Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Academic Myth Buster


Οι άνθρωποι κατά κανόνα, για λόγους οικονομίας πόρων συστήματος, τεμπελιάς δηλαδή, βολεύονται με διάφορα στερεότυπα για να χαρακτηρίσουν ομάδες ανθρώπων ή καταστάσεις. Π.χ. «Όλες τους είναι πΟτάνες ναούμε και πληγώνουσι τα ανυπεράσπιστα αγοράκια ναούμε και δεν κόβουσι αποδείξεις ναούμε και παρακρατούσι τον ΦΠΑ ναούμε και τοιουτοτρόπως χαντακώνουσι το τρισένδοξο έθνος μας ναούμε. Ναούμε.».

Αυτά τα στερεότυπα μπορεί να έχουν μια σημαντική δόση αλήθειας κάποιες φορές. Μολαταύτα πέφτουν έξω πολλάκις και συχνάκις, διότι οι άτριχοι χιμπατζήδαι, ασχέτως χρώματος επιδερμίδας, μαλλιών ή οφθαλμών, είναι ικανοί με τις κατάλληλες συνθήκες για την μεγαλύτερη φρικαλεότητα, ή για την πράξη του πιο άδολου αλτρουισμού.

Αυτό που μπορεί να σπρώξει κάποιο άτομο ή ομάδα ατόμων προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, είναι η λεγόμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του εκάστοτε εξεταζόμενου τόπου.

Ελλάς: Περιρρέουσα ατμόσφαιρα χύμα στο κύμα, οι πολίτες ενθαρρύνονται να βγάλουν τον χειρότερο εαυτό τους. Κατά τα γνωστά, οι Έλληνες ζουν κατά τύχη.

Σουηδία; Ισχυρό κράτος, αρκετά πειθαρχημένοι πολίτες, συχνά μέχρι ροπομποτοποίησης, γενικά γίνεται προσπάθεια για την στήριξη των αδύναμων και για πλήρη ισότητα παντού, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας. Ή τουλάχιστον έτσι λέει το προσπέκτους που διανέμεται με κάθε καναπέ από το ΙΚΕΑ, ή κάθε Volvo. (H SAAB και τα αυτοκίνητά της πάνε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Μαζί με την Simca, την NSU, την Facel Vega, την Rover, την MG, την Pontiac, την Plymouth, την... Trabant και άλλες πολλές).

Όμως η χλαπάτσα που χαλάει την εικόνα της Σουηδίας (που έχουν όσοι δεν γνωρίζουν τα της χώρας) έρχεται από εκεί που δεν το περιμένει κανείς...

Από τον πανεπιστημιακό χώρο και τους υποψήφιους διδάκτορες!

Το ινστιτούτο Καρολίνσκα και το KTH (το αντίστοιχο του ΕΜΠ) αποτελούν πόλο έλξης για ξένους φοιτητές, προ- και μεταπτυχιακούς, όσο και για υποψήφιους διδάκτορες ασχολούμενους με την έρευνα. Έρευνα που είναι πολύτιμη για την Σουηδία, που στηρίζεται στην καινοτομία και όχι στην γλίσχρα αμειβόμενη εργασία ημι-σκλάβων.

(Ας μην επεκταθώ εδώ για το πόσους ξένους υποψήφιους διδάκτορες μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα και πόσο –δεν- επενδύει στην έρευνα).

Σύμφωνα με την εκπομπή της Σουηδικής κρατικής τηλεόρασης ”Uppdrag granskning” το ποσοστό των ξένων υποψηφίων διδακτόρων είναι 50% επί του συνόλου. Ενώ θα περίμενε κανείς να αμείβονται το ίδιο έστω μέσω υποτροφιών, συμβαίνει το εξής;

Σουηδοί υποψήφιοι διδάκτορες: 19.000 Κορώνες/ μήνα (1.809 Ευρώ) συν όλα τα πλεονεκτήματα του Σουηδικού κράτους, αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση.

Σκουροι, λοξομάτηδες και άλλα αλλοδαπά μιάσματα εν γένει; 6-9.000 Κορώνες/ μήνα (571- 857 Ευρώ) χωρίς κάποια άλλη κοινωνική παροχή. Μια Κινέζα που μάλιστα ετόλμησε να εγκαστρωθεί της έκοψαν την αμοιβή μέχρι να επιστρέψει! Ευτυχώς ο πατήρ του νεογνού ανέλαβε τα σχετικά έξοδα. Ο συμπαθής Πακιστανός επιστήμων που φαίνεται στην εικόνα άνω, ζει τον εαυτό του, την γυναίκα και τα δύο παιδιά του στην Σουηδία με 9.000 Κορώνες τον μήνα (857 Ευρώ). Καλό ε;

Εκ του Πανεπιστημίου η απάντηση ήταν “Δεν έχουμε μπικικίνια, τι να κάνουμε;”. Καταπληκτικό. Έτσι θα μπορέσετε να συνεχίσετε να φέρνετε ξένους να κάνουν έρευνα για λογαριασμό της Σουηδίας;

Κινέζος υποψήφιος διδάκτωρ δήλωσε ότι οι 6.000 Κορώνες (571 Ευρώ) που παίρνει τον μήνα είναι περισσότερα από όσα θα έπαιρνε στην Κίνα, άρα είναι ευχαριστημένος! Χαζός δεν μπορεί να είναι, αλλά υποψήφιος Μανδαρίνος σίγουρα, με τέτοια διπλωματία!

Βέβαια, υπάρχει η εξής κουτοπονηριά; Στο σχετικό σάιτ, η πληροφόρηση αναφορικά με τις αμοιβές των υποψήφιων διδακτόρων και των κανόνων που τις διέπουν, υπάρχουν ΜΟΝΟ στα Σουηδικά και ΟΧΙ στα Αγγλικα. Μεγάλε δώσε και όσα κορόιδα πιάσουμε!

Και μετά μου λέτε ότι δεν έχουν δίκιο διάφοροι γραφικοί που λένε ότι ο πλανήτης είναι Ελληνικός και ότι όλες οι γλώσσες προέρχονται από τα Ελληνικά. (Π.χ. ο Ιερεύς εδώ).

Ούτε οι Νεο-Ελλαδέζιοι δεν θα τολμούσαν να κάνουν τέτοιες ταρζανιές!

20 σχόλια:

  1. Το περίεργο είναι ότι οι ΕΛ-ληνες διδακτορικοί του KTH παίρνουν ακριβώς ή σχεδόν ακριβώς τους μισθούς των σουηδών συναδέλφων τους (και τέλος πάντων σε καμία περίπτωση κάτω από 15.000 κορώνια).

    Έχω την εντύπωση ότι σιγά-σιγά ετοιμάζονται για την εφαρμογή του μέτρου που θέλει δίδακτρα για non-EU students.

    Εκτός κι αν πραγματικά δεν γουστάρουν Πακιστανούς και Κινέζους :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ dtsomp

    Να προσέχουν οι δικοί μας μόνο μην ξεχαστούν στο σολάριουμ και τους λιώσει το διαβατήριο και γίνουν πιο σκούροι και από τον Πακιστανό! LOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν λες ότι τους κόβουν όλα τα προνόμια, you mean και τους κιοφτέδες του ΙΚΕΑ;

    Mon dieu...

    εύχομαι God jul και gott nytt ar (πάνω από το a βάζεις και έναν κιοφτέ ΙΚΕΑ για την προφορά. ξέρεις εσύ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ apos

    Δικαίωμα στον κιοφτέ!

    (Της γιαγιάς, όχι την προκατεψυγμένη μάπα του ΙΚΕΑ). Γέα.

    !Feliz Navidad Y Prospero Año Nuevo! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα αλλοδαπά τοιαύτα στοιχεία, προφανώς δεν κατέχουσι ECDL, οπότε καλώς αμοίβονται αναλόγως, δια τα πενιχράς υπηρεσίες των εις το ύψιστον πνεύμα των Σουηδικών Πανεπιστημιώνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ λουκανικοπώλη οικοδεσπότα,
    Διαμαρτύρομαι έντονα και αγανακτώ για τους συνδέσμους (λινκ, εκ του λίκνο βεβαίως βεβαίως) στις κατά καιρούς αναρτήσεις σου, διότι - μου - ανοίγουν ένα παράθυρο σε έναν κόσμο που ΔΕΝ θέλω να γνωρίσω.
    Επιτέλους, ολίγον σεβασμόν στη διαταραγμένη ψυχική ισορροπία μας και στο ευαίσθητο νευρικό μας σύστημα !!!
    [Προφανώς αναφέρομαι στο λινκ του πάτερ ημών - και αν έτσι είναι οι πάτερ (άκλιτο), που έγιναν από τους βαρβάρους father, όταν ξαναγεννηθώ θέλω να είμαι ορφανό!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφανώς εδώ ισχύει το όλα ίσα και όμοια;
    Όταν ξανθύνει ο Πακιστανός και ο Κινέζος αποκτήσει γαλάζια μάτια τότε να τους δώκουμε...
    Στο μέλλον που θα έχουμε και Αλβανούς υποψήφιους διδάκτορες στο Ελλάντα να δούμε ποιός θα φτιάχνει λάσπη με 800 ευρά το μήνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύντροφε Πολσεμάννε!

    Με την ευκαιρία του άρθρου σου, καταγγέλλω τον σουηδικο ιμπεριαλισμο του ΙΚΕΑ (φούντ), φονέα των λαώνε!

    Διότι έχουσι ένα ποτον, που λέγεται Γλόγκγκ (με δύο γκ - όπως κάνει το λαρύγγι του μεθυσμένου όταν πίνει: "γλόγκγκ γκλόγκγκ γκλόγκγκ"), και στο οποίο η ετικέτα στη φιάλη λέει ότι περιέχει θειάφι! Θέλουν να δηλητηριάσουν τους προλετάριους!!!

    Υγ: Με αρέσει που ετέ(αί)ρα τις Ικεατική ταμπέλα αναγράφει: "Αν σας άρεσαν τα προϊόντα μας, θα σας αρέσουν και τα φαγητα μας!"
    Αμ, δε! Δικαίως ο Σουηδος μάγειρος έγινε φιγούρα στο Muppet Show! Άκου, "Σουηδος μάγειρος"!... Δεν είμαστε καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ellinaki

    Που πας ρε Πακιστανό χουρίς ECDL; Α;

    @ ESKARINA

    O πάτερ, του πάτερ, τον πάτερ, ω πάτερ.
    (Ουγγρική σάλτσα)

    Τύφλα να έχει ο Μίστερ Πορτοκάλος!

    Λέει για την ανωτερότητα της γλώσσας των... ΡΩΜΙΩΝ!

    Ρε αει στον Αντισουβλακέα κάπηλοι του Ελληνικού Πολιτισμού παπαδοτέτοιοι!

    @ Γλαύκος

    Υπό τις κατάλληλες συνθήκες όλοι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν τα μεγαλύτερα τέρατα δυστυχώς!

    @ εργδημεργ

    Το θειάφι σκοτώνει τα μικρόβια ναούμ!

    Να πιείτε το Glögg ζεστούλι με κανέλα και σταφίδες να γουστάρετε! (Δεν κάνω πλάκα, έτσι συνιθίζεται)

    Καλές γιορτές και και καλή χρονιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νμζ πως ενας απο τους λογυος ...που προκοψε η Σουηδεζια ειναι η συνεχόμενη εισροη ξενων γονιδιων στην χωρα μεσω είτε εξαγώμενων σουηδέζων είτε εισαγόμενων σπουδαστων κτλ. Αυτο ειχε σαν αποτελεσμα να τσακωνονται τα γονίδια-σταγονιδια μεταξύ τους και να επιβιώνουν τα πιο έξυπνα. Με αυτες τις κινήσεις προβλέπω εντός της επόμενης γενεάς η Σουηδεζία να χάσει τα ηνία στον χώρο της έρευνας μιας και η ανανέωση των γονιδίων θα σταματήσει!!

    (οποιος κατεχει ιτς περι βιολογιας, το διαβασει και δεν παθει εγκεφαλικο ειναι ήρωαουας!!!)

    .....

    Mήπως απλά τα παλουκάρια....πιάνονται κινέζοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι αν ο Πακιστανός είναι ξανθός γαλανομάτης με επίθετο Μαχμούτσον τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Zaphod

    Αν τεκνοποιήσουν ξαδέλφια μεταξύ τους π.χ., τα παιδιά θα έχουν δείκτη νοημοσύνης ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από τον Μ.Ο. των δεικτών νοημοσύνης των γονιών τους.

    Αν τεκνοποιήσουν άτομα από την ίδια εθνοτική ομάδα, τα παιδιά θα έχουν δείκτη νοημοσύνης ΙΣΟ με τον Μ.Ο. των δεικτών νοημοσύνης των γονιών τους.

    Αν τεκνοποιήσουν άτομα από ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ εθνοτικές ομάδες / φυλές, τα παιδιά θα έχουν δείκτη νοημοσύνης ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ από τον Μ.Ο. των δεικτών νοημοσύνης των γονιών τους.

    Όπερ έδει δείξαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ ΟΧΙΑ

    Θα κοιτάξουν αν έχει Σουηδικό διαβατήριο. Αν δεν έχει η κουφάλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εδώ που τα λέγομεν, πάντως, αυτό το "6.000 κορώνες" ακούγεται όμορφον! Το λες και γεμίζει το στόμα σου -ακούγεται για πολλά λεπτά λέγομεν!!!

    Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ πρκλς

    Ακούγεται τόσο γαμάουα, που θεωρώ ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί και εδώ, στον Ομφαλό του Σύμπαντος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή χρονιά να έχουμε κι εδώ κι εκεί και είθε να τα βρούμε και στις κορώνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. http://karabouzouklides.blogspot.com31 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:53 π.μ.

    kali xronia kai prosekxe tis tsepes
    oxi apo tous pakistanous pantos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Κλείτωρ

    Και στα Ευρά να τα βρούμε που είναι και ισχυροτεροτερότερα!

    Καλή χρονιά και ότι επιθυμείς!

    @ karabouzouklides

    Οι Έλληνες είναι πολύ πιο αλαφροχέρηδες ξέρεις!

    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ντροπη τους πια. Μονο να κλοτσανε (ψηλα κι οποιον παρει ο χαρος) ξερουν στα πανηγυρια τους! Μετα λογου γνωσης το γραφω, θα το ξερεις κι εσυ, κοντεψα να παω μια φορα απο κλοτσια τετραξανθης σουηδικης φοραδος:ΡΡ
    Τελικα, η Μ. Βρεττανια φαινεται να ειναι η καλυτερη χωρα. Εκει δεν εχω ακουσει να υπαρχει αναξιοκρατια και διπλη μεταχειριση. Μονο στο κλιμα υστερει... Δε μπορουμε να τα εχουμε ολα. σνιφφφ
    Σχετικα με τη λασπη (βλ. σχολιο Γλαυκου) εχω να υπενθυμισω οτι αυτη ειναι μια τεχνη που κατεχουν πολλοι εδω περα και δε χρειαζομαστε αλβανα με 800ευρα. Προσφερεται και τζαμπα.

    -->> Αχ, βρε Καρολε, τι μου κανεις πια! Για ενα συντομο περασμα -ευχουλες, κλπ- μπηκα και κινδυνευει να μου καει η σπανακοπιττα λεμε!!!:)))
    Καλο χρονο ναχουμε, το δεκα το καλο να κανει το θαυμα του για οοοοολους:)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Rodia

    Καλή χρονιά να έχουμε για να μας στέλνετε σπανακόπιτα με κούριερ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...