Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Blog Action Day: Νήσος του Πάσχα, Νήσος Γη.

Το απομονωμένο νησί του Πάσχα στον Ειρηνικό ωκεανό, αποτελεί πέρα από ένα μοναδικό οικοσύστημα και ένα παράδειγμα κοινωνικής κατάρρευσης μίας απομονωμένης κοινωνίας λόγω κακοδιαχείρισης των υπαρχόντων πόρων της.

Μεγάλη κατασπατάληση πόρων έγινε από τους διάφορους φύλαρχους του νησιού, για την ανέγερση των παντελώς άχρηστων αγαλμάτων που φαίνονται στην εικόνα κάτω.
Μόνη χρησιμότητα αυτών των λίθινων γιγάντων, ήταν η εξυπηρέτηση θρησκευτικών σκοπιμοτήτων και η προβολή κάθε ενός φυλάρχου.

Δυνατότητα εισαγωγής πρώτων υλών και προϊόντων δεν υπήρχε αφού χιλιάδες χιλιόμετρα ωκεανού χώριζαν το νησί από την πλησιέστερη ξένη κοινωνία.


Έτσι εξ αιτίας της έλλειψης δυνατότητας πραγματοποίησης εμπορικών συναλλαγών, τα δάση του νησιού εν τέλει αποψιλώθηκαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός αυξανόμενου και σπάταλου πληθυσμού. Η οριστική αποψίλωση των δασών στέρησε από τους ιθαγενείς την δυνατότητα να κατασκευάζουν τα μονόξυλά τους που ήταν απαραίτητα για την προμήθεια αλιευμάτων.

Κοινωνικές αναταραχές προκλήθηκαν, τα αγάλματα, σύμβολα ισχύος των φυλάρχων ανατράπηκαν από αγανακτισμένους και πεινασμένους πολίτες.

Η έλλειψη τροφής οδήγησε σε φαινόμενα κανιβαλισμού και στην οριστική διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Όταν αργότερα έφθασαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι βρήκαν έναν εξαθλιωμένο πληθυσμό σημαντικά μικρότερο από αυτόν που υπήρχε την εποχή της ανέγερσης των μεγάλων αγαλμάτων.


Ακριβώς αυτή η απομόνωση του νησιού του Πάσχα και η κατάρρευση της κοινωνίας του από την κακοδιαχείριση του οικοσυστήματος, μήπως μας θυμίζουν ένα πολύ μεγαλύτερο νησί, όμως απομονωμένο από άλλους κατοικήσιμους κόσμους, με αποστάσεις κατά πολύ μεγαλύτερες από τα μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα ωκεανού που χώριζαν το νησί του Πάσχα, από τον πλησιέστερο γείτονα;


Mήπως με την αλόγιστη σπατάλη πόρων, τον υπερπληθυσμό και την συνεχόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος οδηγούμαστε σε μία τύχη ανάλογη ή και χειρότερη με εκείνη των ιθαγενών της νήσου του Πάσχα;

Μήπως τοποθετήσεις του τύπου "Αυτά είναι άστοχες απόψεις του Thomas Malthus. Ποτέ δεν θα υπάρξει έλλειψη πόρων. Η τεχνολογία πάντα θα βρίσκει την λύση." ή "Η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στις περιοδικές εξάρσεις της ηλιακής δραστηριότητας. Τα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπουμε έχουν ΑΜΕΛΗΤΕΑ επίδραση" είναι όχι μόνο ηλίθιες αλλά και καταστροφικές;

14 σχόλια:

  1. Ευφυέστατος ο παραλληλισμός.

    Ευτυχώς για το υπόλοιπο σύμπαν που η διαστημική μας τεχνολογία είναι σε νηπιακό στάδιο.

    Όσο για εκλογικεύσεις σαν αυτές που παραθέτεις στο τέλος, τι να πω...μαγκέψανε τα τούβλα και σφυρίζουν από τις τρύπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάσχα χωρίς Ανάσταση κάνανε οι άνθρωποι...

    Και ως γνωστόν, για να κάνεις Ανάσταση πρέπει να τσουγκρίσεις αυγά ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε'σύ Polsemannen να σου πω πλάκα, πλάκα κάτι; Μια χαρά το θέτεις, και προ ήμερών μάλιστα έγραφα κάτι στο μπλογκ μου, το οποιο -δεν ξέρω γιατί- σα να μου ταιριάζει λίγο. Ίσως να'ναι και ιδέα μου, δεν ξέρω...
    Όπως και να'χει, πιθανολογώ ότι θα'χει πάρει τ'αφτί σου προ πολλών ημερών ότι ΗΠΑ-Καναδάς-Ρωσια σφάζονται (οσονούπω και κυριολεκτικώς) στον Βόρειο Πόλο για τα πετρέλαια, τα οποία ΕΠΙ ΤΗ "ΕΥΚΑΙΡΙΑ" του λιωσίματος των πάγων θα μπορούν να είναι εκμεταλλεύσιμα σε μερικά χρόνια. Και αναρωτιώμουν πόσο καθάρματα μπορεί να είναι που αντί να σφάζονται για το πως δεν θα λιώσουν οιπάγοι, τσακώνονται για το ποιος έφτασε πρώτος...

    Πολύ ωραίος ο παραλληλισμός πάντως. Και δυστυχώς επιτυχημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Zaphod

    Θενκς, τα εν λόγω τούβλα που σφυράνε απο τας τρύπας είναι βρετανοί τόρυς που συχνάζουν στο μπλόγκ της αντιπροέδρου της κομισιόν!

    @ nefelikas

    Κοιτάχτε, άνευ ωών και μαγειρίτσης, Ανάστασις δεν νοείται. Αλλά τι να περιμένεις από αγρίους...

    Ευτυχώς εμείς είμεθα και πολύ πολιτισμένοι και έχουμε πάρει το κολάι!

    Παρενθετικά, καλός ήσασθαν εις το γυαλίν, αλλά αθετήσατε την συμφωνία μας που ήτο να φορέσετε ένα τι-σερτ που θα απεικόνιζε ένα θηριώδες λουκάνκο που θα έγραφε:

    "Ο Πόλσεμάννεν έιναι ο πιό πηδιώ ΕΥ-λογερ ανατολικά του Πέκος".

    Είμαι συντετριμμένος.

    @ Hades

    Μην λησμονείτε τους Δανούς που χώνουν την μύτη τους λόγω Γροιλανδίας και τους Νορβηγούς λόγω φυσικής γειτνίασης της χώρας με την Αρκτική, Βέβαια σαν πιο μικροί μικρά κομμάτια της πίττας θα πάρουν (Και θα τα βάλουν εκεί που ξέρουν ειδικά οι Δανοί που χώρα τους είναι ένα απέραντο βοσκοτόπι χωρίς καν λόφους).

    Βέβαια αναρωτιέμαι τι θα κάνουν οι ΗΠΑ τα πετρέλαια με την Νέα Υόρκη η κάτω από το νερό ας πούμε...

    Αλλά ξέχασα! Αφού το Τέξας δεν θα πάθει τίποτα, βουρ στον πατσά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάτι είχε πάρει το μάτι μου πριν λίγες μέρες και συμπίπτουμε στον παραλληλισμό. Πέρα από αυτό, διερωτώμαι.. τι να συμβαίνει στη νήσο των Χριστουγέννων..???

    :-))) πολύ καλοοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. sto nisi tu pasxa einai /itan diladi xristianoi? :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Rodia

    Στη νήσο των Χριστογέννων που είναι πιό εμπορική και πιο χλιδάτη γιορτή, κάνουν ότι και εκείνος ο γραφικός Άγγλος που κυκλοφορεί 365 μέρες τον χρόνο σαν Αη Βασίλης μέσα στο σπίτι του και χλαπακιάζει γαλοπούλα και christmas pudding!

    @ keimgreek

    Βεβαίως, μόνο που επειδή δεν είχαν αρνιά τρώγανε ο ένας τον άλλο :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ είναι η αλήθεια, από τον Νορβηγό Λιακοπούλελσεν:

    http://www.avgerinos.no/NewFiles/Inkaene-Easter-island.html

    και στα ελληνικά:

    http://www.avgerinos.no/NewFiles/Inkaene%20Easter%20islandgresk.html

    Res er ur stolar, sängar, bäddar, bäddsofor!!!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως εμένα μου έκανε εντύπωση που μία μη-καπιταλιστική κοινωνία είχε τέτοια συμπεριφορά απέναντι στη φύση. Ξέρεις πάντα λέμε ότι οι πολύεθνικές τα κάνουν όλα και ο υλικός πολιτισμός μας που μας θέλει συνέχεια να καταλανώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ doctor

    Ο Λιακό τα πήρε από τον Αυγερινόσεν ή το ανάποδο; A;

    Σίγουρα η ύπαρξη του διακοσμητικού μοτίβου του μαιάνδρου στους Αμερικανικούς πολιτισμούς είναι ενδιαφέρουσα και χρήζει κάποιας μελέτης.

    Πολλά άλλα είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά όπως αυτό με το π 3,14159... (και ένα κάρο ψηφία μετά) στην πρώτη σελίδα.

    Απλά κάποιος πολύ κατόπιν εορτής προσάρμοσε την φράση στα πρώτα ψηφία του π. Οι Αρχαίοι Έλληνες μονοθεϊστές; Έλεος πια με την συνεχή προσπάθεια στήριξης της ελληνοχριστιανικής αρλούμπας. Ο Χριστιανισμός ξεπάτωσε ότι Ελληνικό κατά το διάστημα που επικρατούσε με την βοήθεια των ρωμαϊκών λεγεώνων και απλά χρησιμοποίησε το όχημα της Ελληνικής γλώσσας για την διάδοσή του.

    @ Πάρης

    Ίσως τελικά ο μη σεβασμός στην φύση να μην είναι θέμα καπιταλισμού, αλλά γενικευμένης ανθρώπινης ηλιθιότητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω ότι όταν έρθει η ώρα να αλληλοφαγωθούμε, μετά από αιώνες, κάποιοι "μάγκες" θα την κάνουν με διαστημόπλοια για τον Σείριο.

    Οι έλληνες που θα πάνε εκεί θα θεωρούνται παλλινοστούντες κάτι σαν τους ρωσοπόντιους εδώ!!!!!!!!!!!

    Καλημέρα

    Υ.Γ. Ως πιο πιθανό σενάριο θεωρώ να χαθεί ο άνθρωπος και η φύση να αυτο-ιαθεί όπως άλλωστε το έχει κάνει και άλλες φορές με τις κλιματικές αλλαγές. Εμείς θα εξαφανιστούμε όπως οι δεινόσαυροι.
    Η γη όμως θα επιβιώσει, όπως επίσης οι κατσαρίδες και το γκαζόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. doctor, όχι όχι το γκαζόν,
    η αγριάδα,
    ξέρεις τι γκαζόν πότισα φέτος με την ξεραιλα? και πάλι ξεράθηκε, (από την ζέστη, όχι το πολύ νερό) μέχρι που βγήκε ένας γείτονας και μου είπε γιατί δεν βάζεις αγριάδα και ένα άλλο φυτό που δεν θυμάμαι πως το λένε αλλά εγώ το λέω 'λερναία ύδρα΄γιατί κόβεις 1 κλαδί και φυτρώνουν άλλα 7, ή 9 δεν θυμάμαι, και επειδή είναι πολύ πυκνό κρύβονται και τα φίδια εκεί, μια χαρά έγινε ο κήπος (δεν ήταν δικός μου, τον φροντίζω όμως που και που), σε πληροφορώ μια χαρά έγινε, δεν χρειάστηκε να κουνήσω το δαχτυλακι μου από εκεί και πέρα, πρασινάδα παντού :p και κανα 2 φίδια οκ τι να κάνεις, γίναμε οικολόγοι και όταν καταλάβαμε ότι όχι μόνο δεν θα μας φάνε και δεν θα μας δαγκώσουν αλλά διώχνουν και τα ποντίκια, ε ησυχάσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ doctor

    Προτείνω να πάρουμε τα μέτρα μας από τώρα!!!

    Να φτιάξουμε βλογ, μπάνερ κλπ. και να ξεκινήσουμε μία παγκόσμια καμπάνια για τους απανταχού ΕΛ με τίτλο:

    "Όχι στον ρατσισμό των Σειριανών!(sic)"

    Έτσι όπως πάει η δουλειά με τα Roundup Ready μεταλλαγμένα, μόνο οι κατσαρίδες θα μπορούν να τα τρώνε, με τόσο Roundup που θα έχει ψεκαστεί απάνω τους!

    Ρεσέ, μήπως στην τελική ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ είναι ΑΝΩΤΕΡΟ είδος από εμάς τους ανθρώπους;

    @ trol

    - Με έφαγε η Αγριάδα!

    - Με τσάκισε ο Βέδουρας!

    - Με τελείωσε η Μουχρίτσα!

    Mε Roundup ψεκάσατε;

    (Πρόσεχε μη σου κάνει τον κήπο ρόιδο κάνας αγανακτισμένος αγρότης!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι καλέ αγριάδα εννοούσα, αλλά γκαζόν έγραψα!

    Που την θυμήθηκες Κάρολε παιδί μου αυτή την διαφήμιση;;;;

    Φέρε ναυτάκι, ναυτάκι σειριανό..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...