Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006

Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος

Διάβασα πρόσφατα το μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας του Δημήτρη Φύσσα "Πλατεία Λένιν, Πρώην Συντάγματος" που διαδραματίζεται σε μία εναλλακτική πραγματικότητα στην οποία ο Κόκκινος Στρατός έχει απελευθερώσει την Ελλάδα από τους Γερμανούς και σαν φυσική συνέπεια η χώρα έχει προσκολλήθεί στο Σοβιετικό Άρμα.

Οφείλω να ομολογήσω ότι το βιβλίο μου άρεσε πολύ και σίγουρα τα πράγματα θα ήταν σχεδόν όπως τα περιγράφει ο Δ. Φύσσας εάν η Ελλάδα βρισκόταν στον ανατολικό συνασπισμό.

Ειδικά για το θέμα της Μακεδονίας η θέση του προπολεμικού ΚΚΕ περι ανεξάρτητης Μακεδονίας συμπίπτει με την περιγραφή των εναλλακτικών γεγονότων που γίνεται στο βιβλίο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΟΑΚΚΕ που διαρκώς αναφέρεται στο "παλιό ηρωικό ΚΚΕ" σχετίζεται άμεσα με την κίνηση των Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα "Ουράνιο Τόξο".

Παίρνοντας έμπνευση λοιπόν από το εν λόγω μυθιστόρημα παραθέτω μερικές συνθέσεις που σχετίζονται με αυτό.

Α. Η σημαία της Σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Ελλάδας γνωστή ως "Τρίχρωμη".


Β. Ο χάρτης της Σ. Δ. της Ελλάδας με χαμένη Μακεδονία και Δωδεκάνησα (πλην Κάσου), με την "παρηγοριά" της προσθήκης της Β. Ηπείρου.


Γ. Λογότυπο της Αγελαδοτροφικής - Γαλακτοπαραγωγικής κοοπερατίβας Λαμίας "Η κόκκινη αγελάδα" μόνιμο θύμα προβοκατόρων που σαμποτάριζαν την παραγωγή γάλακτος.


Δ. Το καμάρι της λαϊκής βιομηχανίας οχημάτων ΟΛΥΜΠΟΣ ΙΙ με λαμπρή καριέρα σε Ελλάδα, Βόρειο Κορέα και Σ.Δ. Μογγολίας.

Δεδομένου ότι κατά μέσο όρο η πρώτη σοβαρή βλάβη του οχήματος παρουσιάζονταν μετά από 15 ημέρες λειτουργίας, η εγγύηση των 3 μηνών φάνταζε αισιόδοξη.

Όμως χάρη στην απίστευτη γραφειοκρατία της Σ.Δ. της Ελλάδας και τις άοκνες προσπάθειες
της ΛΑΚΡΑΣΦΑ (Λαϊκής Κρατικής Ασφάλειας) για τον εγκλεισμό τυχών έξαλλων ιδιοκτητών στις φυλακές με την κατηγορία της "Αντισοσιαλιστικής δραστηριότητας", δεν υπήρχαν προβλήματα οικονομικής φύσεως για την Λ.Β.Ο. "Όλυμπος".

12 σχόλια:

  1. Οι φωτογραφίες είναι απο τό βιβλίο ή είναι δικό σου δημιούργημα; όπως και να έχει είναι πολύ εύστοχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @apatris

    Ευχαριστώ, οι φωτογραφίες είναι δικές μου συνθέσεις με έμπνευση από την πλοκή του βιβλίου.
    Το ΟΛΥΜΠΟΣ ΙΙ που φαίνεται στην "διαφημιστική καταχώρηση" είναι ένα Πολωνικό Syrena (Σειρήνα) Laminat του εργοστασίου FSO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βιβλίο είναι από τα καλύτερα counterfactuals που έχω διαβάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπονοείς με το χάρτη ότι τα Δωδεκάννησα θα μένανε στην Ιταλία; Δύσκολο το βλέπω, πιθανότερο είναι να δίνονταν από τους Δυτικούς στην Τουρκία. Γιατί ειδικά η Κάσος θα έμενε στην Ελλάδα; Υπάρχει κάποιο παρασκήνιο;

    Και η Δυτ. Θράκη πολύ απίθανο να έμενε στην Ελλάδα, θα δινόταν από τους Σοβιετικούς στη Βουλγαρία, η οποία πάντα ήθελε (και θέλει) να βγει στο Αιγαίο. Κι εμείς στη θέση των Βουλγάρων, το ίδιο θα θέλαμε.

    Θα το πάρω πάντως το βιβλίο, για να κάνω τα σενάριά μου! Εγώ θα ήθελα επίσης να διαβάσω ένα βιβλίο με το υποθετικό σενάριο, δεν έχει γίνει το 1922-24 ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, οι μουσουλμάνοι (ίσως και τουρκόφωνοι) είναι στον ομόσπονδο ελλαδικό χώρο πλειοψηφία και εξελίσσονται γεγονότα, όπως αυτά στη Βοσνία.Υποψιάζομαι ότι θα χωριζόταν η κρήτη στα δύο και η βόρεια Ελλάδα θα γινόταν ανεξάρτητο μουσουλμανικό κράτος. Εκτός βέβαια, αν παιζόταν και το σενάριο με τη σοβιετική επιρροή, οπότε προκύπτουν περιπλοκότερες εκδοχές.

    s.frang

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ... για να σοβαρευτούμε λίγο κ. πετελωτά κενταυρων. Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά.
    Περιμένουμε πόνημα με τις εξής βεβαιότητες:
    Βασιλεύς τωνΕΛλήνων Γιαννάκης Ιωάνου. Πρόεδρος και απόλυτος αρχιστράτηγος εκτελεστικής εξουσίας... Δημοσθένης Λιακόπουλος. 120.000.000 εγερμένιοι ΕΛληνες. κοσμοσφαίρες και άφθονα θαύματα (μεταφυσική βοήθεια του Θεού).
    Κορύφωση:
    Εκστρατεία στην έρημο τακλαμακάν στη Κίνα στη λευκήπυραμίδα να κτυπήσουμε τη παγκόσμια κυβέρνηση της Λευκής αδελφότητας. τεράστιες ηλεκρομαγνητικές βουλώστρες ΤΕΣΛΑ ακολουθούν να βουλώσουν την τρούπα του Αντίχριστου....
    Εδώ σε θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @anonymous

    Σύμφωνα με την πλοκή του βιβλίου τα Δωδεκάνησα τα "τσίμπησαν" οι Τούρκοι, όταν λίγο πριν την λήξη του Β' Π.Π. κήρυξαν τον πόλεμο στον Άξονα και οι Σοβιετικοί δεν πρόλαβαν να αποβιβαστούν σε αυτά. Αντίθετα η Κάσος κατελήφθη την ίδια περίοδο από ηρωικούς Κρητικούς ατάκτους.

    Όσο για την Θράκη η σοφία του πατερούλη των λαών Στάλιν προέβλεψε ορισμένα προνόμια για την έξοδο των Βουλγαρικών συμφερόντων μέσω Θράκης στο Αιγαίο.

    Όσο για το σενάριο που αναφέρεις (την μη ανταλλαγή πληθυσμών μετά το '22) ειδικά σε περίπτωση τελικής επικράτησης της Ελλάδας στον πόλεμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις Βοσνίας -Κοσόβου όπως λες λόγω της ύπαρξης μεγάλης συμπαγούς αλλοεθνούς μουσουλμανικής μειωνότητας.

    Άλλωστε οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί γεννοβολάνε εκ παραδόσεως με τρελούς ρυθμούς, ενώ οι χριστιανικοί μπορούν να τους πλησιάσουν σε γεννητικότητα μόνο εάν αναφερόμαστε σε πολύ "παραδοσιακές" κοινωνίες.

    @Funel:

    Μα φυσικά κύριε συνταγματάρχα, πλην όμως αυτά δεν αποτελούν υποθετικά σενάρια.

    Αποτελούν σχεδόν απτές Λιακοπραγματικότητες® εκπληρούμενες λίαν συντόμως +Καραevlogisson+.

    Παρατηρήσεις:

    Α. Οι εγερμένοι ΕΛ-ληνες δεν είναι 120 εκ. αλλά 274 εκ. λόγω των εξώγαμων και εσώγαμων των ΕΛ-ληνων πηδηχταράδων με αλλοδαπές τουρίστριες. (Π.χ Σχορτσιανίτης,
    Τόμιτς, Τάρλατς, Μπραντ Πιτ, Ροναλδίνιος, Έντιος Μέρφιος κλπ.)

    Β. Της εκστρατείας των ΕΛ-λήνων στην έρημο Τακλαμακάν-Σαχλαμαράν-Ωχαμάν θα ηγηθεί ο γνωστός τέως γιόγκι-μάγος-μασίστας-καρατέκα-σουμοτόκα-σαολίν-λογιστής
    +ΜΙΚΡΟΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ+

    +Πάλι-θέλει-reset-το-ακατοίκοιτο-γμτ-evlogisson+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Polsemannen πάρα πολύ ενδιαφέρον. Θα το διαβάσω οπωσδήποτε

    (αν ήμουν οσυγγραφέας θα περιλάμβανα οπωσδήποτε στην επόμενη έκδοση τις φωτογραφίες σου)

    Όμως... ο ¨Ολυμπος είναι στην Μακεδονία!!!

    Δεν είναι ιμπεριαλιστική και ρεβιζιονιστική προπαγάνδα αν ονομάσεις έτσι το ένδοξο μοντέλο της Λαίκής Αυτοκινητοβιομηχανίας σου;;;;;

    Υπάρχει ένα βιβλίο που δεν θα το βρεις έυκολα, αλλα΄σού συνιστώ να το ψάξεις. Λέγεται "Ευτυχώς ηττηθήκαμε", είναι ενός παλαίμαχου αριστεροιύ αντάρτη και αγνού ανθρώπου, το όνομα μού διαφεύγει αλλά αν σ ενδιαφέρει θα το ψάξω.

    Καλό βράδυ

    Μαύρος Γάτος ("ανώνυμος" λόγω της γνωστής ανωμαλίας του blogger beta)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ως γέννημα της ηρωικής Κάσου, αισθάνομαι την ανάγκη (έστω και καθυστερημένα) να σε ευχαριστήσω που τοποθέτησες το νησί μου (μόνο απ'τα Δωδεκάνησα) στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ελλάδας!!
    Πολύ εύστοχο όπως είπε κι ο apatris, όλο το κείμενο και οι φωτό! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το βιβλιο ειναι οτι πιο σιχαμενο εχω διαωασει. Χρησιμοποιεθει την ιστορια οπως τον βολευει ενώ ο ίδιος είναι τέρμα ανιστόρητος. Μιλάει για τον Ποιητή δείχνωντας τον Ρίτσο, ποιός?? Ένας αποτυχημένος για έναν μεγάλο πνευματικό της χώρας και οχι μόνο. Το "βιβλίο" είναι εννοείται αντικομμουνιστικό, όπως άλλωστε και ¨Η φάρμα των ζώων", με τη διαφορά ότι το τελ΄υταίο είναι αριστούργημα, και διαβάζεται σε πολλά επίπεδα, άσχετα με το τι ήθελε ο Όργουελς να προπαγανδίει. Αντλίθετα το "βιβλίο" αυτο αποτελεί καρικατούρα της φάρμας, με χοντροκομμένες υποθέσεις. όσο για τις φοτο σ, εμπνευσμένες, δε λέω, αλλά αν δεν έχεις πίστη στις δυνατότητες ενός λαού, είσαι καταδικασμένος σε αφανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγάλε τον αριστερό στόκο απο το μυαλό σου, κολλημένε ΚΝίτη...

      Διαγραφή
    2. Τι τα θες και τα διαβάζεις τέτοια βιβλία, μπορεί και να ξυπνήσεις κιόλας...

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...