Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Όχι στο Όνομά μας


Ακολουθεί αναδημοσίευση από το μπλογκ http://kratoumenoi.wordpress.com/. Εάν πιστεύετε πως οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές οφείλουν να είναι ανθρώπινες (έτσι ώστε η δημοκρατία μας να μην αποτελεί απλά τίτλο χωρίς αντίκρυσμα), παρακαλώ αναρτήστε το κείμενο στην ιστοσελίδα σας, κατά προτίμηση την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008. Και μην ξεχάσετε να υπογράψετε εδώ.

“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.

Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”

- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08

Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.

Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων(2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός τουστις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.

Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

7 σχόλια:

  1. Απ τίς Ειδήσεις στον ελληνικό τύπο:

    «Κόντρα για το πακέτο.
    Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα 28 δισ. ευρώ των Τραπεζών»


    Έτσι μετάφρασε ο Γούγλης στα σουηδικά:

    «Oxstek för paket .
    Konfrontationen i kammaren för 28 miljarder euro för banker »


    Κόντρα φιλέτο...
    Καλή όρεξη..

    δ.σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα θα πω κάτι που ανέφερα και σ' ένα 'αλλο blog. Το κράτος δεν ξέρει τι πάει να πει σωφρονιστικό κατάστημα. Για το κράτος φυλακές σημαίνει αποθήκες που στοιβάζουν τσουβάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σου συντοπιτη. οντας νεος στα βορεια μπορεις να μας ενημερωσεις σχετικα με την κατασταση των φυλακων στη Σουηδια?

    υ.γ. προταση ισως ανεφικτη και ακυρη εδω που εχουν φτασει τα πραγματα σε ελλαδα: μια διαμαρτυρια στην πρεσβεια της ελλαδας σχετικα με το θεμα?
    dim απο γαλαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέλσε, καλέ μου άνθρωπε!
    Αληθινά και συνκλονιστικά τα όσα γράφεις και συμβαίνουν στίς ελληνικές φυλακές!

    Θα πρέπει όμως να γράψεις και κάτι γιά τους 18.000 άστεγους της σουηδίας.. ( ο χειμώνας εδώ δεν αστειεύεται με θερμοκρασίες 20 υπό το μηδέν πολλές φορές..)

    Antalet hemlösa i Sverige växer kraftigt. Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning fanns det 2005 omkring 17 800 hemlösa i sverige. det var 2 000 till 3 000 fler än 1999. Hemlösheten är fortfarande störst i storstäderna. Göteborg och Stockholmen har antal hemlösa personer per 10 000 invånare.

    Ο αριθμός των αστέγων στη Σουηδία αναπτύσσεται δυναμικά. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο τελευταία έρευνα ήταν το 2005 περίπου 17 800 αστέγων στη Σουηδία. υπήρχαν 2 000 έως 3 000 περισσότερα από το 1999. Η έλλειψη στέγης είναι ακόμη μεγαλύτερο στις μεγάλες πόλεις. Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και Holmen έχει τον μεγαλύτερο αριθμό των αστέγων ..


    Υπάρχουν εδώ στη σουηδία 900 οργανισμοι, με 30.000 υπαλλήλους που ακριβοπληρώνονται..για να βοηθήσουν τούς πάσχοντες..
    Πού πάνε τα χρήματα;;

    Καλλίτερα απο μένα όμως τα λέει ο Rolf Nilsson (Föreningen Stockholms hemlösa) στό παρακάτω γράμμα:

    mars 3, 2008 kl. 6:45 pm
    Hur kan det komma sig att Sveriges medborgare så förbehållslöst köper det som landets frivilligorganisationer och socialtjänsten påstår att människor behöver? Dessa organisationer uppehåller sig uteslutande vid de olika diagnoser och symtom som individen uppvisar. Att människor saknar ett tryggt hem att gå till förvandlas i de hjälpandes ögon till en åkomma. En åkomma som bara förvärras för varje dag den drabbade tvingas gå med på de hjälpandes villkor. Tror verkligen Sveriges skattebetalande medborgare att hemlösa individer har särskilda grundläggande behov? Skiljer sig deras behov sig från en människa med ett hem att gå till? Vid de föreläsningar jag håller brukar jag ställa en fråga till åhörarna: “Om ni blir tvungna att välja bort jobbet eller bostaden, vilket skulle ni välja” På denna fråga har ingen ännu valt bort bostaden vilket jag tar som en bekräftelse på hur viktig den anses vara för vår existens. Har människor som förvägras ett hem inte samma grundbehov? Sveriges medborgare borde känna en djup oro kring det faktum en hemlös missbrukas så systematiskt av de som säger sig vilja hjälpa. Så som det ser ut i dag utgör den hemlöse en stor inkomstkälla för ett stort antal organisationsmänniskor. Något som bara kan fortgå så länge definitionen hemlös kvarstår. Det finns idag ca 900 organisationer i Sverige, dessa sammanslutningar avlönar ca 30 000 människor, sen plus alla volontärer de sysselsätter som hjälp åt våra ca 18 000 hemlösa. Så i praktiken blir hjälpen avsedd för våra hemlösa istället en hjälp att sysselsätta redan etablerade människor.

    Rolf Nilsson
    Föreningen Stockholms hemlösa



    Καλημέρα

    δ.σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ δ.σ

    Τα προγράμματα μετάφρασης έχουν ακόμα πάρα πολύ δρόμο για να κάνουν μια αξιοπρεπή μετάφραση... Αλλά από την άλλη το ψητό δεν είναι το θέμα;

    Όσο για τους άστεγους στη Σουηδία, είναι πραγματικά τραγικό. Είναι και το πρόβλημα με την έλλειψη καινούργιων διαμερισμάτων στις μεγάλες πόλεις, (κυρίως Στοκχόλμη). Όσο για τον Ρολφ βλέπω ότι πιάνει τον ταύρο από τα κέρατα αφού παρατηρεί το γεγονός ότι με όλες αυτές τις ΜΚΟ για τους άστεγους, τελικά αυτό που γίνεται είναι δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα στις ΜΚΟ για... στεγασμένους και όχι πραγματική λύση του προβλήματος...

    @ hackaday

    Στα Στέητς έχουν ξεπεράσει αυτό το στάδιο και τους βάζουν να φτιάχνουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων!

    @ dim

    Από την Ελλάδα καλύτερα (Όπως και σε πολλά άλλα). Βέβαια υπάρχουν και οι Sverigedemokraterna που θεωρούν την διαβίωση πολυτελή, όπως και αυτός ο Λαοτιανός εδώ για τις Ελληνικές φυλακές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O "Λαοτιανός" από εδώ στην Ελλάδα τα ξέρει πολύ καλύτερα τα πράγματα από σένα φίλε στη Σουηδία. Έξω από το χορό και εγώ ξέρω πολλά τραγούδια και καλύτερα από σένα φίλε προοδευτικοκάτι.

    Όταν και η Σουηδία λοιπόν ανοίξει τα σύνορα της και δεχτεί 4 εκατομμύρια λαθραίους και γεμίσουν και οι φυλακές της σε ποσοστό 56% από δαύτους, τότε να μιλάς για Ελλάδα και ελληνικές φυλακές κάνοντας επί ίσοις όροις συγκρίσεις.


    Αντερστούντ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ =IMAGINOS=

    Καλώς ήλθατε στο πτωχικόν ημών τσαρδίον αγαπητέ Ιματζινίδα.

    Το "προδευτικοκάτι" μήπως παραπέμπει στο "Ιλλουμινάτι"; Μακάρι να ήμουν κάποιος Ρότσιλδ αλλά που; :-D

    Κοιτάξτε, οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές δεν είναι καλές, αλλά από την άλλη ουδείς είπε να έχουμε και σουίτες. Πάντα υπάρχει η μέση οδός μακρυά από υπερβολές.

    Ο αριθμός 4 εκατομμύρια ξένοι φαίνεται κατά τι υπερβολικός (προς το παρόν). Το ορθόν είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσοι ακριβώς αλλοδαποί βρίσκονται στην Ελλάδα, διότι ποια Ελληνική υπηρεσία δουλεύει σωστά για να κάνει την σχετική καταγραφή;

    Ωστόσο τα 4 εκ. αλλοδαπών μπορεί να γίνουν πραγματικότητα σε μερικά χρόνια σύμφωνα με κάποια έκθεση του ΟΗΕ (δεν έχω σχετικό λινκ). Βέβαια σε αυτά θα περιλαμβάνονται πολλοί οι πολίτες της ΕΕ που θα θελήσουν να αγοράσουν κοψοχρονιά κάποιον πύργο στην Μάνη ή άλλο ακίνητο για να περάσουν τα συντάξιμα χρόνια στην ζέστα της Μεσογείου.

    Όσο για τα σύνορα της Σουηδίας κλπ. η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Η Σουηδία έχει δεχτεί ισχυρά κύματα μετανάστευσης από την δεκαετία του '50 (Ανάγκη εργατικών χεριών στην βιομηχανία γαρ), ενώ τώρα έχει εκφυλιστεί σε ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και "προσφύγων" από μωαμεθανικές χώρες, και ανατολική Ευρώπη κυρίως. Έτσι προκαλούνται εντάσεις λόγω της προσπάθειας φονταμενταλιστών Ισλαμιστών να χρησιμοποιήσουν την ισχυρή πλέον μουσουλμανική κοινότητα σαν 5η φάλαγγα. Συνεπώς το 2010 προβλέπεται οι ομοϊδεάτες σας Sverigedemokraterna να περάσουν άνετα το όριο του 4% και να μπούν στην βουλή με τα τσαρούχια τους. Μολαταύτα παρά το γεγονός ότι το διάσημο Σουηδικό κοινωνικό κράτος κοντεύει να ξεπατωθεί εντελώς λόγω οικονομικής συγκυρίας και υπερβολικής φόρτωσής του από τους επιβιώνοντες με επιδόματα μωαμεθανούς φρεσκoμετανάστες, οι φυλακές είναι σε κατάσταση που αρμόζει σε πολιτισμένο κράτος.

    Απροπό, ποτέ μου δεν πολυκατάλαβα αυτή την φάμπρικα με τις "άδειες" για του φυλακισμένους.
    Χωσ' τον μέσα για λιγότερα χρόνια, αλλά όταν λέμε "μέσα" να εννοούμε "μέσα".

    Υγειένετε,

    Πολσεμανίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...