Πέμπτη 26 Απριλίου 2007

ΕΓΜ : Ελληνικά Για Μετανάστες όπως SFI: Svenska För Invandrare - Ι

Αγαπητή αναγνώστρια,

Για το σημερινό μίνι αχρηστούργημα πήρα έμπνευση από το ποστ της Ελληνίδας Elinor που ζει με τον Σουηδό άντρα της στην Στοκχόλμη και πρόσφατα άρχισε την επίσημη σειρά μαθημάτων εκμάθησης Σουηδικών που προσφέρει το σουηδικό κράτος ονόματι SFI: Svenska För Invandrare (ΣΓΜ Σουηδικά Για Μετανάστες).
Παρενθετικά αναφέρω εδώ ότι το γεγονός ότι η Elinor υφάρπαξε τον άντρακλα της από τον ντόπιο γυναικείο πληθυσμό και έτσι πυροδότησε έξαλλες διαδηλώσεις αγανακτισμένων Σουηδών γυναικών έξω από το γήπεδο της Hammarby. Για την ακρίβεια των πληροφοριών που αναφέρονται στην τελευταία πρόταση δεν παίρνω και όρκο ;- ) . Πάντως αντίστοιχα περιστατικά στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει την οργή του κυρίου Χαρδαβέλλα και των καλεσμένων του.

Παράλληλα αλίευσα και την πληροφορία από pestaola.gr ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος έφθασε τους 11.169.100
κατοίκους. Ο πληθυσμός λοιπόν αυξήθηκε από πέρυσι κατά 43.900 κατοίκους από τους οποίους οι 41.000 ήταν εισρέοντας μετανάστες!
Δεδομένου ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα είναι πάνω από 1.000.000 (Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό) γίνεται φανερό ότι οι μετανάστες θα αποτελούν ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των κατοίκων της Ελλάδας και πρέπει επιτέλους να παρθούν μέτρα για την πλήρη αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων από την Ελληνική κοινωνία.
Εντάξει μωρέ, ξέρω δεν είναι από τον Σείριο και δεν έχουν το γονίδιο Αίπσηλων®, αλλά τι να κάνουμε δεν μπορούν όλοι να είναι μπατζανάκηδες με τους Κένταυρους όπως οι ΕΛ-ληνες

Ένα απαραίτητο εφόδιο για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να εργαστεί σε μία ξένη χώρα είναι η γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Στην Σουηδία που είχε ισχυρό μεταναστευτικό κύμα ήδη από την δεκαετία του ’50, το κράτος φρόντισε ώστε το εισερχόμενο εργατικό δυναμικό να αποκτήσει το δυνατόν γρηγορότερα την ικανότητα συνεννόησης στην γλώσσα της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό απόκτησε την μορφή μίας σειράς μαθημάτων με την επωνυμία «Σουηδικά για μετανάστες».
Στην Ελλάδα τώρα, ναι μεν τα παιδιά των μεταναστών εγγράφονται στα Ελληνικά σχολεία, πλην όμως δεν υπάρχει μία τυποποιημένη και συστηματική προσπάθεια για την υποχρεωτική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους νεοεισερχόμενους μετανάστες. Πράγμα παράλογο αφού δεδομένης της δημογραφικής κατηφόρας που μας έχει πάρει, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν μία ώρα αρχύτερα εάν δεν βρεθούν νέα κορόιδα εεε.. εργαζόμενοι για να καταβάλουν εισφορές.

Θέλοντας να επιβεβαιώσω την ορθότητα των σκέψεων μου, αποφάσισα να πάω στο άντρο των Σκανδιναβών πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα, την Σκανδιναβική εκκλησία που βρίσκεται στην Ακτή Θεμιστοκλέους. (Οποιοσδήποτε την κοπανάει από τις Σκανδιναβικές χώρες για να γλιτώσει την ληστρική φορολογία μπορεί να λογιστεί πολιτικός πρόσφυγας με την ευρεία έννοια).

Εκεί συνάντησα τον Göran - Ragnar Vrålkåtdåresson, Σουηδό μουσικό, μεταφραστή και θρησκόληπτο. Παρά την ιδιότητα του μεταφραστή ο Göran – Ragnar, στους 9 μήνες που είναι στην Ελλάδα δεν έχει μάθει λέξη στα Ελληνικά γιατί συνηθισμένος στο σύστημα πρόνοιας της Σουηδίας περιμένει να βρεθεί ένα κρατικό πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας για τους κακόμοιρους τους μετανάστες. Επίσης κυκλοφορεί με ένα Volvo του ’70, τσαντίζεται που οι Ελληνίδες τον απορρίπτουν σαν «ξανθομπάμπουρα», κυκλοφορεί μονίμως με την τρομπέτα του και επαναλαμβάνει συνέχεια την φράση «jag känner mig så djävla förnedrad» (Αισθάνομαι τόσο διαολεμένα υποτιμημένος).

Αφού τελείωσε με την εκτέλεση των εκκλησιαστικών ύμνων με την τρομπέτα του κατά την διάρκεια της λειτουργίας, πήγε να πλακώσει λουκάνικα με μπύρες στο εντευκτήριο όπου τον συνάντησα. Εκεί μου ανέλυσε το σκεπτικό του.
(Συνεχίζεται...)

6 σχόλια:

  1. Ατομάρα ο Σουηδός μετανάστης. Είναι συγγενής του Photöshopönnen μήπως; Μοιάζουνε πολύ ;-Ρ

    +Έξωοιβλάχοιαπότηνύπαιθρο+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα φυσικά!

    Μπατζανάκης του είναι! Αυτός βέβαια έφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Costa del Sol στην Ισπανία!

    Παρ' όλα αυτά θεωρώ ότι ο Göran - Ragnar Vrålkåtdåresson έκανε πολύ καλά που επέλεξε την Λούτσα για να ζητήσει πολιτικό άσυλο από την αδηφάγο Σουηδική εφορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες??? Στην Ελλάδα?? Πας καλά Πεταλωτά? Μη λες τέτοια πράματα τόσο απότομα και γίνει κάνας σεισμός.

    Η Ελλαδάρα δε σέβεται τους Έλληνες για να τους μάθει ελληνικά και θα σεβαστεί τους μετανάστες?

    Εδώ στη Γερμανία και σε κάθε πολιτισμένο κράτος, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία, η οποία επιτυγχάνεται φυσικά με την εκμάθηση της γλώσσας (ήτοι πλείστα τσαμπέ προγράμματα διδασκαλίας της γερμανικής).
    Και έχουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
    1. Επωφελούνται καλύτερα το εργατικό δυναμικό.
    2. Δίνουν την ευκαιρία στο μεταναστη να ενταχθεί ευκολότερα στη γερμανική κοινωνία.

    Είμαστε εμείς για τέτοια πράγματα τώρα..? Άσε μας στη νιρβάνα της ομολογο-κλοπής ρε χριστιανέ και μη μας ταράζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντήαρ Σπάει,

    Πράγματι η ΕΛ-λας είναι κατά τι (όχι πολύ ε;) ντιριντάχτα στο θέμα ένεκα του γεγονότος ότι απλά μεταναστευτική πολιτική δεν διαθέτει.

    Πάντως έστω το ότι πώς θα μάθουν Ελληνικά οι ενήλικοι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα το έχουμε γραμμένο στα κοκόβια μας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον σαν πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου, μία επίσημη μέθοδος εκμάθησης της Ελληνικής από π.χ. αγγλομαθείς;

    Δεν νομίζω ότι θα μας χάλαγε ιδιαίτερα κάτι τέτοιο, δηλαδή να μαθαίνουν εύκολα και τυποποιημένα την γλώσσα μας με μία μέθοδο εγκεκριμένη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και αυτό θα ήταν και μια καλή λύση για πολλούς άνεργους πτυχιούχους που χρόνια περιμένουν να μπούν στο δημοσιο.

    Είπαμε.. ο χαβαλές καλά κρατεί.

    Αλλά τι λέμε τώρα; Αναλογίσου μόνο, ότι μέχρι σήμερα, ακόμα δεν υπάρχει κρατικός εκπαιδευτικός φορέας που να παρέχει διπλώματα της αγγλικής, όπως το lower και το profisiency, παρόλο που αυτά έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πολιτεία διότι υπάρχουν τα φροντιστήρια και επαναπαύεται σ' αυτά.

    Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία του χαβαλέ δεν υπάρχει ίαση. Ούτε για Έλληνες, ουτε για μετανάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ
    ΑΚΡΙΒΗ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥΣ.
    ΑΠΟ ΤΑ 18 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 11% ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
    7 ΦΟΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ .
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 120.ΟΟΟ ΠΕΡΥΣΙ.
    ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΖΕΙ ΛΑΘΡΟΝΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΕΡΙΤΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΑΙΡΙΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ,
    Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ.
    ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΑΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΟΜΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ
    ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
    ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙ Η.Π.Α.
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ . ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΠΟΤΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ κ.ο.κ.
    Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 9%
    ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΣΑΣ ΕΔΩΣΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΑΥΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...