Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Σουηδοί γκάσταρμπάιτερ.


Γκάσταρμπάιτερ…

Σουηδοί γκάσταρμπάιτερ…

Σουηδοί γκάσταρμπάιτερ που καθαρίζουν μπανάνες στην Νορβηγία, για να γίνουν φοβερό και τρομερό σπρεντ για το ψωμί. Γουάου. Μεγαλώνει γερά παιδιά.

Μέσα στην δίνη της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει άσχημα την ασθενική ραντιέρικη οικονομία της Ελλάδας, πολλοί σκέφτονται το εξωτερικό σαν μια κάποια λυση.

Όμως…

Τύφλα να έχει το ποίημα του Καβάφη «Η Πόλις». Όπου και να πας, οι αναταράξεις που προκαλούν οι λήσταρχοι των διεθνών τραπεζών σε ακολουθούν. Αυτοί που απλώνουν τα γεμάτα γλίτσα πλοκάμια τους για να ατιμάσουν αγνές παρθένες… 120 κιλών και 55 Μαΐων.

Έτσι λοιπόν, η Σουηδία έχει 25% ανεργία στους νέους(*) και το 2010 50.000 Σουηδοί εγκατέλειψαν την χώρα, με προορισμό κυρίως τους πλούσιους πετρελαιάδες Νορβηγούς. Μετά τους Σουηδούς γιατρούς, νοσοκόμες και οικοδόμους που πάνε δίπλα για καλύτερο μεροκάματο, τώρα πάνε και ανειδίκευτοι για… να καθαρίζουν μπανάνες, να φτιάχνουν καφέδες, να καθαρίζουν τουαλέτες και γενικά να κάνουν ότι κανείς Νορβηγός σεΐχης δεν καταδέχεται να κάνει.

(*) Στην εκπομπή uppdrag granskning που έγινε το εν λόγω ρεπορτάζ αναφέρεται ότι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Αναρωτιέμαι όμως πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία που δίνει κάθε χώρα και ειδικά η Ελλάδα.

Παρενθετικά, εάν έχετε την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα γίνει Νορβηγία εάν αντληθούν τα πετρέλαια του Αιγαίου, γελαστήκατε. Πιο κοντά σε Νιγηρία θα έρθει. Συνεκμετάλλευση με την Τουρκία και ποσοστά εισπράξεων 9%, 6% και 85% για Ελλάδα, Τουρκία και ΒΡ αντίστοιχα.

Έτσι που λέτε λοιπόν, πάνε τα ανειδίκευτα Σουηδεζάκια στην Νορβηγία, όπου διάφορα γραφεία παροχής προσωπικού τους παραχωρούν σε όποιον ενδιαφέρεται. Πράγμα που σημαίνει ότι σταθερή εργασία δεν υπάρχει, αλλά κάθε μέρα μπορεί κανείς να καταλήξει και σε διαφορετικό εργοδότη.

Χαρακτηριστικά, η νεαρά που φαίνεται στην άνω φωτογραφία, δούλεψε για ένα διάστημα καθαρίζοντας μπανάνες, μετά από θητεία σε καφετέρια, προς 120 Νορβηγικές κορώνες (€ 15,44) την ώρα, κάτω από την συλλογική σύμβαση.

Και στέγαση;

Ε λοιπόν, μιλάμε η κατάσταση συγκρίνεται μόνο με Ελληναράδες καραπατριωτάκλες που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε 20 Πακιστανούς. Η εν λόγω κορασίς πληρώνει 3.000 Νορβηγικές Κορώνες (€ 386) για να μένει σε ένα ισόγειο πεντάρι με δύο τουαλέτες, μαζί… με άλλους 15 Σουηδούς, προσφορά του «Σουηδικού συνδέσμου» που πληρώνει στον ιδιοκτήτη του γεμάτου κατσαρίδες ακινήτου κοντά 50.000 Νορβηγικές κορώνες (€ 6.433) τον μήνα. Φυσικά, ο «Σουηδικός σύνδεσμος» χρεώνει τα Σουηδεζάκια και διάφορα περίεργα πρόσθετα, που είναι παράνομα φυσικά, αλλά τουλάχιστον στην τιμή περιλαμβάνονται τα κοινόχρηστα και η θέρμανση.

Και από την άλλη να ακούς χαζοχαρούμενα Νορβηγάκια με i-phone να λένε, «Μα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τέτοιες δουλειές;».

Αυτό μου θυμίζει στούκας τοπογράφο μηχανικό του ΕΜΠ μεγαλωμένο στας Φιλοθέας και τους Μωραΐτας, να εκπλήσσεται που στον Ελληνικό στρατό υπήρχαν άτομα που δεν έβγαιναν εξοδούχοι, διότι δεν τους περίσσευαν χρήματα. Καλά, τόσων χρονών γαϊδούρι δεν έχει πάρει πρέφα τίποτα; «Μα έχεις έναν κύκλο και εκεί…». Άσε φιλαράκο τυπο… ε… τοπογράφε βάλε γυάλα για να είσαι μέσα.

Τελικά οι άνθρωποι παντού τα ίδια σκατά είναι. Μόνο το επικρατών σύστημα όπως αυτό της Βόρειας Ευρώπης μπορεί να τους κάνει λίγο πιο… ανθρώπους.

Γεια σου ρε Διογένη με την πιθαρούκλα σου.

Για τους Σουηδομαθείς η εν λόγω εκπομπή uppdrag granskning υπάρχει και εδώ.

41 σχόλια:

  1. Αυτό μου θυμίζει στούκας τοπογράφο μηχανικό του ΕΜΠ μεγαλωμένο στας Φιλοθέας και τους Μωραΐτας, να εκπλήσσεται που στον Ελληνικό στρατό υπήρχαν άτομα που δεν έβγαιναν εξοδούχοι, διότι δεν τους περίσσευαν χρήματα. Καλά, τόσων χρονών γαϊδούρι δεν έχει πάρει πρέφα τίποτα;

    Ολα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή, πάει η Σουηδια που γνωριζα...
    Το ποστ σου έρχεται να βεβαιωσει αυτο που έμαθα χτες το πρωί, όταν ήρθε για λιγο ανεψιος φιλης που μετεκπαιδευεται εκειπερα και έλεγε οτι η χωρα εχει γεμισει ζητιανους.. Ποια χωρα; Η Σουηδια.
    Εμεινα, λεμε. Πανε οι κοινωνικες παροχες, πανε ολα... Αληθεια, επεσε η τιμη του σιδηρου; Πεσανε οι πωλησεις Σααμπ; Τι εγινε; Ιωση;

    Νομιζω οτι Σουηδια και Νορβηγια δεν εχουν ευρω. Αρα;..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. !
    Μετα σου λενε πολιτισμος και επιπεδο και τριχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικός Polse! Nόμιζα ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αργεντινή, όπου οι αντίστοιχοι Σουηδοί γκάσταρμπάιτερ είναι οι Βολιβιανοί.
    Σουηδικό μοντέλο, νορβηγική μπανάνα και νιγηριανά πετρέλαια... Μια χαρά....

    Aναρωτιέμαι αν για όλα αυτά υπάρχει και κάποιο Νόμπελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρχίζουμε να αποκλείουμε χώρας πιθανής μετοικήσεως και έχω την εντύπωσιν ότι τελικώς θα καταλήξουμε στα σίγουρα: Τουρκία, Αλβανία και Βουλγαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Μαύρος Γάτος

    Eμ, αυτά τραβούν οι απόφοιτοι Λυκείου σκέτο...

    Παλιά, μέχρι και την δεκαετία το '80, ακόμα και απόφοιτος γυμνασίου δεν είχε πρόβλημα να βρει εργασία.

    Aπό τις αρχές της δεκαετίας του '90 με την κρίση των Σουηδικών τραπεζών άρχισε να χαλάει η μαγιονέζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ coolplatanos

    Έκανε και μπράτσα σφίχτη στο γυμναστήριο ο εν λόγω...

    Άσε, όταν το άκουσα ήθελα να πηδήξω από το παράθυρο.

    Mα, από το ίδιο EMΠ βγήκαμε; Πα, πα, πα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Rodia

    Πιστεύω ότι φταίει η επάρατος ΔEΞA που κυβέρνησε από το 1976-81, το 1991-94 και από το 2006 μέχρι σήμερα.

    Σοβαρά τώρα, σε μία χώρα υψηλού εργατικού κόστους με βιομηχανίες που μετακινούν την παραγωγή αλλού για πιο φτηνά...

    OEΔ.

    Xώρια τα κόλπα των γκόλντεν μπόυζ των διεθνών τραπεζών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @An-Lu

    Aκριβώς...

    @ Zaphod

    Nαι μωρέ οι βλαχάρες οι Nορβηγοί, δεν τους άρεσε ο Bασιλεύς ημών και απεσχίσθησαν το 1905...

    Mου κάνουν τους μάγκες με τα πετρέλαια τους, οι βλαχάρες που τα πόδια τους ακόμα βρωμάνε ψαρίλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ apos

    Nόμπελ Tσικίτα, το οποίο απονέμει ο εκάστοτε πρόεδρος του Eκουαδόρ, χοροπηδούντος του πετρελαιά Oύγου Tσάβες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Κωνσταντίνος Καντακουζηνός

    Aλβανία, που είναι αδέλφια μας και ανερχόμενη οικονομική τίγρις της Bαλκανικής.

    Σκέτη Σιγκαπούρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατί έχω την αμυδρή υποψία ότι μόλις ο GΑΠ είπε ότι θα φέρει Σοσιαλισμό Σκανδιναβικού τύπου στη Νότια Δανιμαρκία, ο Σκανδιναβικός σα να έπαθε κολάπσους ένα πράμα;
    Μη και τον βγάλει ψεύτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 15,44 ευρώ για να καθαρίζεις μπανάνες.
    Τουτέστην 123,52 το 8ωρο . Τουτέστην, 2470 το μήνα.
    Και μένεις μαζί με σουηδές στο ίδιο διαμέρισμα.
    Που κάνω αίτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως όλα τα παιδιά, έτσι κι εμένα με άφησες άφωνο. Καλά 25% ανεργία; Έχω κουμπάρα φοιτήτρια στη Στοκχόλμη. Μόνο τέτοια που δε μου μετέφερε (στο λίγο που μιλάμε). Βέβαια, άλλο το περαστικός κι άλλο το "ζω από μέσα".

    Στην Ελλάδα που είπες η ανεργία στους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (είναι δεν είναι 8% -ήταν 4% προ κρίσης). Στους Δευτεροβάθμιας ξεπερνά το 15% (μάλλον για 20% το βλέπω). Στους των ΑΕΙ είναι πιο περίεργα: μέχρι τα 30-32 έτη αγγίζει το 20-25-30% (αμφιβολίες έχω, μάλλον κοντά στο 27-30% είναι). Ωστόσο, μετά τα 30 έτη το ποσοστό πέφτει στο εκπληκτικό 12-12% (που το επιβεβαιώνεται από άλλες προσεγγίσεις που γίνονται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Conko

    Eίναι συνωμοσία!

    @ Prophet Estarian

    Πέηπερζ - Mπανάνες 0-4 τελικό.

    Tο 'βλεπες, το 'παιξες;

    @ ο δείμος του πολίτη

    H συνολική ανεργία είναι 4-5%, στους νέους είναι 25%.

    Aλλά και πάλι;

    Bέβαια το πώς βγάζει κάθε χώρα τις στατιστικές είναι ένα θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χέρρε μιν Γκιουντ...25%! Όχι ρε παιδιά...και εγώ τι θα κάνω δηλαδής που το όνειρό ζωής μου ήταν να μετακομίσω στο Söder και να πίνω folköl στο Kvarnen ως άλλος Μιχαήλ Ανθόκλαδος*; Μήπως το 25% αναφέρεται κυρίως στους απτυχίωτους; Αν κάποιος είναι πτυχιωμένος και ασχολείται με φουσκνινγκ οκ ουτβέκλιγνκ δεν έχει ελπίδες; :-(

    *Mikael Blomkvist

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ fileasphogg

    Παρέα με την Λίσμπετ Σαλάντερ;

    Kοίτα, στο 25% είναι και οι μη πτυχιούχοι σε περιοχές που τις έπληξε η μετακόμιση των εκεί εργοστασίων σε χώρες φθηνού εργατικού κόστους, οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φρίκαρα, κάτι Σουηδικό έσπασε μέσα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ DIONYSOS

    Mήπως ήταν το ροδάκι από την καρέκλα γραφείου IKEA;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Προφήτα Εστάριαν, κλείσε εσύ τα εισιτήρια και πάμε! Μισές μισές (τις Σουηδέζες, όχι τις μπανάνες) - αν και προτιμώ σαφώς τις Νορβηγίδες, δεν έχω δει Νορβηγίδα που να μην είναι ΘΕΑ (φτύστε με όσο θέλετε, αλλά εδώ η λέξη ταιριάζει Σ;-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μέσα δικέ μου..

    Ακόμα θυμάμαι τα Νορβηγά που είχαμε γνωρίσει στην Ίο το αθάνατο '05...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συντάσσομαι πάραυτα με την οικονομική ανάλυση του προφέτα... Θέλω κι εγώ καταπίεση... :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. H φούσκα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει, μόλις σκάσει, δεν είναι δυνατόν να μην στείλει τα σκάγια κι αλλού.
    Εξ άλλου, εν όψει παγκοσμιοποίησης, δεν θα πάμε όλοι σε κινέζικα μοντέλα;
    Πάντως ρίχνεις λίγο τον μισθό και το 25%, το κάνεις 12%. Εύκολα πράματα, εκτός αν ο κοινωνικός ιστός, δεν ήταν τόσο παραδεισένιος όπως ακούγαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το λοιπόν έκατσα και είδα το ιερόν βίδεον φρον μπέργιαν τιλλ σλουτ.
    Ρόμπαι. Ρόμπαι ξεκούμπωται γίναν τα πάλαι ποτέ κραταιά τέκνα του Ζβέριγκε. Ενδεικτικό του κλίματος , το "χιουμοριστικό" ραπ τραγουδάκι "Partysvenske" που χλευάζει ακριβώς τους σύγχρονους σουηδούς
    gastarbeiter

    Σαν να ακούω κάπου μακριά τον Göran - Ragnar Vrålkåtdåresson να μουρμουρίζει "Jag känner mig så jävla förnedrad".

    Να σημειώσουμε βέβαια σε αυτό το σημείο ότι αυτές οι τραγικά ανιαρές δουλειές τύπου καθαρισμα μπανάνας -που τα νορβηγά με τα άει-παδς αρνούνται να κάνουν- είναι καθαρά προσωρινή απασχόληση πολύ περιορισμένης διάρκειας. Αν θυμάμαι καλά ο νορβηγός Μπανανάρχης του εργοστασίου έλεγε ότι ο μπανανοκαθαριστές δουλεύουν 3-4 μέρες το πολύ ανα 2 μήνες περίπου. Δεν κάνει κανείς καριέρα σε αυτό τον κλάδο. Γουστάρω επίσης ότι διευκρινίζει με πολύ σοβαρό ύφος "Τους θέλουμε χωρίς πρoυπηρεσία (...) Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καθαρίζεις μπανάνες".
    Έλα ρε κάβουρα, σοβαρολογείς; Και εγώ που νόμιζα ότι θέλει μάστερ στο Fruit Peeling απο το Tarzan University. Τι παιδιά είναι τούτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Α και για να μην ξεχάσω το βλακ χιουμορ της ημέρας: Έτσι όπως πάν τα πράματα όχι με την Σαλάντερ δεν με βλέπω να κάνω παρέα αλλά ούτε και με την Σπληνάντερ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. AYTA ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1700 ΚΑΙ ΔΩΘΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50ΕΤΗΑ ΠΟΛΥ "ΜΟΡΦΩΜΕΝΑ" πχ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ χιτλερ ΜΕ ΔΙΩΓΜΕΝΟΥ΅Σ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ {ΩΣΑΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ ΓΑΡ} ΕΦΤΙΧΝΑΝ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΓΑΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΛΥΡΩΝΑΝ ΤΟ 1/10 για μισθο ΤΟΥΣ μεταναστοι... ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΕΠΕΡΝΑΝ ΜΕ ΣΥΝΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ "ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ μπλοκ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ 1/10 ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΩΤΑΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ "σκανδιναυικες" ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 90... { ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟ "80 ΑΥΤΟΠΡΩΣΟΠΩΣ ΜΕΝΩΝΤΑΣ ΣΕ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΑΠΟ "80 εως "87 } ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ....ΕΥΓΕ παντα τετοια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ stevenavramidis

    Ώρα να αρχίσουν πλαστικές για λοξά μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ fileasphogg

    "Και εγώ που νόμιζα ότι θέλει μάστερ στο Fruit Peeling απο το Tarzan University" ΛΟΛ.

    Αλλά αν ο Μπανανάρχης ήταν Έλληνας θα το ζήταγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ Ανώνυμος

    Με τον σταυρό στο χέρι, φράγκα ΔΕΝ βγαίνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μου πάσαρε το länk ο φίλτατος fileas και είδα κι εγώ την εκπομπή. Μου φαίνεται πραγματικά αδιανόητο ότι υπάρχουν σουηδοί που δεν έχουν άλλη επιλογή απο το να μείνουν σε πανάθλιες ισόγες και να τρώνε κατσαρίδα με pepparkakor για βράδι. Έχω επλαγεί τόσο, που αναρωτιέμαι πραγματικά μήπως η εκπομπή ήταν "κατασκευασμένη" για να δείχνει τα πράγματα χειρότερα απο όσο είναι. Όμως όχι, το πιθανότερο είναι ότι είναι όντως ΤΟΣΟ χάλια.

    Μου φαίνεται ότι σιγά-σιγά οι στίχοι όλων των progg μπαντών των 70s έχουν γίνει τραγικά επίκαιροι και χαρακτηρίζουν άνετα ακόμη και την Κάτω Δανιμαρκία:

    "Mina herrar som räknar profiter
    Parasiter som styr detta land..."

    http://www.youtube.com/watch?v=uEHgLcFSImk

    Και ένα ακόμη αγαπημένο:

    http://www.youtube.com/watch?v=sTAvm_Fk09M

    (Ένα ενδιαφέρον site για την progg σκηνή είναι το progg.se, δυστυχώς όμως δεν έχει αγγλική version.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μάστα, όλα δια τον πέοντα παντού στην Ευρώπη (βάι δε γουέι, το όνομα Ευρώπη σημαίνει βοϊδομάτα, οπότε εις τις Ευρω-πεός και Ευρω-πέα αναλογικώς είναι υπήκοος εις ηνωμένα βουστάσια), αλλά μία απορία την έχω: ΕΥΔΟΚΙΜΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ; Αν ναι, να τους στείλουμε τον Μαρινάκη να χορτάσει ο χιμπατζής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ deacon

    Μπορεί βέβαια να είναι προσπάθεια των κομμουνιστοσυμμοριτών να πλήξουν την εθνικόφρονα κυβέρνησιν Ράινφελδ.

    Εξαιρετικά τα βίδεα!

    άλλο ένα ζόρικο:

    http://www.youtube.com/watch?v=FVXSLSEtPww

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ Marianefeli

    Όχι καλέ, Τσικίτα είναι οι μπανάνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Hej pølse! Είναι γνωστό ότι οι Νορβηγοί την έχουνε δει ευρωπαϊκό εμιράτο. Πάντως η Σουηδία δεν έχει πιάσει και πάτο... Σίγουρα δεν είναι όπως παλιά αλλά καμία σύγκριση με την ψωροκώσταινα. Αυτό για να μη νομίζει ο κόσμος ότι η Sverige έγινε το αλβανιστάν της σκανδιναβικής χερσονήσου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σουηδία και ζω στην Ελλάδα και μπορώ να συγκρίνω αυτές τις χώρες. Η κατάντια της ελλάδας είναι άπιαστο όνειρο για τους σουηδούς πεσιμιστές. See ya!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ hackaday

    Ναι, δε λέω, αλλά... ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΥΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΒΛΑΧΑΡΕΣ ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ!!;;!!!

    Απαράδεκτα πράματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πριν πολλά χρόνα, πριν γίνει η Ελλάδα ισότιμο μέλος της Ε.Ε. (με δικαιώματα κάθε Ελληνα να δουλεύει νόμιμα σε χώρες της ΕΕ)…
    ...υπήρξα ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ εργάτης στην Αγγλία, σε βυρσοδεψείο! Επαιρνα μάλιστα (πάλι καλά) το μίνιμουμ που δίνανε και στους Αγγλους ΧΩΡΙΣ να μπορώ να απαιτήσω κάτι παραπάνω γιατί ήμουν ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, κι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ λόγος που είχα πάρει τη δουλειά ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ το ότι ήμουν ΦΤΗΝΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ. Anyway...

    Eκείνο που ΚΑΝΕΝΑΣ ξενόφοβος δεν κατανοεί, ήταν αυτό που… έπαθα μερικά χρόνια αργότερα:
    -Οταν (επιτέλους) το δικαίωμά μας να δουλεύουμε ΝΟΜΙΜΑ στην Αγγλία (και αλλού στην ΕΕ) κατοχυρώθηκε, τότε ΔΥΣΚΟΛΑ έβρισκες δουλειά αν ήσουν ξένος. Το ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ του να είσαι ΦΤΗΝΟΣ το είχες ΧΑΣΕΙ, σε σχέση με τον Αγγλο. ΧΩΡΙΣ αυτό, ΚΑΝΕΝΑΣ Αγγλος εργοδότης δεν είχε λόγο να σε προσλάβει -ΓΙΑΤΙ να προτιμήσει εσένα τον ξένο, τον ΛΙΓΟΤΕΡΟ οικείο, ΛΙΓΟΤΕΡΟ "άξιο εμπιστοσύνης" (κατά τη γνώμη του Αγγλου πάντα)? Για ΚΑΝΕΝΑ λόγο, παρά μόνο ΑΝ πραγματικά άξιζες ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ κάτι παραπάνω από ΟΛΟΥΣ τους Αγγλους που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση σου. Ε, τότε ήταν που ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ να βρω δουλειά, κι όταν -τελικά- βρήκα, ήταν εξειδικευμένη, δύσκολη ΚΑΙ για Αγγλους.

    Αρα, ΑΝ οι ξένοι αμοίβονταν εξ ορισμού το ίδιο με ντόπιους, ΔΕΝ θα τους προτιμούσε κανείς, οπότε… είτε θα έμεναν οι ΠΙΟ καλοί, είτε θα έφευγαν (οι πιο πολλοί) να βρουν δουλειά σε ΑΛΛΗ χώρα (ή στη δική τους). ΑΠΛΑ πράματα, που λέει και η... Αντζελα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Y.Γ. Βέβαια... εδώ στο ποστ σου, Πολσμάνε μου, εξηγείς μια άλλη κατάσταση όπου τρέχουν οι Σουηδοί να βρουν δουλειά, όπως-όπως, κι είναι ΚΑΙ νόμιμοι, χωρίς αυτό να εμποδίζει να παίρνουν ΛΙΓΑ, σχετικά με Νορβηγούς. Και μπορεί κανείς κάλλιστα να επισημάνει ότι -ακόμη κι έτσι- οι "εισαγόμενοι εργάτες" μπορεί κάποια στιγμή να επιφέρουν χειροτέρευση ΚΑΙ στις αμοιβές των ντόπιων (λόγω αυξημένης προσφοράς εργασίας).

    Η απάντηση σ' αυτό είναι εξίσου απλή νομίζω. ΑΝ δηλαδή γίνονταν όλοι αυτοί παράνομοι, θα... άλλαζε τίποτε προς το καλύτερο για τους ντόπιους? - ΟΧΙ βέβαια, ίσα-ίσα θα χειροτέρευαν ΟΛΟΙ, ξένοι και ντόπιοι.
    Αλλά... ξέχασα, οι ακροδεξιοί Νορβηγοί προφανώς διαθέτουν "μαγικό ραβδί" που διώχνει τους Σουηδούς (και άλλους) μακρυά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @ OMADEON

    Eκμετάλλευσις υπεράνω όλων!

    (Πόσο μέταλλο να βγάλει πια ο εργαζόμενος; )

    Βέβαια, στην Nορβηγία οι Σουηδοί εργαζόμενοι, από γιατροί μέχρι μπανανοκαθαριστές είναι ελκυστικοί διότι δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα γλώσσας.

    Eάν εγώ μιλώ Σουηδικά και ο Nορβηγός Nορβηγικά, δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα συνεννόησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...