Πέμπτη 19 Απριλίου 2007

Μερικές σκέψεις σχετικά με την Nyamko Sabuni

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μία ανταλλαγή σχόλίων μεταξύ εμού και του X-Berliner στο ιστολόγιο του πάντα ευλαβούς Ροΐδη, αποτέλεσαν την αφορμή για ορισμένες σκέψεις για την δραστηριότητα της υπουργού ενσωμάτωσης μεταναστών της Σουηδίας Nyamko Sabuni, αφρικανής μετανάστριας δεύτερης γενιάς παρεμπιπτόντως.



Θα παραθέσω εν συντομία τμήματα των σχολίων:

Pølsemannen: « Γράφει ο Ροΐδης “Μα στο κατ’ επίφαση Ελληνικό «Κοσμικό Κράτος» τα Ιερά Άμφια ζητούν και το κράτος υπακούει κι εκτελεί:»

Ακριβώς έτσι.
Ποίο το γελοίον του πράγματος;
Μα φυσικά το ότι η Τουρκία είναι κοσμικότερη της Ελλάδος! …»

X-Berliner: «Φυσικά και η Τουρκία είναι κοσμικότερη της Ελλάδος.[…]
Αλλά δεν είναι αυτό το τραγικό. Το τραγικό είναι ότι για μουσουλμάνους συμπολίτες μας ισχύει ακόμα η σαρία, δηλαδή ακόμα και σε περίπτωση διαζυγίου το λόγο δεν τον έχουν τα δικαστήρια αλλά ο μουφτής. Τυπικά τα ελληνικά δικαστήρια είναι αρμόδια και σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά στην πράξη το ελληνικό δικαστήριο τυπικά επικυρώνει τις πράξεις του μουφτή. Δηλαδή ο μουφτής έχει μεγαλύτερη εξουσία από τα δικαστήρια. Και για να μην τα ρίχνουμε όλα στους ελληνορθόδοξους, πρέπει να σημειώσουμε ότι αν το ελληνικό κράτος αποφασίσει να αλλάξει αυτή την πρακτική, δεν θα είναι λίγοι από τη μειονότητα που θα ξεσηκωθούν γιατί και καλά το ελληνικό κράτος θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Πολύ φοβάμαι ότι θα τους συμπαρασταθούν και πολλοί ντεμέκ αριστεροί (από αυτός που υποστηρίζουν το δικαίωμα μιας κοινωνίας να φοράει στις γυναίκες μπούργκες και να κάνει στα κοριτσάκια κλειτοριδεκτομή, επειδή είναι ντεμέκ στοιχείο του ιδιαίτερου πολιτισμού τους και πρέπει να είμαστε ανεκτικοί).»

Pølsemannen: «Ακριβώς. Η ΕΛ-λάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που ισχύει η Σαρία, Ινσαλλά.
Αυτό που λες για το ότι οι ντεμέκ αριστεροί μπορεί να υποστηρίξουν τους Μουλάδες, τις μπούρκες και τις κλειτοριδεκτομές στο όνομα του “σεβασμού της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας” ισχύει κάργα, π.χ. στην Σουηδία.
Ευτυχώς η νέα υπουργός ενσωμάτωσης μεταναστών Nyamko Sabuni, από Αφρικανούς γονείς, ΚΑΤΑΜΑΥΡΗ και μέλος του Folkpartiet (Φιλελέυθερο κόμμα) τους έχει βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι και θέλει να απαγορεύσει τις μαντήλες σε ανήλικες κοπέλες και φυσικά να ποινικοποιήσει τις κλειτοριδεκτομές που κάνουν διάφοροι περίεργοι Ισλαμιστές εκεί.
Αν ήταν ξανθή Σουηδή μάλλον Ναζίστρια θα την ανέβαζαν και Ναζίστρια θα την κατέβαζαν οι ντεμέκ αριστεροί της πλάκας.»

Κατ’ αρχήν ας κάνουμε μερικές συγκρίσεις σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική Ελλάδας και Σουηδίας:

Α. Η Σουηδία διαθέτει υπουργείο Ενσωμάτωσης Μεταναστών. Η Ελλάδα απλά δεν έχει πολιτική επί του θέματος. Οι μετανάστες καλόν είναι να είναι ημιπαράνομοι ώστε να παίρνουν πολύ χαμηλά μεροκάματα βοηθώντας στην συγκομιδή της Ελληνικής Αγροτικής παραγωγής γιατί Έλληνας να δουλέψει στα χωράφια δεν καταδέχεται (Τουλάχιστον με τα λεφτά που προσφέρονται για την εργασία).

Β. Η Σουηδία έχει στο πόστο μία μετανάστρια δεύτερης γενιάς (Οι γονείς της έλαβαν πολιτικό άσυλο στην Σουηδία). Γεννηθείσα στην χώρα, η Nyamko έλαβε προφανώς αυτόματα την Σουηδική υπηκοότητα. Στην Ελλάδα αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Φυσικά εδώ θα μπορούσε κανείς να αναφέρει «Εθνικούς λόγους» π.χ. μην εμφανιστούν κάνα εκατομμύριο «Κούρδοι» «Πολιτικοί πρόσφυγες» δλδ Τούρκοι από το πουθενά, που παίρνοντας υπηκοότητα θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα με δεδομένη την επιθετικότητα του Τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου.
Τουλάχιστον θα μπορούσαν τα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν «Άδεια παραμονής επί μακρόν διαμένοντος» αυτόματα εάν όχι υπηκοότητα. Αλλά ούτε αυτό γίνεται.

Αναφορικά τώρα με το θέμα όπου διάφοροι περίεργοι «Αριστεροί» «Προοδευτικοί» «Πολιτικά ορθοί» είναι έτοιμοι να δεχθούν ακραίες πρακτικές που παρατηρούνται κατά βάση σε μουσουλμανικές χώρες (Κλειτοριδεκτομή κλπ.) στο όνομα της «ανεκτικότητας» έχω να πω τα εξής:

Μπορεί η ανωτέρω διατύπωση να φαίνεται απίστευτη για τον μέσο Έλληνα αλλά αποτελεί πραγματικότητα στις Σκανδιναβικές χώρες και άλλες με σημαντικό ποσοστό «φρέσκων» μεταναστών από Ισλαμικές χώρες. Αυτοί λόγω του φόβου προς το νέο περιβάλλον (απόλυτα ανθρώπινο) ή λόγω αισθήματος απόρριψης από την κοινωνία (αφορά μετανάστες 2ης ή 3 ης γενιάς) περιχαρακώνονται στην πιο ακραία μισογυνική και φονταμενταλιστική εκδοχή του Ισλάμ. Γι αυτό φροντίζουν και πολλά τζαμιά και Ισλαμικά κέντρα που χρηματοδοτούνται από τα πετροδολάρια του Θεοκρατικού Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Η Nyamko Sabuni έχει προτείνει την απαγόρευση της Ισλαμικής Μαντίλας κλπ. για κορίτσια κάτω των 15 ετών. Παρενθετικά αναφέρω ότι το Ισλάμ θεωρεί ότι τα κοριτσάκια από 9 και άνω είναι έτοιμα για παντρειά (Το είχε πράξει ο Μωάμεθ) και απαιτείται η χρήση καλύπτρας (Χιτζαμπ, Νικάμπ κοκ.). Στην Σουηδία πολλοί μωαμεθανοί γονείς φοράνε μαντίλες στα τετράχρονα.

Αύξηση του χρόνου παραγραφής για το έγκλημα της κλειτοριδεκτομής από τα 5 στα 10 χρόνια που θα μετράνε από το 18ο έτος της ηλικίας της κοπέλας.
Γυναικολογικές εξετάσεις για να διαπιστώνονται τυχών αποκοπή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων στα κορίτσια μουσουλμάνων.
Απαγόρευση των εξετάσεων παρθενίας στα νοσοκομεία για κορίτσια κάτω των 18.
Καταπολέμηση των υποχρεωτικών γάμων ανηλίκων.
Διακοπή της χρηματοδότησης των θρησκευτικών σχολείων από το δημόσιο. κ.ο.κ.

Πραγματικά για μένα αυτή η μαύρη Σουηδέζα είναι άξια συγχαρητήριων γιατί αποφάσισε με τσαμπουκά να τα βάλει με τους βαρεμένους επιχορηγούμενους από Σουηδία και Σαουδική Αραβία μουλάδες, το ντεμέκ «αριστερό» κατεστημένο της Σουηδίας, να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες της έβαλε το χρώμα της στο δρόμο της, (Ας μην κρυβόμαστε, όλοι στραβοκοιτάνε τον ξένο ή τον διαφορετικό που θέλει να προκόψει, παντού και πάντα) και να γίνει ένα λαμπρό παράδειγμα για κάθε άτομο ξένης καταγωγής στην Σουηδία.

6 σχόλια:

  1. Halløj!

    Καταρχάς ωραίο ποστ αλλά και ενδιαφέροντα μπλογκια.

    Δε γνώριζα για τη νεα υπουργό της Σουηδείας και με πολύ ενδιαφέρον διάβασα το ποστ σου αυτό.

    Παρόλαυτα δεν είμαι απόλυτα σύμφωνη με την απαγόρευση της μαντίλας.Αν και είναι μια σωστή άποψη αυτό το απο 15 ετών και κάτω...αλλά και μετά τι?Δε θα τη βάλουν δηλαδή?Βεβαίως και θα την βάλουν!
    Και ειδικά οι συγκεκριμένοι που είναι και τόσο μακρυά απο τα μέρη τους και σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως το Σκανδιναβικό, έχουν μεγάλες δυσκολίες και μεγάλη άρνηση καμιά φορά στο να ενσωματωθούν στην συγκεκριμένη κοινωνία.
    Δεν νομίζω ότι το να τους απαγορεύσεις κάτι που τους "επιβάλει" η θρησκεία τους είναι η λύση.
    Είναι λεπτά θέματα αυτά...

    χαιρετώ σε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hejsan,

    Κατ' αρχήν σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αύριο λέω να ξεψαχνίσω το μπλογκ σου με την ησυχία μου...


    Τώρα για "την μαντίλα στα 15", και τα συναφή, σίγουρα αυτά τα θέματα είναι πολύ λεπτά και πραγματικά "δίκαιη" λύση δεν νομίζω ότι υπάρχει.

    Αναφορικά με την μαντίλα, χιτζάμπ, νικάμπ κλπ. πράγματι τίποτα δεν θα εμποδίσει τις μουσουλμάνες να τα φορέσουν αργότερα. Το ζητούμενο είναι αυτές οι επιλογές να γίνονται συνειδητά από τις κοπέλες που τις φορούν και όχι επειδή τους επιβλήθηκε από τους αρτηριοσκληρωτικούς γονείς τους.

    Τώρα για την κλειτοριδεκτομή δεν φαντάζομαι να έχεις αντίρρηση με τις ενέργειες της Nyamko...

    Πάντως ακόμα θυμάμαι το τραμπάκουλο που είχα πάθει σε μία πτήση Κοπεγχάγη - Αθήνα όταν πίσω από γενειοφόρο μπαμπά ακολουθούσε ένας μαύρος όγκος με μία λεπτή λωρίδα που ίσα ίσα φαινόντουσαν τα μάτια...

    Α! κάτι ακόμα, το Σουηδικό Folkpartiet δεν έχει καμία σχέση με το ξενοφοβικό
    Dansk Folkeparti και την Pia Kjærsgaard...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από γένος που ήμασταν καταντήσαμε έθνος, όπως λέει και ο αρχιεπισκοπίξ

    Αν δώσουμε υπηκοότητα στου μεταναστάτες τι θα γίνουμε;

    Μήπως αποστάτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ bidibis (aka g.a.n.g)

    Τουλάχιστον...

    Εναλλακτικά προσκυνημένοι λιγούρηδες Ευρωγραικύλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι γνωρίζω οτι το Folkpartiet δεν έχει καμία σχέση με το Dansk Folkeparti...αυτοί οι τύποι είναι απαράδεκτοι πραγματικά.
    Απορώ γιατί να υπάρχει τέτοιος κόσμος και βασικά γιατί κι εμείς έχουμε την κυβέρνηση που έχουμε εδώ πέρα τώρα...τέλοςπαντων.

    Να σου πω την άληθεια, τόσο ακραίες περιπτώσεις όπως αυτές στο αεροπλάνο που αναφέρεις δεν έχω συναντήσει.Το πιο ακραίο που βλέπω συνέχεια είναι οι σομαλές που φοράνε αυτό το μακρύ μαντήλι(ναι τα ονόματα δεν τα ξέρω..) που σκεπάζει όλο το σώμα αλλά όχι όλο το πρόσωπο.
    Κατά τ'άλλα, όσες μουσουλμάνες συναναστρέφομαι εγώ, και με όσες έχω κάνει κουβέντα, μου λένε οτι δική τους επιλογή ήταν να το φορέσουν και οτι δεν τους το επιβάλει κανείς....Έτσι λένε, τώρα κανείς δεν ξέρει πραγματικά.

    Πάντως, και χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαιτέρως το θέμα, έχω την εντύπωση οτι στη Δανία τα καταφέρνουν κάπως καλύτερα στο θέμα ενσωμάτωσης των μεταναστών στην κοινωνία...Αν και δεν έχω παρακολουθήσει πως είναι τα πράγματα στη Σουηδεία τα τελευταία χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ unlearn

    Ε, στην Σουηδία τα έχουν ψιλοθαλασσώσει στο θέμα...

    Εάν το ζητούμενο είναι να μην δημιουργούνται "γκέτο" (Π.χ. Rosengård στο Malmö) και οι μετανάστες να μετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή, τότε το αποτέλεσμα είναι κακό (Με δεδομένο βέβαια τα χρήματα που ξοδεύονται και τον αριθμό των υπουργείων που "ασχολούνται" με το θέμα).

    Κόμματα τύπου Dansk Folkeparti, ή Sverigedemokraterna, ή ΛΑ.Ο.Σ. (Στις επόμενες εκλογές θα δεις, θα πιάσει 4-5% άνετα και θα μπει στην βουλή με τις μπάντες), δεν είναι λύση για τέτοια θέματα που αφορούν την ενσωμάτωση των μεταναστών σε οποιαδήποτε χώρα...

    Α! Όσο για τις μαντίλες, το σίγουρο είναι ότι ακόμα και να τους το επιβάλουν, δεν νομίζω ότι μία κοπέλα θα παραδεχθεί ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Όμως σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει μερικές να θέλουν απλώς να δείξουν την διαφορετικότητα τους σε ένα περιβάλλον που το εκλαμβάνουν σαν ξένο και εχθρικό χωρίς να είναι και πολύ "φανατικές" μουσουλμάνες...

    Κάτι σαν να κυκλοφορεί ένας Έλληνας στο εξωτερικό φορώντας μονίμως την φανέλα της εθνικής Ελλάδος με το όνομα του Χαριστέα στην πλάτη από το EURO 2004...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...