Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η αισθητική δεν χρειάζεται λεφτά. Και μάλιστα δανεικά.

Η πόλις του Αγαδίρ στο Μαρόκο, μετά από βομβαρδισμό της Ισπανικής αρμάδας.

«Από ψηλά, οι περισσότερες Ελληνικές πόλεις μοιάζουν με το Αγαδίρ μετά από βομβαρδισμό», είχε γράψει ο μακαρίτης Ηλίας Μπαζίνας και είχε 1000% δίκιο. Οι περισσότερες Ελληνικές πόλεις φιλοδόξησαν και κατάφεραν να γίνουν κακάσχημες μικρές Αθήνες της αντιπαροχής. Ελάχιστες έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τον κανόνα, όπως π.χ. το Ναύπλιο.

Παλαιότερα, πριν κονομήσουν κάποια χρήματα οι χωρικοί για να φτιάχνουν σπίτια με κεραμοσκεπές, η Ελληνική επαρχία ήταν ένας εμετός από μπετόκουτα. Ωστόσο, ακόμα και στην εποχή της «κεραμοσκεπής επί μπετονόκουτου», με την σχετική προ κρίσης ευημερία με τα πήλινα πόδια, μπορούσε να παρατηρήσει κανείς το εξής στις λεγόμενες «καλές» και «ακριβές» περιοχές των μεγάλων πόλεων:

Δεν μπορεί να περπατήσει άνθρωπος πάνω στα πεζοδρόμια! Δέντρα φυτεμένα μπλοκάρουν το μισό πεζοδρόμιο και βάλε, τα πλακάκια είναι σπασμένα, πάνω παρκάρουν πάσης φύσεως καουμπόηδες τα σιδερένια άλογά τους, με αποτέλεσμα γυναίκες με βρέφη στα καροτσάκια να κυκλοφορούν στην μέση του δρόμου, αφημένες στο έλεος των ΝεοΕΛ οδηγών. (Και όλοι ξέρουμε πόσο ελεήμονες είναι οι νεοΕΛ οδηγοί).

Οι ίδιες «καλές», τρομάρα τους περιοχές, έχουν ρυμοτομία όπως λάχει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε συνδυασμό με την συστηματική παραβίαση των σημάτων της τροχαίας από τους κάφρους νεοΕΛ οδηγούς. Έχω την αίσθηση ότι ο Παπάγος είναι η μοναδική περιοχή στο λεκανοπέδιο, όπου πρώτα χαράχτηκαν δρόμοι και κατόπιν χτίστηκαν τα σπίτια. (Στρατιωτική επιχείρηση γαρ).
Κατά τα άλλα. προ κρίσης υπήρχαν κάτι βλαμμένοι που ζήταγαν €450.000 για διαμέρισμα στα ανατολικά προάστια της Αθήνας επειδή η περιοχή είναι… χάι.

Έχει φυτεμένα δενδρύλλια στα σπασμένα πεζοδρόμια. Όου γέα.

Θα μπορούσε εδώ κάποιος να πει:

Γιατί ρε βάναυσε υπερβόρειε μιγά είσαι κακός ψυχρός και ανάποδος;

Οι Ελληνικές πόλεις είναι ΚΩΛΟΣ διότι οι Έλληνες ποτέ δεν είχαν αρκετά λεφτά.

Μην λησμονείς γαλατοπότη Βίκινγκ μιγά και το παραδοσιακό «πανωσήκωμα», που εκφράζει τους πόνους και τους καημούς του περιούσιου λαού το σύμπαντος που οι Οβριοί λατρεύουν να μισούν.
(Και γι αυτό δεν είχε ποτέ αρκετά φράγκα, άσε που μας ψεκάζουν από πάνω με πουστίνη για να μας κάνουν όλους πούστηδες, γιατί όλοι ξέβρουν ότι οι Εβραίες προτιμούν τους Έλληνες γαμιάδες που έχουν πλούσιο το πετσάκι, απερίτμητοι γαρ. Μεγάλη πέραση το Ελληνικό πετσάκι φίλε).

(+ευλόγηcον+).

Λοιπόν, για να ξεκαθαρίζουμε.

Για να είναι κανείς καλαίσθητος, δεν χρειάζεται να έχει λεφτά (και μάλιστα δανεικά στην περίπτωση της Ελλάδας).

Παιδεία χρειάζεται, αλλά και ευθυκρισία, ώστε να μπορεί να ξεχωρίζει τουλάχιστον τους πιο εξόφθαλμους παραλογισμούς. Και με λίγα χρήματα μπορείς να είσαι και αξιοπρεπής και καλαίσθητος.

Διαθέτει ο μέσος Έλληνας τα ανωτέρω; Όχι, επομένως δεν έχει και αισθητική (κατά μέσο όρο πάντα). Και σε συνδυασμό με διάφορα άλλα κουσούρια που άνθισαν επί Τουρκοκρατίας, (π.χ. ξενομανία) οδήγησαν στο σημερινό χάλι, αισθητικό και οικονομικό.

Υπάρχει περίπτωση να την γλιτώσει το κρατικό μόρφωμα «Ελλάδα» από την συνολική κρίση που το πλήττει αυτή την εποχή; Δηλαδή να περάσει αλώβητο και να γυρίσει π.χ. στο 2004;

ΟΧΙ.

Στο τέλος, ό,τι γλιτώσει από ότι θα αποκαλούσαμε «Ελληνισμό» θα είναι σε ατομικό επίπεδο και θα οφείλεται στις πολλές, αλλά όχι αρκετές για την περίπτωση, καλές μονάδες που έχει αυτός ο τόπος.

Σόρρυ, αλλά με Μπουμπουκοσαμαροφαηλοβοθρίδηδες στο τιμόνι, η πορεία προς την καταστροφή του ελληνικού κράτους είναι δεδομένη.

8 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι τα είπες όλα Πραγματικά..
    Θα ήθελα να προσθέσω ειδικά ως προς τις χάι περιοχές τα εξής δύο σημεία: πρώτον, πας εκεί, στην συνήθως καταπατημένη από φωτιά περιοχή, χτίζεις το αυθαίρετό σου, βάζεις ό,τι γουστάρεις και μόλις τελειώσεις τον φτάχτη τραβάς και μερικές καρφωτές σε αυτόν που πάει να κάνει ακριβώς το ίδιο στο ακριβώς διπλανό "οικόπεδο". Το δεύτερο όμως είναι το πιο γουστόζικο: Αδελφέ, αν στην χάι κλας περιοχή δεν σκάει μύτη κάθε 2 μήνες ο Αχόρταγος για να αδειάζει τους χάι κλας βόθρους μιας και αποχέτευση δεν υφίσταται, δεν είναι χάι κλας περιοχή. Μην λέμε ό,τι θέλουμε δηλαδή, αν δεν στάξει λίγο πράμα από την κυρία με τα 12 μπότοξ να'ούμ, τι σόι χάι κλας περιοχή θα ήτο να'ούμ;

    Εγώ πάντως ξέρεις τι δεν καταλαβαίνω ρε Κάρολε; Ντάξει, στην χώρα έχουν συμβεί πολλά τον τελευταίον ένα αιώνα. Από εμφυλίους μέχρι βομβαρδισμούς και χίλιες δυο σφαγές μαζί με πρόσφυγες. Άντε να σου πω ότι μέχρι και τη δεκαετία του 60 (που το ρημάδι βλέπουμε στις ελληνικές ταινίες πως διάολο ήταν η Αθήνα ιδίως) πήγαινε κι ερχόταν. Μετά, τι διάολο συνέβη και έγιναν όλα τόσο άναρχα; Δηλαδή αν αναλογιστείς πως ήταν η Αθήνα στις ταινίες και πως ήταν μόλις 6-7 χρόνια μετά επί χούντας είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Και την ίδιαν στιγμή υπάρχουν γραφικά χωριά που είναι ακατοίκητα. Βγάλε άκρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Hades

      1. ΛεφτεριΓιά στο Ντράφι.

      2. Εμείς οι ΕΛ είμεθα των παραδόσεων. Αν μας κολλήσει το άναρχο μπετόκουτο στην γκλάβα, μετά δεν φεύγει. Επίσης έχουμε μία ΑΝΑΠΗΡΙΑ, όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Μπαζίνας:
      Ο ΝεοΕΛ αδυνατεί κατά κανόνα να συλλάβει την έννοια του κοινού αγαθού. Αυτή είναι μάλλον η ρίζα του κακού.

      Διαγραφή
  2. Δεν είναι ο Παπάγος το πρώτο προάστιο που έγινε με ρυμοτομία αλλά αυτό που το διασχίζει ρεματάκι που προέρχεται από τον μπανάλ Ποδονύφτη, δηλαδή το προάστιον που φέρει το όνομα της Αγ. Φιλοθέης, βοήθεια μας!
    Όσο για την αισθητική ,πρώτα χορταίνεις, μετά χωνεύεις, μετά τα βγάζεις και τότε πλέον αρχίζεις να προβληματίζεσαι αν είναι καλύτερος ο καμπινές από την τούρκικη λεκάνη.
    Συγκριτικά λοιπόν με τας Ευρώπας όταν εκείνοι είχαν όπερες εμείς είχαμε αρματολούς και κλέφτες. Για αυτό είμαστε πάντα και υπέρ των παραδόσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ αθεόφοβος

      1. +ΥπερευλόγησονΤΟΥΡΜΠΟ+ μεγάλη η +Χάριc+ τηc.

      2. Θα έλεγα ότι η έλλειψη χρημάτων είναι δευτερεύον. Πρώτα είναι η έλλειψη παιδείας, καθώς και η ΑΝΑΠΗΡΙΑ της ανημποριάς της αναγνώρισης των ΚΟΙΝΩΝ αγαθών, (πεζοδρόμια, άλση, δρόμοι κλπ.) βλ. και απάντηση στον Άδουλα από πάνω.

      Διαγραφή
  3. Μια βόλτα απ' τα ΥπερΒόρεια Προάστεια -aka Ανατολική Αττική- θα σας πείσει για τα του λόγου τ' αληθή: Δρόμοι ό,τι να' ναι πλάτους 5 μέτρων χωρίς πεζοδρόμια με τσιμεντένιες ψηλές περιφράξεις στις ιδιοκτησίες λες και είμαστε σε κάποια αραβική χώρα (τουλάχιστον εκεί έχουν πεζοδρόμια και φαρδύτερους δρόμους) μέσα στα πεύκα, όπου μια πυρκαγιά να σκάσει το πυροσβεστικό δεν έχει πρόσβαση για να σβήσει τις εστίες.

    Κάποιοι όμως χαίρονται: Έρχονται οσονούπω οι πλειστηριασμοί (σχεδόν όλα αυτά τα κατασκευάσματα δεν έχουν ξεχρεωθεί) και στη θέση των νεόπλουτων Ελλήνων ενοίκων θα έχουμε εξωχώριους επενδυτές. Να χαιρόμαστε και μεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ spiral architect

      1. ΛεφτεριΓιά στο Ντράφι.

      2. Ωχ αμάν η κάθοδος των Γότθων. Μετά την Μάνη, θα πέσει και το Ντράφι στα στίφη των Ούνων, των Βησιγότθων, των Βανδάλων, ίσως και των Πετσενέγκων. Βαστάτε μην ανοίξει η Κερκόπορτα του Ντραφίου Χριστιανοί!

      Διαγραφή
    2. Και στο Ντράφι και στη Ραφήνα και στους Αγίους Αποστόλους υπάρχει μια παγωμάρα, εκεί που κάποτε απλωνόταν η τσίκνα απ' τα μπάρμπεκιουΖzzz!
      Ακόμα και του τοπικού βοθρατζή οι δουλειές κόψανε.

      Διαγραφή
    3. @ spiral architect

      Όλοι χέζουν πλέον στον κουβά για οικονομία.

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...