Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Pac-man’s life.


Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι-ες (πολιτικά ορθός μέχρι εξαϋλώσεως ο δικός σου) από εσάς έχετε υπ’ όψη σας το αρχαιολογικής αξίας ηλεκτρονικόν παίγνιον εκ της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, το PAC-MAN.

Εν ολίγοις, σκοπός του παιχνιδιού ήταν ο κίτρινος φαγάνας που χειρίζονταν ο παίκτης να προλάβει να φάει όλες τις μπίλιες σε κάθε πίστα χωρίς να τον φάνε τα τέσσερα φαντάσματα που τον κυνηγούσαν διαρκώς. Στις τέσσερις γωνίες υπήρχαν και κάτι μεγάλες μπίλιες που όταν τις έτρωγε ο φαγάνας τα φαντάσματα χεζόντουσαν από τον φόβο τους, γινόντουσαν μπλε και όπου φύγει, φύγει. Όσο τα φαντάσματα ήταν μπλε, ο φαγάνας μπορούσε να τα φάει και να πάρει έξτρα πόντους. Όμως μετά από μερικά δευτερόλεπτα αυτά πάλι ανασταίνονταν και άντε πάλι φτου και απ’ την αρχή.

Το παίγνιον δεν είχε κάποιο χάπυ εντ (όποιος θέλει χάπΙ εντ ας πάει στο φαρμακείο) όπως άλλα μεταγενέστερα παίγνια. Στο τέλος ο πακ μαν γινόταν κεμπάμπ και τον έτρωγαν τα φαντάσματα. Στην καλύτερη κάποιος να έκανε υψηλό σκορ και να έγραφε το όνομά του στο hall of fame που κρατούσε τόσο, όσο να βγάλει ο μαγαζάτορας το μηχάνημα από την μπρίζα όταν έκλεινε το κατάστημα.

Κάποια στιγμή μου ήρθε φλασιά και αντιλήφθηκα ότι οι Ιάπωνες κατασκευαστές του παίγνιου πρέπει να ήταν πολύ φιλοσοφημένα άτομα. Ο πακ – μαν είναι αλληγορική εξομοίωση της ανθρώπινης ζωής, τίποτε λιγότερο. Human life simulator σε λέω.

Να γιατί:

1) Ότι σκατά και να κάνεις, όσο καλά ή άσχημα να τα καταφέρεις, στο τέλος γίνεσαι κεμπάμπ και το παίγνιον τελειώνει.
2) Ενίοτε, μπορείς να πετύχεις νίκες ή επιτυχίες έναντι ισχυρότερων αντιπάλων ή δύσκολων συνθηκών (ο πακ μαν που τρώει τα μπλε χεσμένα φαντάσματα), αλλά μετά από λίγο αποκαθίσταται η τάξις, το status quo, η ισορροπία του τρόμου. (Μάστωρ -κατάληξη αρχαιοπρεπής- της ταυτολογίας ο δικός σου :-Ρ).
3) Μπορεί κανείς να πετύχει στην ζωή του κάτι πραγματικά σημαντικό (Να ανακαλύψει ένα νέο φάρμακο, μια νέα τεχνολογία, να φτιάξει ένα εκπληκτικό έργο τέχνης, να φτιάξει μια τοστιέρα που δουλεύει με ψυχρή σύντηξη). Ή κάτι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (σύμφωνα με το 70% του λοβοτομημένου πόπολου) όπως νίκη σε ριάλιτυ, να παρουσιάζει πρωινάδικο, να κερδίσει ένα περήφανο αράουτ στο παγκόσμιο κύπελλο, ή να είναι κάτοχος αιδοίου και να γυρίζει τσόντες. Όπως και να έχει, είναι πιθανόν να τον θυμούνται και μετά το τέλος του παιγνίου, (θάνατο) αφού θα είναι στο hall of fame των μεγαλύτερων κερματοχωστών. Όμως ακόμα και το hall of fame το παίρνει μετά ο διάολας όταν πάψει η παροχή του ρεύματος (περάσει ικανό χρονικό διάστημα, φουντάρει το ανθρώπινο είδος –το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον- κλπ.).

Φιλοσοφημένος λαός οι Ιάπωνες. Να μην είχαν και αυτή την μανία με το χαρακίρι με ξύλινο σπαθί για έξτρα πόνο και βασανισμό του χαρακιριαζόμενου, θα τους είχα πιο ψηλά στην εκτίμηση μου, μιλάμε ίσα με τους Δανούς που φτιάχνουν λουκάνικα βαμμένα με κόκκινη χρωστική από βίτσιο.

26 σχόλια:

  1. Diktaren skrev en gång till. Καταπληκτική ανάλυξις αν και θα τολμούσα να πω ότι ισχύει για τα περισσότερα αρκέηντ παιχνίδια των ογδόνταζ και όχι μόνο για το πακμαν. Και ψιτ, λίγα τα λόγια σου για τα τζαπάνια: Μπορεί να τους αρέσουν οι λολίτες με τις σχολικές ποδιές και τα hentai, μπορεί αντι για κατοικίδια να έχουν ταμαγκότσι που τρέχει σε VirtualBox, μπορεί στο Β' Παγκ. Μπόλεμο να κάναν τέτοια πειράματα σε κινέζους κρατουμένους που μπροστά τους ο Μένγκελε είναι ο Θέμος Αναστασιάδης και γενικά να έχουν άλλα μύρια κουσούρια. Την σήμερον όμως ημέρα ειναι 15 χρόνια μπροστά στην τεχνολογία απ'όλους τους άλλους. Δια τούτο , ρισπέκτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μάστορ(ας) με "ο", καλέ μου κύριε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ ήμουν πρωταθλήτρια στον Πακμαν... Επαιζα για ώρες με ένα τάληρο...
    Οσο επαιζες κέρδιζες "ζωές"... και τις χάριζες στον επόμενο αν ήταν όμορφος...και ήθελες να τον καμακώσεις....

    Η τρέλα έφτανε στο σημείο να το παίζουμε..με το αριστερό χέρι...με κλειστά μάτια... και στο τέλος με κλειστά μάτια και το αριστερό χέρι...

    Υπήρχε μία διαδρομή που επρεπε να ακολουθήσεις..σε κάθε ταμπλό...και δεν έχανες ποτέ....

    Γιατί τα λέω αυτά???

    Εμ... για να σου δώσω υλικό... για ανάλυση....γιατί και στις επιπλέον πληροφορίες... ισχύουν όσα σωστά αναφέρεις...

    Πάντα τον τελευταίο λόγο τον είχε ο μαγαζάτορας.... που έκλεινε την ασφάλεια.... για να μας διώξει...
    και από ένα σημείο και μετά.. δεν μας επιτρέπανε... να μπούμε.. οι επιδέξιοι τζαμπατζίδες στο μαγαζί....

    Μεγαλη πίκρα....
    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο άνθρωπος το ρίχνει στην φιλοσοφία όταν αρχίζει και γερνά...Γιατί όσο ακόμα είναι μέσα στο παιχνίδι δεν έχει τέτοιες μεταφυσικές αγωνίες...όπως τι θα γίνει ο κόσμος αν κατεβάσει ο Μέγιστος τον διακόπτη.

    Ενδεχομένως οι Γιαπωνέζοι να έχουν βρει λύση και για αυτό ...ή απλώς δεν τους απασχολεί...νομίζω ότι οι περισσότεροι εξ'αυτών είναι Βουδιστές.
    Είχα γνωρίσει κάτι Γιαπωνέζες μια φορά (σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα) και μια το είχε θεωρήσει πολύ φυσιολογικό να μου ζητήσει να πάω να της αγοράσω κάτι σερβιέτες (ήταν στο διπλανό χωριό και αυτή δεν είχαν μεταφορικό μέσο)...Άλλος κόσμος σου λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικόν το πόνημά σας. Κρατώ τα της τοστιέρας που λειτουργεί με ψυχρή σύντηξη, λέτε κάποτε να εφευρεθεί;
    Τους Ιάπωνες τους συμπαθώ λόγω πολεμικών τεχνών. Από την άλλη με τρομάζει η παραδοσιακή μουσική τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και γιατι νομιζα οτι το πακ-μαν το βρηκαν οι Ελ στην ερημο του Τακλαμακαν που πηγαν μολις ανοιξαν τα συνορα και πηραν βιζα...
    κατι χανω Πολσε κατι χανω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δες το και από την άλλη.
    Κάθε τέσσερα χρόνια ψηφίζουμε τον νέο Πάκμαν που θα προσπαθήσει να "φάει" όσες περισσότερες μπίλιες μπορεί μέχρι να τον πετσοκόψουν τα φαντάσματα και να πάμε πάλι σε εκλογές για την ανάδειξή του νέου Πάκμαν.
    Πάκμαν με λαϊκή εντολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αχ πού'σαι νιοτη! :)))
    Το ειχα χαρισει σε ενα ανεψουδι προ 20ετιας και βαλε, αλλα (οταν το επισκεπτομουν) δεν το αφηνα να το παιξει!!!:ΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ fileasphogg

    Nαι, αλλά δεν έχουν τεχνητώς κεχρωσμένα κόκκινα λουκάνικα!

    @ exadaktylos

    Nαι, το ομολογώ. Είμαι κρυφοαρχαιογκάου και δι αυτό έβαλα την αρχαιοπρεπή κατάληξη -ωρ (ρήτωρ κλπ.)

    @ aKanonisti

    Εδώ ταιριάζει η ατάκα από το "Λούφα και παραλλαγή":

    "Kαι επιστήμων να είσα Mπαλούρδο, σκατά θα καθαρίσεις! Aυτό είναι το νόημα του στρατού!".

    (Όπου επιστήμων βάζετε τον επιστήμονα πακμαναδόρο και όπου στρατός, τον μαγαζάτορα).

    @ Γλαύκος

    Άλλος κόσμος, άλλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, άλλες αρχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ pastaflora

    H ψυχρή σύντηξη είναι το μέλλον του τοστ αγαπητή! :)

    @ "Δημήτριος ο Ταξιδευτής"

    Mα, δεν ήξερες ότι οι Ιάπωνες είναι Πόντιοι;
    (Mε την καλή έννοια, της καταγωγής).

    @ tiktos

    Τώρα το Πακμαν είναι πράσινο δλδ;

    @ Rodia

    Καλά κάνατε για να μην νταουνιαστεί παιδί πράμα, από τα κρυφά μηνύματα του παιγνίου... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανάμεσα στα νοήματα του παιχνιδιού, νομίζω ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι μερικές φορές τσίτωνε το νευρικό σύστημα (τουλάχιστον το δικό μου) σε τέτοιο σημείο που το game over ήταν μια ευχάριστη προοπτική.

    Άσχετο. Φαντάζεστε την έκφραση 15χρονου που διαβάζει ότι το πακμαν ήταν το δημοφιλέστερο παιχνίδι μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταγγέλω τον δαίμων της google! Είχα γράψει ένα πολύ γαμμάτο σχόλιο και δεν εμφανίζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εξαιρετική και ποιητική η ανάλυσις!!!

    H (δοκιμη και θετική) φιλοσοφική συμπερασματολογία απο ένα ταπεινο βιδεο γέιμ ειναι τουλάχιστον εντυπωσιακή!


    Mοναδικό μειονέκτημα του ποστ ειναι πως δεν ήμουνα ποτέ καλός στο ρημαδοπακμαν, και τωρα το θυμηθηκα και εκνευριστηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ fileasphogg

    Nαι, αλλά δεν έχουν τεχνητώς κεχρωσμένα κόκκινα λουκάνικα!


    Σαητέσιουν νήντεντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μμμμ.... βασικά ωραία το έθεσες και πλέον δεν είμαι και τόσο βέβαιος αν ήτο όντως ιάπωναι από πίσω. Τώρα που το σκέφτομαι μάλλον ΈΛ-ληναι το έχουν φτιάξει το παιχνίδι.
    Δώσε βάση στην επιχειρηματολογία:
    Πρώτον, οι ΈΛ-ληναι έχουν φτιάξει τα πάντα (ακόμη και το σπαγγέτι ουέστερν).
    Δεύτερον, οι Ιάπωναι είναι πορνοδιαστροφικοί που μάλλον τον έχουν μικρό.
    Τρίτον, η βασική εργασία του πάκμαν ήτο να (τα) τρώει όλη την ώρα, δηλαδή αμιγώς ελληνική συνήθεια (και μάλλον σφόδρα αντιγιαπωνέζικη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ λυπόμουν πάντα τα φαντασματάκια. Τον άφηνα και τον έτρωγαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πιστεύω ακράδαντα οτι αν με το καλημέρα τα φαντάσματα ετρώγοντο εκ του Pac-Man με κρυοθερμική σύντηξη, δεν θα υπήρχε πρόβλημα κατόπιν σε κανέναν, παρά μόνο στον μαγαζάτορα. Ο οποίος όμως θα μπορούσε να ρεφάρει προβάλοντας τα μηχανήματα του, οτι έχουν ένα τέλος. Κάτι σαν τα πρακτορεία που διαφημίζουν οτι πελάτης τους κέρδισε το λαχείο.
    Πάντως δεν πρέπει να το ψάξουμε ιδιαίτερα. Οι Ιάπωνες παράγουν καλές γκέισες και λόγω αυτών είναι τρομερα σεισμογενείς σαν έδαφος κι έχουν το χαρακίρι αντί του Αλέξη Κούγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δηλαδή όλοι είμαστε pac-manοειδή; Ωραίο ακούγεται. Ζούμε μέσα σε κυκλώματα και παίζουμε ή μάλλον είμαστε τα πιόνια για να παίζουν άλλοι. Τύφλα να έχει το matrix.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γαμ@#@ μην τα θυμόμαστε γιατί φαίνεται η ηλικία μας. Πριν καμμιά δεκαετία είχε κυκλοφορήσει και ένα simulator που έτρεχε τον κώδικα που είχαν τα Arcade το περίφημο ΜΑΜΕ που όμως είχε πολλά προβλήματα-ούτως ή άλλως είχαμε παραμεγαλώσει (γεράσει;) για να έχει ενδιαφέρον.
    Ο τρισμέγιστος Αρκάς στις αμπελοφιλοσοφικές αναζητήσεις του έχει εξετάσει το θέμα από την πλευρά του Φαταούλα στο όχι τόσο γνωστό "Φάε το Κερασάκι".
    http://egxoiridio.wordpress.com/2009/03/19/%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AC%CF%82-%CF%86%CE%AC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θέλω την γνώμη σου...
    http://filalithisblog.blogspot.com/2010/03/blog-post_18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ ESKARINA

    Θα μας πει γέρους το κωλόπαιδο! :-P

    @ ellinaki

    Nα φτιάξουμε γκρουπ στο facebook!

    @ Zaphod

    Όποιος χάνει στο πακ μαν κερδίζει στην ζωή και την αγάπη!

    @ fileasphogg

    Άλεξ Tζόουνς δη ινφοουώριορ σαιντ σόου.
    Σόου δέαρ! :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Hades

    Bρε οι Iάπωνες είναi Πόντιοι, το είπε και Προφήτης ισαπόστολος!

    @ ΟΧΙΑ

    A! Eίσθε ευαίσθητη ψυχή εσείς!

    @ steven

    Kαλύτερα χαρακίρι παρά Aλέξης Kούγιας!

    @ hackaday

    Bρε από κει ξεσήκωσαν την ιδέα!

    @ Ptomas

    Aυτό είναι. Nα έχεις Core Duo και να βάζεις MAME για να παίζεις πακμαν και άλλα μπλιμπλίκια. Είδες ο νόστος;

    Άπαιχτος ο Aρκάς.

    @φιλ

    Aπάντησα ενδελεχώς εις το τσαρδίν σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εξαιρετικός κείμενος.
    Ως πολιτιστική ανάλυση προτείνω για το επόμενο να γράψεις περί της κομμουνιστικής προπαγάνδος που αποτελούσαν τα στρουμφάκια.
    Αν δεν ξέρεις γιατί, σφύρα μου να στο εξηγήσω σε 5 προτάσεις :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. σπαμ πανω στα στρουμφ που ανεφερε ο εσταριαν

    http://istologio.org/?p=65

    χιχιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @prophet estarian @zaphod αφηστε τα στρουμφακια ησυχα γιατι βλεπω να κυκλοφορει 3o DVD με την Τζουλια Στρουμφιτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Prophet Estarian & Zaph

    Nαι!!! Tα μουνιά ντυθήκανε και μπλε για να μας ξεγελάσουνε!

    Δείτε και τα κομμούνια του Σταρ Tρεκ εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...