"Σπουδή σε κόκκινο" Προφήτης Εσταριανάκης 2010.
Προφανώς και το ανωτέρω έργο τέχνης, που κάποια μέρα θα κοσμεί το γραφείο του προέδρου της παγκόσμιας κυβερνήσεως, ή έστω αυτό το μέλλοντος περιφερειάρχη Μακεδονίας Πανίκα Ψωμιάδη του Νεώτερου, (μπορεί και του Πασπαρόγατου), τον ίδιο σκοπό επιτελεί.
Διότι σε μια εποχή, οπού η παγκόσμια, τραπεζικώς εκπορευόμενη οικονομική κρίση, ξεπατώνει την λεγόμενη «μεσαία τάξη» στον ανεπτυγμένο κόσμο και ακόμα περισσότερο στο Χέλλας τον ομφαλό του σύμπαντος, ο υποφαινόμενος ιστολόγος – μπαρουτοκαπνισμένος αγωνιστής, περί άλλων θα τυρβάσει.
Ναι.
Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές για τους βλαχοδήμαρχους και τους σαρακατσανοπεριφερειάρχες και δυο μήνες πριν ανακοινωθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 25%, ο θολοκουλτουριάρης πληκτρολογιακός αγωνιστής θα ασχοληθεί με επιστημονική φαντασία, τηλεόραση, Τζην Ρόντενμπερυ και διάστημα, γιατί η κάλπη βρωμάει χαλασμένο τυρόγαλο.
Τι, θέλετε κι άλλο λόγο; Χαλασμένο τυρόγαλο! Ορίστε μας! Ξαναχαζέψτε τον πίνακα του Προφήτα να στανιάρετε! Άιντε.
Πάμε λοιπόν να ανοίξουμε ένα νέο κωλοτρυπίδι στο φράντσαϊζ του Star Trek που βασανίζει αλλά και ψυχαγωγεί τον κοσμάκη από το 1967 μέχρι και σήμερα με διάφορες εκδοχές, τηλεοπτικές τε και κινηματογραφικές αλλά και κομπιουτερικές.
Θα κάνω μία αρχική τοποθέτηση:
Η επιστημονική φαντασία αξιώσεων, ήτοι αυτή που προσπαθεί να μην είναι σκέτη φαντασία τύπου «Άρχοντας των δκτυλιδιών» (Παραμύθι) ή «Πόλεμος των Άστρων» (Σαπουνόπερα στο διάστημα), αλλά παράλληλα έχει και κάποια λογοτεχνική αξία, είναι προφανώς αυτή που έχει περάσει την δοκιμασία της έντυπης έκδοσης. Τέτοια είναι τα π.χ. έργα του Ιουλίου Βερν, του Άρθουρ Κλαρκ, του Ασίμωφ, του Φίλπ Ντικ και άλλων.
(Και του Λουκιανού, γιατί όχι;)
Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι το ότι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που προσπαθεί να έχει ένα σημαντικό ποσοστό ρεαλισμού, αποφεύγοντας ξόρκια, μαγικά και άλλους από μηχανής θεούς χάριν της οικονομίας του έργου, εκ των πραγμάτων απευθύνεται σε μικρότερο αλλά και πιο εκπαιδευμένο και καλλιεργημένο κοινό, από αυτό που βλέπει σήριαλ στην τηλεόραση, ή παχαίνει τον μπισινό του τρώγοντας ποπ κορν στους σινεμάδες.
Επί παραδείγματι για να ικανοποιήσεις το σύνολο των πιθανών τηλεθεατών, βάζεις τα διαστημόπλοια να κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο περνώντας μέσα από το κενό του διαστήματος όπου δεν διαδίδεται ο ήχος. Ο μέσος τηλεθεατής δεν μπορεί να χωνέψει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, οπότε αναγκαστικά οι παραγωγοί υποκύπτουν.
Δάκρυα συγκίνησης όμως ανάβλυσαν από τα μάτια μου όταν είδα στην βραχύβια σειρά “Firefly” τις σκηνές στο διάστημα να μην έχουν ήχο παρά μόνο την μουσική της ταινίας. Τελικά χρειάστηκε να φτάσουμε στον 21ο αιώνα για να το τολμήσει ένας παραγωγός αυτό.
Ο μασόνος 33ου βαθμού (Εξ ου και η έντονη παρουσία μασονικών συμβολισμών στην σειρά προεξέχοντος του λογοτύπου της) δημιουργός της σειράς Σταρ Τρεκ Τζην Ρόντενμπερυ, αλλά και οι επόμενοι συγγραφείς επεισοδίων, προσπάθησαν (με μειούμενη επιτυχία στην διάρκεια του χρόνου) να έχουν ένα ποσοστό ρεαλισμού συν κάμποσες παραδοχές νέων τεχνολογιών χάριν της οικονομίας του έργου.
Βέβαια εξ αιτίας της ρημάδας της οικονομίας του έργου και της ανεπάρκειας των νεότερων συγγραφέων όπως ο Brannon Braga, δημιούργησαν το θρυλικό technobabble, όπου τον ρόλο του από μηχανής θεού την έπαιζε ένα τυχαίο συνοθύλευμα τεχνικών όρων. Δοκιμάστε την τύχη σας εδώ αν χαλάσει η warp drive του αστρόπλοιού σας.
Διάγραμμα τύπου technobabble που παρουσιάζει την κατανάλωση ενέργειας για διάφορες παραμορφώσεις του χωροχρόνου που δίνουν φαινόμενες ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός. Προσέξτε την νέα μονάδα Cochrane εκ του υποτιθέμενου επιστήμονα που ανακάλυψε την warp drive (κάτω).
Αφού πήρατε μια ιδέα από τα ανωτέρω διαγράμματα πόσο μπροστά ήταν ο Zefram Cochrane που ανακάλυψε την warp drive και κατασκεύασε το πρώτο διαστημόπλοιο που κινήθηκε γρηγορότερα από το φως, (όντας ζώντας ρακένδυτος σε έναν καταυλισμό ρακένδυτων αλκοολικών στην Μοντάνα των ΗΠΑ το 2062), ας δούμε λίγο το κατά πόσο είναι ρεαλιστικές είναι οι παραδοχές του Σταρ Τρεκ.
(Παρένθεση:
Πατριώτες! Σαν Έλλην δεν μπορώ να ανεχθώ τις αμερικανόπληκτες μαλακίες που μας σερβίρει η Paramount. Εργάζομαι αόκνως ώστε να είναι Έλλην αυτός που θα ανακαλύψει / επινοήσει τις τεχνολογίες που παρουσιάζονται στο Σταρ Τρεκ. Στέλνω καθημερινά με κούριερ της ups στον Προφήτη Εσταριανάκη χαλασμένα μύδια και νοθευμένο ρακόμελο, ώστε αυτός να παρατήσει τα μάνιφολδζ με τα οποία ασχολείται και όντας τρέχοντας με υπερηχητική ταχύτητα προς στην τουαλέτα από το κόψιμο, να τις εμπνευστεί.)
Παραδοχή 1: Τα διαστημόπλοια χρησιμοποιώντας σημαντικές ποσότητες αντιύλης παραμορφώνουν τον χωροχρόνο αποκτώντας φαινόμενη ταχύτητα μέχρι και πάνω από 1000 φορές μεγαλύτερη του φωτός άμα λάχει, χωρίς να σοδομίζουν την θεωρία της σχετικότητας που έχει και κάποιες πειραματικές επιβεβαιώσεις.
Ίσως κάπου, κάποτε, να μπορούμε να παράγουμε και να διαχειριζόμαστε σημαντικές ποσότητες αντιύλης κατά το δοκούν και ίσως να μπορούμε να δένουμε τον χωροχρόνο φιόγκο επίσης κατά το δοκούν. Πάντως να το κάνει για πρώτη φορά ένας αλκοολικός διδάκτωρ φυσικής στην Μοντάνα το 2062 αποκλείεται.
Παραδοχή 2: Υπάρχει η δυνατότητα να μετατρέψεις έναν άνθρωπο σε μια ακτίνα καθαρής ενέργειας μεταφέροντας τον με την ταχύτητα του φωτός σε κάποιο άλλο σημείο, όπου θα ανασυντίθεται. (κόμμωση αιμορροΐδες και απ’ όλα).
Αυτό μάλλον δεν πρόκειται να γίνει με καμιά Χριστοπαναγία λόγω της αρχής της αβεβαιότητας του Heisenberg, πέρα από τον εξωφρενικό αριθμό δεδομένων προς αποθήκευση. Οι συγγραφείς έχουν βρει την technobabble λύση του “Heisenberg compensator”, οπότε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αποφασίζεις αν θα κλείσεις άλλον έναν διακόπτη στο μυαλό σου για να μην σπαστείς.
Παραδοχή 3: Τεχνητή βαρύτητα σε επίπεδες επιφάνειες κατά το δοκούν. (Όχι σαν αυτή που προτείνει ο Άρθουρ Κλαρκ στις ιστορίες του, μέσω της κατάλληλης περιστροφής ενός δακτυλιοειδούς διαστημικού σταθμού κατάλληλης ακτίνας). Ναιαιαια!!!! Σίγουρα! Αρκεί να εντοπίσουμε την ύπαρξη των βαρυτονίων και να μπορούμε να τα αναπαράγουμε κατά το δοκούν, με την ίδια ευκολία που αναπαράγουμε φωτόνια από ένα πορτατίφ. Μόνη ελπίδα η χαλασμένη παέγια που θα φάει ο Προφήτας Εσταριανάκης στην Σεβίλη το καλοκαίρι του 2027.
Παραδοχή 4: Το Enterprise γκαζώνει π.χ. με 500.000 G (4905 km/sec^2) και το πλήρωμα δεν γίνεται χαλκομανία στους τοίχους! (Βλ. Την επίδραση της επιτάχυνσης στον άνθρωπο στο παρακάτω διάγραμμα). Λύση; Μειωτές αδράνειας! Πώς δουλεύει; Κανείς δεν ξέρει! Όμως αν έχουμε τεχνητή βαρύτητα ίσως μπορούμε την στιγμή της επιτάχυνσης να επιβάλουμε τεχνητή βαρυτική δύναμη στα μέλη του πληρώματος ώστε να μειώνεται το αποτέλεσμα της αδράνειας. Τι γίνεται ρε με αυτήν την χαλασμένη παέγια; Ακόμα;
Παραδοχή 5: Το ταξίδι στον χρόνο προς τα πίσω είναι εφικτό και αν οι κουφάλες οι εχθροί μας πάνε στο παρελθόν και αλλάξουν κάτι, εμείς πάμε και το ξαναλλάζουμε! Ό, τι να ‘ναι. Το ταξίδι προς τα εμπρός στον χρόνο είναι δυνατό σύμφωνα με την θεωρία της σχετικότητας για τους επιβάτες ενός διαστημοπλοίου που κινείται κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Το προς τα πίσω είναι κάτι που χρειάζεται πολλή συζήτηση και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Πάντως τέτοια δυνατότητα τον 24ο αιώνα αποκλείεται να υπάρξει. Ένα σωρό άλλα πράγματα έχουν σειρά. Εκτός φυσικά αν η θρυλική χαλασμένη παέγια κάνει την δουλειά της.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η τεχνολογία που κατά πάση πιθανότητα θα φανεί πρώτη από αυτές που παροσιάζονται στο σύμπαν στο Σταρ Τρεκ θα είναι αυτή του Holodeck με τα διαδραστικά ολογράμματα. Η ειρωνεία είναι ότι παρουσιάζεται σαν τεχνολογία του 24ου αιώνα, την στιγμή που κατά πάση πιθανότητα πριν το τέλος του 21ου αιώνα αντί για οικιακές παιχνιδομηχανές θα υπάρχουν οικιακά holodecks.
Βέβαια κανείς δεν έχει καταφέρει να προβλέψει το μέλλον με ακρίβεια. Ο Ιούλιος Βερν έχει αρκετά καλές επιδόσεις π.χ. στο «Παρίσι τον 20ο αιώνα» αλλά και πάλι.... Έτσι βλέπει κανείς σε αστρόπλοια του 24ου αιώνα κάτι... λάπτοπ με με οθόνες 15” πάχους 3 εκατοστών (παραγωγές της δεκαετίας του ’90, Next Generation, Deep Space 9, Voyager), την στιγμή που σήμερα υπάρχουν λεπτότερες και μεγαλύτερες επίπεδες οθόνες...
Αλλά επειδή είμαστε και πολύ λαρτζ, ας αφήσουμε αυτές τις αστοχίες, όπως στην τελευταία ταινία Σταρ Τρεκ (2009) όπου το μηχανοστάσιο με τους κινητήρες αντιύλης, θύμιζε... ζυθοποιία όπου η μπύρα και η αντιμπύρα αλληλοεξουδετερώνονταν παραμορφώνοντας τον χωροχρόνο...
Ας ασχοληθούμε καλύτερα με τα κοινωνικά μηνύματα και την ποιότητα γραφής των σεναρίων του φραντσάιζ...
Θετικά στοιχεία πλοκής και κοινωνικών μηνυμάτων:
1. Όλοι άνθρωποι αδελφωμένοι, άσπροι, μαύροι, κίτρινοι και μερικοί με μυτερά αυτιά και πράσινο αίμα εξερευνούμε τον Γαλαξία και δείχνουμε στις βάρβαροι εξωγήινοι την ανωτερότητα της Κόκα Κόλα. (Γειασάν στον Ρόντενμπερυ που τόλμησε να βάλει μια ΜΑΥΡΗ στις τηλεοράσεις των ρατσιστών Aγγλοσαξόνων προτεσταντών Αμερικάνων το 1967).
2. Τα οπτικά εφέ όταν το διαστημόπλοιο μπαίνει στην Warp Drive. (Το μόνο που βλέπω με ευχαρίστηση πλέον).
3. Μέχρι τον 24ο αιώνα δεν αυτοκαταστραφήκαμε και δεν πέσαμε σε μια στασιμότητα ή σε έναν νέο ισλαμικό θρησκευτικό μεσαίωνα. (Με τα δημογραφικά δεδομένα δεν παίζουν Τάκη).
Αρνητικά στοιχεία στοιχεία πλοκής και κοινωνικών μηνυμάτων:
1. Πολλή στρατοκαυλοσύνη βρε αδελφέ. Καραβάνα και ξερό ψωμί. Πάλι καλά που φοράνε πολύχρωμες στολές και όχι παραλλαγές.
2. Πως διάολο γίνεται κάτι αιμοδιψείς μπουζουκοκέφαλοι εξωγήινοι σαν τους Κλίνγον που τρώνε ζωντανά σκουλήκια, να έχουν ισοδύναμη τεχνολογία με τους θολοκουλτουριάρηδες γήινους και τους συμμάχους τους;
3. Πώς στο διάολο γίνεται οι γήινοι ουσιαστικά να ηγούνται μιας ομοσπονδίας πολλών πολιτισμών; Όλοι οι πολιτισμοί έχουν ηλικία μικρότερη ή το πολύ ίση με τον δικό μας; Μήπως υπάρχει αντιστοιχία ΗΠΑ=γήινοι, φιλικοί εξωγήινοι=Σύμμαχοι των ΗΠΑ, εχθρικοί εξωγήινοι=Οι Ρώσοι, οι Βούλγαροι, οι Κομουνιστές και ο Οσάμα; Χμμμ... You betcha! Ελεεινό εντελώς.
4. Δεν γίνεται καμιά αναφορά στο πώς διάολο δουλεύει η οικονομία της ομοσπονδίας πλανητών που έχει την οικονομική δυνατότητα να συντηρεί έναν τεράστιο στόλο από πολεμικά αστρόπλοια. Κάποιοι ακροδεξιοί Αμερικανοί ούρλιαζαν «ΚομουνιΖΖΖΖμός!». Ότι να ‘ναι.
5. Πώς διάολο γίνεται ένα αστρόπλοιο να είναι σε ειρηνική εξερευνητική αποστολή και να είναι οπλισμένο σαν αστακός, αδυνατώ να το καταλάβω.
6. Αμάν πια ρε πούστη μου με τα μπρος – πίσω στον χρόνο όπου τελικά όλα γίνονται μέλι γάλα. Και να ήξεραν οι άνθρωποι να γράφουν ιστορίες με κάποια συνεκτικότητα, πάει στο διάολο. Οι περισσότερες ιστορίες ακόμα και αν καταπιείς τους επιστημονικούς παραλογισμούς είναι για τον βούρτσο καβάλα.
7. Όχι άλλους εξωγήινους με προσθετική με διάφορα σχήματα στο μέτωπο. Φαντασία δεν έχετε; Βιολόγους συμβούλους δεν έχετε; Κρίμα την CGI που διαθέτετε. Ε, ας μην βάζετε καινούργιους εξωγήινους κάθε εβδομάδα.
Σκορ 3-7 για την πλάκα, που θα μπορούσε να είναι πολύ βαρύτερο, αλλά βαριέμαι να γράφω.
Παρ’ όλα αυτά το φραντσάιζ είναι δημοφιλές και μάλιστα οι καμένοι οπαδοί του, οι τρέκιζ κάνουν συνέδρια κάθε χρόνο και μαθαίνουν την επινοημένη γλώσσα των Κλινγκον.
Γιατί άραγε;
Μα... γιατί έχει μάχες! Στο... στο ... διάστημα! Γουάου!
Για την ακρίβεια ικανοποιεί την έμφυτη τάση μας για εξερεύνηση, αλλά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, αυτό του καταναλωτή ποπ κορν και blockbusters.
Μολαταύτα δεν ξέρω αν έχει την ίδια διείσδυση στους κύκλους των θρησκόληπτων, δεδομένου ότι δεν έχει καμία μα καμία αναφορά σε θρησκευτικές πρακτικές των γήινων. Αντίθετα, η κοινωνία του Τρεκ είναι η ονείρωξη του άθρησκου ανθρωπισμού. Αν κάποιος βλέπει τον Αλβέρτο Αϊνστάιν όπως στην παρακάτω εικόνα και έχει άποψη για το Σταρ Τρεκ, παρακαλείται να αφήσει σχόλιο σεντόνι.
Σύνδεσμοι περί Σταρ Τρεκ:
ΑΠΔΕΗΤ:
ΤΟ ΑΣΤΡΟΠΛΟΙΟΝ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ" ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!! (ΒΥ PTOMAS!)
Αγαπητέ Πόλσεν , αδυνατώ να σχολιάσω το παρόν ποστ αφού στερούμαι της ανάλογης "Τρέκκι" παιδείας....Για τη γλώσσα Κλίγκον όμως θα έμπαινα σε πειρασμό να σχολιάσω υποθετικά ότι έχει ήχους "γκλιν" & "γκλον".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα όμως προσπαθώ να καταλάβω που το πας ...Μήπως να γίνουν κάποια σεμινάρια για υποψήφιους "Τρέκκις" για να μπούμε στο πνεύμα; Ειλικρινώς δεν γνωρίζω..
Αν είναι όμως να διακτινιστούμε για να γλιτώσουμε από την μαυρίλα που μας έζωσε είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι να καβαλήσουν διαστημόπλοια.
Όψομεθα!!!
Χρόνια πρίν το Star Trek to 1956 γυρίστηκε η καταπληκτική ταινία The forbiden Planet. Εκεί να δεις διαστημόπλοια χωρίς ούτε μία οθόνη, εξαφανισμένους εξωγήινους πολιτισμούς βορά στα τέρατα του Ίντ ηλεκτρομηχανολογικά ρομπότ με μορφή ανάμεσα σε τζουκμπόξ και ηλεκτρική σκούπα και άλλα φοβερά και τρομερά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα από τα χοντρά λάπτοπ, τα σπάει η σκηνή στο Star Trek VI - The Undiscovered Country όπου ο στρατιωτικός παρουσιάζει το σχέδιο πώς θα σώσουν τον Κερκ και τον Μακόι σε χαρτί... εκείνα τα μεγάλα που έχουν τρίποδα και γυρνάς τις σελίδες από πίσω. Βρήκα και εικόνα:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://memory-alpha.org/wiki/File:West_explains_Operation_Retrieve.jpg
Για την οικονομία και το χρήμα κάνει μία νύξη ο Ζαν Λυκ Πικάρντ στο First Contact, όταν τον ρωτάει μία σύγχρονη του Κόχραν πόσο κοστίζει το Έντερπράιζ και της απαντάει κάτι κομμουνιστικά.
Όσο για τις ειρηνικές αποστολές, λογικό είναι να είναι οπλισμένο γιατί όπως είπες "καραβάνα και ξερό ψωμί" και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα κάνει decloack ένα bird of prey :-)
παρελειψες να αναφερθεις στη μοδα του star trek (η παραπανω φωτο ειναι χαρακτηριστικη)
ΑπάντησηΔιαγραφήεμενα μ' αρεσει που οταν ξερωγω μια φωτοτορπιλη προκαλει μπλακ αουτ στο διαστημοπλοιο η τεχνητη βαρυτητα συνεχιζει να λειτουργει!
η, που ενω οι μειωτες αδρανειας λειτουργουν στην επιταχυνση, δεν λειτουργουν οταν σκαει μια φωτοτορπιλη και σκοτωνονται κανα δυο απο απλη πτωση!
:)
Ακόμα ένας λόγος να το αντιπαθήσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χαιρετισμός του Σποκ είναι στην πραγματικότητα ραβινική ευλογία, (το ωραίο είναι οτι οι περισσότεροι θα νομίζουν οτι κάνω πλάκα).
Στις παραδοχες:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαξιδι στον χρονο δεν γινεται χωρις ταξιδι στον χωρο. Αρα μιλαμε *παντα* για ταξιδια στον χωροχρονο.
Ξεχασες να αναφερεις την θεωρια των χορδων και τις 7 διαστασεις.
Αν καποτε καταφερουμε να ανοιξουμε μια σκουληκοτρυπα σε μεγεθος διαστημοπολοιου και αν καταφερουμε να δημιουργησουμε μια σκουληκοτρυπα απo το σημειο που θελουμε προς τον στοχο που θελουμε, τοτε τα ταξιδια στον χωροχρονο θα ειναι piece of cake.
Πριν 1.5 χρονο περιπου ειχα γραψει ενα συναισθηματικα φορτισμενο και μελοδραματικο κειμενακι (αφου με ξερεις, τι μελο ειμαι ;-) ) γυρω απο τις 7 διαστασεις εδω. Ισως βρεις ενδιαφερον στην θεωρια που περιγραφω - και που δεν ειναι δικη μου.
Επειδη αυτα ειναι κολπα ζορικα για τον μεσο τηλεθεατη και επειδη το StarTrek ειναι παλιο, δεν θελησε / δεν μπορεσε να τα περιλαβει.
* * * *
Στα συνπλην της σειρας:
οι προβλεψεις για τις τεχνολογικες εξελιξεις μας ξεπερνανε ολους. Ακομα και στις (πολλες) περιπτωσεις που ο ιδιοφυης Ιουλιος Βερν επεσε μεσα, το θεωρω ευτυχη συμπτωση. Στα περισσοτερα πραγματα αλλωστε επεσε εξω.
To 1983 δεν υπηρχε ουτε ενας ανθρωπος που να ειχε προβλεψει την πιο διαδομενη τεχνολογια των ημερων μας - το κινητο τηλεφωνο. Δηλαδη ουτε 15 χρονια μπροστα.
Ποσο μαλλον να περιμενουμε απο εναν συγγραφεα / σκηνοθετη να προβλεψει 200 χρονια μπροστα.
Αν και προχθες εμφανιστηκε ενα βιντεακι (αγνωστης προελευσης, αρα υποπτο). Το βινεακι δειχει μια σκηνη απο την ταινια "τσιρκο" του Τσαρλι Τσαπλιν, το 1928. Και στην σκηνη περπαταει μια γυναικα με ενα κινητο στο αυτι !
Πιστευω οτι προκειται για αυθυποβολη. Θελουμε να δουμε κινητο στην σκηνη αυτη και το βλεπουμε. Παντως το λινκιον ειναι εδω.
Υ.Γ. Το να φουσκωνουν τα βυζια μας κατα βουληση ειναι *καταπληκτικη* ιδεα.
Γινεται βεβαια και σημερα, αλλα απαιτει εγχειρηση + σιλικονη.
Χρειαζομαστε επειγοντως μια τεχνολογια για να τα φουσκωνουμε ευκολα και γρηγορα οποτε χρειαζεται.
Εκαψα τα μισα μου εγκεφαλικα κυτταρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπιστευτο κατορθωμα προιον μελετης και αοκνης προσπαθειας!!
Εμενανε δεν με αρεσε ποτες το σταρ τρεκ οποτε τα ξευρω ταυτα και τα ανγνωρίζω.
Ομοιες μπαρουφες εχει και το BSG που με αρεσει πολύ αλλα τουλαχιστον εχει πολυ από ...πολιτικο ρεαλισμο και παλευεται.
Συνηθως στα εργα ΕΦ η επιστημονικη μπαρουφολογια δινει και παιρνει (ακομα και στα γραπτα) και αυτο δεν μας πειραζει ΑΝ η υπολοιπη ιστορια εχει (...πρωτοτυπο ε;) "κατι" να πει, οπως τα εργα του Ντικ και του Λεμ λχ
Το να λες ομως πως κατι ειναι ΕΦ οταν απλα ειναι μια σαπουνοπερα στο διάστημα ή η μεταφορα στρατοκαβλων φαντασιωσεων περι ιδανικης κοινωνιας κτλ κτλ ειναι λιγο χου.
Χαιρετιζω ιδιαιτερα την διαπιστωση της βαρετης και κοινοτηπης εμφανισης εξωγηινων που ειναι βασικα γηινοι με περιεργα βυζια, μεγαλα αυτια ή/και ένα κερατο. Βρε πρρρρ!
Αρχικά δύο πράγματα για το warp drive. Υπάρχει αρκετή δουλειά σχετικά με το θέμα του warp drive. Η ιδέα είναι ότι με την βοήθεια κατάλληλης κατανομής ενέργειας μπορείς να δημιουργήσεις μια φυσαλίδα στον χωροχρόνο όπου στο εσωτερικό μπορείς να έχεις έναν τοπικά επίπεδο χωρόχρονο, ενώ στο σύνορο της φυσαλίδας έχεις περιοχές όπου η γεωμετρία είναι τέτοια που ουσιαστικά ο ίδιος ο χωρόχρονος κινείται μέσα στο σύμπαν. Με μια τέτοια διάταξη, μπορείς να έχεις ότι ταχύτητα θέλεις, αφού δεν υπάρχει κάποιο υλικό πεδίο να κινείται στον χωροχρόνο, αλλά ο ίδιος ο χωροχρόνος ας πούμε ότι κινείται. Είναι η ίδια ιστορία που συμβαίνει και με την κοσμολογική διαστολή, όπου έχεις γαλαξίες που απομακρύνονται από εμάς με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Στο κομμάτι με την ταχύτητα που είναι μεγαλύτερη του φωτός δεν υπάρχει πρόβλημα λοιπόν. Το πρόβλημα είναι στο ότι, μόλις η φυσαλίδα ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός, το εσωτερικό της γίνεται causally disconnected με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να χάνεις ουσιαστικά τον έλεγχο της φυσαλίδας. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα θέματα (για παράδειγμα εδώ συζητάνε τις επιπτώσεις της κβαντομηχανικής στον χωροχρόνο του warp drive), αλλά έχω καιρό να ενημερωθώ για τις εξελίξεις του warp drive.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λογική του warp drive, λύνει και το πρόβλημα της επιτάχυνσης, αφού στο εσωτερικό της φυσαλίδας, δεν υπάρχει καμία επιτάχυνση, όποια και να είναι η επιτάχυνση της ίδιας της φυσαλίδας.
Σχετικά με το ταξίδι στον χρόνο τώρα, είχα γράψει κάτι στο blog. Το θέμα δεν είναι τόσο στο αν είναι εφικτό, αλλά στο τι σημαίνει κάτι τέτοιο.
Μην μου πείτε πως δεν σας λείπει στα τελευταία επεισόδια η Ουχούρα με το μίνι φόρεμα και το διαστημικό νύχι; Tα τελευταία με τον Πικάρ ήταν απαράδεκτα δεν είχαν ούτε Ουχούρα ούτε Σπόκ μόνο έναν διαστημικό Steve Wonder, ένα φλώρο ρομπότ και τον κυβερνήτη "to BALD-ly go where no TV series ever went before..."
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΓΛΑΥΚΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαρέθηκα το ΔNT και τους βλαχοδήμαρχους και είπα να ξεσπάσω στο Tρεκ με το οποίο έχω σχέση αγάπης - μίσους!
Όσο για την γλώσσα των Kλίνγκον πρέπει να έχεις κάψει πολλές φλάντζες για να μάθεις αυτό το άχρηστο πράγμα. H Eσπεράντο αντίθετα έχει νόημα να την μάθεις παρόλο που δεν είναι γλώσσα κάποιου λαού, αλλά φιλοδοξεί να γίνει ότι και τα Aγγλικά στο Σταρ Tρεκ!
H ενασχόλησή σου με τις γλώσσες σου αύξησε την ενόραση: Eβρέθη Kλίνγκον με το όνομα "Kλανγκ" στην σειρά Star Trek Enterprise!
@ Ptomas
Kαλά έκανα λοιπόν και είχα πάρει τζουκ μποξ από φόβο μικρός!
@ Νίκος
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεϊκή σκηνή. Aλλά τι περιμένεις από κομμούνια του 23ου αιώνα; Aκαλαίσθητες χαρτούρες!
Oλογράμματα από τον 24ο αιώνα και μετά!
@ Ανώνυμος
Oι μειωτές αδράνειας είναι στην θέση "Σκληραγώγηση πληρώματος" που επιτρέπουν ορισμένες ελεγχόμενες πτώσεις μόνον. :-P
H τεχνητή βαρύτητα είναι Mέηντ ιν Tζέρμανυ δεν χαμπαριάζει από τέτοιες λεπτομέρειες!
@ abravanel
ΑπάντησηΔιαγραφήAίσχος!
O Oβριός Λέναρντ Nίμοϋ μόλυνε αγνά Αμερικάνικα σπίτια! Άλλα έχουν γνώση οι φύλακες! (David Icke & ΣIA) :-P
@ Jolly Roger
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μελετήσω ενδελεχώς το ιερόν λίνκιον. (Πφφφ... γέμισε strings ο τόπος, τι κατάπτωσις).
Πράγματι, τα σύγχρονα κινητά κάνουν τους ασύρματους του Στερ τρεκ TOS να μοιάζουν γελοίοι. Εάν δεν αυτοκαταστραφούμε κάποια στιγμή θα αποικίσουμε και το οικόπεδό μου τον Gliese 581g
(Τον αγόρασα στο e-bay $12.99. Θα τον αφήσω στους κληρονόμους μου ή την esa).
Όσο για το ΥΤ, το hoax πέφτει σύννεφο!
@ Zaphod
ΑπάντησηΔιαγραφή"Εκαψα τα μισα μου εγκεφαλικα κυτταρα!!!!"
No worries. Είναι μέρος της θεραπείας για να μην σε πειράζει ο Πανίκας "keep working" Ψωμιάδης όταν πίνει γάλα (Μακεδονικό) στον Αυτιά.
Αλή, Αλή και τρεις Αλή, πρέπει να αποφασίσεις πόσους διακόπτες λογικής θα κλείσεις πριν εντρυφήσεις σε ΕΦ ή Διαγαλαξιακή Σαπουνόπετρα. Αν αποφασίσεις ότι δεν σε χαλάνε οι Κύλωνες(Cylons) π.χ., ή οι κινητήρες μπύρας - αντιμπύρας του Star Trek 2009 είσαι τζετ!
Ε, μα αυτό με τις προσθετικές στο μέτωπο είναι βάρβαρο για τους ηθοποιούς! Πρέπει να δράσει το σωματείο!
Αν και το reboot μου άρεσε, (σαν περιπέτεια, όχι σαν επιστήμη - να εξηγούμαστε!) το Star Trek δεν μου ήταν ποτέ ιδιαίτερα αγαπητό. Το Space 1999 τώρα ήταν γαμάουα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο γιά τα Kλινγκονιανά, εδώ έχει κόσμο που μαθαίνει Elvish, στους Κλίνγκον θα κολλήσουμε; Καθένας με την γκάβλα του.
@ Vagelford
ΑπάντησηΔιαγραφήΟρθώς επισημαίνετε για το warp drive, άλλωστε και η NASA είχε παίξει με την ιδέα.
Εγώ από την πλευρά μου, στα πλαίσια του πατριωτικού μου καθήκοντος, μπορώ να σας προμηθεύσω με κούριερ χωρίς χρέωση τα ίδια που στέλνω στον Προφήτη Εσταριανάκη για να διπλασιάσω τις πιθανότητες του Έθνους μας να θέσει σε εφαρμογή μία ολοκληρωμένη θεωρία χωροχρονοπαραμορφωσοφυσαλίδος.
Τώρα κάποιου είδους inertial dampeners θα ήταν απαραίτητα, αφού υποτίθεται ότι όταν το σκάφος δεν είναι σε warp πάει μέχρι και με 0,6c. (Καλά übernerd o δικός σου :-Ρ).
Θα ελέγξω το λίνκιό σας πάραυτα! :)
@ εξαδάκτυλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΕlvish; Βοήθεια γείτονες!
Σωστός για το reboot.
Όπως λέει και ο Mr Plinkett από το Μιλγουώκι, "I like my SF slow and boring and my action fast and awesome"
Space 1999; Με τον πωστονλέγανε τον Koenig;
@ Ανώνυμος 11:01
ΑπάντησηΔιαγραφήH Οχούρα είναι θρησκεία.
Ο Πικάρδ δεν κάνει εμφύτευση τριχών, διότι το απαγορεύουν τα κομμούνια της Federation!
Elvish, elvish... http://rivendell.fortunecity.com/hobbit/10/dictionary.htm
ΑπάντησηΔιαγραφήμην ζητήσεις συντακτικό, γιατί θα σου βρώ και τέτοιο!
Commander Koenig ο Martin Landau και ο Barry Morse στον ρόλο του Victor Bergman, του επιστημονικού σύμβουλου... μεγάλες στιγμές!
Ψιτ, λίγα με την κλασσική φαντασία μη γίνουμε από δγιό χωργιά χωργιάτες :p
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω ρε σε, Γκαλάκτικα έχεις δει τώρα τελευταία;;; αν το Τρεκ είναι η χαρά του άθεου, το Γκαλάκτικα είναι η χαρά του θρήσκου. Οι καλοί άνθρωπες πιστεύουν στους θεούς του Ολύμπου (ωραία ιδέα, κακή υλοποίηση, πολύ κακή) και οι κακές τοστιέρες στον Ένα Θεό.
Για αυτό εγώ προτιμώ την κλασσική φαντασία...
Παρεπιπτόντως είμαι πλέον πεπεισμένος πως το θέμα της τηλεμεταφοράς το χω λύσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαλασμένο μύδι φίλε.
Έχουμε ένα προβληματάκι με τον προορισμό όμως. Όπου και αν είσαι, θα τηλεμεταφερθείς στην κοντινότερη τουαλέτα. Αυτό είναι ένα bug που πρέπει να διορθωθεί. Ίσως κοτσάρω πάνω κανα μαραφέτι που να σε κατευθύνει στην κοντινότερη τουαλέτα στον προορισμό σου.
@ εξαδάκτυλος
ΑπάντησηΔιαγραφήNα κάνουμε στα Elves δώρο το Σκόντα-Έντερπράιζ!
@ Prophet Estarian
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω ρε, ζήτω το Xέλλας και τα βυζιά της Άφρως! Θάνατος στις Kυλωνικές τοστιέρες!
Σίγουρα η φαντασία σκέτη είναι μάλλον πιο τίμια.
---
Πρέπει να βρεις τον Toilet Coordinate Compensator και το διάστημα θα γίνει EΛ-ληνικό!
Λύθηκε και αυτό το πρόβλημα..
ΑπάντησηΔιαγραφήToilet coordinate compensator= ένας απλός φελλός...
@ Prophet Estarian
ΑπάντησηΔιαγραφήAπό την φιάλη με την νοθευμένη ρακή ε;
τσσσ, κόβει το μάτι σου :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ... το Μεγάλο Σχέδιο το διάβασες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπικό βιβλίο με άθλιο φινάλε. Πρακτικά απαντάει όμως σε όλα τα ζητήματα που βασάνισαν το Σταρ Τρέκ.
@ Hades
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάλια το τέλος ε; Ωχ...
Τώρα είμαι στη μέση του κεφαλαίου που ξεκινά με τα ψυχολογικά προβλήματα των χρυσόψαρων που βλέπουν τον κόσμο παραμορφωμένο εάν ζουν μέσα σε σφαιρικές γυάλες! ;)