αγαπητή αναγνώστρια, ναι. Αν δεν μιλήσει ο Μπάρυ Ο' Μπάμα ο δεύτερος Ιρλανδός πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον Κένεντι στις 20 Γενάρη, δεν μπορώ να τοποθετηθώ ενδελεχώς. Προφανώς οι Ισραηλίτες κάνουν ιμπεριαλιστικό εθνοκαθαρτικό τσαμπουκά σε άμαχους γράφοντας στα τέτοια τους νόμους και αστυνόμους. Και φυσικά ο χαβαλές αυτός δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ όσο τροφοδοτείται από το θρησκευτικό και εθνικιστικό μίσος εκατέρωθεν. Περισσότερα γι'αυτό μετά τις 20 Γενάρη.

Πριν περάσουμε στο θέμα μας ιδού πως πανηγύρισε ο μπάρμπας μου
ο μουστακαλής στο Αμέρικα την εκλογή Ο'Μπάμα από κάτω.


Χορτοφαγία λοιπόν.
Πέρα από το γεγονός ότι αντιτίθεται στα επιχειρηματικά μου συμφέροντα, θεωρώ ότι όπως και με πολλά άλλα ζητήματα, δεδομένου ότι η πλειονότητα σκέφτεται για λόγους ευκολίας με διλήμματα τύπου άσπρο - μαύρο, υπάρχει πολύς φανατισμός και λίγη λογική από διάφορους ξεσαλωμένους υποστηρικτές της χορτοφαγίας.

Όπως και στα περισσότερα ζητήματα έτσι και στο ζήτημα της χορτοφαγίας, ορθότερα στο θέμα της κατάργησης της κρεατοφαγίας, η απάντηση βρίσκεται στο "παν μέτρον άριστον", όπως έλεγαν οι άνθρωποι που ζούσαν κάποτε στην Ελλάδα. (Τώρα λένε "παν μέτρον άχρηστον", αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Σε αυτόν τον πλανήτη η ζωή, εκτός από τα φυτά με την φωτοσύνθεση τους, συντηρείται καταναλώνοντας οργανική ύλη κάποιας μορφής, φυτικής ή ζωικής, δηλαδή καταναλώνοντας άλλους ζωντανούς οργανισμούς.

Άλλωστε ένα μαρούλι είναι εξ' ίσου ζωντανός οργανισμός όσο και μια αγελάδα, άσχετα αν τα μάτια της αγελάδας μας δημιουργούν συναισθήματα σε αντίθεση με το μαρούλι που ναι, δεν έχει μάτια.

Εν ολίγοις, μα έτσι, μα αλλιώς ο άνω θρώσκων άνθρωψ, καταναλώνει ζωντανούς οργανισμούς για να διατηρηθεί στην ζωή. Συνεπώς το επιχείρημα "Δεν τρώω κρέας γιατί δεν θέλω να σκοτώσω μια άλλη ύπαρξη" απλά δεν στέκει.

Από την άλλη η χορτοφαγία απαιτεί πολύ μικρότερη χρήση πόρων. Αν θυμάμαι καλά για να παραχθεί ένα κιλό κρέατος απαιτούνται είκοσι κιλά φυτών (Jared Diamond "Κατάρρευση"), πράγμα που σημαίνει ότι τα κτηνοτροφικά προϊόντα είναι κατά κάποιο τρόπο "τροφή πολυτελείας". Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι στην βιομηχανοποιημένη πλέον κτηνοτροφία, τα ζώα δεν βόσκουν χορτάρι, αλλά μεταλλαγμένη σόγια, κρεατάλευρα, ιχθυάλευρα, ή ότι άλλο εκτός από την φυσική τους τροφή.

Αν τώρα κανείς βάλει στην εξίσωση 6,5 δις ανθρώπους που θα θελήσουν να τρώνε κρεατικά και γαλακτοκομικά όχι σαν Αμερικάνοι, αλλά σαν... Έλληνες οπαδοί του Μεγάλου Σουβλακέα, τότε μάλλον δεν μας φτάνουν δύο πλανήτες για να ανταποκριθούμε στην ζήτηση για ζωοτροφές.

Βέβαια υπάρχει και το γεγονός της κακομεταχείρισης των ζώων στις μεγα-φάρμες του σήμερα. Φυσικά τα ζώα θα μπορούσαν να υποφέρουν ούτως ή άλλως κατά περιόδους και στο φυσικό τους περιβάλλον, είτε αρρωσταίνοντας, είτε μπαίνοντας στην διαδικασία του θανάτου. Όμως εμείς σαν "άνω θρώσκοντες" και κάλα οντότητες θεωρώ ότι έχουμε το ηθικό χρέος να μην επιτρέπουμε τέτοια φαινόμενα άσκοπου βασανισμού ζώων.

Εν κατακλείδι, καλή η χορτοφαγία, μπορεί να θρέψει περισσότερο κόσμο, αλλά και αν καταναλώνουμε κτηνοτροφικά προϊόντα λελογισμένα, με την συχνότητα που έκαναν παλαιότερες γενιές, και δεν πρόκειται να χαθεί το σύμπαν επειδή γουστάρουμε κεμπάμπ και δεν χρειάζεται να περιορίσουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες.

(Δεν θα αναφερθώ στις πολυδιαστατικές θρεπτικές ιδιότητες των λουκάνικων για να μην θεωρηθώ μεροληπτικός). :-P

17 σχόλια:

  1. Αναμένω την τοποθέτηση, αγαπητέ.
    Να υποθέσω εν τω μεταξύ, ότι η χορτοφαγία συνδέεται με το πραγματικό όνομα του Μπαράκ, το οποίο είναι Ομπάμιας; Τίποτα δεν είναι τυχαίο, που διάβασα και σε μια στάση λεωφορείου
    (αν και το μόνο τυχαίο ήτο ότι το λεωοφορείο ήρθε στην ώρα του. Ποιος είπαμε ότι είναι τώρα υπουργός;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ βρε Καρολε...
    εισαι συμπαθεστατος, γι' αυτο κανω τον κοπο της επαναληψης.

    Α- περι υστεριας. Ναι οι πρωτοι χορτοφαγοι ηταν υστερικοι. Για πολλους λογους. Ναι, και ξενερωτοι ηταν και αλλοπροσαλλοι και κουκουρουκου. Θελει ολοκληρη κοινωνιολογικη αναλυση αυτο. Αλλα οι σημερινοι χορτοφαγοι αποτελουν ενα 5-15% του κοσμου στις δυτικες κοινωνιες. Παει πολυ να βγαζεις υστερικους τοσους νοματαιους.
    Σε οτι αφορα τον εαυτο μου, ειμαι διατεθειμενος να συζητησω ψυχραιμα και λογικα, οσο ο αλλος ειναι ψυχραιμος και λογικος. Αν ο αλλος με προσβαλλει και με κοροιδεψει (συνηθιζεται ξερεις, επειδη δεν εχουν επιχειρηματα), τοτε θα γινω κι εγω υστερικος.

    Β- Περι φυσης. Ειναι *υποπτο* να σκιζουμε τα καλτσον μας περι φυσης, οταν την φυση την πηδαμε (με ευχαριστηση μαλιστα) 200000 φορες καθε μερα. Δηλαδη, τρισμεγιστε οταν χρησιμοποιεις κινητα, αυτοκινητα, ρουχα, ιατρικη τεχνολογια κλπ. κλπ. κλπ. την φυση την εχεις γραμμενη. Ενω οταν προκειται να αντικαταστησεις το κρεας με λαχανικα σε παινει ο Μεγας Πονος για την φυση; Ειναι λογικη αυτη η επιλεκτικη ευαισθησια; Η μηπως το επιχειρημα περι φυσης μας επιτρεπει ενα βολικοτατο βολεμα στις συνηθειες μας;

    Γ- Περι μεγεθων. Δυστυχως εμεις οι ανθρωποι εχουμε δυσκολια να συλλαβουμε μεγαλα νουμερα. Μπορουμε να καταλαβουμε οτι ζυγιζουμε 130 κιλα (λεμε τωρα), αλλα δεν μπορουμε να συλλαβουμε το μεγεθος των 230 εκατομμυριων τοννων κρεατος. Αυτο που γραφεις για το "παν μετρον αριστον" και για την προτροπη να ζησουμε οπως οι παππουδες μας, λογικο μεν, αγνοει ομως τα μεγαλα νουμερα.
    Δεν θελω να το παρα-τεντωσω το παρον μακρυναριον δινοντας ατελειωτα νουμερα, αλλα η κτηνοτροφια δεν ειναι στο στυλ "αντε μωρε, βλαπτουν και λιγο το περιβαλλον". Οι βλαβες ειναι ασυλληπτα τεραστιες.
    Μην ξεχνας οτι μερικες χλοεροτατες και καταπρασινες χωρες της Β. Ευρωπης εισαγουν ζωοτροφες απο πεινασμενες χωρες του 3ου κοσμου, επειδη δεν φτανουν οι δικες τους. Φαντασου τι γινεται στην "ξερη" Ελλαδα. ΟΙ τριτοκοσμικοι ψοφανε της πεινας, αλλα εμας, τι μας νοιαζει; το σημαντικο ειναι να εχουμε φτηνα πιτογυρα.

    Δ. - Αν πραγματικα θελεις να ζησεις με μετρο και οπως ζουσαν οι παππουδες μας, θα πρεπει να περιορισεις την καταναλωση του κρεατος κατα 80-90%. Η παραδοσιακη ελληνικη κουζινα ειναι χορτοφαγικη. Ρωτα καποιον ελληνορθοδοξο θρησκοληπτο για το ποσες μερες νηστευει τον χρονο.
    Μη ξεχναμε τις εκφρασεις "ψητο της Κυριακης" και οτι "εβγαινε ο τελαλης οταν εσφαζαν ενα γουρουνι".
    Ολα αυτα σημαινουν εναν τεραστιο περιορισμο.
    ΟΚ, αν θελεις (σαν πρωτο βημα) να περιορισεις την καταναλωση κρεατος κατα 80%, εγω ειμαι συμφωνος.
    Αλλα οχι να χρησιμοποιουμε το λογικοφανες επιχειρημα περι παππουδων και "παν μετρον αριστον" σαν αλλοθι για να καταναλωνουμε 8 σουβλακια και 2 μπριζολες καθε μερα, ετσι;...

    Ε - Οπως σε ολα τα πραγματα, υπαρχει και εδω ο οικονομικος παραγοντας. Ναι, θα μπορουσαμε να εχουμε "αξιοπρεπεις" συνθηκες διαβιωσης και σφαγης για τα ζωα που τρωμε. Ναι, θα μπορουσαμε να εχουμε περιβαλλοντικα "ουδετερη" κτηνοτροφια. Αλλα τοτε το 1 σουβλακι θα κοστιζε 20 ευρω.
    Ειναι ωραιο να κανεις ευχολογια, ειναι και πολυ "ανω θρωσκων" να συλλογασαι φιλοσοφωντας για την αξιοπρεπεια των ζωων. Αν ομως καποιος σου ζητησει 40-50 ευρω για ενα κιλο μπριζολες, θα τον θεωρησεις ηλιθιο.

    Ζ- Το κλου της υποθεσης ειναι η ευκολια της αλλαγης. Μπορουμε π.χ. να λυσουμε το περιβαλλοντικο προβλημα με το να σταματησουμε την χρηση πετρελαιου και καρβουνου. Μπορουμε να λυσουμε το προβλημα της πεινας με προγραμματα βοηθειας, αλλαγες στον 3ο κοσμο κλπ. Αλλα ολα αυτα απαιτουν τεραστιες αλλαγες στην κοινωνια, τεραστια εξοδα, τεραστιες και χρονοβορες προσαρμογες (το περασμα σε μια κοινωνια χωρις υδρογονανθρακες).
    Αντιθετα η στροφη στην χορτοφαγια και η καταργηση της κτηνοτροφιας μπορει να γινει εδω-και-τωρα και μαλιστα χωρις κανενα εξοδο.
    Τα περιβαλλονιτκα οφελη θα ειναι μεγαλυτερα απο την καταργηση του πετρελαιου. Αφηνω τους κακομοιρηδες τριτοκοσμικους που θα χορτασουν επι τελους.

    Η- (οπως Ηθικη). Οπως θα ξερεις, υπαρχουν τεραστιες κινητοποιησεις ζωοφιλων οταν σφαζονται δελφινια και φωκιες. Η οταν οι κινεζοι κακοποιουν / σφαζουν σκυλακια. Παραλληλα οι περισσοτεροι αγνοουν οτι τα αλιευματα στους ωκεανους εχουν σωθει. Οτι ο ανθρωπος συναγωνιζεται τα δελφινια και τις φωκιες στην ανευρεση θαλασσιας τροφης. Οτι για καθε κιλο ψαρι που βρισκεις στο τελαρο της ψαραγορας, αλλο ενα κιλο πιανεται, θανατωνεται και πετιεται !!! Μια γιγαντιαια κατασπαληση και καταστροφη φυσικων πορων. Και μια γιγαντιαια δολοφονια εν ψυχρω "αγαπημενων" οργανισμων οπως τα δελφινια - οταν μας συναγωνιζονται.
    Θυμησου το αυτο οταν ξαναμιλησεις για "παν μετρον αριστον", για φυσικους νομους που πρεπει να τηρουμε και για διατροφη οπως οι παπουδες μας.

    Θ. - οι χορτοφαγοι δεν λενε οτι "δεν τρωω κρεας γιατι δεν θελω να φαω αλλη υπαρξη". Αυτο θα ηταν βλακωδες. Οπως λες κι εσυ, και τα κολοκυθακια υπαρξη ειναι.
    Οι χορτοφαγοι λενε "θελω με την σταση ζωης μου, με την διατροφη μου να προξενω οσο δυνατον λιγοτερη οδυνη και οσο δυνατον λιγοτερη βλαβη στο περιβαλλον γινεται". Τρωω κολοκυθακια γιατι η οδυνη που προξενει αυτη η πραξη ειναι σχετικα μικρες. Δεν τρωω κρεας γιατι η οδυνη (κυριως) αλλα και η περιβαλλοντικη επιβαρυνση ειναι τεραστιες.

    Και μη βγει κανενας εξυπνακιας να συγκρινει την οδυνη που νιωθει το κολοκυθακι με την οδυνη που νιωθει ενα ζωο που σφαζεται, γιατι θα γινω υστερικος ;-)

    Με εκτιμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ apos

    Τίποτα δεν είναι τυχαίο che apos...

    Συνωμοσία, σε λέω, συνωμοσία...

    @ Dralion

    Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε αγαπητέ Dralion. :)

    Αν είναι να διατηρήσουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διατροφής για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς ανθρωπιστικές και / η φυσικές καταστροφές, ναι, χρειάζεται λιγότερη κτηνοτροφία.

    (Και λιγότερα βιοκαύσιμα από δημητριακά για τα "οικολογικά" μοντέλα της SAAB και της Volvo εδώ που τα λέμε).

    Αυτά που ανέφερα περί έξαλλων vegans τα έχω δει κατά βάση στο YouTube όπου εκεί μπορεί κανείς να ακούσει διάφορες χαριτωμενιές του τύπου "δεν τρώω άλλες ζωντανές υπάρξεις".

    Και μια που αναφέρθηκε, γιατί να μην κοστίζει το πιτόγυρο 10 η 15 ευρά; Το πολύ κρέας βλάπτει. Φάε ένα την εβδομάδα και τα ρέστα σπρινγκ ρολς... :-D

    Όμως όπως έχει δείξει η ανθρώπινη ιστορία, ποτέ δεν έχει κινηθεί προς την λύση των προβλημάτων της με τρόπο σώφρονα και μαζικό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πείνα, πόλεμος και δυστυχία.
    Συνεπώς, μάλλον το ίδιο θα γίνει και τώρα και αντί ορθολογικών λύσεων, θα προκύψει αναγκαστικά δραστική μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού όταν έρθει η ώρα, λόγω πείνας, δίψας και πολέμων.

    Παρεμπιπτόντως, που πήγε το ιστολόγιό σας αγαπητέ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άσε που, δεν θυμάμαι που διάβασα, για την τεράστια μόλυνση στην ατμόσφαιρα που προκαλούν και οι πορδές από τις αγελάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαιρομαι που συμφωνουμε αγαπητε Λουκανικοπωλα.

    Δειξε σε παρακαλω λιγη κατανοηση για τους κουκουρουκου και εξαλλους χορτοφαγους (ναι, δυστυχως υπαρχουν - ευτυχως ειναι μειοψηφια). Αν σκεφτεις σε ποση οργανωμενη Βλακεια και Προκαταληψη σκονταφτουμε καθημερινα, δεν ειναι να απορεις, που μερικοι γινονται εξαλλοι.
    Μου εχει τυχει να με θεωρησουν σαν απειλη και να μου φερθουν εχθρικα, μονο και μονο επειδη ειπα καποτε ευγενικοτατα ενα απλο "οχι, ευχαριστω" οταν μου εβαλαν μια μπριζολα στο πιατο. Μερικοι ανθρωποι δεν ανεχονται καν να εισαι διαφορετικος. Αυτο θα εκανε τον οποιονδηποτε λογικο ανθρωπο εξαλλο.

    Παντως αν θελεις να κριτικαρεις την χορτοφαγια, καλο θα ηταν να μην διαλεγεις τους εξαλλους χορτοφαγους σαν αντιπαλους. Κι εγω οταν θελω να κριτικαρω την κρεατοφαγια δεν διαλεγω για αντιπαλο εναν αγραμματο χασαπη. Διαλεγω εναν "ψαγμενο" κρεατοφαγο.

    Στα υπολοιπα συμφωνουμε.

    Το ιστολογιο μου το εκλεισα γιατι εκλεισε τον κυκλο του. Τον τελευταιο καιρο αφιερωνω τοσο πολυ χρονο στην εκτος Ελλαδας ζωη μου, που ενα δικο μου ελληνικο ιστολογιο γινεται ανεδαφικο. Παντως συνεχιζω να επισκεπτομαι αλλα ελληνικα ιστολογια, οπως αλλωστε φανηκε εδω. ;-)

    Νασαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θυμήθηκα το παλιό κοροϊδευτικό σχόλιο για τους Metallica: "Beer good! Napster bad!"

    Στην προκειμένη το προσαρμόζω: "Meat good! McManus bad!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, γεια σου! κρυπτοχορτοφάγος λοιπόν.. Ενεκα επαγγέλματος υποθέτω.
    Η φυσική διατροφή του ανθρώπου, λένε, ότι είναι τα φρούτα και οι ρίζες (καροτάκια, κρεμμυδάκια, σκορδάκια, πατατούλες, κλπ) και το κρέας το έτρωγε αραιά και που, όταν σκότωνε κάνα μαμούθ! Μετά, τελειοποιήθηκαν τα όπλα -εξαιτίας των πολέμων κυρίως- και έριχνε και κάνα βόλι στα ζωάκια τα καημένα. Τα άλλα ζωάκια που είχε στη δούλεψή του, δεν τα σκότωνε, παρεκτός καμιά κοτούλα ή κανένα υπεράριθμο αρνάκια που δε μπορούσε να το θηλάσει η μάνα του.
    Αυτά και περί Μακ Μάνους, κλπ, έχω να πω το εξής:
    Το ΜΕΓΚΑ κάνει πόλεμο με Αλφα και ΑΝΤένα
    Το ΣΚΑΪ, το ΑΛΤΕΡ και το ΣΤΑΡ, τα έχουνε χαμένα...
    ΜΕΓΚΑ παράτα τ' άρματα δεν είναι δω το Σούλι
    εδώ σαι σκλάβος του Πασά του Μέγα Πρετεντέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Άλλωστε ένα μαρούλι είναι εξ' ίσου ζωντανός οργανισμός όσο και μια αγελάδα, άσχετα αν τα μάτια της αγελάδας μας δημιουργούν συναισθήματα σε αντίθεση με το μαρούλι που ναι, δεν έχει μάτια."

    Ακριβώς αυτό για όσους λένε ότι "σκοτώνεις άλλους οργανισμούς".
    Η ζωικές πρωτείνες επίσης είναι απαραίτητες.
    Είναι γεγονός βεβαίως ότι σαν είδος το έχουμε συνουσιάσει στην υπερβολή.
    Με το που μάθαμε να σκοτώνουμε εύκολα μαμούθ, του αλλάξαμε τα φώτα.
    Αλλά ανέκαθεν ο άνθρωπός έτρωγε κρέας, απλώς προ όπλων (και ψυγείων), έτρωγε αυτό που μπορούσε: ποντικάκια, έντομα κλπ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ αθεόφοβος

    Είναι κλανιάρες και φυσικά το διαβάσατε σε εμάς!

    @ Dralion

    Να σαι και συ καλά και ελπίζω κάποια στιγμή να επανέλθεις στο ευγενές χόμπι της δικτυογραφίας ώστε να απολαύσουμε ξανά τα κείμενά σου!

    @ Ανορθόδοξος

    Πω πω! Τι λέει ο Μακ Μάνους για όλα αυτά; E;

    @ Rodia

    Δεν το χωράει ανθρώπου νους το τι βάζουν στα λουκάνικα αγαπητή Ροδιά! :-D
    Ατυχώς στην Ελλάδα έχουμε καταντήσει να τρώμε κρεατικά ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ενίοτε και της αίσχιστης υποστάθμης με ότι αυτό συνεπάγεται...

    Ο Μακ Μάνους ως έμπορος του Κολωνακίου δικαιούται αν μη τι άλλο να βλέπει με κάποιο κριτικό μάτι τα γεγονότα...

    @ antidrasi+sex

    Μαμούθ το καλύτερο! (Γι' αυτό τελικά το είδος εξαφανίστηκε :-P).

    Αν δεν το έχεις δει, αναφέρεται ο Ντάγκλας Άνταμς σε μια σειρά βίδεων στα μαμούθ. Όχι αναφορικά με την χορτοφαγία ή την κρεατοφαγία αλλά για τον τρόπο που βλέπει ο άνθρωπος τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. mama Svea, mama Svea! vad fan skriver du om Persson o skit! jag o Göran var grannar i Malmö för några år!
    καλησπέρα. μου φάνηκε πολύ αστείο αυτό με τον Persson. kan du snackae danska också???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Πολσεμάννεν, πέραν της χορτοφαγίας ως ατομικής πρακτικής υπάρχει και το κίνημα κριτικής στο μοντέλο κρεατοφαγίας με τις βάναυσες φάρμες, τον αφανισμό των δασών για βοσκοτόπια κτλ. που επιτίθεται όχι στον τρόπο κατανάλωσης αλλά στον τρόπο παραγωγής κρέατος (ο οποίος αν αλλάξει βέβαια, θα αλλάξει άρδην και ο τρόπος κατανάλωσης), Ωραίο ποστ κατά τα άλλα.
    Σε περιμένει μια πρόσκληση στο μπλογκ μου (και να δεν έχω απαντήσει ακόμη στη δική σου, αλλά με τα Δεκεμβριανά βγήκαμε λίγο από το ρυθμό μας, δε σε έχω ξεχάσει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ ahepas

    Τα Δανικά είναι συμπαθητικά, αλλά κατώτερη γλώσσα, διότι γράφουν "EKSTRA" αντί για το ορθό "EXTRA" χοχοχο!!! Γιόραν ο καλύτερος σε λέω!

    @ αμμος

    Αγαπητέ, θα πάω, θα δω και θα νικήσω. Πάντως ο Dralion τα ανέφερε όλα αυτά στο ιστολόγιο του, το οποίο ατυχώς έστειλε στην λήθη του διαδικτύου...

    @ N.Ago

    Μπατ οφ κορς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ που είμαι συνειδητοποιημένος μανιώδης κρατοφάγος τι να κάνω γιατρέ? :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ hackaday

    Να τρώτε αγελάδες, διότι εκπέμπουν μεθάνιο και καταστρέφουν το κλίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Διάβασα ολόκληρο το άρθρο και όλα τα σχόλια και δεν είδα πουθενά ούτε μία τόση δα μνεία σε χοληστερίνες και τριγλυκερίδια. Αυτά κι αν είναι λόγος για να μειώσει κανείς το κρέας! Τώρα, όσο αφορά την ολοκληρωτική μεταστροφή στη χορτοφαγία, δεν νομίζω πως είναι του χαρακτήρα μου, αλλά εκτιμώ εκείνους που το κάνουν, και βρίσκω κάτι το ευγενές σε αυτή τη στάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Διαγόρας ο Μήλιος

    Χμμ... μάλλον δεν έγραψα κάτι συγκεκριμένο περί αυτού διότι έχω γελοιωδώς χαμηλή χοληστερίνη!

    Αλλά όπως και να 'χει τα πολλά ζωικά λίπη κάνουν γενικά ζημιά...

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...