Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Τρισβάρβαρα τα Αγγλικά των.


Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω σαν βασικό επιχείρημα για πολιτικούς αντιπάλους το "Ο Τσίπρας, ο Μπουμπούκος, ο Σαμαράς (για Χαρβαντιάρης), οι τσαμπουκαλευθέντες τον Μπουμπούκο εν Londinium, κλπ. ΔΕΝ ΟΜΙΛΟΥΝ καλώς την Αγγλικήν ω Πελοπίδα - Καλάποθε" θα μιλήσω με πινελιές εξπρεσιονιστικές. (Πλατιές).

Ι. Η Αγγλική, από τη στιγμή που η αγγλόσφαιρα καλύπτει όλη την γη, έχει ένα σωρό διαλέκτους. Δεν νομίζω ότι θα κάτσει κανείς να κατηγορήσει έναν Αυστραλό, έναν Τεξανό, έναν εκ Μπρούκλιν, ή έναν Σκώτο ότι δεν έχουν ΣΩΣΤΗ προφορά.

ΙΙ. Οι άνθρωποι που μπορούν να μιμηθούν ΑΚΡΙΒΩΣ την προφορά μιας ξένης γλώσσας είναι η μειονότητα. Η πλειονότητα προφέρει προσεγγιστικά, από καλές σχετικά προσεγγίσεις μέχρι βαριά προφορά μητρικής γλώσσας. "Ιτ ιΣΣΣ νοτ ήΣΣΣΣυ το μέηκ αι ΣΣΣΣΣΣόης". Έλα ρε πατρίδα! Μίλα Σουηδικά ή έστω Νορβηγικά να αγιάσει ο στόμας σου!

ΙΙΙ. Το ζητούμενο από τον Χ πολιτικό είναι να μιλά γραμματικώς και συντακτικώς σωστά (έστω με κάποιες ανοχές) την Ψ ξένη γλώσσα που χειρίζεται και μέχρι εκεί. Η προφορά είναι δευτερεύουσα προτεραιότητα. Σκεφτείτε ότι ο Κίσινγκερ μέχρι σήμερα μιλά με φρικτή προφορά Δωυτσλάνδης. (Πιθανώς θεωρεί ότι είναι σέξυ).

ΙV. Ο Τσίπρας δεν γελοιοποιείται λόγω προφοράς ή λαθών. Γελοιοποιείται διότι σφίγγεται και χτυπιέται και κουνιέται και στραμπουλά τη γλώσσα του, για να πιάσει Οξφορδιανή προφορά και στο τέλος τα κάνει μούτι. Άστο ρε αγόρι μου. Γραμματική και συντακτικό. Τέλος.

V. O ΓΑΠ ΔΕΝ μιλά άπταιστα Σουηδικά. ΚΑΙ λάθη κάνει ΚΑΙ ξένη προφορά έχει. Το αστείο είναι ότι κάποιοι γλείφτες αποφαίνονται ότι ο ΓΑΠ μιλά Σουηδικά σαν μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν λέξη Σουηδικών.

VI. Ο Ζλάταν Ιμπαραήμοβιτς παρ' όλο που έχει ζήσει σχεδόν το σύνολο της ζωής του στη Σουηδία δεν μιλά Σουηδικά με κάποια από τις γνωστές Σουηδικές διαλέκτους. Εν προκειμένω, επειδή έχει μεγαλώσει στο Rosengård του Malmö θα έπρεπε να μιλά νοτιοσουηδικά (Skånska). Αντ' αυτού μιλά ένα κράμα νοτιοσλαβικής - νοτιοσουηδικής προφοράς. Αυτό σίγουρα δείχνει τα προβλήματα του Σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος σε περιοχές με υψηλό ποσοστό κατοίκων ξένης καταγωγής.

VII. Στον αντίποδα έχω ακούσει Νιγηριανούς που έχουν βγάλει Ελληνικό σχολείο να μιλούν Ελληνικά αντίστοιχα των ΕΛ συνομηλίκων τους. Ρε μπας και έχουμε καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα από την Σουηδία;

11 σχόλια:

  1. Σωστός! Το ίδιο ισχύει άλλωστε και με τα ισπανικά. Εγώ ως argento για παράδειγμα, μιλάω κάτι ισπανικά που τα ακούει ο μπαρμπά Χουάν Κάρλος και του σηκώνεται η τρίχα κάγκελο. Αλλά αυτά μιλάω και για αυτά είμαι απόλυτα περήφανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ apos

      Καλά, τη λατρεμένη Σοφία μας, δεν την σκέφτεσαι βρε παλιόπαιδο; :-P

      Διαγραφή
  2. Ξερω κοσσοβαρους μουσουλμανους, που ηρθαν στην Γερμανια δαρμενοι και κατοπιν βιασμων (μιλαμε δλδ για βαριες τραυματικες εμπειριες) και μετά απο 12 μηνες μιλανε ΠΟΛΥ καλά γερμανικα.

    Και ξερω έλληνες που κωλοβαρανε αραχτοι και φραπεδιασμενοι εδω και 20 χρονια στην Γερμανια και ακομα τα γερμανικα τους βρισκονται στο επιπεδο "αχτεν φουχτεν".

    Την διαφορά δεν την κανει το σχολικο συστημα, αλλά η *ανάγκη*. Ο δαρμενος κοσσοβαρος εχει αναγκη να προσαρμοστει στην γερμ. κοινωνια, προκειμενου να επιβιωσει.

    Ο φραπεδατος-μαγκια-κλανια ελληναρας δεν εχει τετοια αναγκη. Κατι θα κλαφτει, κατι θα ζητιανεψει, κατι θα ψευτοδικαιολογηθει, κατι που θα τα φορτωσει στην κακουργα κενωνια, την βγαζει ακομα και με ελεεινες γνωσεις στην γερμ. γλωσσα.

    Για τους πολιτικούς τωρα. Δεν με ενδιαφερουν οι γνωσεις τους στις ξενες γλωσσες, ακομα και αν ειναι μηδενικες. Στο κατω κατω, τα σοβαρα τα κανουν ολα μεσω διερμηνεα, ακομα και αν μιλανε την ξενη γλωσσα σαν την μητρικη τους.

    Οταν ομως ενας πολιτικος απασχολει επιτελεια ολοκληρα δημοσιοσχεσαδων για να του υποδεικνυουν το χρωμα της γραβατας του, δεν εχει δικαιωμα να λεει "ολοι στις καλτσες" !!

    Το οτι η γραβατα του ειναι γιά αυτον σημαντικοτερη απο τα ελληνικά του, δειχνει που τα εχει γραμμενα τα ανδραποδα που τον ψηφιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Jolly Roger

      Κίνητρο και ικανότητα. Διαφορετικές δοσολογίες των δύο δίνουν και αντίστοιχα αποτελέσματα! :D

      Τι; Το ότι ο "κάλτσας" φόρεσε κάποια φορά γραβάτα ερυθρή σε ένδειξη διαμαρτυρίας λίγο είναι; Α πα πα...

      Διαγραφή
  3. Επειδή έχω 'μελετήσει' παλαίοτερα uppträdande του υπερτιτάνιου GAP εις τα σβένσκα μέντιερ μπορώ να συμφωνήσω και να επαυξήσω ότι δεν την πολυπαλεύει με τα Σουηδικά. Φερ χέλβετε, με τον ΓΑΠ έχω σχεδόν το ίδιο επίπεδο και ας μην έχω κατοικήσει ποτέ εις το πανέμνοστο και μαγευτικό -κλαψ/κλουψ- Σβέριγε. Τώρα για τους υπόλοιπους συμφωνώ, δεν ειναι και τόσο τραγικό το να μην έχουν τέλεια RP προφορά εκφωνητή του BBC.. Όμως του φούστη ένας πολιτικός που θέλει να εκπροσωπήσει επάξια το Χέλλας εις τα Γιουροψ πρέπει να μιλάει με ευχέρεια έστω και αν του ξεφέυγει καμιά κοτσάνα. Βέβαια, όπως έχω και πει και στο παρελθόν, ακόμα καλύτερα θα ήταν να έχουμε για πορδηπουργό καποιον σπουδάγμενο σε γερμανόφωνη χώρα μιας και οι σημερινοι μας Οβερλορντς, κακά τα ψέμματα, στο Βερολίνο κατοικούν. Σαν ταπεινό λοιπόν προτεκτοράτο πρέπει να προσαρμοστούμε :-|.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ fileasphogg

      Ρεσέ τι θες να πεις τώρα; Δε μιλούσε καλά Γερμανικό ο Σημίτης;;!!!;;!! :-P

      Διαγραφή
  4. https://www.youtube.com/watch?v=IBV5XAVXjgQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οικοδεσπότα!

    Εγώ δεν ανησυχώ, διότι όλες μα όλες οι γλώσσες, ακόμη καί των ανθρωποφάγων της Βόρνεο, κατάγονται απ' τα Ελληνικά. Ρωτήστε καί τον κύριο Δημοσθένη. (Ένας είναι ο κύριος Δημοσθένης.)
    Όθεν όλοι οι βάρβαροι οφείλουν να εκμάθωσιν Ελληνικά, καί όχι ημείς διαλέκτους ανθρώπων που τωι καιρώι του Περικλέους βρισκόντουσαν καβάλα σε βελανιδιές και χλαπάκιαζαν ξηρούς καρποί με τα βαρβαρικά καπάνια των.

    Τώρα, βεβαίως, ημπορούμε να διαπράξωμεν εξαίρεσιν τινά, να εκμάθωμεν Γερμανικά. Γιά να διαβάζουμε τα νομοσχέδια στο πρωτότυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ εργδημεργ

      Ποιος Λιακό, ο μίστερ Πορτοκάλος!
      Πάντως μη μασείτε, οι Τευτονες θα την φάνε πάλι στον ποπό στο τέλος. Είναι παράδοση.

      Διαγραφή
  6. (Ωσεί υστερόγραφον: Πιστεύω αντιλαμβάνεσθε το πολιτιστικόν επίπεδον ανθρώπων αναρριχωμένων εις δρύες. Έτρωγαν μεν, αλλά που εξέβαλον την τροφήν των διά της φυσιολογικής οδού; Ά;
    Φρίττω, αλλά θα λαλήσω την αλήθειαν: Ούτοι διεκόσμουν διά δυσόσμων ουσιών τας ρυπαράς κεφαλάς των ομοφύλων των, των ευρισκομένων εις το έδαφος υποκάτω των δρυών.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...