Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Γλωσσικές ακροβασίες, χρυσά λαμόγια και πραγματικά προβλήματα.

Βγήκε ο πρωθυπουργός της χώρας και έκανε δηλώσεις για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ζόρια που τραβάει το έθνος, που σύμφωνα με την γνώμη των κατοικοεδρευόντων εν αυτώ, είναι ο ομφαλός της γης.

Παρενθετικά, η άποψις ότι η Ελλάς είναι ο ομφαλός της γης, είναι μια άποψις που δεν συμμερίζονται οι κάτοικοι του Hogfartville του Texas, που το 2012 θα ψηφίσουν μαζικά Σάρα Πέη- λυν (Sarah Palin).
Αυτό φυσικά είναι κάτι που βρίσκω ανησυχητικό, τόσο διότι συντρίβει τον ομφαλοσκοπικό εθνικισμό μου, όσο και διότι βλέπω ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να έρθει το τέλος του κόσμου το 2012, αν η Σάρα βγει πρόεδρος της χώρας με το απαλότερο χαρτί υγείας στον κόσμο.

Τώρα λέει αι αγοραί ευρίσκουσι τας εξαγγελίας του πηδαλιούχου της χώρας μάλλον ασθενείς και άτολμες, διότι δεν εδιεκήρυξε ότι θα ρίξει τις συντάξεις του ΙΚΑ στα 150 ευρώ το τρίμηνο και ότι δεν θα μειώσει τον ελάχιστο μισθό στα 200. Αντίθετα προσπάθησε κάπως να συμβιβάσει τα πράγματα με τις μάλλον αισιόδοξες προεκλογικές του εξαγγελίες, αφήνοντας τόσο τας «αγοράς» (βλ. Χρυσοποίκιλτα λαμόγια) όσο και τους περισσότερους εργαζόμενους, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, με μια καντηλίτσα ή άλλον ισχυρότερον κόμβον στο στομάχι.

Ξέρετε, οι «αγορές» (χρυσοποίκιλτα λαμόγια), ικανοποιούνται με λεξούλες που μπορούν να τους επιτρέψουν να κονομήσουυν χοντρά πάνω στην πλάτη του μαλάκα, αλλά και πάλι, εάν δεν ακούν λεξούλες που τους ικανοποιούν, πάλι κονομάνε στην πλάτη του μαλάκα. Μονά ζυγά δικά τους και η κλίνη του Προκρούστη στην ημερήσια διάταξη.

Αναρωτιέμαι αν η ατάκα του θρυλικού Δανού αναρχοφιλελεύθερου δικηγόρου – πολιτικου Mogens Glistrup που εκστόμισε το 1973 “ Για να εξοικονομήσουμε χρήματα, να καταργήσουμε τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών και να τα αντικαταστήσουμε με έναν αυτόματο τηλεφωνητή που θα λέει “Συνθηκολογούμε” στα Ρώσικα.”, θα ικανοποιούσε τας αγοράς. Φυσικά η Ελληνική βερσιόν θα είχε το “Συνθηκολογούμε” στα Τούρκικα. Έτσι θα ικανοποιούνταν και οι πυροβολημένοι νεο-οθωμανολάγνοι τύπου Γιανναρά, που θεωρούν ότι κακώς έγινε ανεξάρτητο κράτος η Ελλάδα, διότι οι ηρωικοί Φαναριωται κάποια στιγμή θα έπαιρναν στα χέρια τους την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Αλλά μπα, αι αγοραί δεν θέλουν να χαλάσουμε την πιάτσα και να σταματήσουμε να αγοράζουμε υπερτιμολογημένα και άχρηστα όπλα. Ταϋλάνδη θέλουν να γίνουμε, να πουλάμε τα παιδιά μας σε Υπερβόρειους παιδεραστές.

Βέβαια, ούτε οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα νιώθουν πολύ καλά όπως η κυρία εδώ. Και σε αυτό το σημείο θα πω την αμαρτία μου και θα παραδεχθώ ότι συμφωνώ με τον Κούλη Μητσοτάκη που δήλωσε ότι ο δημόσιος υπάλληλος των 2.000 Ευρώ και την μονιμότητα, είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο και αποτελεί αντικείμενο ζήλιας από πολλούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ο Κούλης έχει δίκιο. Ρωτήστε οποιονδήποτε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα. Και μόνο η μονιμότητα, αρκεί για ανώτερη ποιότητα ζωής.

Όμως τελικά οι διάφορες λεξούλες που φτιάχνουν “κλίμα”, πολλές φορές έχουν έννοια διαφορετική από αυτήν που αντιλαμβάνεται ο χρήστης τους ή οι ακροατές. Αν μάλιστα καταφέρει κανείς και διαστρεβλώσει την αντιστοιχία λέξης – έννοιας μπορεί να χειριστεί την γλώσσα προς όφελός του. Έτσι έκανε και το κόμμα στο “1984” του Όργουελ.

“Ο πόλεμος είναι ειρήνη”.

“Η σκλαβιά είναι ελευθερία”.

“Η άγνοια είναι δύναμη”.

Επανέλαβε τα αρκετές φορές και στα μυαλά των ανθρώπων οι λέξεις γίνονται άδεια κελύφη που αποκτούν την έννοια που επιθυμεί ο ισχυρότερος ή ο έχων το μικρόφωνο.

Παράδειγμα η λέξη “συνάδει” που έχει πάθει τέτοια τραμπακουλίαση από την κατάχρησή της, αλλά τελικά είναι μάλλον λογικό σε έναν λαό που όλοι θέλουν να γίνουν σαν το Ρουβά ή την Peggy Xena. Τραγουδιάρηδες ή Αηδοί στα Αρχαία. (Εκ του αηδίες).

Ή ακόμα αυτό που ακούει κανείς από ανθρώπους που κάνουν άσχημα την απλή και παχυλώς αμειβόμενη εργασία του σπρεχαδόρου αθλητικών συναντήσεων:
“ Ο Χοσέ Μαρία Πισινέιρο ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ τα τέρματα του Ερμαφροδιτιακού Μυκόνου κάνοντας το 3-0!”. Μα αν τα τριπλασίαζε αγορινάρα μου ο Ερμαφροδιτιακός θα έκανε το 6-0 από το 2-0…Μήπως στην Ελλάδα παίζουμε Αμερικάνικο Φούτμπωλ και έχω χάσει επεισόδια;

Γενικά, αν θέλει κανείς να ξεπατώσει έναν λαό πρέπει να ξεπατώσει την γλώσσα του. Όλα τα άλλα, θρησκείες, έθιμα του κώλου σαν αυτό που πετάνε ρύζι στους γάμους, είναι αναλώσιμα και αντικαταστήσιμα.

Άκου “Ο Έλληνας θέλει να πετάνε ρύζια στον γάμο, δεν θέλει σύμφωνα συμβίωσης σαν του Τσίπρα” (Γ. Παπαγιάννης). Όχι ρε, εγώ θέλω να μου πετάνε πατάτες Νευροκοπίου και κρεμμύδια, τα πάω πιο πολύ. Μη σου πω και 50ευρα για να κόψω φλέβες!

Μην λησμονούμε άλλωστε, ότι σχεδόν όλα για όσα είναι γνωστή η Ελλάδα στο εξωτερικό, έγιναν από ανθρώπους που τιμούσαν τον Ήφαιστο τον Κούτσαβλο τρώγοντας κουκιά, ή προσκυνούσαν τα βυζιά της γκομενάρας της Αφρώς! Επί Χριστιανικής εποχής ελάχιστα έγιναν από τους Έλληνας σε σύγκριση με τις εποχές του Κούτσαβλου.

Πάντως τελικά οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν πολύ χιούμορ! Ο Ήφαιστος ο Κούτσαβλος είχε την καλύτερη γκόμενα, μόνο που δεν μπορούσε να περάσει από τις πόρτες όρθιος, γιατί είχε κάτι κέρατα ΝΑ. Παρμένο μέσα από την ζωή, που επίσης έχει χιούμορ και πολύ μαύρο μάλιστα.

Άιντε σας αφήνω τώρα για να σκεφτώ τον Κοζωνο –Καζαμία του 2010!

29 σχόλια:

  1. Οι φαναριώτες θα έπαιρναν τα τρία τους αντί της οθωμανικής αυτοτέτοιας.
    Το βυζάντιο ήταν δωσμένο καμιά 200ριά χρονάκια πριν το1453.Οι κερκόπορτες είναι εφευρέσεις των παπαρηγόπουλων τις οποίες υιοθέτησαν και οι προύχοντές μας και τώρα μας λένε ότι ό,τι έγινε ψωμί κι αλάτι από δω και πέρα το παίζουμε τίμιες μωρές παρθένες και θέλουμε την συναίνεσή σας να πατάξουμε την φοροδιαφυγή.

    Α ρε κακόμοιρε Κοζώνη, τι όνειρο να΄βλεπες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο Όργουελ είχε γράψει το 1984, απλά για να περιγράψει το παράρτημα του βιβλίου. Δηλ. την εξήγηση της newspeak.
    Εκεί είναι όλο το "ρεζουμέ" της υπόθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έ όχι και για ότι έγινε γνωστή η Ελλάδα έγινε μόνο από τους προσκυνητές του Κούτσαβλου!

    Έχομεν και άλλες, συγχρονες και καθαρά ελληνοχριστιανικές πρωτιές:
    Μπαχτσίσι, Ρουσφέτι, Μάλιστα Αγά (Αλμούνια) μου κλπ. Αυτά πότε δηλαδής επετέυχθησαν?
    Ανθέλληνα Αντίχριστε Αντορθόδοξε, ΧΟΥ ΡΕ! Οι ΕΛ θα σε εξαφανίσουν από προσώπου (και οπισθίου) γης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε. Πράσινη ανάπτυξη θέλαμε και πράσινα άλογα και πράσινο παράρτημα με μπροστάρη τον Κοζώνη. Την κερκόπορτα την έχω εγώ σπίτι μου. Μου την έστειλε δώρο ο Κεμάλ παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη σου πω και 50ευρα για να κόψω φλέβες!

    Στα πλάισια της λιτότητας το πολύ 20ευρα και πολύ σου πάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε λίγο θα προτείνουσι να επαναργεποιηθεί ο Καιάδας για να εξοικονομήσουμε χρήματα!
    Νομίζω ότι θα ζητήσω από τα Γερμανά αφεντικά μετάθεση στο Βούπερταλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ tiktos

    Τι, υπαινίσσεσαι ότι οι Φαναριώται δεν ήσαντε πιο καπάτσοι από τις μπουνταλάδαι Τούρκοι; Εθνο - πΟΡδοσία!

    Ο Μπομπ λέει θα κάνει κυκλωτική κίνηση, θα ανοίξει αλυσίδα με γυράδακα στην Ελλάδα και στο Ιλλινόι και μετά η ΑΕΚ θα πέσει στα χέρια του σαν ώριμο φρούτο!

    @ esp0ir

    Γιατί όχι; Χωρίς Newspeak δεν υπάρχει 1984!

    @ antidrasi+sex

    Αμ' πως! Στην Σουηδία πάντως ξέρουν τους Αρχαίοι, τον Θεοδωράκη και την... ΠαπαρίΤΣου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ steven

    Το μόνο πράσινο για το 2010 που βλέπω είναι η πιθανότητα να πάρει η ομάδα της Ιρλανδικής παροικίας των Αθηνών το πρωτάθλημα!

    Τώρα, δεν ξέρω ποιος ήταν τελικά πιο αεριτζής, ο Μπομπ ή ο άλλος που είχε το μισό Μεξικό μαζί με την Γουαδαλαχάρα. (Που πας χωρίς Γουαδαλαχάρα;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ αθεόφοβος

    Μη σου πω ότι και με τις πατάτες θα είμαι ευχαριστημένος!

    @ pastaflora

    Οι παλιές καλές παραδόσεις πρέπει να διατηρούνται ! :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ θα μείνω στην τελευταία σου παράγραφο. Είχαν χιούμορ τα άτομα και γι' αυτό ήταν πιο χαλαροί και ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Όχι σαν το νεοελληνικό έκτρωμα του μουτζούφλη και μίζερου συντηρητικού λιακοπυροβολημένου μέσου Έλληνα (!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ ellinaki

    Μα γίνεται προκοπή από μουτζούφληδες;

    Εμ δε γίνεται! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Ελλάδα είναι σαν την ΑΕΚ. Έχει ιστορία πίσω της, οπαδούς φανατικούς, οράματα και αισιοδοξία, αλλά ...την "έφαγε" η διαιτησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι το ψάχνετε; Η Ελλάδα το φανάρι το κράτησε μόνο που έβαψε κόκκινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποταμος!

    Θα συνυπογραψω επι της αρχης, ειδικα τα σκέλη περι Φαναριου (χιχιχι) και αρχαιωνε προγονωνε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το πρόβλημα με τη γλώσσα (η οποία ως πασίγνωστον είναι ένα αμιγώς σεξουαλικό όργανο που καταχρηστικά χρησιμοποιείται και για την ομιλία) είναι ότι αν και θέμα σοβαρότατο, έχει γίνει έρμαιο διαφόρων Λιάκουρων (ξέρεις τώρα, εβραιοσιωνιστικά -και τα δύο μαζί- κλπ, κλπ), με αποτέλεσμα να χάνει σε σοβαρότητα. Οι Γερμανοί έχουν να λένε ότι είναι η τελευταία σύγχρονη γλώσσα με σύνταξη και γραμματική αρχαιοελληνική (τα γερμανικά είναι κυριολεκτικώς αρχαία σε μετάφραση). Οι Γάλλοι προ ετών έκαναν μια μίνι-επανάσταση όταν πήγαν να βγάλουν τα αρχαία ελληνικά από τα πανεπιστήμιά τους (μην πω τι έγινε όταν πήγαν να τους κόψουν τον ένα και μοναδικό τόνο -ή τι είναι τέλος πάντων- που διαθέτουν) κλπ. Εδώ όμως, οι οριτζινάλελε απόγονοι του Ηρακλέους και τους Δίας (όχι του Σεκιούριτι, του άλλου) είμεθα τόσο υπερήφανοι για την γλώσσα μας, που προτιμούμε την γκριζολυκογραφή (ακα γκρήκλις) για να μην τη βλάψουμε (τη γλώσσα), λες και είναι μουσειακό έκθεμα (που θα πάει, θα το κάνουμε κι αυτό όμως).
    Πάλι καλά τουλάχιστον να λέμε που υπάρχουν γίγανται ωσάν του λόγου μου που χρησιμοποιΆουν άψογα όλες τις ελληνικές λέξες μπας και διασωθεί ο θησαυρός της ελληνική γλώσσα να'ούμ...

    Κι εξάλλου, μην ξεχνάς ότι αν η μόρφωση ήτο κάτι καλό, τότε δεν θα διαβάζαμε ως έθνος μανιωδώς Λιάκουρα και Κεραμμυδά (μεταξύ άλλων). Ξέρει ο λαός τι είναι καλό και τι όχι, αν μη τι άλλο (φαίνεται και από τις εκλογές κάθε φορά άλλωστε).

    Έχω μια διαφωνία πάντως: επί ευαγούς χριστιανικής περίοδος (άκα Βυζάντιον ή Αγία Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ως λεγόταν τότε) δεν υπήρξε κενό χρονικό διάστημα ως εσφαλμένως νομίζεις:
    Πρώτον, ανακαλύφθηκαν τα πηρούνια (Θεοδώρα).
    Δεύτερον, ανακαλύφθηκαν οι καρέκλαι (Θεοδώρα εκ νέου) -αν και έχω πολλάκις αναπτύξει τις διαφωνίες μου για το κατά πόσον η αρχική χρήση της καρέκλας ήτο όπως γνωρίζουμε ή με τα πόδια προς τα πάνω.
    Τρίτον, ανακαλύφθη το υγρόν πυρ, δείγμα θείον που αποδεικνύει αποκαλυπτικώς τον ιερόν δεσμόν ανάμεσα στους ΕΛ και τον Ιησού Χριστόν.
    Και φυσικά τέταρτον, εκαλλιεργήθη εις το έπακρον ο σκοταδισμός και ο πνευματικός ακρωτηριασμός, αμφότεραι εκ των ουσιαστικοτέρων χαρακτηριστικών του έθνος μας που δείχνουν και της προτίμηση του θεού εις ημάς και ουχί στους βρωμερούς σιωνιστοεβραίους (και τα δυο μαζί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Ξέρετε, οι «αγορές» (χρυσοποίκιλτα λαμόγια), ικανοποιούνται με λεξούλες που μπορούν να τους επιτρέψουν να κονομήσουυν χοντρά πάνω στην πλάτη του μαλάκα, αλλά και πάλι, εάν δεν ακούν λεξούλες που τους ικανοποιούν, πάλι κονομάνε στην πλάτη του μαλάκα. Μονά ζυγά δικά τους και η κλίνη του Προκρούστη στην ημερήσια διάταξη."

    Τι να σχολιάσεις πάνω σε τούτο. Μόνο αν είσαι πορθιπουργός της ελλάδας δεν το καταλαβαίνεις αφού έχεις τις λύσεις και είσαι και άσπιλος και δεν χρωστάς σε κανένα παρά μονάχα της Μιχαλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ simple man

    Εγγλέζικο "κοράκι" στην αρχή, μετά Αμερικάνικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ ΟΧΙΑ

    Ε, μην μας πάρουν και ΟΛΑ τα φώτα! :-P

    @ Zaphod

    Αχ, οι Φαναριωται στο τσακ θα το παίρνανε το μαγαζί! :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Hades

    Καλά, έχεις αμφιβολία ότι η Ντόρα είχε τα πόδια της καρέκλας προς τα πάνω;

    Εδώ παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε να τον πάρει ΚΑΙ από της θηλές!

    Χριστιανοπούλα σωστή! :D

    Άλλωστε γνωστό δεν είναι ότι η πλέμπα έχει ΠΑΝΤΑ δίκιο; Αν η πλειονότητα πιστεύει ότι ήρθαμε από τον Σείριο με διαστημόπλοια, τότε αυτό είναι αληθές. Επίσης είναι αληθές ότι η Peggy Xena είναι καλλιτέχνιδα υψηλοτάτου επιπέδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Φώντας

    Με την πατριώτισσα Μιχαλού είσαι ρε, ή με τις κατάπτυστες αγορές; :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μήπως να πουλούσαμε την Ελλάδα στον Bob Κοζώνη? Eστω στο ζεύγος Ντέμη Βανδή και Despina Νικολαΐδη. Στην αυλή του παραδείσου θα ζήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ως γνωστόν στην γενική ο τόνος κατεβαίνει στην παραλήγουσα όταν η λέξη χαρακτηρίζεται λόγια, π.χ του ανθρώπου. Οι λαϊκές λέξεις κρατούν τον τονισμό αναλλοίωτο, π.χ του παραθυρόφυλλου. Ο κύριος Βεργόπουλος πώς φωνάζει την γυναίκα του; Κυρία Βεργοπούλου ή κυρία Βεργόπουλου. Η βέργα του πούλου είναι λόγια ή λαϊκή λέξις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ apos

    Ούτως ή άλλως φαλιρισμένοι είμαστε, οπότε και σαν την ΠΑΕ ΑΕΚ να τα κάνουν, ούτε που θα το πάρουμε πρέφα!

    @ steven

    Λαϊκή και βγαλμένη μέσα από την ζωή.

    Συνδυασμός των λέξεων "πουλί" και "βέργα". Βέργα (ή μπετόβεργα) το πλι' τ'.

    Όπερ έδει δείξαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σε γάμο με πενηντάευρα έρχομαι παρανυφάκι.

    [Ξεχάσατε τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα που δεν τα καταλαβαίνουν ούτε αυτοί που τα λένε. Αλλά θα μου πείτε, ό,τι δεν μπόρεσαν να το εξηγήσουν..το ζωγράφισαν..κι έκαναν κάτι μουτζούρες ναα με το συμπάθιο]
    Αναμένω τον Καζαμία για το δεκάρι το καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ ΟΧΙΑ

    Πίιιιιιιιιιιικρααααα!!!!! (κλαψ)

    @ diVa

    Και εγώ και εγώ!!!!!

    [Οι Σπανοί Ισπανοί, Ισπανικόν εις Πανικόν Ιππικόν εζωγράφισαν. Πείτε το όσο γρηγορότερα μπορείτε!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οι σπανοί Ισπανοί εις πανί Ισπανίκο, εις πανικόν ιππικόν ζωγράφισαν. Ορίστε, το είπα γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ antidrasi+sex

    Φοβερόν. Ιτς φάκινγκ αμέηζινγκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Και μια και τον καιρό αυτό παίζει το θέμα της Δραγώνα, δείτε το ποστ του ΛΑΟΣΥΔΙΣΑ σχετικά με τις θέσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί ομοφυλοφιλίας στο βιβλίο του "Ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα: Ο μύθος καταρρέει".

    http://laosydisa.blogspot.com/2010/01/blog-post.html

    Νομίζω ότι αξίζει να αναπαραχθούν οι θέσεις του, ώστε να τις μάθει όλος ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...