Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκοσμιοποίηση για ποιους; Μέρος ΙI (Corporations are people too!)

(Πρώτο μέρος εδώ)

Όπως είπαμε στο προηγούμενο, οι άνθρωποι έχουν κατά κανόνα τρεις τάσεις:

1) Ευθυγράμμιση με το κοπάδι.
2) Δυσπιστία απέναντι στα άλλα κοπάδια.
3) Αν κάποιος βρεθεί μέσα σε ξένο κοπάδι, κοιτά να βρει ομοίους του και κοιτά να δημιουργήσει ένα υποκοπάδι όσο το δυνατόν πιο διαφοροποιημένο από το κυρίαρχο κοπάδι.

Αυτοί οι ανωτέρω παράγοντες έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο κατακερματισμένο σε διάφορα κράτη. Μια οικειοθελής και ομαλή άνευ αναταράξεων ένωση των κρατών αυτών σε μία παγκόσμια δημοκρατία, ενδεχομένως και άμεση δημοκρατία δεδομένων των νέων τεχνολογιών δεν φαίνεται πιθανή.

Μολαταύτα, ακούμε συνεχώς ότι ζούμε “στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης”. Ελεύθερη κίνηση παντού σε όλον τον πλανήτη, κεφάλαιο, πληροφορίες, άνθρωποι, (με διαβατήρια ή λαθραία) αλλά…

Ποιος κινείται πραγματικά ελεύθερα και γιατί κινείται; Υπάρχει λόγος;

Μα αυτός που κινείται πραγματικά ελεύθερα είναι οι εταιρίες που μετεγκαθίστανται εκεί όπου τα μεροκάματα είναι φθηνότερα, ώστε… να πουλήσουν τα προϊόντα τους εκεί που τα μεροκάματα είναι υψηλότερα. Προς το παρόν. Διότι με τις θέσεις εργασίας να φεύγουν για τις χώρες που οι άνθρωποι εργάζονται με συνθήκες νεοσκλάβων, τα μέλλον των μεροκάματων στον Πρώτο κόσμο δεν φαίνεται λαμπρό. Μάλλον η πτώση τους και η υψηλή ανεργία φαίνεται πιθανή. Και φυσικά αυτό είναι θεάρεστο, διότι οι εταιρίες έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως λένε και στα Στεητς, «Corporations are people too!».

Βέβαια αυτό το Ponzi Scheme, ή “πυραμίδα”, ή “αεροπλανάκι”, θα καταρρεύσει όταν σε κανένα μέρος του κόσμου οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα που παράγουν με τα ψίχουλα της αμοιβής τους.

Βλέπετε ό Χένρι Φορντ που ήθελε να μπορούν οι εργαζόμενοι στην Φορντ να αγοράσουν τα Model T που παρήγαγαν, ήταν ηλίθιος κατά τους ανεγκέφαλους νεοφιλελεύθερους που οραματίζονται μια παγκόσμια νεοφεουδαρχία. Λίγοι προεστοί από πάνω και πολυπληθής ψωμολυσσούσα πλέμπα από κάτω.

Βέβαια, τα πράγματα σε αυτό το σύμπαν είναι άκρως πολύπλοκα και οι παράγοντες που επιδρούν σε κάποιο φαινόμενο πολλοί. Εμείς οι άνθρωποι λόγω των περιορισμών μας προσπαθούμε να προσομοιώσουμε την πραγματικότητα με κάποια μοντέλα. Άλλοτε είναι επιτυχημένα (π.χ. Στατική των κατασκευών) και άλλοτε είναι για τα σκουπίδια (Οικονομικά μοντέλα πρόβλεψης). Στην προκειμένη περίπτωση η ελεύθερη παγκοσμιοποίηση για τις εταιρίες μπορεί να καταρρεύσει και από το εξής απλό:

Την έλλειψη αρκετών φυσικών πόρων. Πετρέλαιο, μέταλλα και σπάνιες γαίες ΔΕΝ είναι ανανεώσιμες πηγές. Ούτε καν η αγροτική παραγωγή είναι εγγυημένη δεδομένου ότι χρειάζεται πετρέλαιο τόσο για τα λιπάσματα όσο και τα αγροτικά μηχανήματα. Μολαταύτα υπάρχει η αντίληψη ότι η συνεχής ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι εφικτή όπως και η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης εσαεί.

Έλα όμως που δεν είναι έτσι.


H ληστεία των τροφίμων της Αφρικής. Γλίσχρα αμοιβόμενοι Αφρικανοί παράγουν τρόφιμα για εύπορες χώρες. Ούτε μισό καλαμπόκι δεν μένει στην πεινασμένη Αφρική. (Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση).

Δεν βλέπω να υπάρχει αρκετή πρόνοια π.χ. ώστε να είμαστε έτοιμοι τουλάχιστον να απεμπλακούμε από το πετρέλαιο εντός του 21ου αιώνα, οι πετρελαϊκές εταιρίες που θέλουν να βγάλουν κέρδος και από την τελευταία διαθέσιμη σταγόνα μαύρου χρυσού γαρ. Η λύση του δράματος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι η εξής:

Παγκόσμια σύρραξη για την κατάληψη όλων των διαθέσιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Δεδομένου ότι σε μία τέτοια σύγκρουση θα υπάρξει δραματική μείωση του πληθυσμού, το Ponzi Scheme της αέναης ανάπτυξης πιθανόν και να μπορέσει να κάνει επανεκκίνηση.

Όμως για να ξαναέρθουμε στο κεντρικό μας θέμα.

Εντάξει, έχουμε κάνει μια καλή κατάσταση για τις corporations aka people, αλλά ένα ενιαίο παγκόσμιο κράτος που θα το κυβερνούν οι Πατρίκιοι και θα χέζουν πάνω στην πλέμπα ηδονιζόμενοι, είναι πιο “γουάου” κατάσταση.

Πώς θα πείσουμε τα κοπάδια να συνενωθούν μεταξύ τους;

H λύση είναι να αφαιρέσεις τελείως τον όποιο βαθμό αυτάρκειας από τα κράτη – κοπάδια. Ένα τέτοιο όπλο χρησιμοποιεί η ΕΕ με έμβλημα τον παντεπόπτη οφθαλμό. Ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή! Έλεγξε τα τρόφιμα και θα ελέγξεις τον κόσμο.

Ελλάδα και Σουηδία, ΔΕΝ θα παράγετε όση ζάχαρη παράγετε π.χ. Θα μειώσετε την παραγωγή σας και θα εισάγετε ζάχαρη από Γερμανικά ζαχαρότευτλα π.χ, διότι από εδώ και πέρα η παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ θα γίνεται με γνώμονα την θεώρηση της ΕΕ σαν ενιαίου κράτους.

Βέβαια, πρώτα θα χρεοκοπήσουμε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης μην επιτρέποντας την ΕΚΤ να τυπώσει πληθωριστικά Ευρώ όπως κάνει η Fed στις ΗΠΑ με τα καραπληθωριστικά δολάρια, ώστε μετά να του πλασάρουμε την λύση:

Ενιαίο υπουργείο οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, (με ΜΗ εκλεγμένο υπουργό). Ήδη ακούγονται οι φωνές από κάτι Μπαρ – ούζους και ΣΙΑ.

Εν ολίγοις, κόβεις τα πόδια ενός ανθρώπου που δεν γουστάρει παρτίδες μαζί σου, ώστε μετά να προσφερθείς να τον τσουλάς στο αναπηρικό καροτσάκι.

Στο επόμενο θα κάνω την πρόταση για την δική μου παγκοσμιοποίηση και πώς θα έβλεπα την πραγμάτωση της.

Ναι ξέρω, είναι αλήθεια ότι όποιος προτείνει λύσεις σε παγκόσμια κλίμακα είναι καλαμοκαβαλημένος, ή θέλει να καβαλήσει τον σβέρκο τον άλλων. Ένοχος! Αλλά όπως λέει το παρακάτω άσμα για τον CARULUS REX, "Kronan kommer ej från Kyrkan den kοm direct från Gud!" (Το στέμμα δεν έρχεται από την εκκλησία, ήρθε κατ’ ευθείαν από τον Θεό!).

Μέρος 3 εδώ


4 σχόλια:

  1. εξαιρετική ανάρτηση! δες κι αυτό...http://www.athensnews.gr/old_issue/13299/18217

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Yannis Zabetakis

      Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι η Αφρική πάντα σφαλιαρίζεται στο τέλος... για να δούμε αυτή τη φορά...

      Διαγραφή
  2. Αν και εξακολουθώ να αναμένω ολόκληρη την συνέχεια, νομίζω ότι είσθε ολίγον τι υπερβολικός. Εσείς κάνετε λόγο για οργανωμένο σχέδιο που ενδιαφέρεται μόνο για τις τσέπες εκείνων που το έχουν σκεφτεί. Εμείς από την άλλη όμως γνωρίζουμε ότι όλα γίνονται με γνώμωνα το κοινό καλό. Άρα κάτι δεν πάει καλά. Και δεδομένου ότι τα δις της αδιάφορης πλέμπας αποκλείεται να έχουν εσφαλμένη πλεροφόρηση, μάλλον το σχέδιόν σας έχει κάποιο λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Hades

      Έχετε δίκαιον. Έβαλα το όνομα της Αγίας Όλγης της Τρέμη στον στόμα μου επί επί ματαίω.

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...