Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Blog Action day 2009, προσαρμοστικότητα στις μεγάλες κλιματικές αλλαγές.


(Σιγά μην έλειπε ο θρυλικός Σουηδός πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα από την Blog Action Day 2009, ο Göran - Ragnar Vrålkåtdåresson με το όνομα! ;-) )


Όπως έχει αποδειχθεί, σε πείσμα των πυροβολημένων θεόπληκτων δημιουργιστών (creationists) στις ΗΠΑ, όλοι οι ζώντες οργανισμοί με τον μηχανισμό της φυσικής επιλογής προσαρμόστηκαν σε ένα αενάως μεταβαλλόμενο οικοσύστημα, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή τους.

Συχνά γίνεται η εξής παρανόηση:

Ο μηχανισμός της φυσικής επιλογής ερμηνεύεται σαν η επιβίωση του ισχυρότερου. Όμως αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Δεν είναι ο δυνατότερος που επιβιώνει και αποκτά απογόνους που θα διαιωνίσουν το γενετικό του υλικό, αλλά ο καλύτερα προσαρμοσμένος στο τρέχον περιβάλλον.

Έτσι, ενταγμένοι σε αυτόν τον σκληρό μηχανισμό, όπου οι δυσπροσάρμοστοι πέθαιναν πριν αποκτήσουν κληρονόμους για τις προβιές τους, ήταν και οι άνω θρώσκοντες και καλά, άνθρωποι.

Αυτό, μέχρι την στιγμή που απέκτησαν την δεξιότητα να κατασκευάζουν εργαλεία, με την βοήθεια των οποίων άρχιζαν σιγά - σιγά όχι να προσαρμόζονται αυτοί στις τρέχουσες περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά να προσαρμόζουν τις συνθήκες στα μέτρα τους.

Με αυτόν τον τρόπο, παρά τα όποια εμπόδια, η συσσωρευμένη γνώση έφτασε στο σημερινό επίπεδο, όπου αμόρφωτοι βασιβουζούκοι μπορούν, δημοκρατικά πάντα, να ωρύονται «Κάτω τα χέρια από τα εκ Θεού εκπορευόμενα SUV μας!».

Ω ναι. Το άθροισμα του έργου μιας πολύ μεγάλης αλυσίδας δυνατών μυαλών, που μας έδωσε την δυνατότητα να προσαρμόζουμε το περιβάλλον στα γούστα μας, αρχίζει να δείχνει σημάδια επικινδυνότητας. Να, κάτι σαν να δίνεις μια χειροβομβίδα σε μια μαϊμού να παίξει. Τέτοια σημάδια.

Διότι νομίζω ότι είναι προφανές ότι ο μέσος άνθρωπος σήμερα ΔΕΝ έχει την ωριμότητα να χειριστεί την υπάρχουσα τεχνολογία, διότι δεν διαθέτει ούτε την απαιτούμενη μόρφωση, ούτε την απαραίτητη κρίση εξ αιτίας της μαζικής αποβλακωτικής επίδρασης που έχουν τα ΜΜΕ, τα παιχνίδια με μπάλες και οι σαπουνόπερες. Πάρτε για παράδειγμα πως χρησιμοποιείται σε χωριά των Ινδιών η ταυτοποίηση του φύλου του εμβρύου με υπερηχογράφημα. ΔΕΝ υπάρχουν πλέον κορίτσια! Τέλος. Οι βασιβουζούκοι γονείς θέλουν αγόρια και μόνο. Λουστείτε τα τώρα. Ελπίζω τουλάχιστον για χάρη της ψυχικής τους ισορροπίας να έχουν βγει όλα γκέη.

Μετά από αυτήν την μακροσκελή εισαγωγή, ας έρθουμε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής…

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα πάντα σε αυτό το σύμπαν μεταβάλλονται, όχι απαραίτητα προς την επιθυμητή για εμάς κατεύθυνση. Ένα από αυτά που μεταβάλλονται ούτως ή άλλως ακόμα και χωρίς την παρέμβαση του αλαζόνα άνθρωπου είναι το κλίμα. Αν κανείς δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές είναι καταδικασμένος στην εξαφάνιση ή αλλιώς την μη επιβίωση, κάτι σαν τους δεινοσαύρους, ή τους πρώτους Βίκινγκ άποικους στην Γροιλανδία. Αυτοί μετά από μερικούς αιώνες παραμονής στην περιοχή, εξαφανίστηκαν όταν το κλίμα ψύχρανε και άλλο. Βλέπετε, ήθελαν να ζουν σαν Ευρωπαίοι σε μια περιοχή όπου έπρεπε κανείς να ζει όπως οι ντόπιοι Ινουίτ, που επιβίωνουν μέχρι και σήμερα. Πολύ καλό βιβλίο πάνω σε τέτοια περιστατικά κατάρρευσης των κοινωνιών, είναι αυτό του Jared Diamond «Κατάρρευση».

Ερχόμαστε τώρα εμείς οι άνθρωποι και καίμε λαίμαργα ένα σωρό ορυκτά καύσιμα για τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε ενέργεια, που προκύπτουν από την νοοτροπία μας, που θυμίζει κακομαθημένο μούλικο που θέλει το γλειφιτζούρι του (SUV, μπριζόλα, τηλεόραση πλάσμα, τσιζμβουργερ κλπ.) ΕΔΩ και ΤΩΡΑ. Εδώ και τώρα κατανάλωση και όλα τα άλλα να πάνε εκεί που ξέρουν.

Φυσικά δεν μπορούμε ατιμώρητα να καίμε αλόγιστα την πεπερασμένη ποσότητα ορυκτών καυσίμων, ή να εκτρέφουμε πάνω από 2 δισεκατομμύρια (συνεχώς αυξανόμενα λόγω αυξανόμενης ζήτησης κρέατος παγκοσμίως) κλανιάρικα βοοειδή που γεμίζουν την ατμόσφαιρα με μεθάνιο.

Διότι πέρα από την όποια επίδραση έχουν αυτά τα αέρια στην όποια μεταβολή του κλίματος υπάρχει και ένα άλλο θέμα. (Δεν θα σας πω εγώ ποια επίδραση έχουν ακριβώς. Διαβάστε κάτι πανεπιστημιακού επιπέδου peer reviewed. Τα ξέρουν καλύτερα από εμένα. Μπορεί να μην μου φαίνεται, αλλά ΔΕΝ είμαι παντογνώστης. Φοβερό ε; (:-Ρ) ).

Το θέμα είναι τι κάνουμε όταν τελειώσουν τα ορυκτά καύσιμα; Κάνουμε το Lexus SUV, μουλαρήλατο; (Κατά το ιππήλατο). Εναλλακτικά του βάζουμε κινητήρα αντιύλης, με σχέδια που έχει ο Λιακό κρυμμένα στο σεντούκι του; :-Ρ

Τι κάνουμε όταν όλα τα τροπικά δάση θα έχουν μετατραπεί σε χωράφια ή βοσκοτόπια και μετά σε έρημο; Δίαιτα;

Τι κάνουμε όταν εξαντληθούν τα αλιεύματα από την υπεραλίευση; Θα φάμε Soylent Green; (Για όσους δεν έχουν δει την ταινία, το Soylent Green φτιαχνόταν από πτώματα).

Νομίζω ότι είναι προφανές ότι η όποια κλιματική αλλαγή, πέρα από τον όποιο βαθμό επηρεασμού της από την κτηνοτροφία και την καύση ορυκτών καυσίμων, αποτελεί απλά ένα τμήμα των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η αενάως και αμυάλως γεννοβολούσα ανθρωπότητα.

Το αν η ανθρωπότητα θα υποστεί σοβαρούς κλυδωνισμούς, ή αν θα απειληθεί με πολιτιστικό και τεχνολογικό πισωγύρισμα με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, θα εξαρτηθεί από την προσαρμοστικότητά της. Αυτή την αρετή που πρέπει να έχει κάθε ζωντανός οργανισμός για να επιβιώσει.

Βέβαια εμείς με την τεχνολογία μας μπορούμε να έχουμε αυξημένη προσαρμοστικότητα σε σχέση με κάποιο άλλο ζωικό είδος, διαχειριζόμενοι και επηρεάζοντας κατάλληλα το περιβάλλον.

Όμως, θα έχουμε την βούληση και την κριτική ικανότητα συνολικά, να κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση, ή θα γκρινιάζουμε σαν κακομαθημένα μούλικα γιατί μας στερούν τα «Θεόσταλτα» SUV μας;

Και μια και το είχαμε τάξει στον Ομαδέωνα στα σχόλια προηγούμενου ποστ, ακολουθεί Ιερό +Βίδεο+ με την πιο σέξι προφορά στα Αγγλικά, μετά από αυτές του Χένρι Κίσιγκερ και Αρνόλδου Σβαρτσενέγκερ.



26 σχόλια:

  1. Κοίτα να δεις ποιον θυμήθηκα τώρα που τα λέει ωραία επί του θέματος. ΑΥΤΟΝ

    (1-0)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ellinaki

    Ήταν αρχηγός ο αείμνηστος Τζωρτζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξοχο ποστ!

    Ιδια ιδεα ειχαμε ρε γμτ!

    (εμ τι σοϊ ειμαστε;;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ***Οι βασιβουζούκοι γονείς θέλουν αγόρια και μόνο.***

    Χεχε!!! Δεν είν' κακο! Αυτο σημαίνει πως δεν θα μπορει να παραχθει νέα γενια βασιβουζούκων! :-) (Για βιβλιογραφικη αναφορα, δες το "Μετα" του Αρκά.)

    Υγ: Αμ το άλλο; Όταν τελειώσουν τα δάση, δεν θα σκουπιζόμαστε με κωλόχαρτο μετα το χέσιμο! Θα τ' αφήνουμε ως έχουν! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλοί παραπονούνται, λίγοι πράττουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά μιλάμε φοβερό κέιμενο, ειρωνικό όσο ακριβώς πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ ωραια και σωστα ολα αυτα αγαπητε πεταλωτα κενταυρων. Βλεπω ομως ενα ελαχιστοτατο λογικο αλματακι. Δεν ξερω αν ειναι σωστο η λαθος και θελω να το διευκρινισω μαζι σου/σας.

    Για τα συμπερασματα σου πιο πανω υποθετεις / -ουμε οτι η ανθρωπινη κοινωνια σαν συνολο ειναι ενας βιολογικος οργανισμος που υποκειται στους δαρβινικους νομους. Ειναι πραγματι ετσι;

    Μπορει ο καθενας απο εμας σαν ατομο να ειναι βιολογικος οργανισμος (εξελιξη, προσαρμογη κτλ. ) αλλα η κοινωνια μας οχι.

    Οι ινδοι σκοτωνουν τα κοριτσια τους εδω και πολλες δεκαετιες, ακομα και πριν το υπερηχογραφημα. Απλα αμεσως μετα την γεννα τα στραγγαλιζαν. Ειναι ενα φαινομενο "κοινωνικου δαρβινισμου" οπου ο πατερας δεν θελει η δεν εχει να δωσει προικα στην νεογεννηθεισα κορη.
    Αυτο που σε ατομικο επιπεδο ειναι απολυτα εναρμονισμενο με τους δαρβινικους νομους, ειναι καταστροφικο για το συνολο της κοινωνιας.

    Αλλα η κοινωνια δεν εχει ενστικτο αυτοσυντηρησης - ο μεμονωμενος ανθρωπος εχει.

    Κατι παρομοιο γινεται και με το κλιμα, με το πετρελαιο και με την κτηνοτροφια.
    Σε ατομικο επιπεδο, ειναι απολυτα δαρβινικο να διαθετω SUV, διοτι διαθετοντας SUV αυξανω τις πιθανοτητες να βρω γκομενα και να διαιωνισω το ειδος (οι βλαμμενες που σου καθονται με κριτηριο το αν εχεις SUV ειναι απελπιστικα περισσοτρες απο τις λογικες).

    Σε μαζικο επιπεδο, το να διαθετει ο καθενας μας απο ενα SUV θα μας στειλει φουντο.

    Συμπερασμα: μπορει εσυ κι εγω να φιλοσοφουμε αεναως ου μην αλλα και ατελεσφορα περι κλιματικης αλλαγης αλλα η μοναδικη λυση στο περιβαλλοντικο προβλημα ειναι οι γυναικες.

    Αν καποτε οι πιο ποθητες γυναικες δηλωσουν οτι θα πηγαινουν μονο με χορτοφαγους αντρες που μετακινουνται με ποδηλατο (αμην Σουβλακεα μου, γενοιτο εδω και τωρα), τοτε θα εχουμε λυσει ολα μας τα περιβαλλοντικα προβληματα μεσα σε 1 νυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως πολύ σωστά αναφέρεις η φυσική επιλογή έχει να κάνει με τη δυνατότητα προσαρμογής, η οποία κατ' αποτέλεσμα μόνο καταλήγει στην επιβίωση.

    Η φυσική επιλογή όμως δεν σημαίνει ότι κάποια άγνωστη δύναμη επιλέγει τι θα γίνει πως. Σε κάποιο βαθμό η φυσική επιλογή ελέγχεται. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, οι επιλογές του ζώντος οργανισμού πυροδοτούν τη διαδικασία της εξέλιξης, π.χ. οι τυφλοπόντικες δεν ήταν πάντα τυφλοί, αλλά έγιναν στην πορεία όταν επέλεξαν να ζουν υπογείως, όπου η όραση δεν τους χρησίμευε σε κάτι και έτσι χάθηκε, ενώ παράλληλα άλλη αίσθηση τους ενδυναμώθηκε.

    Παρόμοιες επιλογές έχει κάνει και ο άνθρωπος, στις οποίες όμως έχει ήδη φανεί ανώριμος, διότι χρησιμοποίησε τη γνώση όχι για να προστατέψει και να διασφαλίσει την επιβίωση του, προσαρμοζόμενος στο περιβάλλον του, αλλά προσαρμόζοντας - όπως λες και εσύ - το περιβάλλον σε αυτόν, με άμεσο αποτέλεσμα την άμβλυνση της ικανότητας του να επιβιώνει.

    @Jolly Roger
    1. οι δαρβινικοί νόμοι, κατ' αναλογία και μόνο μπορούν να εφαρμοστούν στην κοινωνία και προφανώς μετά την κατά τα δεδομένα προσαρμογή τους, στο δια ταύτα όμως πιστεύω ότι μπορούν να εφαρμοστούν.
    2. Λυπάμαι αλλά ο συσχετισμός SUV - μαγνήτης γκόμενας, ουδόλως συνάδει με τη δαρβινική θεωρία, για την ακρίβεια πιστεύω ότι την αντιστρατεύεται, στο μέτρο που δεν παράγει καλής ποιότητας απογόνους. Με απογοήτευση όμως πρέπει να συμφωνήσω ότι αναπαράγει το είδος της γκόμενας και του κατόχου SUV, το οποίο όμως είναι καταδικασμένο να εκλείψει - προς μεγάλη ανακούφιση των υπολοίπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. [δασκαλιστικο υφακι on]
    Μια ομαδα απο κανονικα ποντικια ζουσε στην γη. Ο ζωτικος τους χωρος ομως ηταν περιορισμενος και η επιβιωση δυσκολη. ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ (τυχαιος και χαοτικος παραγοντας) μερικα απο αυτα χωθηκαν κατω απο την γη. Εκει βρηκαν προστασια και αφθονο φαγητο, εγιναν λοιπον δυνατα και μπορεσαν να αναπαραχθουν. Οσα μαλιστα ειχαν μικρα εως καθολου ματια εγιναν ακομα πιο ισχυρα, μιας και τα ματια ειναι μειονεκτημα κατω απο την γη.
    Οσα εμειναν στην επιφανεια, φαγωθηκαν απο αλλα ζωα. Οσα πηγαν κατω, εγιναν τυφλοποντικες.
    [δασκαλιστικο υφακι off]

    Εκεινο που μας λεει ο Δαρβινος ειναι, οτι γινονται *τυχαιες* μεταλλαγες. Απο ολες τις τυχαιες μεταλλαγες θα επικρατησουν (αν επικρατησουν) μονο εκεινες που ειναι καλυτερα προσαρμοσενες στο περιβαλλον.

    Το ερωτημα ειναι, αν η κοινωνια σαν συνολο υποκειται σε βιολογικους νομους. Ναι μεν η κοινωνια αλλαζει με το περασμα των αιωνων, αλλα δεν εχουμε εναν πληθυσμο απο Χ κοινωνιες (οπως στους τυφλοποντικες), απο τις οποιες μερικες θα μεταλλαχθουν "σωστα" και οι υπολοιπες θα ψοφησουν.

    Δεν εχουμε το αντιστοιχο παραδειγμα οπου μια τυχαια μεταλλαγη της κοινωνιας θα επιφερει ενα βιολογικο πλεονεκτημα σε συγκριση με τις μη-μεταλλαγμενες κοινωνιες.

    Σε τοπικο επιπεδο εχουμε παραδειγματα. Π.χ. μια τοπικη κοινωνια ετυχε να βιομηχανοποιηθει / εξοπλιστει πριν τους γειτονες της και μετα υπερισχυσε πανω τους.
    Αλλα οταν μιλαμε για πλανητικα προβληματα (υπερθερμανση, κτηνοτροφια κλπ. ) δεν μπορουμε να περιοριστουμε σε τοπικες κοινωνιες. Ειτε θα κανουμε κατι ολοι μας ειτε την πατησαμε.

    Εξακολουθω να απορω, αν το συνολο της ανθρωποτητας υπακουει στους βιολογικους νομους της εξελιξης.

    ESKARINA είπε...
    "Λυπάμαι αλλά ο συσχετισμός SUV - μαγνήτης γκόμενας, ουδόλως συνάδει με τη δαρβινική θεωρία, για την ακρίβεια πιστεύω ότι την αντιστρατεύεται, στο μέτρο που δεν παράγει καλής ποιότητας απογόνους"

    Με την εκφραση "καλης ποιοτητας απογονους" μαλλον θα εννοεις τους απογονους με ψηλο IQ. Ποιος σου ειπε οτι το ψηλο IQ ειναι βιολογικο πλεονεκτημα;

    Απο αυστηρα δαρβινικη αποψη θεωρω την μπογιατισμενη, σιλικονατη χαζογκομενα και τον ελληναρα με το SUV σαν τις πιο πετυχημενες μεταλλαγες που εχει κανει το ανθρωπινο ειδος.

    Σαν αποδειξη σου φερνω τους αριθμους με τους οποιους πολλαπλασιαζονται.
    Σαν συνεπεις δαρβινιστες δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ο ρυθμος πολλαπλασιασμου δειχνει την βιολογικη επιτυχια ενος ειδους.

    Κυτταξε γυρω σου. Οι χαζογκομενες και οι ελληναρες (ιδιως οι φανατικα θρησκοληπτοι / -ες) παντρευονται και τεκνοποιουν σαν τρελοι.
    Οσοι και οσες εχουν ψηλο IQ εχουν μηδαμινο δεικτη τεκνοποιησης.

    Αρα αυτα που ειπα στην αρχη περι SUV σαν βιολογικο πλεονεκτημα ισχυουν.

    Υ.Γ. Πολσεμαννεν, συγνωμη για το διπλοσεντονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι βιολογικοί νόμοι της εξέλιξης μόνο κατ' αναλογία και με αναγκαία προσαρμογή στις παραμέτρους μπορούν να εφαρμοστούν στις κοινωνίες. Μια αναγκαία προσαρμογή π.χ. θα ήταν το αποτέλεσμα, όπου στην περίπτωση των ειδών είναι η επιβίωση, στην περίπτωση μιας κοινωνίας θα μπορούσε να είναι συνοχή.
    Και εδώ οφείλω να άρω την παρεξήγηση που μόνη μου δημιούργησα ... η κατ' αναλογία εφαρμογή που ανέφερα υποννοούσε αυτό που καλύτερα μάλλον εκφράζεται με την αναλογική εφαρμογή (δλδ ξεφεύγοντας από την τυπικότητα και αναγόμενοι στην τελολογία).

    Όσον αφορά το "τυχαίο", προσωπικά δεν πιστεύω ότι τίποτα γίνεται τυχαία.

    @Jolly Roger
    [σηκωμένο φρύδι On]
    Δεν είναι ;;;
    Ο βαθμός πολλαπλασιασμού επίσης καταδεικνύει χαμηλή βιωσιμότητα, οπότε προκειμένου να επιβιώσουν λίγοι, παράγονται πολλοί...
    [σηκωμένο φρύδι Off]

    Άσχετο σχόλιο για λόγους ευγενείας : Αγαπητέ Πόλσε (δεν το γράφω όλο γιατί είμαι σίγουρη ότι θα το τονίσω λάθος), όπως αντιλαμβάνεσαι, βρίσκω το σαλονάκι σου ιδιαίτερα άνετο και βολικό και έτσι έχω στρογγυλοκαθήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα την έχει ο Μητσοτάκης.
    Επιβιώνει στα πάντα, θα μας θάψει όλους λέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πεταγομαι σαν τσουτσου και σαν ερασιτεχνης βιολογος για να πω πως δυστυχως ο jolly roger τα λεει σωστα σχετικα με τον δαρβινισμο. Οι πληθυσμοι δεν μεταλλασονται/επιβιωνουν. Τα ατομα το κανουν. Οι περισσοτεροι απογονοι των "επιτυχημενων" αλλαζουν σιγα σιγα το ειδος ειτε γενετικα, είτε (και εδω ειναι η περιπτωση της ανθρωπινης κοινωνιας) μιμιδιακα..

    Παρεμπιπτόντως η πρόσκαιρη (;) αύξηση ενός είδους ή υποείδους δεν σημαίνει τίποτε μακροπρόθεσμα. Πολλοι πληθυσμοί αυξάνονται και μειώνονται απότομα, όταν οι συνθηκες παυσουν να ειναι ευνοϊκες ή απλα ο πληθυσμος γίνει πολύ μεγάλος για να τραφεί.


    Α, και οι "μεταλλαξεις" ειναι τελειως μα τελειως τυχαιες. Η επιβίωση του καταλληλοτερου (για τας εκαστοτε συνθηκας) δεν ειναι.

    Ημισχετικο (με "σκοπο" και τυχαιοτητα) βίδεο με τον κύριο Dawkins:
    http://www.youtube.com/watch?v=mT4EWCRfdUg


    Επισης, πολυ λογικα, ειδη που επελεξαν την "ινδικη" συμπεριφορα, πολυ λογικα έχουν πλέον εκλείψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Zaphod-1

    Μια οικογένεια είμαστε!

    Εάν δεν υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο καήκαμε!

    @ εργδημεργ
    "...Χεχε!!! Δεν είν' κακο! Αυτο σημαίνει πως δεν θα μπορει να παραχθει νέα γενια βασιβουζούκων! :- ..."
    Ευγονική στην πράξη ε;

    @ An-Lu

    Είναι σημαντικά ευκολότερο, γι αυτό και προτιμάται το Καζαντζίδειο παράπονο! :)

    @ ο δείμος του πολίτη

    Αν παραξεχειλίσει η ειρωνεία, αρχίζει να γίνεται αποκρουστική. Ευχαριστώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν μπορεί κανείς να έχει ένα αξιόπιστο μοντέλο για κάτι τόσο χαοτικό όσο οι διάφορες κοινωνίες. Μολαταύτα, εάν η συντριπτική πλειονότητα των μελών μίας ομάδας συμπεριφέρεται αντίθετα προς την διαιώνιση του είδους, μοιραία σε βάθος χρόνου η ομάδα μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και το φάσμα της εξαφάνισης (Πρόωρης. Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα κλείσει τον κύκλο της ή θα μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο).

    "...Αν καποτε οι πιο ποθητες γυναικες δηλωσουν οτι θα πηγαινουν μονο με χορτοφαγους αντρες που μετακινουνται με ποδηλατο (αμην Σουβλακεα μου, γενοιτο εδω και τωρα), τοτε θα εχουμε λυσει ολα μας τα περιβαλλοντικα προβληματα μεσα σε 1 νυχτα...."

    Είδατε οι ξετσίπωτες; Καλά λέει η μαμά μου ότι αυτές φταίνε για όλα! :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ ESKARINA

    Φυσικά οι επιλογές των ζωντανών οργανισμών καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα μεταλλαχτούν, επιβιώσουν ή εξαφανιστούν. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζουν και τυχηματικοί παράγοντες όπως τυχαίες μεταλλάξεις (ευμενείς, δυσμενείς, ή αδιάφορες) στο όλο ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Jolly Roger-2

    Οι τυχηματικές δράσεις και οι τυχαίες μεταλλάξεις (ευμενείς, δυσμενείς ή αδιάφορες) παίζουν μεγάλο ρόλο.
    Τα ανοικτόχρωμα μάτια πολλών λευκών είναι μια τέτοια τυχαία μετάλλαξη που μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη ένεκα της διάδοσης της.

    Έχω βαρεθεί π.χ. να ακούω στην Ελλάδα σαν "ωραία μάτια" να νοούνται τα ανοικτόχρωμα γενικώς και αορίστως. (Πάντως από την άλλη κάνουν τις πατσές μου πιο ανεκτές και αυτό δεν είναι κακό :-Ρ)

    "...Αλλα οταν μιλαμε για πλανητικα προβληματα (υπερθερμανση, κτηνοτροφια κλπ. ) δεν μπορουμε να περιοριστουμε σε τοπικες κοινωνιες. Ειτε θα κανουμε κατι ολοι μας ειτε την πατησαμε..." Συμφωνώ και επαυξάνω.

    "...Απο αυστηρα δαρβινικη αποψη θεωρω την μπογιατισμενη, σιλικονατη χαζογκομενα και τον ελληναρα με το SUV σαν τις πιο πετυχημενες μεταλλαγες που εχει κανει το ανθρωπινο ειδος..."

    Η ανθρωπότητα δεν θα πάει στα άστρα.
    Τα SUV θα μείνουν από μπενζίνα και τα σιλικονάτα βυζία θα λιώσουν από την υπερθέρμανση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ doctor

    Και μέσα στο μεθάνιο επιβιώνει!
    3 φασολάδες από 3 συσσίτια την ημέρα καθάριζε κατ' ομολογία του επί κατοχής!

    @ Zaphod-2

    Οι τυχαίες μεταλλάξεις μπορεί να είναι ευτυχείς, ατυχείς ή αδιάφορες για όποιον τις υποστεί. Θεωρητικά κάποιο άτομο που θα υποστεί μια ευνοϊκή τυχαία μετάλλαξη θα αποκτήσει περισσότερους απογόνους. (Αν δεν τον πατήσει ένα ανώτερο είδος, όπως μια σιλικονάτη γκόμενα που οδηγεί ένα Lexus SUV).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σε λίγο θα ζούμε σε γυάλες και ιδιοκτήτες μας θα είναι τα ψάρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ hackaday

    Άμα είναι θολοκουλτουριαρόψαρα δεν με πειράζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οχι, οχι, μην τρεχετε πανικοβλητοι. Δεν σκοπευω να ξαναγραψω σεντονι ;-)

    Μια μικρη πληροφοριουλα μονο για τον αγαπητο Πολσεμαννεν.

    Τα γαλανα ματια και τα ξανθα μαλλια ειναι γονιδιακα rezessiv (συγνωμη που αγνοω τον ελληνικο ορο).
    Με αλλα λογια αν διασταυρωσεις εναν γαλανοματη με μια καστανοματα, οι πιθανοτητες να βγει το παιδι γαλανοματικο δεν ειναι 50:50 οπως θα περιμεναμε λογικα, αλλα 10:90.

    Οπερ σημαινει, οτι μετα απο ικανο αριθμο διασταυρωσεων τα γαλανα ματια και τα ξανθα μαλλια ειναι καταδικασμενα να εξαφανιστουν. Η σπανιοτητα τους σημερα ειναι αυτη που τους δινει το "ατου" στο να σε θεωρησουν οι αλλοι ελκυστικο.

    Ξαναγυριζω στο αρχικο ερωτημα: υπακουει η κοινωνια σαν συνολο στους δαρβινικους νομους η οχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ καλά τα λέτε. Μόνο που η φυσική επιλογή δεν λειτουργεί πια στις σύγχρονες κοινωνίες. Η εξέλιξη οφείλεται στο ότι οι πιο ανίσχυροι βιολογικά δεν αφήνουν απογόνους. Στη σύγχρονη κοινωνία βασιζόμαστε στην τεχνολογία μας για να επιβιώνουν και να αφήνουν απογόνους όλοι όσοι έχουν χρήματα. Φυσικά ισχύουν τα κριτήρια όπως η εμφάνιση αλλά καθώς είμαστε και λίγο χαλασμένοι σαν είδος τα κριτήρια μας είναι αλλόκοτα (π.χ. σιλικόνη - σκεφτείτε πόσοι πόροι καταναλώνονται για τις πλαστικές, την μόδα, τα κέντρα "ομορφιάς" τα κομμωτήρια κ.λ.π.).
    Αν κάποια στιγμή χάσουμε την τεχνολογία που μας κρατάει ζωντανούς η αμείλικτη φυσική επιλογή θα φροντίσει να εξαφανιστούμε όλοι εκτός ίσως από τους λίγους πρωτόγονους ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι σε κάποια σαβάνα ή ζούγκλα και είναι προσαρμοσμένοι σε ένα περιβάλλον που δεν απαιτεί πετρέλαιο καθώς και πιο έτοιμοι να προσαρμοστούν.
    Όσο για τον υπερπληθυσμό και την μόλυνση είμαστε σαν τα βακτηρίδια που όταν καταναλώσουν αρκετή ποσότητα από την τροφή τους πνίγονται στα απορρίμματα τους.
    Το τραγικό είναι πως βλέπουμε το τρένο που έρχεται να μας πατήσει αλλά είμαστε τόσο βολικά μουδιασμένοι που δεν κουνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Jolly Roger

    "Υπολειπόμενα κληρονομικά χαρακτηριστικά" αν δεν απατώμαι. Και δεδομένης της υπογεννητικότητας των ανοιχτόχρωμων και της αυξανόμενης ανάμιξης των ανθρώπων σήμερα, η πιθανή εξαφάνιση των γαλανομάτηδων μπορεί να έρθει πριν το τέλος του είδους μας.

    (Κλάαμα οι Nationaldemokraterna).

    Δαρβινικό. Χμ. Αν πάρουμε το παράδειγμα της Γροιλανδίας που αναφέρω, είναι προφανές ότι ομάδες αποτελούμενες από άτομα με ομοειδείς μη προσαρμοστικές συμπεριφορές, οδεύουν προς την εξαφάνιση.

    Άρα με κάμποση ανοχή θα μπορούσε να πει κανείς ότι χονδροειδώς ισχύει η φυσική επιλογή.

    @ Ptomas

    Βλέπουμε το τρένο που έρχεται, αλλά δεν θέλουμε να αφήσουμε το SUV μας που έμεινε από μπαταρία πάνω στις γραμμές!

    Πιστεύω ότι η αγορά σιλικόνης έχει ακόμα περιθώρια. Μπορούμε να πείσουμε ΚΑΙ τους άντρες να βάζουν σιλικόνη στα βυζιά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ωραίος Κάρολε! Οπως μας έχεις συνηθίσει -κανε και καμμια πατατα τεσπα!!! :)
    Τα είπες όλα -->> «Δεν είναι ο δυνατότερος που επιβιώνει και αποκτά απογόνους που θα διαιωνίσουν το γενετικό του υλικό, αλλά ο καλύτερα προσαρμοσμένος στο τρέχον περιβάλλον.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ..όσο για τους άντρες, μπορουν παντα να βαζουν σιλικονες στα ποντικια τους!:ΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κάτι τέτοιο;
    http://www.awfulplasticsurgery.com/2007/06/13/does-tommy-morrison-have-pec-implants/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Rodia

    Ευχαριστώ, λέω να αφιερώσω το επόμενο ποστ στις χαρές της τηγανητής πατάτας!

    @ Tango

    Nice boobs. (Βόηθα Μεγάλε Σουβλακέα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...