Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Blog Action Day 08, η εκδίκηση των λευκών πλαστικών βραχιολακίων

Συνιστολόγοι συνιστολογούδες και συνιστολογόπουλα.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, ο πάντα δικός σας θολοκουλτουριάρης χοληστερινοπώλης, συμμετέχει σαν την άδικη κατάρα στην φετινή «blog action day». Έλαβα το σχετικό μέηλ ένεκα της περσινής μου συμμετοχής και να ‘μαι πάλι, για να γράψω για το φετινό θέμα που είναι η καταπολέμηση της φτώχειας της καταραμένης.


Συμπτωματικά είχα αναφερθεί σε σχετικά πρόσφατο ποστ για το όλο ζήτημα παρόμοιων κινητοποιήσεων όπως τα λευκά πλαστικά βραχιολάκια που φορούν χορτάτοι και νομίζουν ότι καταπολεμούν την παγκόσμια ένδεια.

Όπως καταλαβαίνετε, εμμένω στις απόψεις μου και το παρόν ποστ δεν θα είναι καρδούλες και χαρούλες με άσπρα βραχιολάκια, αλλά μάλλον αιρετικό προτείνοντας την πραγματική λύση στο θέμα.

Φυσικά πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα και ο Σουηδός μετανάστης στην Ελλάδα Göran – Ragnar Vrålkåtdåresson!
Ξεροσταλιάζει στον Λυκαβυττό με πλακάτ, αφυπνίζοντας τους χοντρόπετσους φραπογαλοπότες Νεοέλληνες.

Και βέβαια ο θρυλικός Göran – Ragnar δεν λέει τίποτα πέρα από το αυτονόητο.
Με κορδελίτσες και βραχιολάκια δεν κάνεις δουλειά. Ούτε με λευκές περσίδες που σχημάτιζαν έναν μεγάλο λευκό δακτύλιο στο κτίριο της Κομισιόν το 2005 κάνεις κάτι. Ιδιαίτερα εάν είσαι η ΕΕ και αναλώνεσαι σε τέτοια χάπενινγκ για το θεαθήναι και μόνο.

Και προφανώς ούτε με απλή ελεημοσύνη κάνεις τίποτα. Απλώς μεταθέτεις το πρόβλήμα για λίγο στο μέλλον. Άλλωστε όπως λέει και η πάνσοφη Κινεζική παροιμία:

«Εάν μου δώσεις ένα ψάρι θα φάω ένα γεύμα. Εάν με μάθεις να ψαρεύω θα τρώω μια ζωή».

Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται στην παραχώρηση τεχνογνωσίας και την εντατική εκπαίδευση στις χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα. Στόχος δεν είναι να επιβιώνουν σαν ζητιάνοι και να δίνουν τις πρώτες ύλες τους στον πρώτο κόσμο για ένα κομμάτι ψωμί. Στόχος είναι να μπορούν από μόνες τους να θρέφουν τον πληθυσμό τους και να του δίνουν ένα αξιόλογο επίπεδο ζωής.

Κάτι που θα βοηθήσει σε αυτό θα είναι και ο περιορισμός των γεννήσεων στις 2 έως 3 ανά γυναίκα σε αυτές τις περιοχές. (Όριο αντικατάστασης γενεών 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Η ΕΛ-λάδα έχει 1,2 παιδιά ανά γυναίκα. Καλό ε; Δεν υπάρχουν πια άντρες για τα κορίτσια μας σας λέω :-Ρ).
Διότι όσο και αν με το σημερινό επίπεδο τεχνολογίας είναι δυνατόν να τραφούν τα 6+ δισεκατομμύρια του πλανήτη, αυτό δεν σημαίνει ότι εάν αφεθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός να φτάσει τα 9 ή τα 10 δις, η τότε τεχνολογία και οικονομικό σύστημα θα μπορούν να αποτρέψουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια θανάτους από πείνα και δίψα.

Το μήνυμα λοιπόν αγαπητοί χορτάτοι του πρώτου κόσμου: (Και εγώ μέσα. Κοντεύω να σκάσω από τις μπύρες, τα λουκάνικα και τις πίτσες).

Όχι ανούσιες σαχλαμαρίτσες με λευκά βραχιολάκια.

Όχι στην ελεημοσύνη και μόνο. Αυτή είναι πυροσβεστικό μέτρο και μόνο για την πρώτη φάση της λύσης του προβλήματος.

Όχι στην καταστροφή των γεωργών του Αφρικής, που δεν μπορούν να πουλήσουν τις σοδειές τους, γιατί τους τρώνε την αγορά τα φθηνότερα, ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ αγροτικά προϊόντα του Ευρώπης.

Ναι στην παραχώρηση τεχνογνωσίας στις υπό ανάπτυξη χώρες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους από μόνες τους, χωρίς να είναι αναγκασμένες να ξεπουλάνε τον φυσικό τους πλούτο και το εργατικό τους δυναμικό για ένα κομμάτι ψωμί.

Ναι στον οικογενειακό προγραμματισμό με διατήρηση των γεννήσεων στα 2 έως 3 παιδιά ανά γυναίκα. Όταν λιγότεροι άνθρωποι έχουν να μοιραστούν μια πίτα, τα κομμάτια για τον καθένα, είναι μεγαλύτερα.

Είναι ρεαλιστικά τα ανωτέρω;

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, στο σημερινό πλαίσιο που κινείται η παγκόσμια οικονομία, με την ακόρεστη δίψα για κέρδη πάση θυσία των πολυεθνικών και των τραπεζών, ΟΧΙ.

Εάν δεν σταματήσει αυτή λυσσώδης «φιλελεύθερη» λαίλαπα, που τζογάρει με την δυστυχία των εργατών-σκλάβων της Κίνας, ΝΑ Ασίας κλπ., αλλά και με αέρα κοπανιστό στην Wall Street, το ένα κραχ θα έρχεται μετά το άλλο.

Μέχρι να σκάσει η μεγάλη παγκόσμια οικονομική φούσκα για τα καλά αυτή τη φορά, κάνοντας το σημερινό κραχ να μοιάζει με παιδική χαρά.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Τι να σας πω, η κρυστάλλινη σφαίρα μου αποδείχθηκε made in China και δεν κάνει ούτε για μπιμπελό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει όλοι όπως μπορούμε, να σπρώξουμε όσο μπορούμε τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση, μπας και καταφέρουμε κάτι.

15 σχόλια:

  1. Α-ΨΟ-ΓΟΣ Κάρολε :)))
    Θα κλέψω μερικώς το ΥΠΕΡΟΧΟΝ ποστ σου για μια δικη μου ανάρτηση και... δε θέλω ΟΥ!

    ..αν και με τα βραχιολάκια νομίζω ότι κάπως γίνεται κατανοητό το πρόβλημα από κείνους που *δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει*, όχι από αυτούς που το συντηρούν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Rodia

    Ω, τόσο εγώ όσο και ο θρυλικός Göran – Ragnar σας ευχαρισΘούμε!

    Όσο για τα βραχιολάκια υπάρχουν και άλλα όπως τα ερυθρά που σχετίζονται με τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μια ασθένεια όχι τόσο διαδεδομένη, χωρίς όμως αποτελεσματική θεραπεία που ταλανίζει αλύπητα τόσο τους πάσχοντες, όσο και τους γύρω τους.

    Δεδομένου ότι πολύ λίγη πραγματική βοήθεια μπορεί να δώσει κανείς σε αυτή την περίπτωση, η ηθική συμπαράσταση με τα κόκκινα βραχιολάκια που γράφουν "hope" είναι κάτι.

    Για την φτώχεια κανείς μπορεί να κάνει περισσότερα και ας μην είναι νευρολόγος ερευνητής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνώ ρε φίλτατε. Πολυ ντεμέκ εκδήλωσεις πάντως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ _ST_

    Παυσίπονα συνείδησης θα μπορούσε να πει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τη μία συμφωνώ ότι με αυτές τις εκδηλώσεις δε λύνεται το πρόβλημα. Είναι όμως μία ευκαιρία να εκθέσουν άνθρωποι τις γνώμες τους, τις γνώσεις τους ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ατομικά και συλλογικά. Μόνο γι αυτό είναι καλές τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι όταν περνάνε, συνήθως ξεχνάμε τι και πώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ KitsosMitsos

    Ακριβώς. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι το 1ο βήμα, το ήμισυ του παντός κλπ. ΑΛΛΑ τελικά μένουμε εκεί.

    Μετά βάζουμε Λάκη στην TV να γελάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ γιόκα μου, για τα κουλουράκια και το Νεσκαφέ που μου έστειλες!
    Νάσαι καλά!

    Μαρία Κουλουριώτισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Μαρία

    Τα κουλουράκια τα έφτιαξε ο Γιοράνιος Ραγκνάριος με τα χεράκια του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δηλαδής, αν κατάλαβα καλά, αντί για βραχιολάκια στα χεράκια, βάλτε κανένα από εκείνα τα πλαστικά μπαλονάκια στα πουλάκια.
    Χλωμό το κόβω, polse.
    Μάλλον θα ξεροσταλιάσει ο λουθηροχριστιανός βικίνγκος συμπατριώτης σου στο Λυκαβηττό με το πλακάτ στο χέρι...
    (αυτό το fattigdomen, σαν βρισιά μου ηκούσθη. Και μέτα σου φταίνε οι Κάρολοι και οι Γουστάβοι που είναι δυσλεξικοί...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σωστός polse. Λινκ από το λιτότατο ποστ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγω θα πω πως αν μπορούμε να κάνουμε κάτι είναι να ...φύγουμε (ως Δυτικοί) από τις χώρες που έχουν πρόβλημα, και μαζί μας να πάρουμε και το χρέος τους, για το οποίο και ευθύνονται οι δυτικές κυβερνήσεις.

    Κατα τα άλλα καλύπτομαι από το ποστιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εχουτε πρόσγκληζη ζντο μπλογκζ μαζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ apos

    Α, μη το λέτε ο Γιοράνιος Ραγνάριος είναι αγωνισταράς ολκής!

    Στις 00:01 16/10/08 την έκανε με ελαφρά...

    @ antidrasi+sex

    ΕυχαρισΘΘΘώ!

    @ Zaphod

    Οι δυτικοί φταίνε, οι κυβερνήσεις τους και το τραπεζικοβιομηχανικό κατεστημένο που έχει τους πολιτικούς στο πέη - ρολλ...

    @ Prophet Estarian

    Ελήφθη όβερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ορέον ποστ και ορεινόν.

    Πάντως μια και ασχολείσθε με θέματα διαίτης, πολσμάνεν μου, καλείσθε να συμμετάσχετε (όχι μόνον εσείς, αλλά και σύσσωμοι οι συνδαιτημόνες σας) εις νεο-εγκατε-στυφθέν POLL (σφυριγμομέτρησιν κΥνής Γνώμης) που εγκατεστάθη προς τιμήν του ηγέτου ημών Τεό (Rambo) Ρουσοπούλου, πρώτο τραπέζι ποστ - πίστα στο ευλόγ μου.

    Παραθέτω τα θέματα του τεστ δια να μην αντιγράφετε από τον διπλανόν σας εις την εξέταση, ως εξής:

    -Τι είδος γιαούρτι πιστεύετε πως πρέπει να φάγει ο Τεό;
    1) Αγελαδινό χαμηλών λιπαρών, διαίτης Rambo (με αναβολικά)
    2) Πρόβειο Στραγγιστό (σε σακκούλες - γάντια του μποξ)
    3) Εχει αλλεργία στο γιαούρτι και θα μας κάνει μήνυση
    4) Other (κλπ).

    Ευχαρισθθθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...