Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Πιστεύω: Μια λέξη που η σημασία της χρήζει αναθεώρησης τόσο στα λεξικά της Ελληνικής γλώσσας αλλά κυρίως στα μυαλά των Ελληνόφωνων.

Πάει καιρός τώρα που ήθελα να γράψω για το πόσο μου την δίνει στα νεύρα η κατάχρηση της λέξης «πιστεύω» και ακόμα περισσότερο η θετική χροιά με την οποία αυτή είναι ντυμένη. Βλέποντας την παρακάτω εικόνα στο ιστολόγιο του «Ανθρώπου του μετρό» αποφάσισα ότι η κατάλληλη στιγμή ήρθε.


(Εικόνα από τον Άνθρωπο του Μετρό)

Κατά βάση η λέξη «πιστεύω» υπονοεί ότι αποδέχομαι μια άποψη ή συμπέρασμα, ή ακόμα προσδοκώ κάτι, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο που να αποδεικνύει το εφικτό του πράγματος. Επίσης η εν λόγω λέξη έχει μια ιδιαίτερα θετική φόρτιση όταν αναφέρεται στο θέμα της θρησκευτικής πίστης. Φυσικά η πίστη σε οποιαδήποτε θρησκεία που κυκλοφορεί στον πλανήτη, είναι μια ενέργεια που δεν απαιτεί κάποια απόδειξη για την αλήθεια αυτής από τον πιστεύοντα, ούτε και φυσικά η οποιαδήποτε θρησκεία παρέχει κάποια απόδειξη για το λογικό της ένταξης ενός σκεπτόμενου ατόμου σε αυτήν.

Όμως, το σύνολο των θρησκειών και δοξασιών είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα με τους εξής στόχους:

1. Να παράσχουν μια απλοϊκή εξήγηση για την δημιουργία και τα τεκταινόμενα στο σύμπαν, τόσο απλοϊκή που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από νήπιο του σημερινού πρώτου κόσμου, ή μέσου ενήλικα της αρχαιότητας που νόμιζε ότι η γη είναι επίπεδη.
2. Να καθορίσουν τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των μελών της κοινότητας ώστε να αποφεύγονται οι προστριβές και να ελέγξουν τον ρυθμό των γεννήσεων, (Είπαμε αυξάνεστε και πληθύνεστε, αλλά μην το παραχέσετε και πεθάνουμε της πείνας. Πάρτε λοιπόν και μπούρκες και κλειτοριδεκτομές και ενοχοποίηση του ανθρώπινου σώματος, να στρώσετε χαρακτήρα).
3. Και φυσικά να βοηθήσουν την εξουσία να μείνει στην θέση της με την δικαιολογία ότι αυτή αποτελεί την εκλεκτή ενός ή περισσοτέρων παντοδύναμων όντων που έπλασαν τον ορατό κόσμο, οπότε πλέμπα κάτσε καλά. Άλλωστε πάντα η πολιτική και θρησκευτική εξουσία ήταν πάντα διαπλεκόμενες και ενίοτε ασκούνταν και από το ίδιο πρόσωπο. Όπως και ο μέγας Έλλην (χα χα) Άγιος Κωνσταντίνος που ήτο αυτοκράτωρ και αρχιερεύς του Sol Invictus, πριν θεωρηθεί ότι η κοπτοραπτική ορισμένων κειμένων και η απόρριψη άλλων που έδωσαν την λεγόμενη Αγία Γραφή, ήταν καλύτερο όργανο χειραγώγησης των αμνοεριφίων της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Δυτικής τε και Ανατολικής.

Φυσικά κάθε εξουσία που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να διατηρηθεί στην θέση της, επιβραβεύει όλες της συμπεριφορές που προωθούν την άνευ σκέψης υποταγή των υπηκόων της. Συνεπώς και η άνευ σκέψης θρησκευτική υποταγή απέκτησε έννοια αρετής. Ας μην λησμονούμε άλλωστε ότι Ισλάμ σημαίνει «υποταγή» στην θέληση του Αλλάχ.

Παρένθεση: Δεν μπορώ να φανταστώ πιο αφελή φράση από την «Δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του» που αποτελεί την διακήρυξη της πίστης κάθε Μωαμεθανού. Υπάρχουν δλδ. και άλλα μαγαζιά (Θεοί) που ερίζουν για την εξουσία επί του σύμπαντος; Χμμμ…


Φυσικά, ουδείς άνθρωπος γνωρίζει τις απαντήσεις για τα πάντα, ούτε και πρόκειται να είναι ικανός γι’ αυτό κάποιος άνθρωπος του μέλλοντος, ένεκα των περιορισμών της αντίληψης μας, που καθορίζονται από την φυσιολογία μας και τον αριθμό των διαστάσεων που μπορούμε να κατανοήσουμε με τις αισθήσεις μας. Συνεπώς, σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να κάνει υποθέσεις, ή να θεωρεί (να εκπονεί θεωρίες), ή να κάνει κάποια εκτίμηση, εάν έχει μόνο μέρος των απαιτούμενων δεδομένων ενός προβλήματος.

Συνεπώς ένας λογικός άνθρωπος, υποθέτει, θεωρεί, ή εκτιμά μια άγνωστη ή ήμι-άγνωστη κατάσταση. Δεν πιστεύει ωσάν βοοειδές, ότι π.χ. κάποιος -οι αόρατος –οι άνθρωποι τεραστίου μεγέθους, θα του ρίξουν από τον ουρανό ντόνατς στο στόμα επειδή άναψε εν κηρίον εις Ιερόν Ναόν. Όπως και το ίνδαλμα μου ο Όμηρος Σίμπσον στην εικόνα από πάνω. Αν θέλει ντόνατς θα πάει σε ένα ζαχαροπλαστείο.

Παρενθετικά θεωρώ ότι η εν λόγω εικόνα έχει θέση σε οποιοδήποτε λεξικό στο λήμμα «Πιστεύω».

Έτσι λοιπόν εν κατακλείδι, η μεγίστη ημών αφενδομουτσουνάρα αποφεύγει να εκστομίσει την λέξη «πιστεύω» δια οτιδήποτε, ίνα μην θεωρηθεί άνοον αμνοερίφιον υπό του ιερέως της ενορίας και των %#$@%@ Μορμόνων που μου έχουν ζαλίσει τον έρωτα με τις προσπάθειες προσηλυτισμού μου στην ηλίθια θρησκεία τους. Που ναι μεν επιτρέπει την πολυγαμία για τους άνδρες (καλό) αλλά απαιτεί να φοράς άβολα εσώρουχα.

Ο Κάρολος Πολσεμάνγλου, δεν «πιστεύει», αλλά «θεωρεί», «εκτιμά» ή «υποθέτει» ανάλογα με την περίσταση και τα υπάρχοντα δεδομένα.

Αυτά τα ολίγα αμπελοφιλοσοφικά από μένα, από κάποιο πληκτρολόγιο στο όμορφο μεν, αλλά απίστευτα μικροσκοπικό σπίτι μας στο σύμπαν.

16 σχόλια:

  1. Ελπίζω, τρισμέγιστε, να προσθέσεις ως case study στο post την περίπτωση της Εφης Θώδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όμως. Πιστεύω στην άπειρη και ακατανίκητη δύναμη της ανθρώπινης ηλιθιότητας. Στην ικανότητα μας να δεχτούμε οποιαδήποτε θεωρία όσο ανόητη και να είναι αρκεί να μας την σερβίρουν με τον κατάλληλο τρόπο.
    Τέλος Πιστεύω (διακύρηξη πίστης)στον ΕΛληνορθόδοξο Θεό μας, στην Καθαρότητα της Ενδόξου Φυλής μας, στον Καρατζαφύρερ, τον Εισαγγελάτο, τον Τράγκα, τον Κακαουνάκη, τον Ιερό Θεσμό της ΕυρωΒυζιόν, τον Ρουβά, την Βύσση, τον Καρβέλα και την Ιερή Αγελάδα της Μαδαγασκάρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χαίρομαι να προκαλώ τέτοια posts! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. God save the Queen! :)
    Στη Μεγάλη Βρεττανία το έχουν λύσει το ζήτημα: Ο βασιλιάς (σήμερα η βασίλισσα) είναι αρχηγός κράτους και εκκλησίας. Ούτε διαπλοκές, ούτε τπτ.

    ..ίσως για τούτο οι ξενέρωτοι βρεττανοί να είναι λιγουλάκι πιο ξύπνιοι σε μερικά πράγματα -νομίζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε σε, υπάρχουν μορμόνοι στο Σβέριγκε;
    (λογικό αν το καλοσκεφτείς.. με τόσες Σουηδές τριγύρω, που να αρκείσαι σε μία μόνο.. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ apos

    Η περίπτωση της Έφης είναι λίγο διαφορετική, διότι δεν ήταν τόσο το τι πίστευε αυτή, όσο το ότι πάμπολλοι ήταν έτοιμοι να απαιτήσουν από τον Τζερόνυμο να την ανακηρύξει Αγία της Ορθοδοξίας μας!

    @ Ptomas

    Είσθε πραγματικός ΕΛ αγαπητέ, αλλά με την αγελάδα την αλλόφυλη, μου τα χαλάσατε λίγο...

    @ thestranger

    Ε, όσο να 'ναι προκαλείτε! ;)

    @ Rodia

    Πρέπει η Καραμανλάρα να γίνει Πρόεδρας της Κληρονομικής μας Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπας να σωθούμε!

    @ Prophet Estarian

    Βρε και εδώ στην Ελλάδα δυο φορές μου την πέσανε, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη!

    Έχω Μορμονομαγνήτη φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απόσπασμα από το βιβλίο του Woody Allen "Without Feathers" Η θυσία του Αβραάμ:
    And so he took Isaac to a certain place and prepared to sacrifice him but at the last minute the Lord stayed Abraham's hand and said, "How could thou doest such a thing?"

    And Abraham said, "But thou said ---"

    "Never mind what I said," the Lord spake. "Doth thou listen to every crazy idea that comes thy way?" And Abraham grew ashamed. "Er - not really … no."

    "I jokingly suggest thou sacrifice Isaac and thou immediately runs out to do it."

    And Abraham fell to his knees, "See, I never know when you're kidding."

    And the Lord thundered, "No sense of humor. I can't believe it."

    "But doth this not prove I love thee, that I was willing to donate mine only son on thy whim?"

    And the Lord said, "It proves that some men will follow any order no matter how asinine as long as it comes from a resonant, well-modulated voice."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Βασικά νομίζω ότι πιστεύω ότι η φάση ήταν πολύ πιστική και δεν σηκώνει αμφισβήτηση".(ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ)

    Φίλε polse ενίοτε η λέξη πιστεύω μπορεί να σημαίνει:εκτιμώ θεωρώ υποθέτω.Αλλά επειδή πετάγετε σαν π@@τσα μες στα λάχανα ο άγιος κων/νος αυτομάτως η λέξη αποκτά δογματικό χαρακτήρα.
    Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λές,δώσε μου τα στοιχεία και τις πληροφορίες και άσε τον φτωχό μου εγκέφαλο να κάνει την επεξεργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ptomas

    Εξαιρετικός ο Γούντιος ο Αλένιος!

    @ tiktos

    Είδες ζημιά που έκανε ο Κώτσος; Ντρεπόμαστε να πούμε την λέξη πιστεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βασικά η λέξη πιστεύω είναι κάτι σαν τον βούστροφον σταυρόν των αρχαίων Ελλήνων: τον χρησιμοποίησε ο Χίτλερ και ταυτ΄'ιστηκε με τον ναζισμό. Έτσι και η εν λόγω λέξη, ενώ προϋπήρχε των διαφόρων θρησκείες, ταυτίστηκε με το πασίγνωστο αλλά τεχνηέντως ξεχασμενοθαμμένο ρητό πίστευε και μη ερεύνα (το οποίο δεν λαμβάνει δελφικόν κόμμα μετά το μη, ως επιθυμεί η σχετική προπαγάνδα) και πλέον (τι πλέόν δηλαδή, εδώ και μιάμιση χιλιετία, ζωή να'χει) σημαίνει πνευματικό ακρωτηριασμό και τυφλή υπακοή δίχως πολλά-πολλά. Πολύ κακώς κατ' εμέ, διότι η πίστη είναι πολύ σημαντική για κάθε άνθρωπο, είναι εσωτερικής φύσεως ζήτημα που δεν περιορίζεται μόνο σε θρησκευτικά ζητήματα. Κάποιος άνθρωπος φερειπείν μπορεί να έχει ακλόνητη πίστη στις δυνατότητές του (για να φέρω το πλέον απλό παράδειγμα)...
    Όπως και να'χει, η θρησκεία της αγάπεως (αττική σύνταξις) τα κατάφερε μια χαρά και εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Hades

    Αυτό ακριβώς. Η λέξη έχει καταντήσει να σημαίνει "Αποδέχομαι την ύπαρξη μονόκερων διότι αναφέρεται σε ένα βιβλίο που θεωρείται ότι έχει γραφεί από το ον που δημιούργησε το Σύμπαν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Pølse,

    Τα περί θρησκείας έγραψαν.

    Με κίνδυνο να με βάλουν οι ΛΑΟτιανοί να μάθω απέξω τον Ύπνον εις την ΕΛευθερίαν του gravadΣολωμού (βΙα και όχι βιά), σε λέω ότι το λάθος είναι της neo-ΕΛληνικής γλώσσης (ναι για, αυτής με τα 28 δισεκατομμύρια λέξεις)...
    που δεν έχει η ρουφιάνα την διάκριση της Σουηδικής (tänka - tycka - tro).

    Η μπορεί και το λάθος να είναι της αρχαιοΕΛληνικής... όπου υπήρχε μεν το ρήμα "οίμαι" = νομίζω... αλλά οι φιλόσοφοι και οι ρήτορες χρησιμοποιούσαν κατά κόρον το δοκεί = με φαίνεται (=> δόξα, δοξιασία, δόγμα, και απ'εδώ παν κι οι άλλοι).

    Ίσως πάλι - στο κάτω κάτω, η γλώσσα εργαλείο είναι - το λάθος να είναι των ΕΛ. Λές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ undantag

    Είναι ο ίδιος μηχανισμός που περιγράφει ο θείος Τζωρτζ: Οι λέξεις χάνουν το αρχικό τους νόημα με την επιβολή της Νέας Ομιλίας (newspeak).

    Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
    Η ΣΚΛΑΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    Η ΑΓΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Όλα είναι μετέωρα και στοχαστικά αποδεκτά"

    υ.γ.
    Προσυπογράφω,
    Απλά, εξαιρετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Σπίθας

    ΕυχαρισΘώ σας πολλά αγαπητέ Σπίθα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κατά εμένα "πιστεύω" σημαίνει ότι::
    "Βάζω αυτό το πράγμα που μου έβαλε ο Θεός μέσα στό κρανίο να δουλέψει. και ύστερα συμπεραίνω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...