Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Πρόβατα και προβοκάτσια.

Όταν ο πάντα δικός σας λουκανικοπώλης ήταν στην τρυφερή ηλικία των 8-9 ετών, έπεσε στα χέρια του ένα φύλλο εφημερίδας, των "ΝΕΩΝ" θαρρώ. Κάπου στις μέσα σελίδες υπήρχε στον τίτλο η λέξη "προβοκάτσια". Τότε ο μικρός λουκανικοπώλης ήταν σίγουρος ότι η εν λόγω πολυσύλλαβη λέξη θα έπρεπε να έχει κάποια σχέση με τα πρόβατα. Μολαταύτα, ούτε το άρθρο ούτε ούτε οι μαυρόασπρες φωτογραφίες του, έκαναν κάποια νύξη για πρόβατα ή έστω για πρόβειο γιαούρτι.

'Αργοτερα έμαθα ότι η λέξη είχε σχέση με την έννοια "πρόκληση". Κατά βάση στόχος της προβοκάτσιας είναι είτε να κάνεις τον λήπτη της πρόκλησης να τα πάρει στην κράνα ώστε μετά εσύ έχοντας υπεροπλία να τον λιανίσεις έχοντας και την κατάλληλη αφορμή, είτε να προκαλέσει μια αψυχολόγητη και αυθόρμητη μεν, επιθυμητή για τον προβοκάτορα δε, αντίδραση.

Παρενθετικά, είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν κάποιοι Ελληναράδες γλωσσολόγοι που θα προσπαθήσουν να βρουν Ελληνική καταγωγή στην "προβοκάτσια" όπως έκανε και Πλεύρης Jr με το debate / δίβατον. Ακόμα και έτσι να είναι βέβαια, τότε πρόκειται για το λεγόμενο φαινόμενο του "ετεροδανεισμού". Το φαινόμενο δηλαδή κατά το οποίο η ελληνική γλώσσα επανεισάγει μια λέξη ελληνικής προέλευσης από μια ξένη, όπως π.χ. βραχίονας / μπράτσο (Ιτ.). Εάν αυτό δεν είναι σημάδι ότι η σημερινή Ελλάδα δεν είναι πολιτιστικά ισχυρή, τότε δεν ξέρω τι είναι. Οι κ.κ.κ. Ελληναράδες αντί να ομφαλοσκοπούν αναμένοντας την εμφάνιση άκτιστου Ελληνοχριστιανικού φωτός εκ του αμφιβόλου υγεινής ομφαλού των, ας κουνήσουν τον μπισινό τους ίνα προκόψει αυτή η ταλαιπορημένη γωνία της γης. Άντε μπράβο.

Τώρα που έχουμε μεγαλώσει τρώγοντας όλο το φαγητό μας, με αποτέλεσμα να ημπορούμε να ανθέξουμε αριστερό ντιρέκτ του Καρατζαφιόζη ένεκα όγκου, διαπιστώνω ότι η αρχική μου εκτίμηση δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα.

Κάτι σαν την πρώτη εντύπωση που λαμβάνει κανείς ασυναίσθητα και πολύ συχνά είναι σωστή.

Διότι σε τελική ανάλυση κάθε προβοκάτσια έχει σκοπό να προξενήσει αισθήματα φόβου και αψυχολόγητες αντιδράσεις στην μεγάλη μάζα των πολιτών, που στα μάτια των και καλά εξουσιαστών, αποτελούν πρόβατα. (Όχι, ότι τους δίνω άδικο, Βρίσκουν και τα κάνουν).
Όλη αυτή η τρομολαγνεία των ΜΜΕ, η απύθμενη αφασία των αρχών που αφήνουν τα πράγματα "χύμα στο κύμα" κάνοντας την χώρα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των εγκληματιών που οδήγησαν;

Όχι απλά στην εκκόλαψη του φιδάβγουλου, αλλά στο ότι το φίδι έχει τυλίξει τον Πλεηστησιονάκια και τον χάβει οσονούπω. Η κοινωνία βρίσκεται σε πανικό και σπρώχνει προς ακροδεξιές λύσεις και νοοτροπίες νομίζοντας ότι θα βρει ασφάλεια. Όμως έτσι θα χάσει KAI την ασφάλειά της KAI την όποια ελευθερία της μέσα σε μια Οργουελιανή κοινωνία απόλυτου ελέγχου. Που να τους μαζέψεις τώρα όλους αυτούς που ψήφισαν τους Μπουμπούκους νομίζοντας ότι θα μειωθεί η εγκληματικότητα και η διαφθορά. Μην πάρουν και 10% άμα λάχει ναουμε το 2010 αν συνεχίσει η ίδια βιόλα από ΜΜΕ και αρχές...

Βέβαια αυτό περί ελευθερίας και ασφάλειας δεν είναι δική μου έμπνευση, είναι του Βενιαμίν Φρανκλίνου, αυτού του συνιδρυτή των ΗΠΑ με τους χαρταετούς και τα κλειδιά.

17 σχόλια:

  1. Mmμ...ξεκινάς με ένα μικρό λάθος. Η προβοκάτσια δεν έχει να κάνει με τα πρόβατα, αλλά με τους κάστορες, εξού και ο προβοκάστορας. Βέβαια, έχω ακούσει βέβαια και μιαν άλλη εκδοχή η οποία εμπλέκει γενικώς αιγωπρόβατα, μιας και κάποιος είχε πετάξει ένα κορυφαίο στο ραδιόφωνο, όπου θέλοντας να ειπεί ότι έκαναν προβοκάτσια είπε το απλό προβοκάτσισαν.

    Όπως και να'χει, για να μην μασάμε κουτόχορτο, περί των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης έχουμε καιρό που τα λέμε. Προσωπικώς δε νομίζω ότι παίζουν παιχνίδι άλλων. Απλώς παιχνίδι που βλέπουν ότι πουλάει, καθηλώνει και χτυπάει νούμερα στην κέη τζι μπη παίζουν και το συνεχίζουν, άλλο αν αυτό το παιχνίδι γίνεται όπλο στα χέρια άλλων. Γενικά η τρομολαγνεία ήταν πάντοτε μαστ, το πρόβλημα πλέον είναι όμως ότι είναι δύσκολο να διαχωριστεί το παραφουσκωμένο πρόβλημα από το πραγματικό πρόβλημα. Και ακόμη χοιρότερα (με όμικροι ιώτα, όπως λέμε Δημήτρης) έχουμε το έμφυτο ταλέντο να βλέπουμε ως αληθινές τις φόλες και να θεωρούμε φτιαχτές τις πραγματικότητες (αυτό και μόνο το τασλέντο μας -εκ του αρχαιοελληνικού τάλαντο σε πλεροφορώ!) δείχνει τελικώς ότι η Λαικό ΕΛ προέλευσις έχει όντως στοιχειοθετημένη βάση: δεν υπάρχει περίπτρωση άνευ γονιδιακής κληρονομικότητος να μπορούσαμε να τα κάνουμε τόσο σκατά πια.

    Αναφορικά με την γενικότερη άνοδο της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκώς, έστω και μικρή, δυστυχώς είναι γεγονός και έχει να κάνει με πάμπολλους παράγοντες. Τουλάχιστον εδώ πέρα η ημετέρα κοινοβουλευτική δείχνει για την ώρα μετριοπαθής, όχι ότι αυτό αποτελεί δικαιολογία. Τουλάχιστον μπροστά στα κανάλια που έλεγες πιο πάνω. Τώρα αν αυτή η μετριοπάθεια συνεχιστεί και με μεγαλύτερα ποσοστά, αυτό είναι μάλλον η ερώτησις του ενός εκατομμυρίου ευρά...

    Και όπως λέει και ο θυμόσοφος ελληνικός λαός για τέτοιες περιπτώσας, χέσε ψηλά κι αγνάντευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό, είναι προβοκατσίκα δηλαδή..

    Απογευματινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας μετανάστης που πεινάει στη χώρα του βρήσκει 3000 ευρώ για τα ναύλα, δεν με ενδιαφέρει πως.
    Οι κοινωνικοί κομματικοί θρησκευτικοί κρατούντες ευρωπαίοι και ντόπιοι εισπράτουν 400 ευρά κάθε μήνα για κάθε μετανάστη.

    Τους αφήνουν όπου και όπου δημιουργήται η όποια κατάσταση φόβου ή οτιδήποτε άλλο και ξεπετάγωντε οι μπουμπούκοι.
    Τον γιωργάκη δεν τον βλέπω να κυβερνήσει και αν γίνει αυτό θα είναι για λίγο.
    Το πιθανότερο σενάριο είναι κυβέρνηση νδ λάος.Δεν θα δώσουν ένα υπουργείο στο λαος;πχ το δημοσίας τάξεως.Τότε θα δούμε τι εστί ππρροβοκάτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pølsemannen ...
    Ο δάσκαλός μου έλεγε τότε:
    «Λύκος προβάτου πόδα έτρωγε, ο δε πούς ήταν αιγώς»
    -- Μα πώς;
    «προ-βάτου ,όχι προβάτου» βρέ μαλάκα..

    Προβοκάτσικα, έ ;!!!!

    ♪♫♫ Πάν τα νιάτα , πάν τα κάλη
    μάς τα φάγαν οι δασκάλοι..♪♫♫

    Εσπερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όποιος ανόητος ανθέλλην έγραψε πως το όνομα Καρατζαφέρης δεν είναι ελληνικό, είναι μίσθαρνον των Τούρκων, του Ουράνιου Τόξου, των Εβραίων, του Σύριζα, των Γυφτοσκοπιανών, της Ντόρας και των κουκουλοφόρων!
    Το περίλαμπρον -λέγω- ούτο επίθετον έλκει την καταγωγήν από την ελληνικήν αρχαιότητα.
    Προέρχεται από τις λέξεις:
    Κάρα (κεφαλή) + Jαφε (Iαπετός / Ιάφεθ όπως το έκαναν οι Εβραίοι που το πήραν από ΕΜΑΣ = "Άρειος/ Λευκός") + Έρ (ινδοευρωπαϊκή ρίζα λέξης που σημαίνει την γη, εξ ού και Έρα, Τέρα, κ.λπ.)

    Καρατζαφέρης λοιπόν σημαίνει:

    Ο επικεφαλής της χώρας (γης) των Αρείων, τουτέστιν, Führer!

    Λοιπόν, ράους, αρμπάιτ μαχτ φράι κι όχι αστειάκια με τον αρχηγό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ήταν πράγματι ελληνική,
    θα ήταν "προβατάτσια" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Hades

    Αχ, αυτοί οι παλιοκάστορες με τα φράγματά τους μας κόβουν το νερό!

    Κοίτα το κρυφό όνειρο του Καρατζαφιόζη είναι να γίνει αρχηγός στην ΝΔ και μετά πρωθυπουργός! Δι αυτό και η "μετριοπάθεια" παρά τους Μπουμπουκοβοριδοπλεύρηδες...

    Για να δούμε το παρακάτω...

    @ Απογευματινός

    Παραδοσιακά πράματα...

    @ tiktos

    Μπορεί να δούμε και κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλά Γερμανία με πρωθυπουργό Εύα Καϊλή (Αμήν Παναϊα μου) και Καρατζαφίοζη σε ρόλο "λαϊκής" αντιπολίτευσης!

    @ Εσπερινός

    Μην λησμονούμε και το Βατο-παίδι με τα μαλλιά ράστα...

    @ zalmoxis

    Ο κύριος Μπουμπούκος επιθυμεί να σας καλέσει στην εκπομπήν του πάραυτα!

    @ L’Enfant de la Haute Mer

    Αθάνατη Ελληνική κτηνοτροφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προβοκάτσια είναι όταν παίζουν κατς με τα πρόβατα (και συνήθως είναι τα πρόβατα που χάνουν).

    Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να διαφωνίσω με το Zalmoxis επί του γλωσσολογικού.

    Όλοι ξέρουν ότι:
    Καρατζαφέρης = Καρ (εκ του "κείρομαι"= φροντίζω) + τ(α)
    ζ(ω)α + φέρω ήτοι, αυτός που φροντίζει τα ζώα που έχει στην κατοχή του, Ό ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ για τον οποίο μιλά η ΕΛληνορθόδοξος πίστη μας.

    Έρρωσθε
    Undantag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ουπς, "διαφωνΉσω" όχι "διαφωνΊσω" φυσικά!

    (με ξέφυγε κατά το "ξεφωνίσω")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε καλά και συ, δίνεις βαρύτητα στα λεγόμενα ενός τύπου που η σημαντικότερή του προσφορά στον κόσμο ήταν ότι πέταξε χαρταετό με καταιγίδα :p :p :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και εγώ συμφωνώ ότι όλη η ιστορία έχει να κάνει με πρόβατα και με φόβο. Δράση και αντίδραση, δημιουργείς πρώτα το πρόβλημα τα κάνεις μπάχαλο, σπέρνεις τον φόβο και την απελπισία στα πρόβατα και μετά ως σαν σωτήρας επεμβαίνεις πάντα για το καλό του συνόλου των προβάτων, και επιβάλεις με “δημοκρατικούς” πάντα τρόπους την “τάξη” και τον έλεγχο που θες εσύ. Ο φόβος φυλάει τα έρημα και τα τσοπανόσκυλα ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ undantag

    Μπεεεε.... (Είναι το ελάχιστο δείγμα σεβασμού στον μεγάλο ποιμένα).

    @ Prophet Estarian

    Άσε που έβαλε το καθυστερημένο ανηψάκι του να πιάσει το κλειδί! :-PPPP

    @ Ourbax

    Σαν την "προστασία" στα μαγαζιά ένα πράμα. Σου δημιουργούμε ένα πρόβλημα και μετά σου προσφέρουμε την "λύση".
    Να σε κάψω Γιάννη 'μ να σ' αλείψω μέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. με τον φόβο θέλουν να κυβερνήσουν. "ψηφίστε εμάς για να μην έρθουν οι άλλοι που είναι χειρότεροι" λένε οι μεν για τους δε.
    Ποιός είναι ο χειρότερος μεταξύ τους; Ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα σε μια προβατοκάτσια στηρίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Κλείτωρ

    Μπεεεε και Άγιος ο Θεός!

    +Ευλόγησον+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα πρόβατα είναι εκείνα εκεί τα ζώα που κάμνουσι "μπέέέέέ"?

    Εγώ προσωπικώς, σε αυτά εντοπίζω το πρόβλημα -και αθωώνω παντελώς τους προβατοκράτορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λιγα λογια για τον Καρατζαφιοζη , Σκανδιναβέ
    τον εχουμε κανει εικόνισμα και προσευχώμεθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ πρκλς

    Είσθε ελιτιστής και δεν πονείτε τον λαουντζίκον!

    @ [Germanos]

    +Μαυροτζαφέρισον+

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...