Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ 2014: Οι φαραωνικές διοργανώσεις θέλουν επιδέξιους ποπούς, δε φτάνουν μόνο τα BRIC(k)S (τούβλα).


Tα ακριβοπληρωμένα γήπεδα του Brasil 2014

Ήρθε και αυτό το παγκόσμιο κύπελλο και όπως συμβαίνει στις - φαραωνικές πλέον -διοργανώσεις τέτοιου τύπου, που αναλαμβάνονται από χώρες με οικονομικά ή και πολιτικά προβλήματα, κακός χαμός γίνεται με αφορμή μία ποδοσφαιρική εκδήλωση.

Έγινε τίποτα όταν ανέλαβαν τέτοια διοργάνωση η Γερμανία το 1974 και το 2006, η Ιταλία το 1990, οι ΗΠΑ το 1994, η Γαλλία το 1998, η Ιαπωνία και η Κορέα το 2002;

Αντίθετα ο κακός χαμός είχε γίνει το 1978 όταν η χούντα του Βιντέλα είχε όχι μόνο αναλάβει τη διοργάνωση στην Αργεντινή, αλλά πήρε κα το κύπελλο με απίστευτες ομορφιές, όπως το καραστημένο Αργεντινή – Περού 6-0, ώστε να μείνει εκτός τελικού η Βραζιλία λόγω διαφοράς τερμάτων.


O αρχιχουνταίος Βιντέλα δίνει το κύπελλο στον Ντανιέλ Πασαρέλα το 1978.

Όμοια το 2010, όλα τα προβλήματα της Νότιας Αφρικής, όπως αυτό της πολύ μεγάλης εγκληματικότητας βγήκαν στο διεθνές προσκήνιο.

Και τώρα;

Τώρα η Βραζιλία, θεωρούμενη σαν πανίσχυρη οικονομία, μέλος των BRICS, θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης. Ανέλαβε τόσο το παγκόσμια κύπελλο του 2014 όσο και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016, πράγμα που έχουν ξανακάνει το Μεξικό (Ολυμπιάδα 1968, Μουντιάλ 1970), η Δ. Γερμανία (Ολυμπιάδα 1972, Μουντιάλ 1974) και οι ΗΠΑ (Μουντιάλ 1994, Ολυμπιάδα 1996). Παρ’ όλα αυτά, ο γιγαντισμός των τελευταίων διοργανώσεων με τις 32 συμμετέχουσες ομάδες και την απαίτηση για καινούργια ή ανακαινισμένα στάδια συγκεκριμένων προδιαγραφών, κάνουν τέτοια επιχειρήματα κατάλληλα μόνο για οικονομικές υπερδυνάμεις. Κάτι που η Βραζιλία δεν είναι ακόμα. Άλλωστε οι οικονομικοί δείκτες όπως οι εξαγωγές ή το ΑΕΠ μπορεί να ευημερούν, αλλά μεγάλα τμήματα του βραζιλιανού πληθυσμού ζουν σε έσχατη ένδεια, στερούμενοι πράγματα που θεωρούνται δεδομένα ακόμα και στην κατεστραμμένη Ελλάδα των μνημονίων.

Και σαν να μην φτάνουν αυτά, οι κακοτεχνίες και οι σπατάλες του Brasil 2014 έκαναν το σπάταλο με δανεικό χρήμα Αθήνα 2004, με τα ρημαγμένα μπετονένια κουφάρια του 2014, να μοιάζει με έργο συνετών και μετρημένων Ιαπώνων.

Ακούγεται απίστευτο αλλά το παγκόσμιο κύπελλο του 2014 έχει κοστίσει μέχρι στιγμής όσο τα μουντιάλ του 1994, 1998, 2002, 2006 και 2010 μαζί!

Τι θα μπορούσε να γίνει αφού η κυβέρνηση της κερα- Τζιούλμας δείχνει πιο ανίκανη από το σύνολο των Ελληνικών κυβερνήσεων;

Κοιτάξτε, ο Ομπάμα είχε ζητήσει να αναλάβουν οι ΗΠΑ το μουντιάλ του 2022, αλλά η ΦΙΦΑ τον γείωσε δίνοντας την διοργάνωση στο… Κατάρ.

Το να δινόταν το μουντιάλ του 2014 στις ΗΠΑ θα είχε τα εξής πλεονεκτήματα:

Α) Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σηκώσουν την διοργάνωση χωρίς να ξεσηκωθούν διαμαρτυρίες από τον πληθυσμό τους, αντίθετα θα παρουσιάζονταν σαν ευκαιρία «να ανοίξουν οι δουλειές».

Β) Επιπλέον το ποδόσφαιρο (soccer) είναι πλέον στα πιο δημοφιλή αθλητικά θεάματα. ΔΕΝ είναι πρώτο, αλλά είναι πλέον άνετα τέταρτο-πέμπτο έχοντας προστεθεί στην ομάδα των Αμερικανικού φούτμπολ, μπέηζμπωλ, μπάσκετ και χόκεϊ επί πάγου.

Όπως και να έχει, οι Βραζιλιάνοι αν και ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ την μπάλα που εκεί δεν είναι σπορ, αλλά ΘΡΗΣΚΕΙΑ, είναι πιο συνειδητοποιημένοι από εμάς τους Ελλαδέζιους (μέσα και ο γράφων) που το 2004 χοροπηδούσαμε σαν ουραγκοτάγκοι για το μεγάλο πανηγύρι της «ισχυρής» Ελλάδας (με τα δανεικά) του Σημίτη.

(Για την ακρίβεια αναρωτιέμαι αν υπάρχουν πιο χαζοχαρούμενοι από τους Νέο ΕΛ παγκοσμίως).

Στα αγωνιστικά τώρα.

Τα φαβορί τα ξέρουν και οι πέτρες.

Ποιες στηρίζει ο καλοστεκούμενος κύριος Κάρολος;

Ελλάδα, Γαλλία, Ουρουγουάη, ίσως Αργεντινή και όποιον άλλον δείξει κάτι καλό στη διάρκεια της διοργάνωσης.

Τι; ΓΑΛΛΙΑ; Κάρολε μήπως είσαι αδελφή;

Βρίσκω ότι έχει φοβερή πλάκα το να ακούω Νέο ΕΛ που τους έχουν κάνει οι δανειστές τους Faustficken μέχρι τον αγκώνα να θεωρούν τους Γάλλους αδελφές, ή μη μου άπτου, η δεν ξέρω και ‘γω τι άλλο.

Γιατί όμως αυτή η συμπάθεια;

Διότι όταν ήμουν μικρός το 1980, είχα δει στο βίντεο Sony Beta του θείου Gösta όλα τα στιγμιότυπα του Μουντιάλ 78 και ιδιαίτερα τη ματσάρα Αργεντινής – Γαλλίας 2-1.
Τι να πω, ο χρυσός πετεινός στην μπλε φανέλα των τρικολόρ μου μίλησε. Όπως και η ριγέ εμφάνιση της Αργεντινής.

Ο Μισέλ Πλατινί (κάτω δεξιά) έχει ισοφαρίσει σε 1-1.

Προγνωστικά;

Δύσκολο. Το σίγουρο όμως είναι ότι η Αγγλία θα μείνει και πάλι με την ανάμνηση του 1966 και το σύνθημα “England! We‘ve won two world wars and one world cup!”.
Αυτό θα αλλάξει μόνο αν η Αγγλία είναι με το μέρος των νικητών στον αναπόφευκτο Γ’ παγκόσμιο πόλεμο.

Παγκόσμιο κύπελλο δεν βλέπει, το είπαν και οι Μόντυ Πάυθονς!

13 σχόλια:

  1. Έχουμε φλωρέψει κι εμείς οι μικροί, τίμιοι (λέμε τώρα) πλην υπερχρεωμένοι διοργανωτές μεγάλων χάπενιγκ. Η Βραζιλιάνα βγάζει απολογητικά διαγγέλματα, εμείς αυτομαστιγωνόμαστε όταν δε μας μαστιγώνουν, οι Νοτιοαφρικανοί ρουφάνε τις βουβουζέλες τους...

    Όταν όμως το μακρινό 1962 κάποιοι ιταλοί δημοσιογράφοι τόλμησαν να αποκαλέσουν τους χιλιανούς διοργανωτές τριτοκοσμικούς και μπατίρια, η Σκουαντρα έφαγε το βρωμόξυλο του αιώνα στην περίφημη "μάχη του Σαντιάγκο". Αχ, περασμένα μεγαλεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Porfyrotetoios

      άλλες εποχές πιο αθώες μάλλον... Τώρα κυριαρχεί η τσαντίλα για τον επιούσιο...

      Διαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=O1-xK_hX5zk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=b1PuVrSCa94

    https://www.youtube.com/watch?v=G8HBUCq3fTc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπρεπε να δώσουν στον γίγα Μπουμπούκο το παιδείας τουλάχιστον, μην πω και το εξωτερικών.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ¨Εξυπνο και με τάκτ χιούμορ

    Ευχαριστώ γιά το link

    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι κραυγές και τα χειροκροτήματα στο Μουντιάλ 2014 στην Αργεντινή σκεπάζουν προβλήματα όπως

    - 13 εκατ. υποσιτιζόμενους
    - 1ο% αναλφάβητους,
    - 250 ευρώ μηνιαίους μισθούς.
    - εκατομμύρια αστέγους, εκτοπισμένους και κατοίκους στις Φαβέλες .
    - ακραία φτώχει α, εξαθλίωση, ανισότητες, διαφθορά και εγκληματικότητα και μάλιστα σε μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους και πλουτοπαραγωγικές πηγές.
    - την καταστολή με το στρατό και την αστυνομία ενός κινήματος που διαφωνούσε με το Μουντιάλ και τα φαραωνικά έργα.
    - τα Υπερκέρδη της FIFA (πάνω απ ό 3 δις) με διαπλοκή στη κατασκευή άχρηστων γηπέδων, με τους χορηγούς , …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Βραζιλία. Τελικά δεν έκατσε η φάση στην κυβέρνηση της Βραζιλίας. Δεν έκαναν τα κουμάντα τους όπως ο Μουσολίνι το 1934...

      Διαγραφή
  7. Κάτω τα χέρια απ' την κτηνοτροφία! Μου, ρε, μοοοουυυυυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...