Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

2025: Όταν οι Κινέζοι πάτησαν στον Άρη. (2025年:火星是红色的)


Εδώ και πολλά χρόνια, από τα χρόνια του προέδρου Νίξον στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το Αμερικανικό δολάριο δεν έχει αντίκρισμα σε χρυσό φυλασσόμενο στο Φορτ Νοξ. Άλλωστε, δεδομένου του εξωφρενικού ποσού των χρημάτων που κυκλοφορούν παγκοσμίως, πολύ απλά δεν υπάρχει αρκετός χρυσός στον πλανήτη για να αντιστοιχισθεί σε αυτά. Το μόνο αντίκρισμα που έχει το δολάριο, είναι η πίστη που έχει όλος ο κόσμος στην ισχύ των ΗΠΑ. Το «καθαρό κούτελο στην λαχαναγορά» που λέγανε και σε κάτι παλιές ταινίες, από την εποχή του παλιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου. Μια από τις εκφάνσεις αυτής της ισχύος είναι και η NASA και το διαστημικό της πρόγραμμα. Σημειωτέων ότι η NASA πρωτίστως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Αμερικανικού στρατού και δεν είναι απλά μια επιστημονική υπηρεσία του τύπου «Ουαχί, ουαχά, πάμε να εξερευνήσουμε το διάστημα παιδιά, όπως κάνουνε και στο Σταρ Τρεκ, αγιούχα!».

Αυτήν την στιγμή οι ΗΠΑ έχουν ένα εξωφρενικό εξωτερικό χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια της νέας ανερχόμενης υπερδύναμης, της Κίνας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει σοβαρές φιλοδοξίες για το διάστημα. Με αυτό το δεδομένο και μέσα στο κλίμα της τεράστιας οικονομικής κρίσης, τα επανδρωμένα προγράμματα της NASA για το εγγύς μέλλον, όπως το Constelation προς Σελήνη και Άρη, μπαίνουν για την ώρα στο ψυγείο. Παράλληλα αποσύρονται τα διαστημικά λεωφορεία, για να ανατεθούν οι εργασίες που αυτά κάνουν, απ’ ευθείας σε ιδιωτικές εταιρίες όπως η Boeing, η Northrop Grumman και άλλες.

Άρα τι έχουμε εδώ; Την πρωτοπόρο στο διάστημα υπερδύναμη να έχει οικονομικές δυσκολίες, να κατεβάζει ταχύτητα στο διαστημικό της πρόγραμμα, ενώ παράλληλα χρωστάει έναν σκασμό λεφτά σε μια ανερχόμενη υπερδύναμη με τεράστιο πληθυσμό.

(Παρένθεση: Μια χώρα δεν μπορεί να γίνει υπερδύναμη εάν δεν έχει ένα ελάχιστο μέγεθος πληθυσμού. Εάν δεν έχεις αρκετό πληθυσμό γίνεσαι απλά Σουηδία, Ολλανδία ή Ελβετία).

Από την άλλη, η Κίνα έχει σχεδόν όλο το χρέος των ΗΠΑ στα χέρια της και μια λύσσα για έξοδο στο διάστημα, έχοντας ήδη στείλει μόνη της την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της σε τροχιά γύρω από την γη.

Συνεπώς αν έχουμε μια ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων και δεν προκύψει κάποιος νέος μεσαίωνας λόγω παγκοσμίου πολέμου, ή θρησκευτικής παράκρουσης, η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς. Δεν ξέρω αν θα στείλει ανθρώπους στον Άρη το 2025 ή το 2035 ή το 2045, αλλά είναι πολύ πιθανό να το κάνει πρώτη.

Και αυτό προς μεγάλη θλίψη όλων των αμερικανόπληκτων εν Ελλάδι που μιμούνται πέντε εξ αμερικανικούρες στην προσωπική τους ζωή και τώρα… θα πρέπει να μάθουν Κινεζικούρες!

24 σχόλια:

  1. Σιγά μη στείλουνε απλά "ανθρώπους". Έχει να ανοίξει κινέζικο στον Άρη, που θα πάθουν πλάκα τα αρειανάκια, με ή χωρίς σκάφανδρο θα γυρνάνε οι κινέζοι με τις σαβούρες ανά χείρας και θα τους λένε σε άψογον αρειανήν "Πάρε μασάζ χέρι για πλάτη σου, καλό άνθλωπο".

    Χαιρετάω Πέλσε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή ο κομμουνισμός θα φτάσει στη Σελήνη και τον Αρη;
    Επιτέλους.

    (Πάντως εγώ τα starbux τα έκοψα και έμαθα να τρώω και με chopstix).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στον αρη βρισκονται παρκαρισμενα τα αρχαιοΕΛληνικα διαστημοπλοια ρε!

    μολων λαβε μιλαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γι αυτό μολύνουν την Γη άνετοι. Σου λέει, έτσι κι αλλιώς θα φύγουμε... χα χα

    Καλημέρα σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ marianefeli

    Που πας καλέ χωρίς ματζαφλάρι για μασάζ στην πλάτη; Ax, να γιατί δεν προκόβουμε εμείς οι Έλληνες!

    Καλημέρα!

    @ apos

    Θα φάει η πάπια Πεκίνου σίδερο και το μπαμπού ατσάλι.

    @ Ανώνυμος

    Kαι μετά θα τα αντιγράψουν και θα τα αναπαράγουν σε άθλια ποιότητα οι αχρείοι.

    @ Θανασης Ξ.

    Έχουν πολύ μεγάλα σχέδια αυτοί...

    Βέβαια η ανθρώπινη ζωή εκεί λόγω υπερπληθυσμού είναι πολύ φτηνή, στα οικοσυστήματα θα κωλώσουν;

    Kαλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε λες πάνω στη γενικότερη προώθηση της διαστημανίας να πουλάει το κινέζικο μαγαζάκι δίπλά μου φτηνό τηλεσκόπιο να το πάρω να μου φύγει επιτέλους ο καημός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τσ τσ τσ,κακόμοιρε polse,χαμπάρι δεν πήρες ότι οι κινέζοι εδώ και πολύ καιρό,με την τεχνογνωσία και τεχνολογία των αίπσηλων,καλλιεργούν ρύζι agrino στον Άρη.
    Πάρε και κανένα βιβλίο του Λιακό να ανοιξεις τους οφθαλμούς σου:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ πάντως τρώω μια φορά την εβδομάδα κινέζικο και κρατάω και τις αποδείξεις για να τις δείξω. Και τις ηλεκτρικές συσκευές τις κρατάω και δεν τις πετάω. Κάνω ένα μουσείο στο σπίτι με κινέζικα προϊόντα, διότι ποτέ δεν ξέρεις. Κι είμαι και παλιός κομουνιστής και την πέφτω και σε Κινέζες που το έχουν οριζόντια. Και θα κάνω παιδί κι άλλο με Αμερικάνα αλλά που θα το γεννήσει εκεί για την υπηκοότητα. Στον όνο καβάλα είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Βρομιστεράκι

    Παρ' το μη το συζητάς, σε 20 χρόνια θα έχει συλλεκτική αξία!

    @ tiktos

    Aχ, γιατί δεν αναγνωρίζω τον +Προφήτη+ ο αχρείος;

    @ steven

    Έτσι Στήβεν, κάνουμε τα πάντα να έχουμε άμυνα μπετόν, γιατί από πίσω παίζουν Σάχα - Aραμπατζής. Ή του ύψους ή του βάθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δε νομίζω να μπορέσει να ξεπεράσει η Κίνα τις ΗΠΑ. Τεχνολογικά μπορεί να γίνει αυτό, αλλά οικονομικά είναι πολύ δύκσολο δεδομένων των σχέσεων των ΗΠΑ με την ΕΕ και τη Λατινική Αμερική. Εξάλλου, μπορεί να χρωστάνε οι ΗΠΑ στην Κίνα, αλλά στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας οι κινεζικές εξαγωγές εξαρτώνται από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, χρωστάνε οι ΗΠΑ κρατικά χαρτοφυλάκια. Ποιος θα τα εξαγοράσει αυτά από την Κίνα, ώστε να έχουν κάποια οικονομική αξία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ ο δείμος του πολίτη

    Tο ότι κάποια στιγμή οι HΠA θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία σε πολλούς τομείς που αυτήν την στιγμή την έχουν, είναι το μόνο σίγουρο.

    O μπάρμπα χρόνος και ο Ηράκλειτος είναι αμείλικτοι.

    Tώρα η Kίνα δείχνει η επικρατέστερη δελφίνα (sic εκ του δελφίνος). Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λυπάμαι που θα σας το χαλάσω αλλά πρώτοι στον κόκκινο πλανήτα πήγαν οι ΕΛ μαζί με τα νεφελίμ και τα χερουβίμ. Για 'αλλη μια φορά κάποιοι φάγανε τη σκόνη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, εν μέσω κρίσης να πάρει άλλη μία σοβαρή και υπεύθυνη απόφαση και να διεισδύσει στην Ασιατική Ένωση (όταν δημιουργηθεί), και να φύγει απο την Ε.Ε.

    Το μέλλον είναι στο πλάι της Κίνας, ή όπως λέει και μία κινέζικη παροιμία:

    "Σιανγκ κσι, τσινξ γιανκ σι, κονουα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. δε λες πάλι καλά που δεν πήγαν στον Άρη πριν 40 χρόνια. Θα έκαναν τους Αριανούς κουμούνια...διότι όπως καταλαβαίνεις πιστεύω ακράδαντα στην ύπαρξη Αρειανών. (ε τώρα με ι ή με ει δεν έχει σημασία το σχόλιο μαλακία είναι ούτως ή αλλιώς...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ hackaday

    Τα χερουβείμ δεν πήγανε γιατί είναι Εβραίοι ναούμ.

    @ ellinaki

    Έτσι ακριβώς. Ετοιμαζόμαστε από τώρα. Ζήτω ο σύντροφος Μάο.

    @ mahler76

    Μην λησμονούμε: Οι Αρειανοί είναι Άριοι! :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πήρε το μάτι μου τη συζήτησή σου με τον δείμο και είπα σαν διεθνολόγος (τρομαάρα μου) να συνεισφέρω. Το ότι καμία υπερδύναμη δεν παραμένει ως τέτοια είναι δεδομένο. Ήδη οι ΗΠΑ δείχνουνε σημάδια κόπωσης και υπερεξάπλωσης. Το διάδοχο σχήμα μπορεί να είναι πολυπολικό αντί για μια υπερδύναμη όπως κι επίσης μπορεί να μην προλάβουμε να το δούμε. Τώρα σχετικά με την Κίνα ως υπερδύναμη έχω κάποιες ανησυχίες. Εδώ οι ΗΠΑ που γενικά ανήκουνε στον δυτικό κόσμο έχουνε αναπτύξει ένα σωρό παραξενιές λόγω της παλίας του απομώνωσης. Φαντάζομαι την Κίνα ως υπερδύναμη και δεν ξέρω αφενός πως θα μας φανεί στους Ευρωπαίους και τους λοιπούς δυτικούς που θα έχει το πάνω χέρι άλλο πολιτισμικό μοντέλο και αφετέρου ψιλοϊδρώνω στην σκέψη του πως μπορεί να φερθεί ως υπερδύναμη η Κίνα (γιατί συνήθως στους άλλους φέρεσαι χειρότερα απ ότι στους πολίτες σου και στην Κίνα στους τελευταίους εχμ... ξέρεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχ, Καρολε, τη στιγμη που οι κινεζοι θα αρχισουν να πουλανε τα χρεωγραφα των ΗΠΑ να φοβασαι... Τοτε που θα κατρακυλησουν στα Ταρταρα οι αξιες του αμερικανικου ονειρου λεμε...

    Για τουτο αρχισα ηδη (εδω και 5 χρονια παιδευομαι!) την εκμαθησιν της κινεζικης (μιας εκ των κινεζικων, διοτι ειναι πολλαι αι ατιμοι!) και μπορω να σου κανω μικραν επιδειξις: το ιδεογραμμα που διαβαζεται ως "Μα" εχει 7 (ΕΦΤΑ) τροπους αναγνωσης και σημαινει 7 (ΕΦΤΑ) διαφορετικα πραγματα, εκ των οποιων το ενα ειναι «μαμα»!!!!

    ειναι και οικονομικη γλωσσα: αντι ΜΑΜΑ ΜΙΑ, θα λεμε ΜΑ. (μου δεν εχει)

    ειδες εδω;-->> http://www.nikos-zachariadis.org/gallery/?p=946

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Α! μου αρεσε παρα πολυ η εικονογραφηση! τη κλεβωωωωωωωωω :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπαρχει, φυσικα, και η εκδοχη να τα εχουν βρει μεταξυ τους, οποτε... ουαι και αλλιμονο για το τί περιμενει το φτωχο κοσμακη...
    (το παρασοβαρεψα?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ latecomer

    Σε εμάς και τους άλλους Ευρωπαίους; Χμμ.. θα μας ξενίσουν τα λοξά μάτια μάλλον... Αν έπαιρνε το πάνω χέρι π.χ. η Ινδία θα μας καθόταν καλύτερα διότι οι Ινδοί είναι απλά Ευρωπαίοι στην κατατομή με πολλή έως πάρα πολλή μελανίνη. Αν τους ξεβάψεις Ευρωπαίοι γίνονται.

    Τώρα ένα πολυπολικό μοδέλο οφείλω να ομολογήσω ότι μου φαίνεται πολύ υγιέστερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Rodia

    Μα... ΔΕΝ είναι καρυάτις η Χέλενα ΠαπαρίΤΣου; Τι βλασφημία...

    Όσο για τους Κινέζοι και την γλώσσα τους... Πάρα πολύς κόσμος, τεράστια έκταση, πώς να μην έχει ένα κάρο διαλέκτους που να είναι σχεδόν ξεχωριστές γλώσσες;

    Για τον γκοζμάκη... μπα, το έχει συνηθίσει το σεξ...

    http://fontas0.blogspot.com/2010/02/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ hackaday

    Αυτά ήταν τα ανήψια του τέως αρχιεπισκόπου Σεραφείμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...