Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τα στρατά μας που πήγαν στην Κορέεεεα... (Μεταπυρηνικές σκέψεις)

To 1950 η σακατεμένη από την κατοχή και τον εμφύλιο (μη χάσουμε) Ελλάς, έστειλε κατόπιν εντολής των νέων –τότε- πατρόνων της, στρατό στην Κορέα, ίνα καταπολεμηθεί ο επάρατος κομμουνισμός. (Αγγλικοί και Γαλλικοί κώλοι ήταν πολύ αφράτοι να πάνε μάλλον, άσε που οι Γάλλοι θα είχαν εντός ολίγου θέματα με την αποικία τους το Βιετνάμ και την Ινδοκίνα γενικότερα. Ντιεν Μπεν Φου, τύφλα να έχει το Βατερλό. Μετά κατάφεραν και οι ΗΠΑ να φύγουν κλωτσηδών, τελικά το 1975).

Είχαν και ένα τραγουδάκι τα στρατά μας τότε:

"Ο στρατός μας που πήγε στην Κορέα / πολεμούσε για ιδανικά / είχε πνίξει τους κίτρινους στο αίμα / δείχνοντάς τους τι θα πει λευτεριά".

Τι να πω. Τύφλα να έχουν οι επιχειρήσεις «Ατελείωτη ελευθερία μέχρι εξαϋλώσεως» και «Μεγαλοπρεπώς γκαβλωμένος αετός» που περιλαμβάνουν εξαέρωση αμάχων κατωτέρων φυλών προς δόξα της liberty. Μάλλον το σημερινό Ελληνικό πνεύμα επηρεάζει πολιτιστικώς ακόμα και την τρέχουσα στρατιωτική υπερδύναμη.

Εξήντα χρόνια μετά, το ίδιο ξεφτιλίκι. Η Ελλάδα χρεοκοπεί για να πληρωθούν πανάκριβα ΕΙΣΑΓΌΜΕΝΑ οπλικά συστήματα, χώρια οι μίζες σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Όχι για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά για να στέλνουμε όποτε κελεύσουν οι πάτρωνές μας, στρατό στο Κόσοβο, την Βοσνία, το Αφγανιστάν και τώρα στον τέως κολλητό του Ανδρέα Γκαντάφι.



Εδώ να σημειώσω το πολύ απλό. Αν δεν κατασκευάζεις ο ίδιος τα όπλα σου, ουσιαστικά ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΠΛΑ, παρά μόνο αν το επιθυμεί αυτός που σου τα πούλησε. Κάτσε κάνε σέρβις στο F-16 τώρα. Γι αυτό και οι Σουηδοί που μεταπολεμικά ήθελαν να παραμείνουν ουδέτεροι, φαγώθηκαν να φτιάξουν τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ μαχητικά αεροπλάνα. Θα μου πεις, άλλο ανεξάρτητη χώρα, άλλο προτεκτοράτο. Σωστό κι αυτό.

Τώρα μπορεί να πει κανείς διάφορα περί ηθικού καθήκοντος ανατροπής του αιμοσταγούς δικτάτορα κλπ. Τρίχες. Ας τον ανατρέψουν οι Λίβυοι μόνοι τους. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία, όχι βαλτούς ηγέτες που θα σου φορέσουν αυτοί που ανέτρεψαν για πάρτη σου τον δυνάστη σου. Βλ. Όθωνας, Γεώργιος ο Α’ κλπ.

Όπως και να ‘χει, ρετσέτα για την απόλυτα δίκαιη λύση (άλλη ανθρώπινη σύμβαση αυτή) δεν υπάρχει. Κάθε ενέργεια ή μη, έχει θετικά και αρνητικά. Ζυγίζεις και πράττεις.

Και μια και μιλάμε για θετικά και αρνητικά, ας δούμε τι είπαν οι Σουηδοί μετά την Φουκοσίμα για την συνέχιση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Σουηδία. Βέβαια η Σουηδία έχει πολύ βαρύ κλίμα και πάρα πολύ σοβαρή βιομηχανία, οπότε η δίψα για φτηνή ενέργεια, με παράλληλη ελάχιστη δυνατή εξάρτηση από το πετρέλαιο, είναι σχεδόν ακόρεστη. Γι αυτό παρά το δημοψήφισμα του 1980, η πυρηνική ενέργεια δεν αποσύρθηκε το 2010 όπως προβλεπόταν.

Έχουμε λοιπόν (πηγή)

Δημοσκόπηση στην Σουηδία αναφορικά με την χρήση πυρηνικής ενέργειας στην χώρα (17-3-11)

Να καταργηθεί το συντομότερο: 25%
Να συνεχίσουμε την χρήση: 55%
Ντεν ξέρω καρντιά μου είμαι απο κωριό: 21%


Στην Σουηδία υπάρχουν οι παρακάτω πυρηνικοί αντιδραστήρες (10 ενεργοί).

Ringhals kärnkraftverk
Ringhals 1 (860 MW, έναρξη 1976)
Ringhals 2 (870 MW, έναρξη 1975)
Ringhals 3 (920 MW, έναρξη 1981)
Ringhals 4 (910 MW, έναρξη 1983)

Oskarshamns kärnkraftverk
Oskarshamn 1 (500 MW, έναρξη 1972)
Oskarshamn 2 (630 MW, έναρξη 1975)
Oskarshamn 3 (1200 MW, έναρξη 1985, 1450 MW κατόπιν αναβάθμισης το 2009)

Forsmarks kärnkraftverk
Forsmark 1 (1018 MW, έναρξη 1980)
Forsmark 2 (1028 MW, έναρξη 1981)
Forsmark 3 (1230 MW, έναρξη 1985)

Barsebäcks kärnkraftverk
Barsebäck 1 (630 MW, έναρξη 1975, έκλεισε το 1999)
Barsebäck 2 (630 MW, έναρξη 1977, έκλεισε το 2005)

Επίσης υπάρχουν δυο κλειστοί πλέον ερευνητικοί αντιδραστήρες (παραγωγή ισοτόπων μεταξύ άλλων) στο Studsvik.

Θα ήθελα να ήξερα αυτό το 21% (στρογγυλοποιημένα) που ζει; Μάλλον στην χώρα όπου τα μπέργκερ βγαίνουν από το χαμπουργκερόδεντρο και οι ντομάτες από το ντοματεργοστάσιο 365 ημέρες τον χρόνο.

Με τις υγείες τους.

14 σχόλια:

  1. Να υπενθυμίσουμε ότι εις τα φέμτιο/σέξτιοτάλετ οι φανατικά ανεξάρτητοι* Σουηδοί είχαν βάλει μπρος πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλωνε - μέρος του περίφημου svenskt totalförsvar -. Ο λόγος δε που σταμάτησε δεν φαίνεται να ήταν η αντίδραση της κοινής γνώμης αλλά μάλλον η έλλειψη χρημάτων. No money, no pethaney που θα λεγε και ο Μένιππος.

    *Ε μα γι'αυτό τους πάω μπρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή πιστεύω ότι το κανταΐφι θα τους πέσει βαρύ, θα είναι και νύχτα όταν σερβιριστεί γαρ, οι τηλεθεατές του 2050 θα αναπολούν τις "αγνές προθέσεις των πρωταγωνιστών" σε τηλεταινίες παραγωγής του 2012, όπου ο τίμιος-λοχαγός-των-Λοκ-ομορφάντρας Ξανθόπουλος θα παλεύει να βρει το φως που έχασε εις τας ζούγκλας της Λιβύης, ενώ η Μάρθα Βούρτσα θα κάνει κονσομασιόν για τη θεραπεία του στη Ζυρίχη υπό του δόκτορος Μύυυλαααρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ fileasphogg

    Αχ, ακόμα και για να pethany με στιλ θες πολλά money! Τώρα μόνο μου το παίζουν λουλούδες και στέλνουν και στρατά στο Αφγανισταν το τοτάλφερσβάρετ μου μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Maria

    Εδώ ήδη γεμίσαμε δακρύβρεχτες ταινίες για τα στρατά με τα αγνά Αμερικανά που πήγαν στο Ιράαααακ και πνίξανε τους σκούρους στο αίαιαιαιαιμα και τους δείξανε τι πα να πει ελευθερίιιιιιιια, πουρδούπαπα, πουρδούπαπα, πουρδούπαπα.

    Στον Γκαντάφη θα κολλήσουν που βάφει και τα μαλλιά του ο πορνόγερας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eξαιρετικος ως συνήθως αν και περι του ψητου (γκανταϊφ') αισθανομαι καπως περιεργα μιας και ειναι η πρωτη φορα απο....τοτε που σε ξερω που μαλλον διαφωνουμε!

    (οσο και αν εχεις δικιο περι προτεκτορατου κτλ κτλ)

    Αλλα εδω σε εχω πιασει κωτσο δικε μου. Η θεσις "ουτε με τον Κανταφι, ουτε και με τους αλλοι και απο μακρυα" δεν μοιαζει λιγο με την συμπεριφορα του...21% των σουηδων που κατακρινεις;
    Εξω απο τον κωλο μου και ας ειναι και στου γειτονα; Εμεις αραγες θα ειχαμε κρατος ανευ εξωτερικης επεμβαση;

    Εννοειται πως δεν εξωρεαϊζω τπτ, εννοειται πως καθεις και το συμφερον του και ολα τα σχετικα.

    Αλλα μηπως να το εξεταζαμε διαφορετικα;
    < ? spam_mode?>
    http://aeisixtir.blogspot.com/2011/03/blog-post_19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σήμερα είναι Τρίτη.!
    Ποιά χώρα βομβαρδίζουμε;;

    Συμμαχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Zaphod

    Να σε πω, με ενοχλεί ολίγον ότι γινόμαστε κολαούζοι κάποιων που θα βομβαρδίσουν δικαίους και αδίκους για να τους φάνε τα πετρέλαια. (Δημοκρατία; Όου γέα όπως Χέλλας προδικτατορικά).

    Το κόστος για την εικόνα μας στον αραβικό κόσμο σε σχέση με τα οφέλη είναι μικρό.

    Θα τοποθετηθώ εκτενέστερα στο πόστιόν σας.

    @ Συμμαχία

    Πάω να φορέσω παραλλαγή και Α/Τ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σέντσαν;
    Μεντσαν...
    Τσεντσ ολσ;
    Ολσ τσεντσαν

    Κινέζικες επιρροές σε Τρικαλινούς τσι Κορέας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάνε και τα σουηδά.. διεφθαρησαν κι αυτα.. πού στρέψωμεν τώρα τους οφθαλμους; ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ O Σχολιαστής

    Γη, ο πλανήτης των Ελλήνων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Rodia

    Να τα στρέψουμε στα Νορβηγά που είναι φραγκάτα. Κάτι είναι κι αυτό. Μπορεί να μας δώσουν καλό μεροκάματο να καθαρίζουμε μβανάνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θέλω να πιστεύω ότι η απουσία του ονόματος του Γεωργίου Β' Παπανδρέου Γ' από τους μεγάλους ηγέτες είναι συμπτωματική.
    Κατά τα λοιπά, δυστυχώς προσυπογράφω έως και το τελευταίο κόμμα.
    Ξέρεις τι θυμήθηκα; Μια παροιμία που έχουν οι Άγγλοι, ότι είναι άσχημο να ζεις σε interesting times, δηλαδή σε εποχές που έχουν γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Ακόμη χειρότερο να χρωστάς και λεφτά στις ίδιες εποχές. Στο τέλος θα καταλήξουμε όπως οι ισπανόφωνοι εντός ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Hades

    Όταν τα τινάξει θα χτιστεί ανδριάντας Του στην Πάτρα.

    Γουστάρω, θα τρώμε μπουρίτος συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από τη στιγμή που το ζήτησαν οι εξεγερμένοι έπρεπε να γίνει επέμβαση αλλά με τους όρους των εξεγερμένων. Αναπόφευκτα οι "σύμμαχοι" δε θα εμπλέκονταν για την ψυχή της μάνας τους και οι εξεγερμένοι το ξέρουν αυτό. Από την επόμενη μέρα, αν και όταν αυτή έρθει, θα είναι στο χέρι τους να διαχειριστούν την κατάσταση.
    Έχεις περισσότερες πληροφορίες για αυτό το δημοψήφισμα στη Σουηδία; Ρωτάω γιατί από τα εργοστάσια που αναφέρεις πολλά λειτούργησαν πρώτη φορά μετά το 1980.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...