Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

MARS ONE. Ήρθε η ώρα να κατακτήσουμε τους αστερίσκους (*). Τα αστέρια δύσκολο.

Ζητούνται εθελονταί με λογαριασμό στο YouTube για να γίνουν ρόμπα.
Mars One. To 2023 σας πάμε Άρη. Εσείς δεν γυρίζετε. (Σπηκάζ: Χαβιέ Μπαρδέμ).

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου μια διαδικτυακή κίνηση (ας την ονομάσω έτσι προς το παρόν), η Mars One, που σαν στόχο έχει την δημιουργία μίας μόνιμης ανθρώπινης αποικίας στον πλανήτη Άρη το 2023. (Ιστότοπος: http://applicants.mars-one.com/).

Μέχρι το 2023 θα έχει στείλει με μια σειρά μη επανδρωμένων αποστολών τον βασικό εξοπλισμό του οικισμού, που όπως φαίνεται στην ανωτέρω απεικόνιση θα είναι μία σειρά από διαστημικές κάψουλες Dragon της ιδιωτικής εταιρίας SpaceX που έχει αναλάβει πλέον το πρόγραμμα των επανδρωμένων πτήσεων της ΝΑSΑ. (Προς το παρόν ακόμα γίνονται δοκιμές και οι Αμερικανοί αστροναύτες πληρώνουν κάποια εκατομμύρια δολάρια το κεφάλι στους Ρώσους για τα πήγαινε – έλα στον διεθνή διαστημικό σταθμό).

Υποτίθεται ότι με το καλό το 2023 θα γίνει και η επανδρωμένη αποστολή των διαστημικών αποίκων (διάρκεια ταξιδιού 7 μήνες) όπου και θα καλλιεργούν την γης, θα βόσκουν βουβάλια, θα… Όπα ρε φίλε! Εκεί δεν θα μπορούν καν να αναπνεύσουν οι νέο-άποικοι! Νερό σε μορφή πάγου μπορεί να υπάρχει στον Άρη, αλλά αέρας; Πάνε τα βουβάλια… Όπως και να έχει το πρότζεκτ προβλέπει ότι επιστροφή δεν υπάρχει και οι άποικοι θα αφήσουν τα κοκαλάκια τους στον κόκκινο πλανήτη…

Ο εμπνευστής του πρότζεκτ λέει ότι η τεχνολογία για να πάνε οι νεοάποικοι στον Άρη και να παραμείνουν εκεί, τρώγοντας σπιρουλίνα (κάθε μέρα) και τα προϊόντα άλλων υδροπονικών καλλιεργειών (κάθε μέρα) υπάρχει ήδη. Τεχνολογία που να κάνει βιώσιμη σε βάθος χρόνου μία μικρή κοινότητα ανθρώπων σε ένα εχθρικό περιβάλλον όπως αυτό του Άρη (Προσοχή! Ο αέρας του Άρη δεν είναι αναπνεύσιμος!) δεν υπάρχει θα προσέθετα εγώ, αλλά εντάξει, είμαι γνωστός γκρινιάρης.

Η χρηματοδότηση αυτής της ιμπεριαλιστικής ενέργειας έναντι των βακτηρίων που κατοικούν στον Άρη και έχουν μάλιστα χτίσει μέσω του Μαρξισμού – Λενινισμού, την ουτοπική κοινωνία της αφθονίας, θα γίνει με… ένα ρηάλιτυ όπου θα συμμετέχουν κάποια από τα ζωντόβολα που έβγαλαν την φάτσα τους στο YouTube νιαουρίζοντας «Θέλω να βοσκάω γελάδια στον Άρη», καθώς και με κάποια φράγκα που θα σκάει έκαστος που θέλει να δηλώνει υποψήφιος…

Μερικές δεκάδες χιλιάδες ζωντόβολα, επί $40 ας πούμε το κεφάλι για συμμετοχή στην προεπιλογή, καλή η αρχική μπάζα. Μετά θα έχει και τηλεοπτικό ρηάλιτι και τι-σερτ και κονκάρδες, γουάου.

Πολύ καλή μπάζα. Πρόβλεψη μου; Η όλη φάση θα φτάσει μέχρι το ρηάλιτυ και τέρμα. Οι πρώτοι που θα πατήσουν πόδι στον Άρη θα είναι οι Κινέζοι. Τέλος.


Διότι ξεχνάμε το εξής απλό: Δεν μπορείς να κάνεις το 3ο βήμα, αν δεν κάνεις πρώτα το 2ο και το 1ο.

1ο βήμα: Διαστημικός σε τροχιά γύρω από την γη, παραμονή των αστροναυτών – επιστημόνων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έγινε.

2ο βήμα: Δημιουργία μόνιμης επανδρωμένης επιστημονικής – ερευνητικής εγκατάστασης στην Σελήνη. Δεν έχει γίνει ακόμα.

3ο βήμα: Με την εμπειρία των δύο πρώτων βημάτων η μόνιμη εγκατάσταση ανθρώπων στον Άρη γίνεται ευκολότερη.

Άλλωστε και τα τρία περιβάλλοντα (Τροχιά γύρω από την γη, Σελήνη, Άρης) είναι εχθρικά προς την ανθρώπινη ζωή. Όμως ο Άρης είναι κατά πολύ μακρύτερα από την Σελήνη και συνεπώς η τροφοδοσία με προμήθειες των όποιων κατοίκων είναι πολύ δυσκολότερη. Άρα ή συζητάμε για αποστολή αυτοκτονίας, ή απλά για μία αρπαχτή (το πιθανότερο).

Βλέπετε όμως ο Άρης είναι πολύ πιο «σέξι» από την Σελήνη.

Ποιο πρότζεκτ θα τραβούσε περισσότερα φράγκα και δημοσιότητα;

Αποικία στην Σελήνη, ή αποικία στον Άρη; Ε; Εδώ σε θέλω μάστορα.

12 σχόλια:

  1. Ο Σάκης θα πετάγεται μέχρι τον Άρη να τραγουδάει; Χωρίς Σάκη δεν πάω πουθενά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Πρόεδρος Α.Π.Ι.

      Σάαααααααααααααααακιιιιιιιιιιιι!!!!
      Σάκι, α!

      Διαγραφή
  2. OK συμφωνω οτι προκειται για δημοσιες σχεσεις και αμερικανιες. Συμφωνω επισης, οτι μεχρι το ρηαλιτι θα φτασουν, οχι παραπερα. Και ναι, κινεζοι θα ειναι οι πρωτοι :-(

    Απο εκει και μετα, ο Αρης εχει μερικα πλεονεκτηματα, που οι αλλες 2 λυσεις (διαστημικος σταθμος σε τροχια και Σεληνη) δεν εχουν.
    Π.χ. εχει μεγαλυτερη βαρυτητα και απο τον δ. σταθμο και απο την Σεληνη. Μεγαλο προσον η βαρυτητα.

    Μπορει η ατμοσφαιρα του να μην ειναι αναπνευσιμη, αλλά προσφερει (α) καποια υποτυπωδη ατμοσφαιρικη πιεση για να μην εχεις διαρκως προβληματα στεγανοτητας και (β) προστασια απο μετεωριτες.

    Οι ενεργειακες πηγες στον Αρη (το διοξειδιο ειναι αφθονο) ειναι περισσοτερες απο την Σεληνη και ασυλληπτο ονειρο για δ. σταθμο.

    Τελος ο Αρης εχει πιο διαχειρισιμες θερμοκρασιες. Κατι αναμεσα σε +5 και -40 (κελσιου) ειναι γνωστο και στην Γη.
    Αντιθετα στον δ. σταθμο και στην Σεληνη, που εχεις διαρκως να αντιμετωπισεις κατι αναμεσα στο -250 και +300 (οταν βαραει ο ηλιος).

    Παρ' ολα αυτα "ψηφιζω" Σεληνη. Μαλλον εχει πρωτες υλες που θα μπορουσαν να καλυψουν το κοστος μιας αποστολης. Ο Αρης (μαλλον) οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Jolly Roger

      Το μειονέκτημα ενός μόνιμου επιστημονικού σταθμού στον Άρη είναι φυσικά η μεγάλη απόσταση ανεφοδιασμού για το σημερινό επίπεδο της τεχνολογίας.
      (Ελπίζω μόνο μη σκάσει μύτη κανένα Λιακοτέτοιος να μας πει ότι οι Αμερικανοί έχουν φτιάξει αντίγραφα ιπτάμενων δίσκων που τρέχουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, στα πλαίσια της συμφωνίας τους με τους γκρι εξωγήινους που έσκασαν στο Ρόζγουελ).

      Διαγραφή
  3. @ Jolly Roger
    AN θυμαμαι καλα ...αρχιδια πιεση εχει ο Αρης (αγκουγκλάριστο), παντως βαρυτητα εχει, αν και light :)

    Oτι ειναι πιο βολικος για σταθμος ειναι.

    Η ερωτηση ειναι βεβαιως με τα υπαρχοντα μεσα τι σκατα να τον κανεις τον σταθμο (μιας κ δεν εχουμε ακομα...warp drive) αλλα τελος παντων


    @polse
    Χαβαλες να γινεται. Ειδα και ενα αποστολο των ΕΛ που εχει κανει αιτηση. Τον κοβω παντως πως οπως ολοι οι αποστολοι των ΕΛ, πως αν του πουν "εσυ εισαι, προχωρα" θα δηλώσει κώλυμα λόγω στραμπουλήγματος στο νύχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Zaphod, οντως @@ πιεση. Αλλά εστω και αυτη η @@ πιεση σου λυνει αρκετους πονοκεφαλους σε σχεση με το απολυτο κενο της Σεληνης ή του διαστημικου σταθμου.

    Μια διαστημικη στολη για την Σεληνη / δ. σταθμο πρεπει να ειναι *απολυτα* αεροστεγης. Αρκει ενα ξηλωματακι στις ραφες, μεγεθους κεφαλιου καρφιτσας για να ειναι θανατηφορο. Αυτο δεν ισχυει για τον Αρη.

    Για συγκριση (παρμενα απο την βικι).
    Μεση πιεση Γης: 1010 mb
    Μεση πιεση στην κορυφη των Ιμαλαιων: 300 mb
    Μεση πιεση Αρη: 7 mb.

    Το προβλημα της αποστασης δεν ειναι απαγορευτικο. Θελεις 2 χρονια να πας και 2 να γυρισεις. Αν χρειαζεσαι καποιες πρωτες υλες, πρεπει να τις παραγγειλεις στο Amazon 2 χρονια νωριτερα ;-)
    Στην τελικη, μπορεις να εχεις καθημερινα δρομολογια Γη - Αρη, δλδ μια συνεχη ροή πρωτων υλων και προς τις 2 κατευθυνσεις. Το οτι καθε δρομολογιο διαρκει 2 χρονια δεν σημαινει οτι δεν μπορεις να στελνεις καθε μερα κι απο ενα φορτιο.

    Τα εξοδα ομως ειναι απαγορευτικα.
    Αν εξαιρεσουμε την ανθρωπινη περιεργεια, κανενας δεν εχει κινητρο να ξοδεψει 30-40 δις για μια αποστολη αλε-ρετουρ στον Αρη. Γιατι να παμε; Χρειαζομαστε τα κοτρωνια;
    Μονο αν βρεθει στον Αρη μια πολυ σημαντικη πρωτη υλη, θα εχουμε κινητρο να παμε εκει - και να μεινουμε μονιμα.

    Λογω κοστους και μονο θεωρω πιθανοτερο τον εποικισμο της Σεληνης (εξ αιτιας του He3), παρα τις μεγαλυτερες τεχνικες δυσκολιες σε σχεση με τον Αρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω πως είναι μία εξαιρετική ιδέα!!! Αρκεί να στείλουμε τους κατάλληλους ανθρώπους. Για σκέψου για αρχή να στείλουμε όλα τα Χρυσά Αυγά να κατακτήσουν τον κόκκινο πλανήτη (είναι κομμουνιστής;) με απότερο σκοπό να τον κάνουν μαύρο -στο ξύλο;;- μετά όλους τους τηλεαστέρες να κάνουν τα πρωινο-μεσημεριανο-βραδυνάδικα από εκεί, να στείλουμε όλα τα μεγαλοστελέχη τραπεζών-χρηματιστηριακών οργανισμών να κατακτήσουν νέες παρθένες αγορές κλπ. Το γεγονός πως δεν υπάρχει επιστροφή δεν με στεναχωρεί καθόλου. Μπορούμε μάλιστα να αρχίσουμε με τον Τράγκα και τους καλεσμένους του. Δεν θα λήψουν σε κανένα.
    (την ιδέα την δανείστηκα από τον μακαρίτη τον Douglas Adams, σε 5 ημέρες είναι η Towel Day).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ptomas

      Έτσι όπως το θέτεις είναι εξαιρετική ιδέα! (Σπηκάζ: Χαβιέ Μπαρδέμ).

      Διαγραφή
  6. Λοιπόν εγώ ξέρεις τι θυμήθηκα; Πριν από κάτι χρόνια ήταν μια αμερικανίδα (νομίζω) που διεκδίκησε ως ιδιοκτησία το φεγγάρι. Μάλιστα έλεγε και κάτι χαζομαρούλες ότι όποιος θέλει να πάει θα.. , θα..., θα...
    Ναι, νομίζω ότι το όλο θέμα μπορεί να πουλήσει άνετα: απευθύνεται σε ηλιθίους άλλωστε! Εγγυημένη επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Hades

      Ρε εδώ οι άνθρωποι κάθονται και τους γράφουν ότι θα έχει γίνει πρόβλεψη για απόθεμα σε... σοκολάτες! Ο αέρας είναι τριτεύον ζήτημα.

      Διαγραφή
  7. Αυτό είναι απολύτως λογικόν που λέτε κύριε! Το ε΄χιε βεβαιώσει και ο Μπόλντριγκ άλλωστε ότι "την πληροφορία μου την έδωσε εκείνη που μου είχε πει και για τη ζώνη αγνότητας από σοκολάτα"! :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...