Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Apollo, Luna, Lunokhod και λιακόμπουρδες.


Οι τοπoθεσίες προσσελήνωσης των Luna / Lunokhod.

Με την ευκαιρία του θανάτου του Νηλ Άρμστρονγκ, μέλους της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που προσσεληνώθηκε το 1969 (ακολούθησαν άλλες έξι επιτυχημένες επανδρωμένες προσσεληνώσεις μέχρι το 1972) έχω να παρατηρήσω τούτο:

Οι διάφοροι κουκουρούκου λιακουροειδείς συνωμοσιολόγοι, με τα επιχειρήματα της πλάκας(1), περί μη προσσελήνωσης ανθρώπων στην σελήνη, (το κάνουν είτε για δημοσιότητα, είτε για να κονομήσουν από τους ηλίθιους, είτε και τα δύο) συνήθως αγνοούν κάτι που έκανε η ΕΣΣΔ σαν «απάντηση» στο πρόγραμμα «Απόλλων».

Την επιτυχημένη (μετ’ επιστροφής) προσσελήνωση και λήψη δειγμάτων σεληνιακού εδάφους, των τροχοφόρων τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων Luna / Lunokhod (Луноход).


Lunokhod I (1970)

Γιατί δεν ασχολείται κανείς με αυτά;

Μααα… διότι η ΕΣΣΔ δεν είχε Χόλυγουντ για να σπάσει τα αρχίδια του κόσμου για το πόσο γαμάω επίτευγμα ήταν αυτό και κατά συνέπεια πόσο γαμάω είναι οι ΗΠΑ, το Βασόσφαιρο (Μπέηζμπωλ) και η μηλόπιτα της μαμάς. (Ή πόσο γαμάω είναι η ΕΣΣΔ, το μπορστ και το ευγενές άθλημα του μπάντυ. Το παίζουν και στην Σουηδία).

Εν ολίγοις, δεν έχει μαμ η δουλειά για τους συνομωσιολόγους (βιβλία, DVD, διαλέξεις). Ελάχιστοι έχουν υπ’ όψη τους τις αποστολές Luna. Συνήθως κάτι πυροβολημένοι νέρντουλες σαν τον γράφοντα, που του αρέσει η εξερεύνηση του διαστήματος.

Για να συλλάβει κανείς το μέγεθος του προ 40ετίας επιτεύγματος, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αντίστοιχο τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι έστειλαν οι ΗΠΑ στον Άρη το 1997, το γνωστό (στους νέρντουλες) Sojourner.


Mars Pathfinder - Sojourner (1997)

Τεσπά, η ΕΣΣΔ είχε όλες τις δυνατότητες να δει αν ήταν μούφα το πρόγραμμα «Απόλλων».

Δεν ήταν.

Μετά βέβαια άλλαξαν οι προτεραιότητες. Βλέπεις είναι πολύ εύκολο να λες «θέλουμε δρόμους όχι διαστημόπλοια» την στιγμή που ξοδεύεις ΥΠΕΡπολλαπλάσια για στρατιωτικές δαπάνες και αναίτιους πολέμους.

Έτσι τα Απόλλων 18, 19 και 20 δεν πέταξαν ποτέ προς την Σελήνη. Το ένα έγινε ο διαστημικός σταθμός Skylab, το άλλο χρησιμοποιήθηκε για το ραντεβού Απόλλων – Σογιούζ το 1975. Το Απόλλων 20 πήγε στο μουσείο.

Αpollo - Soyuz 1975.
Αριστερά: Thomas P. Stafford, Vance D. Brand, Donald K. "Deke" Slayton.
Δεξιά: Aleskey A. Leonov, Valeriy N. Kubasov.

Όχι, κάτι πίπες που κυκλοφορούν στο YouTube για κοινή αποστολή ΗΠΑ – ΕΣΣΔ με το Απόλλων 20 για περισυλλογή εξωγήινου διαστημοπλοίου στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, είναι μούφα ολκής (κλικ).

Ακολουθεί η περιγραφή των επιτυχημένων αποστολών Luna.

Luna 16

Successful lunar sample return (USSR)
Launched: September 12, 1970
Lunar landing: September 20, 1970
Returned to Earth: September 24, 1970
Luna 16 was the first robotic mission to land on the Moon, collect samples of dust and rock, and return those samples to Earth. Luna 16 was also the first spacecraft to land in the lunar darkness. The spacecraft landed in the Sea of Fertility. After collecting dust and rock samples, the spacecraft was launched back into space 26 hours later. It returned to Earth with a soft landing on bringing back 101 grams of Moon rocks.

Luna 20

Successful lunar sample return (USSR)
Launched: February 14, 1972
Lunar landing: February 21, 1972
Returned to Earth: February 25, 1972
Luna 20 soft landed in the Apollonius highlands near the Sea of Fertility. The spacecraft collected samples and then lifted off the next day. The sealed capsule containing 30 grams of lunar rocks and dust landed in the Soviet Union and was retrieved the following day.

Luna 21 / Lunokhod 2

Successful lunar rover (USSR)
Launched: January. 8, 1973
Lunar landing: January 15, 1973
The rover first took a panoramic shot of the landing site, before it rolled off of its protective shell and onto the lunar surface. The rover was powered by solar panels and kept warm at night by a radioactive heat source. The mission lasted 4 months, during which it took over 80,000 TV pictures and covered 37 kilometers (22 miles) of lunar terrain.

Luna 22

Successful lunar orbiter (USSR)
Launched: May 29, 1974
Lunar landing: June 2, 1974
During its mission, the spacecraft studied the Moon's magnetic field, gamma ray emissions and gravitational field. The mission ended in November of 1975.

Luna 24

Successful lunar sample return (USSR)
Launched: August 9, 1976
Lunar landing: August 18, 1976
Returned to Earth: August 22, 1976
Luna 24 softlanded in the Sea of Crises. The spacecraft collected 170g of lunar dust and rocks and returned to Earth.

(1) (Π.χ.Δεν έχει αστέριΓια ο ουρανός!!! Α!!! Είναι ντάλα μεσημέρι ρε γίδι και φωτίζει ΚΑΙ ο ήλιος ΚΑΙ η γη! Πώς σκατά να φανούν στην φωτογραφική Hasselblad –α ρε πατρίδα- αστέρια ντάλα μεσημέρι; Και φυσικά ο ουρανός είναι μαύρος, η Σελήνη ΔΕΝ έχει ατμόσφαιρα για να διαθλασθεί το φως κατά την διάρκεια της ημέρας και να μας δώσει γαλάζιο χρώμα, ή πορτοκαλί στο ηλιοβασίλεμα, λόγω διαφορετικής γωνίας διάθλασης!). Αργκ.

11 σχόλια:

  1. Πάντως, εκείνη η μούφα με το Apollo 20 είχε ξεκινήσει πολύ ωραία (δηλ. φαινόταν πως πήγαινε για μούφα, αλλά στις θεωρίες συνωμοσίας εκτιμώ την πρωτοτυπία και τη φαντασία). Στην πορεία το ξεχείλωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ koysoyri

      Πλάκα, πλάκα, θα μπορούσε να γίνει καλή ταινία στο Χόλυγουντ.

      Διαγραφή
  2. Εντάξει κι εσύ... Πάντως όντως για το πρόγραμμα "Luna" είχα να διαβάσω πολύ καιρό. Όλοι το ξεχνούν επειδή οι Σοβιετικοί και οι Ρώσοι ποτέ δεν το πρόβαλαν όσο τον περίπατο του Γκαγκάριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ο δείμος του πολίτη

      Η μηλόπιτα είχε καλύτερο μάρκετινγκ από το μπορστ!

      Διαγραφή
  3. Χα χα μου θυμίζεις το ανέκδοτο πως η NASA ξόδεψε εκατομμύρια για να κάνει ένα στυλό να γράφει στο διάστημα ενώ οι Σοβιετικοί χρησιμοποίησαν μολύβι...
    Από την άλλη ποιά Σελήνη και ανοησίες αφου ως γνωστόν η Γη δεν κινείται:
    http://www.jesus-is-lord.com/geocentr.htm
    http://www.fixedearth.com/
    το λέει και η Βίβλοc! Οι Λιακουροπαδοί είναι ικανοί να πιστέψουν οτιδήποτε.
    Προτείνω να κάνουμε ετήσιο διαγωνισμό με τον καλύτερο ιστότοπο συνομοσιομπουρδολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ptomas

      Αυτό ήταν! Βλέποντας αυτές τις δύο σελίδες, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι ελπίδα για την ανθρωπότητα δεν υπάρχει. Τουλάχιστον ας προσέχουν οι ναυτικοί μας να μην πάνε πολύ έξω και γκρεμοτσακιστούνε στις άκρες της επίπεδης γης!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λασπολογίες και ανακρίβειες. Μήπως ήσασταν εκεί, κύριε και διαψεύδετε τις αποκαλύψεις των παντογνωστών; Ε, κύριε; Βγαίνει ο άλλος και σου λέει ρητά: οι αμερικάνοι δεν πάτησαν ποτέ στο φεγγάρι. Που είναι οι αποδείξεις σου ότι δεν ισχύει, ε; Είναι σαν αυτό που εξεστόμισε μέγιστος Έλλην που ασχολείται τάχα μου με ανθρώπινα δικαιώματα: το γεγονός ότι δεν έχω απόδειξη στα χέρια μου αποδεικνύει το ότι το μαγαζί δεν έκοβε αποδείξεις. Σας καταγγέλω λοιπόν ότι ούτε εσείς μου κόψατε απόδειξη. Ιδού ο υπαίτιος που έπεσαν έξω και το ελληνικό κράτος και το διαστμικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ! Φωνάζω το ΣΔΟΕ, μην μετακινηθείτε πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Hades

      Θα φωνάξω τον Τσίπρα να βαρέσει το ΣΔΟΕ, νιέεεεεεχχχ!!!

      Διαγραφή
  6. Ότι θέλεις γράφε εσύ.
    Αν δεν βγει ο Λιακό να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να μας αποκαλύψει την αλήθεια δεν πιστεύω τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ αθεόφοβος

      Έχετε δίκαιον. Αλλά που να εκδώσει καινούργια μπαζοπακέτα εκεί που έχει πάει το χαρτί, ε; Βολευτείτε με τα πρηβιούς του στην τηλεόρασιν.

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...