Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Άραγε ζούμε τον θρίαμβο του Niels Bohr;


Ο Δανός φυσικός Niels Bohr (1885 - 1962)

Ο Δανός φυσικός Niels Bohr είχε πει κάποτε το εξής καλαμπούρι:

«Οι προβλέψεις είναι δύσκολο πράγμα, ιδιαίτερα όταν αφορούν το μέλλον».

Βλέποντας κανείς τις διάφορες βαρυγδουπώδεις δηλώσεις που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, από πολιτικούς και στρατευμένους οικονομολόγους, για την εξέλιξη της κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας – καζίνο, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με το ανωτέρω καλαμπούρι – αφορισμό.

Είναι προφανές με βάση την προηγούμενη εμπειρία ότι όσοι συζητάνε για ανάκαμψη της Ελλάδας π.χ. το 2014, ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ή πουλάνε τρελίτσα για να κερδίσουν χρόνο.

Κοιτάξτε, τα πάντα σε αυτό το σύμπαν, είναι ζητήματα πολυπαραγοντικά και δεν είναι πάντα εύκολη η μοντελοποίηση της όποιας διαδικασίας, ώστε παίζοντας με δυο – τρεις παραμέτρους να κάνεις ακριβείς μελλοντικές προβλέψεις. Μπορεί κάλλιστα να έχεις φτιάξει ένα μαθηματικά πανέμορφο μοντέλο, το οποίο απλά… δεν δουλεύει.


Ωστόσο, η παντελής αστοχία των προβλέψεων διάφορων μεγαλόσχημων του ΔΝΤ, των κυβερνήσεων του βοριά, των κυβερνήσεων του νοτιά, της Κομισιόν και άλλων, δείχνει κάτι παραπάνω από ανθρώπινη αδυναμία.

Δείχνει δόλο.

Δείχνει την στράτευση στην παρακάτω ατζέντα, που στηρίζεται στο βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης, τον φόβο μπροστά στον βέβαιο θάνατο.

Που με την σειρά του γεννά ανασφάλεια.

Που με την σειρά της γεννά απληστία για υλικά αγαθά, μπας και έρθει η περίφημη ασφάλεια. (Έμεινε από λάστιχο στην Βαρυμπόμπη. Φτου).

Που εν κατακλείδι συνοψίζεται στο «Να φάμε τα πάντα από τους άλλους με κάθε μέσο, ακόμα και τα πιο ποταπά, ώστε εμείς να έχουμε τα πάντα και οι άλλοι τίποτα, ώστε να την καταβρούμε. Ωχ! Κοίτα ρε μαλάκα μου, τώρα που μάζεψα ΟΛΟ το χαρτί, δεν μου σηκώνεται πια. Φτου!».

Κυρίες, κύριοι.

Οι μεγαλόσχημοι δεν θέλουν το καλό σας. Το κακό σας θέλουν. Τα λεφτά σας, τα σώβρακά σας, ίσως και τις σωματικές κοιλότητές σας (προς απόθεση γενετικού υλικού) θέλουν και θα κάνουν τα ΠΑΝΤΑ για να το πετύχουν.

Και φυσικά ανάμεσα στα ΠΑΝΤΑ ανήκουν και οι «λαναθασμένες» προβλέψεις.

Αχ! Κάναμε λάθος… Τι ατυχία…

Άραγε θα μπορέσουν οι άνθρωποι να ξεφύγουν κάποτε από την φαυλότητα του κυνηγιού της ανύπαρκτης ασφάλειας και της απληστίας, ώστε να μην εξαφανιστούν σαν είδος πριν της ώρας τους;

Τι να σας πω βρε παιδιά, δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, διότι με κομπλεξάρισε ο Niels Bohr!

6 σχόλια:

  1. αυτός ο Δανός δεν ήταν που έφτιαξε την ατομική μπόμπα? πού τον θυμήθηκες τον βλάκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Yannis Zabetakis

      Όχι ρε, αυτός ο άπλυτος και αχτενιστος Άινσταιν φταίει, ο Νιλς ήταν Roligan... :-P

      Διαγραφή
  2. Κατ' αρχήν έπεσες σε δύο μεγάλα σφάλματα: ανέφερες δύο άπλυτους, τον Μπορ και τον Φέυνμαν. Τι ξέρουν αυτοί; Εδώ μιλάνε Στουρνάρας και Σαμαρεύς.
    Δεύτερον, εμείς προσπαθούμε και τα πάμε καλά, αλλά θα συμβεί κάτι που δεν περιμένουμε (πχ ότι ένα νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί με 155 ψήφους και όχι με 156 όπως είχε υπολογιστεί), αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση του προγράμματος, που ήταν και εκτός σχεδίου και που αυτό θα ευθύνεται για τα χάλια που θα επακολουθήσουν. Και φυσικά αφού εμείς τα κάναμε σωστά και οι άλλοι τα έκαναν σκατά, ξέρετε τι θα κάνετε και στις επόμενες εκλογές, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θέλουν μόνο οι μεγαλόσχημοι το κακό μας. Και οι μικρόσχημοι το ίδιο θέλουν. Δες τι μίσος υπάρχει ανάμεσα στην Κάτω Τραχανοπλαγιά και στην Άνω. Έχει μίσος το ανθρώπινο είδος για τον εαυτό του. Και το μίσος θολώνει το μυαλό κι άρα λογικό είναι με τόση θολούρα οι προβλέψεις να είναι ατυχείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ steven

      ...και έτσι τέζαρε η ελπίς. (Τελευταία αλλά τέζαρε).

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...