Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ

Μην πάρεις φακελάκι - Μην δώσεις φακελάκι

«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του»

(σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 2071/ 1992)

«Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδια, όχι ο κανόνας...»

(Αμαλία Καλυβίνου, 1977-2007)

Από την ηλικία των οκτώ ετών, η Αμαλία ξεκίνησε να πονάει. Παρά τις συνεχείς επισκέψεις της σε γιατρούς και νοσοκομεία, κανένας δεν κατάφερε να διαγνώσει εγκαίρως το καλόηθες νευρίνωμα στο πόδι της. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η Αμαλία έμαθε ότι το νευρίνωμα είχε πια μεταλλαχθεί σε κακόηθες ινοσάρκωμα.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Αμαλία είχε να παλέψει όχι μόνο με τον καρκίνο και τον ακρωτηριασμό, αλλά και με την παθογένεια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιλέγει να κλείνει τα μάτια στα φακελάκια και επιμένει να κωλυσιεργεί με παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πέρα από τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, η Αμαλία είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική εκμετάλλευση από γιατρούς που στάθηκαν απέναντί της και όχι δίπλα της. Πέρα από τον πόνο, είχε να υπομείνει την απληστία των ιδιωτικών κλινικών και την ταλαιπωρία στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για μία σφραγίδα.

Η Αμαλία άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή 25 Μαϊου 2007. Ήταν μόλις 30 ετών.

Πριν φύγει, πρόλαβε να καταγράψει την εμπειρία της και να τη μοιραστεί μαζί μας μέσα από το διαδικτυακό της ημερολόγιο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://fakellaki.blogspot.com, η νεαρή φιλόλογος κατήγγειλε επώνυμα τους γιατρούς που αναγκάστηκε να δωροδοκήσει, επαινώντας παράλληλα εκείνους που επέλεξαν να τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη. Η μαρτυρία της συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, που της στάθηκαν συμπαραστάτες στον άνισο αγώνα της μέχρι το τέλος.

«Ο στόχος της Αμαλίας ήταν να πει την ιστορία της, ώστε μέσα απ' αυτήν να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συνειδήσεις. Κυρίως ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στην αυθαιρεσία και την εξουσία των ασυνείδητων και ανάλγητων γιατρών, αλλά και των γραφειοκρατών υπαλλήλων του συστήματος υγείας.»

(Δικαία Τσαβαρή και Γεωργία Καλυβίνου - μητέρα και αδελφή της Αμαλίας)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 2071/1992, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ:

«Η δωροληψία και ιδίως η λήψη αμοιβής και η αποδοχή οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής παροχής, για την προσφορά οποιασδήποτε ιατρικής υπηρεσίας»

Η Αμαλία Καλυβίνου αγωνίστηκε για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς δεν είναι και τόσο αυτονόητα στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε η Αμαλία, διαμαρτυρόμαστε δημόσια και απαιτούμε:

* ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

* ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

* ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

* ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.

* ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΣ ΠΑΨΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

* ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ

* ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

* ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.


Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσετε φακελάκι, μην το κάνετε. Προτιμήστε καλύτερα να κάνετε μια δωρεά. Η τελευταία επιθυμία της Αμαλίας ήταν η ενίσχυση της υπό ανέγερση Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

(Σύλλογος Ελπίδα, τηλ: 210-7757153, e-mail: infο@elpida.org, λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 080/480898-36, λογαριασμός Alphabank: 152-002-002-000-515. Θυμηθείτε να αναφέρετε ότι η δωρεά σας είναι "για την Αμαλία").



ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

10 σχόλια:

  1. Ξεκίνησα να στέλνω emails και το hotmail μου πεταξε το υπέροχο μήνυμα "You have sent the maximum number of messages allowed in a 24-hour period"
    Φαντάζομαι και άλλοι θα έχουν αυτό το πρόβλημα, έχουμε καμία λύση εκτός απο το να χρησιμοποιήσουμε όλα τα email accounts που έχει ο καθένας από εμάς και άμα δεν φτάσουμε να συνεχίσουμε να στέλνουμε και τις προσεχείς ημέρες emails;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. wow.Poly sigkinitiko post.Kalo taksidi Amalia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Gina

    Φοβούμαι πως ναι. Ειλικρίνα δεν γνωρίζω κάτι άλλο αναφορικά με τα όρια άλλων λογαριασμών...

    @ Chiara

    Άσε, έγω δάκρυζα όταν έγραφα την Σουηδική μετάφραση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επικοινωνήστε με την αντιπρόεδρο της κομισιόν Margot Wallström

    Μπορείτε να κάνετε copy - paste το αγγλικό ή το σουηδικό κείμενο στην φόρμα επικοινωνίας της Σουηδής αντιπροέδρου της κομισιόν Margot Wallström (Υπεύθυνη για θέματα επικοινωνίας, ότι και αν σημαίνει αυτό) στην παρακάτω διεύθυνση:

    http://ec.europa.eu/commission_barroso/wallstrom/contact/index_en.htm

    Δεν θα μείνει ρουθούνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. to sxolio pou sou afisa kai sto diko mou post

    --------------------------------
    ρεσε polsemannen,

    εγώ δυστυχώς δεν πιστεύω ότι θα γίνει και τίποτα, δλδ, τι θέλω να πω, στην καλύτερη περίπτωση, θα κινητοποιηθεί κάποιος μηχανισμός only to find out that there isn t really enough hard evidence against the doctors Amalia has named.

    Αλλά η αλήθεια είναι μην ακούτε εμένα. Ας έχουν οι κοντινοι της όση υποστήριξη μπορέσουν να βρουν, ηθική, οικονομική, νομική, δεν ξέρω τι χρειάζεται να μαζέψουν τα evidence και την όρεξη να συνεχίσουν τον αγώνα της μέσα στη θλίψη τους και ναι εμείς είμαστε εδώ.

    Παρ όλ αυτά είμαι υπέρ δραστικών μέτρων. Γι αυτό λέω, τα τηλέφωνα, ίμειλ, κτλ αυτών των γιατρών χμμμ ποιά να είναι?!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άπαξ και η Αμαλία αναφέρει τους γιατρούς ονομαστικά στο μπλογκ της, οι υπόλοιπες πληροφορίες είναι εύκολο να βρεθούν.

    Βέβαια όπως λες και εσύ στην περίπτωση μίας υποθετικής δίκης οι εν λόγω θα απαλλάσσονταν λόγω αμφιβολιών...

    Γιατί δεν στέλνεις ένα μέηλ στο παράξενο paraxeno.daimonio(at)gmail.com
    για να γίνεις contributor και να επηρεάσεις την κίνηση προς τα εκεί;

    Εγώ πάντως έχω εκτιμήσει την στάση της οικογένειας της Αμαλίας που έχει μείνει μακριά από τα κανάλια κρατώντας την αξιοπρέπεια της.

    Family resemblance δεν θα έλεγες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ε ναι,
    και καλά κάνουν
    και όχι δεν νομίζω εγώ ότι μπορώ να επηρεάσω κινήσεις προς τα εκεί,
    hell, υπάρχει κόσμος πιο ικανός που θα έπρεπε ήδη να είναι on top of it

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κάποιους γιατρούς τους αναφέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Polsemannen:
    Σχετικά με το σχόλιο που άφησες στο blog μου για την αντιπρόεδο Μαργκοτ, η Κροτ άφησε μια πληροφορία, που ίσως χρησιμεύσει στην επόμενη κινητοποίηση
    Κάνω copy εδώ:
    «Αρμόδια για θέματα υγείας δεν είναι η Μάργκοτ. Καμία σχέση δεν έχει.
    Αρμόδιος για θέματα υγείας είναι ο κ. Μάρκος Κυπριανού και το mail του είναι markos.kyprianou@ ec.europa.eu



    Επίσης, εδώ θα βρεις και τα ονόματα των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα Υγείας: http://www.europarl.europa.eu/members/expert/committees/search.do?committee=2353&language=EN

    Κάνοντας κλικ στα ονόματά τους, βρίσκεις τα mails τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Γκράουτσο,

    Ευχαριστώ για τα λίνκια, αν και μας ήταν ήδη γνωστά.

    Την Μάργκοτ την "στοχοποίησα" ένεκα του γεγονότος ότι διατηρεί μπλογκ και σκέφτηκα μήπως αναφερθεί στο θέμα.

    Επίσης θέλω εδώ να επισημάνω ότι απ' ότι έχω καταλάβει εσύ "ξετρύπωσες" το μπλογκ της Αμαλίας και χάρη στο ποστ σου, ξεκίνησε ένα τσουνάμι επισκέψεων στο fakelaki.blogspot.com που τελικά οδήγησε στην μεγάλη κινητοποίηση στην ελληνική βλογόσφαιρα. (Τουλάχιστον εγώ το μπλογκ της Αμαλίας το επισκέφθηκα χάρη στο δικό σου ποστ).

    Μετά ιαπωνικής υποκλίσεως,

    Κάρολος Πολσεμανογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...