"Σπουδή σε κόκκινο" Προφήτης Εσταριανάκης 2010.
Προφανώς και το ανωτέρω έργο τέχνης, που κάποια μέρα θα κοσμεί το γραφείο του προέδρου της παγκόσμιας κυβερνήσεως, ή έστω αυτό το μέλλοντος περιφερειάρχη Μακεδονίας Πανίκα Ψωμιάδη του Νεώτερου, (μπορεί και του Πασπαρόγατου), τον ίδιο σκοπό επιτελεί.
Διότι σε μια εποχή, οπού η παγκόσμια, τραπεζικώς εκπορευόμενη οικονομική κρίση, ξεπατώνει την λεγόμενη «μεσαία τάξη» στον ανεπτυγμένο κόσμο και ακόμα περισσότερο στο Χέλλας τον ομφαλό του σύμπαντος, ο υποφαινόμενος ιστολόγος – μπαρουτοκαπνισμένος αγωνιστής, περί άλλων θα τυρβάσει.
Ναι.
Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές για τους βλαχοδήμαρχους και τους σαρακατσανοπεριφερειάρχες και δυο μήνες πριν ανακοινωθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 25%, ο θολοκουλτουριάρης πληκτρολογιακός αγωνιστής θα ασχοληθεί με επιστημονική φαντασία, τηλεόραση, Τζην Ρόντενμπερυ και διάστημα, γιατί η κάλπη βρωμάει χαλασμένο τυρόγαλο.
Τι, θέλετε κι άλλο λόγο; Χαλασμένο τυρόγαλο! Ορίστε μας! Ξαναχαζέψτε τον πίνακα του Προφήτα να στανιάρετε! Άιντε.
Πάμε λοιπόν να ανοίξουμε ένα νέο κωλοτρυπίδι στο φράντσαϊζ του Star Trek που βασανίζει αλλά και ψυχαγωγεί τον κοσμάκη από το 1967 μέχρι και σήμερα με διάφορες εκδοχές, τηλεοπτικές τε και κινηματογραφικές αλλά και κομπιουτερικές.
Θα κάνω μία αρχική τοποθέτηση:
Η επιστημονική φαντασία αξιώσεων, ήτοι αυτή που προσπαθεί να μην είναι σκέτη φαντασία τύπου «Άρχοντας των δκτυλιδιών» (Παραμύθι) ή «Πόλεμος των Άστρων» (Σαπουνόπερα στο διάστημα), αλλά παράλληλα έχει και κάποια λογοτεχνική αξία, είναι προφανώς αυτή που έχει περάσει την δοκιμασία της έντυπης έκδοσης. Τέτοια είναι τα π.χ. έργα του Ιουλίου Βερν, του Άρθουρ Κλαρκ, του Ασίμωφ, του Φίλπ Ντικ και άλλων.
(Και του Λουκιανού, γιατί όχι;)
Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι το ότι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που προσπαθεί να έχει ένα σημαντικό ποσοστό ρεαλισμού, αποφεύγοντας ξόρκια, μαγικά και άλλους από μηχανής θεούς χάριν της οικονομίας του έργου, εκ των πραγμάτων απευθύνεται σε μικρότερο αλλά και πιο εκπαιδευμένο και καλλιεργημένο κοινό, από αυτό που βλέπει σήριαλ στην τηλεόραση, ή παχαίνει τον μπισινό του τρώγοντας ποπ κορν στους σινεμάδες.
Επί παραδείγματι για να ικανοποιήσεις το σύνολο των πιθανών τηλεθεατών, βάζεις τα διαστημόπλοια να κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο περνώντας μέσα από το κενό του διαστήματος όπου δεν διαδίδεται ο ήχος. Ο μέσος τηλεθεατής δεν μπορεί να χωνέψει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, οπότε αναγκαστικά οι παραγωγοί υποκύπτουν.
Δάκρυα συγκίνησης όμως ανάβλυσαν από τα μάτια μου όταν είδα στην βραχύβια σειρά “Firefly” τις σκηνές στο διάστημα να μην έχουν ήχο παρά μόνο την μουσική της ταινίας. Τελικά χρειάστηκε να φτάσουμε στον 21ο αιώνα για να το τολμήσει ένας παραγωγός αυτό.
Ο μασόνος 33ου βαθμού (Εξ ου και η έντονη παρουσία μασονικών συμβολισμών στην σειρά προεξέχοντος του λογοτύπου της) δημιουργός της σειράς Σταρ Τρεκ Τζην Ρόντενμπερυ, αλλά και οι επόμενοι συγγραφείς επεισοδίων, προσπάθησαν (με μειούμενη επιτυχία στην διάρκεια του χρόνου) να έχουν ένα ποσοστό ρεαλισμού συν κάμποσες παραδοχές νέων τεχνολογιών χάριν της οικονομίας του έργου.
Βέβαια εξ αιτίας της ρημάδας της οικονομίας του έργου και της ανεπάρκειας των νεότερων συγγραφέων όπως ο Brannon Braga, δημιούργησαν το θρυλικό technobabble, όπου τον ρόλο του από μηχανής θεού την έπαιζε ένα τυχαίο συνοθύλευμα τεχνικών όρων. Δοκιμάστε την τύχη σας εδώ αν χαλάσει η warp drive του αστρόπλοιού σας.
Διάγραμμα τύπου technobabble που παρουσιάζει την κατανάλωση ενέργειας για διάφορες παραμορφώσεις του χωροχρόνου που δίνουν φαινόμενες ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός. Προσέξτε την νέα μονάδα Cochrane εκ του υποτιθέμενου επιστήμονα που ανακάλυψε την warp drive (κάτω).
Αφού πήρατε μια ιδέα από τα ανωτέρω διαγράμματα πόσο μπροστά ήταν ο Zefram Cochrane που ανακάλυψε την warp drive και κατασκεύασε το πρώτο διαστημόπλοιο που κινήθηκε γρηγορότερα από το φως, (όντας ζώντας ρακένδυτος σε έναν καταυλισμό ρακένδυτων αλκοολικών στην Μοντάνα των ΗΠΑ το 2062), ας δούμε λίγο το κατά πόσο είναι ρεαλιστικές είναι οι παραδοχές του Σταρ Τρεκ.
(Παρένθεση:
Πατριώτες! Σαν Έλλην δεν μπορώ να ανεχθώ τις αμερικανόπληκτες μαλακίες που μας σερβίρει η Paramount. Εργάζομαι αόκνως ώστε να είναι Έλλην αυτός που θα ανακαλύψει / επινοήσει τις τεχνολογίες που παρουσιάζονται στο Σταρ Τρεκ. Στέλνω καθημερινά με κούριερ της ups στον Προφήτη Εσταριανάκη χαλασμένα μύδια και νοθευμένο ρακόμελο, ώστε αυτός να παρατήσει τα μάνιφολδζ με τα οποία ασχολείται και όντας τρέχοντας με υπερηχητική ταχύτητα προς στην τουαλέτα από το κόψιμο, να τις εμπνευστεί.)
Παραδοχή 1: Τα διαστημόπλοια χρησιμοποιώντας σημαντικές ποσότητες αντιύλης παραμορφώνουν τον χωροχρόνο αποκτώντας φαινόμενη ταχύτητα μέχρι και πάνω από 1000 φορές μεγαλύτερη του φωτός άμα λάχει, χωρίς να σοδομίζουν την θεωρία της σχετικότητας που έχει και κάποιες πειραματικές επιβεβαιώσεις.
Ίσως κάπου, κάποτε, να μπορούμε να παράγουμε και να διαχειριζόμαστε σημαντικές ποσότητες αντιύλης κατά το δοκούν και ίσως να μπορούμε να δένουμε τον χωροχρόνο φιόγκο επίσης κατά το δοκούν. Πάντως να το κάνει για πρώτη φορά ένας αλκοολικός διδάκτωρ φυσικής στην Μοντάνα το 2062 αποκλείεται.
Παραδοχή 2: Υπάρχει η δυνατότητα να μετατρέψεις έναν άνθρωπο σε μια ακτίνα καθαρής ενέργειας μεταφέροντας τον με την ταχύτητα του φωτός σε κάποιο άλλο σημείο, όπου θα ανασυντίθεται. (κόμμωση αιμορροΐδες και απ’ όλα).
Αυτό μάλλον δεν πρόκειται να γίνει με καμιά Χριστοπαναγία λόγω της αρχής της αβεβαιότητας του Heisenberg, πέρα από τον εξωφρενικό αριθμό δεδομένων προς αποθήκευση. Οι συγγραφείς έχουν βρει την technobabble λύση του “Heisenberg compensator”, οπότε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αποφασίζεις αν θα κλείσεις άλλον έναν διακόπτη στο μυαλό σου για να μην σπαστείς.
Παραδοχή 3: Τεχνητή βαρύτητα σε επίπεδες επιφάνειες κατά το δοκούν. (Όχι σαν αυτή που προτείνει ο Άρθουρ Κλαρκ στις ιστορίες του, μέσω της κατάλληλης περιστροφής ενός δακτυλιοειδούς διαστημικού σταθμού κατάλληλης ακτίνας). Ναιαιαια!!!! Σίγουρα! Αρκεί να εντοπίσουμε την ύπαρξη των βαρυτονίων και να μπορούμε να τα αναπαράγουμε κατά το δοκούν, με την ίδια ευκολία που αναπαράγουμε φωτόνια από ένα πορτατίφ. Μόνη ελπίδα η χαλασμένη παέγια που θα φάει ο Προφήτας Εσταριανάκης στην Σεβίλη το καλοκαίρι του 2027.
Παραδοχή 4: Το Enterprise γκαζώνει π.χ. με 500.000 G (4905 km/sec^2) και το πλήρωμα δεν γίνεται χαλκομανία στους τοίχους! (Βλ. Την επίδραση της επιτάχυνσης στον άνθρωπο στο παρακάτω διάγραμμα). Λύση; Μειωτές αδράνειας! Πώς δουλεύει; Κανείς δεν ξέρει! Όμως αν έχουμε τεχνητή βαρύτητα ίσως μπορούμε την στιγμή της επιτάχυνσης να επιβάλουμε τεχνητή βαρυτική δύναμη στα μέλη του πληρώματος ώστε να μειώνεται το αποτέλεσμα της αδράνειας. Τι γίνεται ρε με αυτήν την χαλασμένη παέγια; Ακόμα;
Παραδοχή 5: Το ταξίδι στον χρόνο προς τα πίσω είναι εφικτό και αν οι κουφάλες οι εχθροί μας πάνε στο παρελθόν και αλλάξουν κάτι, εμείς πάμε και το ξαναλλάζουμε! Ό, τι να ‘ναι. Το ταξίδι προς τα εμπρός στον χρόνο είναι δυνατό σύμφωνα με την θεωρία της σχετικότητας για τους επιβάτες ενός διαστημοπλοίου που κινείται κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Το προς τα πίσω είναι κάτι που χρειάζεται πολλή συζήτηση και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Πάντως τέτοια δυνατότητα τον 24ο αιώνα αποκλείεται να υπάρξει. Ένα σωρό άλλα πράγματα έχουν σειρά. Εκτός φυσικά αν η θρυλική χαλασμένη παέγια κάνει την δουλειά της.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η τεχνολογία που κατά πάση πιθανότητα θα φανεί πρώτη από αυτές που παροσιάζονται στο σύμπαν στο Σταρ Τρεκ θα είναι αυτή του Holodeck με τα διαδραστικά ολογράμματα. Η ειρωνεία είναι ότι παρουσιάζεται σαν τεχνολογία του 24ου αιώνα, την στιγμή που κατά πάση πιθανότητα πριν το τέλος του 21ου αιώνα αντί για οικιακές παιχνιδομηχανές θα υπάρχουν οικιακά holodecks.
Βέβαια κανείς δεν έχει καταφέρει να προβλέψει το μέλλον με ακρίβεια. Ο Ιούλιος Βερν έχει αρκετά καλές επιδόσεις π.χ. στο «Παρίσι τον 20ο αιώνα» αλλά και πάλι.... Έτσι βλέπει κανείς σε αστρόπλοια του 24ου αιώνα κάτι... λάπτοπ με με οθόνες 15” πάχους 3 εκατοστών (παραγωγές της δεκαετίας του ’90, Next Generation, Deep Space 9, Voyager), την στιγμή που σήμερα υπάρχουν λεπτότερες και μεγαλύτερες επίπεδες οθόνες...
Αλλά επειδή είμαστε και πολύ λαρτζ, ας αφήσουμε αυτές τις αστοχίες, όπως στην τελευταία ταινία Σταρ Τρεκ (2009) όπου το μηχανοστάσιο με τους κινητήρες αντιύλης, θύμιζε... ζυθοποιία όπου η μπύρα και η αντιμπύρα αλληλοεξουδετερώνονταν παραμορφώνοντας τον χωροχρόνο...
Ας ασχοληθούμε καλύτερα με τα κοινωνικά μηνύματα και την ποιότητα γραφής των σεναρίων του φραντσάιζ...
Θετικά στοιχεία πλοκής και κοινωνικών μηνυμάτων:
1. Όλοι άνθρωποι αδελφωμένοι, άσπροι, μαύροι, κίτρινοι και μερικοί με μυτερά αυτιά και πράσινο αίμα εξερευνούμε τον Γαλαξία και δείχνουμε στις βάρβαροι εξωγήινοι την ανωτερότητα της Κόκα Κόλα. (Γειασάν στον Ρόντενμπερυ που τόλμησε να βάλει μια ΜΑΥΡΗ στις τηλεοράσεις των ρατσιστών Aγγλοσαξόνων προτεσταντών Αμερικάνων το 1967).
2. Τα οπτικά εφέ όταν το διαστημόπλοιο μπαίνει στην Warp Drive. (Το μόνο που βλέπω με ευχαρίστηση πλέον).
3. Μέχρι τον 24ο αιώνα δεν αυτοκαταστραφήκαμε και δεν πέσαμε σε μια στασιμότητα ή σε έναν νέο ισλαμικό θρησκευτικό μεσαίωνα. (Με τα δημογραφικά δεδομένα δεν παίζουν Τάκη).
Αρνητικά στοιχεία στοιχεία πλοκής και κοινωνικών μηνυμάτων:
1. Πολλή στρατοκαυλοσύνη βρε αδελφέ. Καραβάνα και ξερό ψωμί. Πάλι καλά που φοράνε πολύχρωμες στολές και όχι παραλλαγές.
2. Πως διάολο γίνεται κάτι αιμοδιψείς μπουζουκοκέφαλοι εξωγήινοι σαν τους Κλίνγον που τρώνε ζωντανά σκουλήκια, να έχουν ισοδύναμη τεχνολογία με τους θολοκουλτουριάρηδες γήινους και τους συμμάχους τους;
3. Πώς στο διάολο γίνεται οι γήινοι ουσιαστικά να ηγούνται μιας ομοσπονδίας πολλών πολιτισμών; Όλοι οι πολιτισμοί έχουν ηλικία μικρότερη ή το πολύ ίση με τον δικό μας; Μήπως υπάρχει αντιστοιχία ΗΠΑ=γήινοι, φιλικοί εξωγήινοι=Σύμμαχοι των ΗΠΑ, εχθρικοί εξωγήινοι=Οι Ρώσοι, οι Βούλγαροι, οι Κομουνιστές και ο Οσάμα; Χμμμ... You betcha! Ελεεινό εντελώς.
4. Δεν γίνεται καμιά αναφορά στο πώς διάολο δουλεύει η οικονομία της ομοσπονδίας πλανητών που έχει την οικονομική δυνατότητα να συντηρεί έναν τεράστιο στόλο από πολεμικά αστρόπλοια. Κάποιοι ακροδεξιοί Αμερικανοί ούρλιαζαν «ΚομουνιΖΖΖΖμός!». Ότι να ‘ναι.
5. Πώς διάολο γίνεται ένα αστρόπλοιο να είναι σε ειρηνική εξερευνητική αποστολή και να είναι οπλισμένο σαν αστακός, αδυνατώ να το καταλάβω.
6. Αμάν πια ρε πούστη μου με τα μπρος – πίσω στον χρόνο όπου τελικά όλα γίνονται μέλι γάλα. Και να ήξεραν οι άνθρωποι να γράφουν ιστορίες με κάποια συνεκτικότητα, πάει στο διάολο. Οι περισσότερες ιστορίες ακόμα και αν καταπιείς τους επιστημονικούς παραλογισμούς είναι για τον βούρτσο καβάλα.
7. Όχι άλλους εξωγήινους με προσθετική με διάφορα σχήματα στο μέτωπο. Φαντασία δεν έχετε; Βιολόγους συμβούλους δεν έχετε; Κρίμα την CGI που διαθέτετε. Ε, ας μην βάζετε καινούργιους εξωγήινους κάθε εβδομάδα.
Σκορ 3-7 για την πλάκα, που θα μπορούσε να είναι πολύ βαρύτερο, αλλά βαριέμαι να γράφω.
Παρ’ όλα αυτά το φραντσάιζ είναι δημοφιλές και μάλιστα οι καμένοι οπαδοί του, οι τρέκιζ κάνουν συνέδρια κάθε χρόνο και μαθαίνουν την επινοημένη γλώσσα των Κλινγκον.
Γιατί άραγε;
Μα... γιατί έχει μάχες! Στο... στο ... διάστημα! Γουάου!
Για την ακρίβεια ικανοποιεί την έμφυτη τάση μας για εξερεύνηση, αλλά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, αυτό του καταναλωτή ποπ κορν και blockbusters.
Μολαταύτα δεν ξέρω αν έχει την ίδια διείσδυση στους κύκλους των θρησκόληπτων, δεδομένου ότι δεν έχει καμία μα καμία αναφορά σε θρησκευτικές πρακτικές των γήινων. Αντίθετα, η κοινωνία του Τρεκ είναι η ονείρωξη του άθρησκου ανθρωπισμού. Αν κάποιος βλέπει τον Αλβέρτο Αϊνστάιν όπως στην παρακάτω εικόνα και έχει άποψη για το Σταρ Τρεκ, παρακαλείται να αφήσει σχόλιο σεντόνι.
Σύνδεσμοι περί Σταρ Τρεκ:
ΑΠΔΕΗΤ:
ΤΟ ΑΣΤΡΟΠΛΟΙΟΝ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ" ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!! (ΒΥ PTOMAS!)