Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μάλλον Σταν Σμιθ, παρά Άνταμ Σμιθ.


Το «Σμιθ» είναι το πιο συνηθισμένο επίθετο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το «Σταν Σμιθ» είναι το μοντέλο ενός παπουτσιού τένις της adidas που κυκλοφορεί από το 1972 και έχει πουλήσει μέχρι τώρα πάνω από 30 εκατομμύρια ζεύγη. Απλό και αναπαυτικό.

Ο Άνταμ Σμιθ ήταν ανάμεσα σε άλλα, συγγραφέας του έργου «Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών» και εικόνισμα των οικονομικώς (όχι απαραίτητα και κοινωνικώς), φιλελεύθερων, νεοφιλελεύθερων (neoliberals), libertarians και όλου του αχταρμά που χρησιμοποιεί την λέξη «ελευθερία» στον λεκτικό αυτοπροσδιορισμό του. Πιασάρικη λέξη η «ελευθερία» γαρ. "Laissez faire et laissez passer" και τα μυαλά στο μίξερ. Εξαίρεση αποτελεί ο όρος «liberal» στις ΗΠΑ, όπου σαν λίμπεραλ νοείται ο αριστερός, ο ροζέ κομμουνιστής, ο χίπης, μη σου πω και ο Τζήζας αυτοπροσώπως.

Πριν προχωρήσω παρακάτω, εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι:

Στα κοινωνικά ζητήματα είμαι φιλελεύθερος, αλλά όχι στα οικονομικά. Η ανθρώπινη απληστία και η ανασφάλεια που την τρέφει, είναι πολύ μεγάλες για να αφεθούν αχαλίνωτες, ώστε μέσα από αυτήν την κατάσταση να περιμένει κανείς την αόρατον χείραν της αγοράς να σιάξει πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Κάποια πράγματα οφείλουν να είναι δημόσια και επίσης πρέπει να υπάρχουν ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί που δεν θα επιτρέπουν σε διάφορους Ταλιμπάν του "Laissez faire et laissez passer" να προσφέρουν ελαττωματικές υπηρεσίες και προϊόντα ατιμωριτί.

Αχ, κακούργα Σουηδική Σοσιαλδημοκρτατία, κατέστρεψες εμένα το αγνό το παλικάρι. :-Ρ

Από την εποχή του Άνταμ Σμιθ μέχρι σήμερα, κυριαρχεί παγκοσμίως το οικονομικώς φιλελεύθερο μοντέλο, παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα. Για παράδειγμα κάτι ΕΣΣΔ και Σια τις έφαγε η μαρμάγκα, η Κίνα έγινε στυγνά στροβιλοκαπιταλιστικό (turbo capitalist) μονοκομματικό κράτος χρώματος ερυθρού, το εκπληκτικό New Deal του Ρούσβελτ που ανόρθωσε την σακατεμένη από το κραχ του 1929 κοινωνία των ΗΠΑ ψόφησε στα χέρια του Νίξον και του Ρήγκαν και η Σουηδική Σοσιαλδημοκρατία έχει πάθει εμμηνόπαυση.

Θα περιμέναμε όμως, αν όντως είχε επικρατήσει πλήρως η καθαρή μορφή του οικονομικού φιλελευθερισμού, επιχειρήσεις που δεν τα καταφέρνουν να τις τρώει η μαρμάγκα, ή να απορροφώνται από άλλες μεγαλύτερες.

Συμβαίνει αυτό;

Εν μέρει ναι. Εκεί που συμβαίνει είναι ο τομέας της «πραγματικής οικονομίας». Εκεί που ξέρετε, βγάζουν κάτι μπανάλ πράγματα, όπως αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, οδοντόβουρτσες, γιαούρτια, υπηρεσίες σεκιούριτυ κ.α. (Ενός λεπτού σιγή για την ημιθανή SAAB).

Υπάρχει δηλαδή κάποιο μυστικό μέρος σε μια άγνωστη διάσταση, όπου αυτό ΔΕΝ συμβαίνει;
Μα φυσικά. Στον κόσμο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εκεί οι αποτυχημένες τράπεζες ΔΕΝ χρεοκοπούν. Πληρώνει ο μαλάκας ο πληβείος με τα χαμηλά εισοδήματα, για να σωθούν τα μπόνους των ελεεινών υπάρξεων που αποτελούν τα στελέχη τους και σύμφωνα με τον θρύλο ονομάζονται «γκόλντεν μπόυζ».

Και στα καθ’ ημάς, κοντέινερ ολόκληρα ψηφιακού χρήματος (έντοκου φυσικά, όχι τζάμπα) ρίχνονται στο τραπεζικό βαρέλι δίχως πάτο. Μετά θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο μικροεπιχειρηματίας, ο άρρωστος, ο ανάπηρος, για να σωθούν οι αποτυχημένες ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες.

Εάν δεν μπορούν οι Ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες να σταθούν, ας κλείσουν ή να κρατικοποιηθούν. Και όσο για τις στελεχάρες που τις φουντάρανε, ας μην τους επιτραπεί να ανοίξουν ούτε περίπτερο. Δεν φτάνει που παίρνουν ένα σωρό ψηφιακό χρήμα με τις πλάτες του κόσμου, δεν ρίχνουν και χρήμα στις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας για να ανοίξουν οι δουλειές.

Ε νισάφι πια, ας το πάρει ο διάολος όλο του μπουρδέλο. Ούτως ή άλλως ο δρόμος μπροστά είναι στρωμένος με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα, ας βγει κάτι καλό από την όλη ανακατωσούρα. (Που ίσως γίνει και με έναν πραγματικό πόλεμο παγκόσμιας κλίμακας, αλλά ας μην προτρέχουμε).

Τελικά, το φάντασμα κάποιου Σμιθ πλανάται πάνω από τον κόσμο το 2012…

Αλλά αυτό μάλλον είναι του Σταν Σμιθ που πούλησε 30 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια και όχι του Άνταμ Σμιθ, που στο όνομα του οποίου κάτι μοντέρνοι κουρσάροι, έσπειραν φτώχεια, δυστυχία και θάνατο.

(Α, γι’ αυτό μου μύρισε ποδαρίλα, είπα και εγώ… στο μεταξύ διαβάστε και ενδιαφέροντα Ζαφώνιδα 1 και 2).

22 σχόλια:

  1. Το παπούτσι δεν το ήξερα. Οι άλλες πρακτικές μου είναι οικείες. Ακόμα νιώθω το βιασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ο δείμος του πολίτη

      Δε βαριέστε, μπορείτε πάντα να αγοράσετε ένα ζεύγος Σταν Σμιθ για να ξεχάσετε τον βιασμο... :-Ρ

      Διαγραφή
    2. Εξάλλου, η κατανάλωση είναι το καλύτερο μέσο αποπροσανατολισμού και επικράτησης του φαντασιακού ότι είμαι πλούσιος... Ναι, αλλά λεφτά δεν έχω...

      Διαγραφή
    3. @ ο δείμος του πολίτη

      Γι αυτό υπάρχουν οι πιστωτικές! Για την ψευδαίσθηση!

      Διαγραφή
  2. Εμ καπιταλισμο εχουμε. Αμα δεν μπορου΄ν οι ...εχθροι του κρατισμου τραπεζικοι να τα φερουν βολτα μονοι τους, να φουντάρουν να ησυχάσουμε!!!

    Ευχαρισθώ για το λινκ, έχω και φρέσκο νεότερο στο ίδιο θέμα! :)
    http://aeisixtir.blogspot.com/2012/05/2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Zaphod

      Τα ντικά μας, ντικά μας και τα ντικά σας, ντικά μας.

      Έγινε και η ενημέρωσις.

      Διαγραφή
  3. Αυτό που με προβληματίζει είναι πως στο γιού καίει το πιο συνηθισμένο επώνυμο είναι το smith (δηλ. σιδεράς), ενώ σε εμάς στην ένδοξη Ελλαδιμπανία, το Παπαδόπουλας... Τι να σημαίνει αυτό ρε παιδί μου, τι να σημαίνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ανώνυμος

      Ε, τι να σημαίνει; Είμεθα ο εκλεκτός λαός του Θεού! (Με τόσους παπάδες δλδ).

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμους: σημαίνει ότι...

    1) Της φυλακής τα σίδερα είναι δια τους λεβέντας
    2) Θα φάγει η μυξ σίδηρον και ο κώνωψ χάλυβαν
    3) Σίδηρα μασάει ο Κουταλιανός μα τρεμει ωσάν το ψάριον
    εις την κυράν του εμπρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ φιλευσ-φογ

      Μην κοροϊδεύετε τον εκλεκτό λαό του Θεού ρε!

      Διαγραφή
  5. That certain crazed alien penguin24 Μαΐου 2012 στις 10:08 π.μ.

    Ο ίδιος ο θείος Άνταμ, βέβαια, θα έβγαζε φλύκταινες, έρπητα και αφρούς βλέποντας πως "χρησιμοποιούνται" τα όσα έγραψε. Κάποια πραγματάκια που έγραψε σχετικά με τα κλαψουρίσματα των σύγχρονών του εργοδοτών για το "εργασιακό κόστος" ακούγονται από κομμουνιστικά έως αναρχοσυριζαίικα.
    π.χ.:

    "Though the manufacturer has his wages advanced to him by his master, he, in reality, costs him no expense, the value of those wages being generally restored, together with a profit, in the improved value of the subject upon which his labor is bestowed. "

    ή αυτό το πανέμορφο:
    "Our merchants and master-manufacturers complain much of the bad effects of high wages in raising the price, and thereby lessening the sale of their goods both at home and abroad. They say nothing concerning the bad effects of high profits. They are silent with regard to the pernicious effects of their own gains. They complain only of those of other people."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτό που δεν καταλαβού (καθότι το'χω κάψει καιρό τώρα..) είναι τι ζόρι τραβάς (ευγενικά το λέγων... μην παρεξηγηθείς!) με τον πόλεμο ? πώς σου'χει κολλήσει αυτό, καιρό τώρα.. προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι σε κάτι τέτοιες φάσεις, το σκάνε το παραμύθι... αλλά το αναφέρεις κάθε λίγο και λιγάκι... μην είσαι πράχτορας του σόρος/νεοταξίτης κλπ. ?...

    οσο για τον αδαμ : το "αόρατο (...) χέρι του... αυνανισμού" ! ρε ουουουουσττ !! >(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ κουκαρατσας

      Ρεσέ, άμα δεν τρομάξει και λίγο το κοινό δεν έχεις ακροαματικότητα / αναγνωσιμότητα / τηλεθέαση!

      Από την άλλη ο πόλεμος υπήρξε παλαιότερα μέσο "εξόδου" από οικονομικές κρίσεις όπως του 1929 π.χ. και για να ανοίξουν οι "δουλειές" κάποιων. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι μεγάλο αυτού του τύπου στο εγγύς μέλλον είναι σημαντικές, αλλά όχι συντριπτικές.

      Η χειρ, παρά τις προσπάθειές της να φέρει την ευημερία, παραμένει αόρατος και ως εκ τούτου τα αποτελέσματά της παραμένουν μηδενικά!

      Διαγραφή
  7. Πώλσε και κουκαράτσιε:  Όπως εχωμε επισημάνει στο Μπαρλεθόν
    σίγουρα υπαρχουν ομοιότηται μεταξύ του μεσοπολέμου και της κρίσεως του 1929 που εξετονώθη εις στο ΒΠΠ αλλα και σημαντικαι διαφοραί:

    αφλα) Τότε δεν υπήρχαν όπλα που μπορούσαν με περισσή ευκολία να εξαφανίσουν το μπλανήτη: βλέπε νιουκιουλαρ, η ακόμα χειρότερα, μπαηογουορφέαρ, χακιές στην διαρκώς κομπιουτεροποιούμενη υποδομή κτλπ κτλπ.

    βλητα) Υπήρχε παγκοσμιοποίηση της οικονομίας αλλά όχι στον ακραίο, αδιαφανή και άρρωστο τρόπο του σήμερα. Λ.χ αν το 1938 η σοβιετική οικονομία κατέρρεε ο υπόλοιπος πλανήτης πολύ λιγότερο θα επηρρεαζόταν από ότι αν κατέρρεε σήμερα η Κίνα και το Γιουεσέη. Τότε είχες την πολυτέλεια ακόμα να καταστρέψεις, βιάσεις, λεηλατήσεις μακρινά μέρη χωρίς να φοβάσαι ότι η αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας θα βλάψει και εσένα.
    Αν λοιπόν ο παγκοσμιος πόλεμος σήμερα είναι λιγότερο πιθανός, δεν οφείλεται ξαφνικά ότι ο Pithikos++ αποφάσισε να σταματήσει να σφάζει τους ομοίους του αλλά καθαρά για τεχνοκρατικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ φιλευσ-φογ

      Πράγματι, λιγότερο πιθανός, αλλά με σημαντικές πιθανότητες. Και αν κάποιος (ξανα)χρησιμοποιήσει πυρηνικά, αυτές θα είναι οι ΗΠΑ που έχουν πάρει και το κολάι παλαιόθεν.

      Διαγραφή
  8. Γιώργης ο Γαρατζέος25 Μαΐου 2012 στις 1:05 π.μ.

    http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/features/4335023/Erogenous-Eurozones-Snapshot-of-continets-economic-crisis-and-female-European-politicians-potential-stimulus-for-growth.html

    N E N I K H K A M E N!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Γιώργης ο Γαρατζέος

      Επέπρωτο να μεγαλουργήσει... Και ιδού επιβεβαιώνονται οι Γραφές και οι Γέροντε!

      Διαγραφή
  9. amigos, broz and sis..

    χρόνια πολλά σε όλους !! - η μέρα της πετσέτας σήμερα !! (http://en.wikipedia.org/wiki/Towel_Day)

    douglas μου'δωσες τόσα πολλά ! ευχαριστώ !

    (αν δείτε έναν μυστήριο τύπο να βολτάρει πέριξ του συντάγματος σήμερις, με μιαν πετσέτα είς τον σβέρκον... don't panic ! ;) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από εκεί προήλθε το "θα σου βάλω τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι";

    Μεταξύ αυτών των οικογενειών ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ

    επιλέγω την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΤΑΜΣ (ADDAMS FAMILY)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΣΠΙΘΑΣ

      Ναι βρε παιδί μου, είναι μια οικογένεια με παραδόσεις!

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...