Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2006

Η ΕΕ μελετά την λογοκρισία στο ίντερνετ (Από την ιστοσελίδα του Pär Ström Σταματήστε τον μεγάλο αδελφό http://www.stoppa-storebror.se )


Σε συνάντηση των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ τον Αύγουστο, συζητήθηκε η εισαγωγή ενός συστήματος που θα παρεμποδίζει τους πολίτες από την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες. Αυτή ενέργεια θα αποτελεί ένα τμήμα της μάχης κατά της τρομοκρατίας. Πάντως, η αβεβαιότητα αναφορικά με το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση είναι μεγάλη.

Μετά την συνάντηση ο επίτροπος «εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης» (Συχνά αποκαλούμενος και υπουργός δικαιοσύνης της ΕΕ) Franco Frattini, δήλωσε ότι το διαδίκτυο πρέπει να διαμορφωθεί σε μία «Εχθρική περιοχή για τους τρομοκράτες».

Συνεχίζοντας την δήλωση του είπε «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ερευνηθούν οι δυνατότητες παρεμπόδισης των ιστοσελίδων που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Στους κύκλους των ενεργών πολιτών η κριτική είναι ανηλεής. Μία οργάνωση ονομαζόμενη SpyBlog, έχει συντάξει ανοιχτή επιστολή με 17 ερωτήματα για το θέμα προς τον κ. Franco Frattini. Η επιστολή απαντήθηκε από τον δημοσιογράφο κ. Jonathan Faull (που είναι «Γενικός διευθυντής της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης, ελευθεριών και ασφαλείας»).

Ο μεταξύ τους διάλογος είναι ενδιαφέρων.
Η πρώτη ερώτηση του SpyBlog είναι:

«Προτείνετε μία ευρωπαϊκή έκδοση του εθνικού firewall με λειτουργίες φιλτραρίσματος και λογοκρισίας ανεπιθύμητων ιστοτόπων που διαθέτει η Λ.Δ. της Κίνας και αποκαλείται « Το Σινικό firewall»; Ή μήπως του αντίστοιχου συστήματος που διαθέτει η Σαουδική Αραβία και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα;»

Η απάντηση αρχίζει ως εξής (Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο στην σύνδεση «17 ερωτήματα» στο τέλος του ποστ):

« Σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο των συζητήσεων θα ήταν πρόωρο να μιλήσει κανείς για μία συγκεκριμένη λύση, αλλά μπορούμε ασφαλώς να καθησυχάσουμε τους πολίτες της Ευρώπης αναφορικά με την δέσμευση της ΕΕ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων [...].» Κατόπιν ακολουθούν διάφορες νεφελώδεις διατυπώσεις.
Πιθανόν ένα «Ευρωσινικό firewall» αλλά σε κάθε περίπτωση ασφαλές και εκλεπτυσμένο.

Ορισμένες άλλες ερωτήσεις του SpyBlog που ο κ. Faull απάντησε εξ’ ίσου νεφελωδώς είναι:
- Πώς θα ξεχωρίζονται έρευνες για επιστημονικό σκοπό από αυτές για τρομοκρατικό;
- Πώς μπορεί μία τέτοια λογοκρισία να είναι συμβατή με Ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, (Άρθρο 10, δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης);
- Πως θα εξασφαλιστεί ότι η παρεμπόδιση θα αποκλείει τις σωστές ιστοσελίδες και μόνο αυτές;
- Ποιος θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος για πιθανά λάθη;
- Πόσο θα κοστίσει το όλο εγχείρημα;

Σχόλιο: Ακούγεται σαν καλή ιδέα ο αποκλεισμός της προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά ο σχεδιασμός ενός πανευρωπαϊκού συστήματος λογοκρισίας του διαδικτύου - για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους – αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη οδό. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο τμήμα της συνολικής ροής πληροφοριών, και οδηγούμαστε προς μία κατάσταση που πρακτικά σημαίνει ότι «αυτό που δεν υπάρχει στο διαδίκτυο δεν υπάρχει καθόλου».
Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να δέχονται πληροφόρηση που δεν έχει πρώτα αξιολογηθεί από τις αρχές. Ποιος θα κρίνει τι θα λογοκριθεί και τι θα επιτραπεί στους πολίτες να δουν;
Ακόμα, εάν εισαχθεί η λογοκρισία ιστοσελίδων με τρομοκρατική τοποθέτηση, μπορούμε ασφαλώς να περιμένουμε μία γρήγορη διεύρυνση των σελίδων - στόχων.
Δεν θα έπρεπε να απαγορευθούν και οι νεοναζιστικές ιστοσελίδες; Και στο όνομα του δικαίου και οι κομμουνιστικές; Κατόπιν ίσως οι ιστοσελίδες των ακτιβιστών οικολόγων (αφού προτρέπουν προς παράνομες πράξεις προς ορισμένες επιχειρήσεις;) κ.ο.κ.
Αυτή την εξέλιξη (την διεύρυνση των στόχων της λογοκρισίας) σε περίπτωση δημιουργίας του «Ευρωσινικού firewall» είναι αναμενόμενη αρκεί να πάρει κανείς παράδειγμα από τους Σουηδούς πολιτικούς
(Μερικούς από τους πιο μανιακούς του κρατικού ελέγχου των πάντων σ. pølsemannen.)
Π.χ. ο Thomas Bodström (Σοσιαλδημοκράτης) κατά την διάρκεια της θητείας του στην αποχωρήσασα κυβέρνηση, έχει εκφρασθεί θετικά για το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων σχετιζόμενων με την πορνεία. Επίσης ο Bosse Ringholm (Σοσιαλδημοκράτης) κατά την θητεία του σαν αντιπρόεδρος της Σουηδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα επιθυμούσε ένα σύστημα που θα εμπόδιζε τους Σουηδούς πολίτες να τζογάρουν σε σελίδες τυχερών παιγνίων του εξωτερικού
(Ενώ το κρατικό ίντερνετ πόκερ π.χ. είναι καθαγιασμένο σ. pølsemannen.).
Τα χέρια της εξουσίας φαίνεται να έχουν ακατάσχετη φαγουρίτσα…


Συνδέσεις:

Άρθρο
17 ερωτήματα
Εκστρατεία της διεθνούς αμνηστείας κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο

Αλήθεια, τι να σχολιάσει κανείς πάνω σε αυτά; Το μόνο σίγουρο είναι οτι εάν οι πολίτες της ΕΕ δεν αντιδράσουν το "Ευρωπαϊκό Σινικό firewall" θα αποτελεί σύντομα μία πραγματικότητα.
Διαδώστε το μήνυμα της αντίστασης!

3 σχόλια:

  1. Άρα κατα κει το πάμε σιγά σιγά... Σε λίγο θα νομοθετήσουν και ρουφιάνους του ιντερνετ που θα τους δίνουν πληροφοριές για παράνομα sites.

    Και πολύ εύκολα θα μπορεί να γίνει αυτό που γίνεται στην Αμερική: σε βαφτίζω τρομοκράτη και δεν επιτρέπω την πρόσβαση στο site σου (funel τρομοκράτη ήρθε η ώρα σου!), εντελώς νόμιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ψηφιακή γραμμή Μαζινό:
    Συμφωνώ καθέτως, οριζοντίως και διαγωνίως.

    @ Ροδιά
    Οχι που δε θ' άρχιζαν...
    Πάντως μπράβο τον άνθρωπο τουλάχιστον κατάφερε να ξανανεβάσει το μπλογκ του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...