Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Εθνική εορτή Μk.ΙΙ

Τι έγινε ρε παιδιά;

Δεν θα πέσουν φέτος μπούφλες και μπουνίδια επειδή κάποιο μεταναστόπουλο ΑΡΙΣΤΕΥΣΕ έναντι των χαμπουργκεροθρεμμένων βλαστών μας και θα σηκώσει δικαιωματικά την σημαία;

(Η γραμματοσειρά στο συννεφάκιον είναι προφανώς προβοκατόρικη).

Η εικών προ της σπιλώσεώς της από τας μιαράς χείρας ημών, επάρθη από εδώ

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να παρατηρήσω ότι και στις Εθνικές εορτές, μας χαρακτηρίζει μία αμετροέπεια.

Λογικόν. Άλλωστε η Νεοελλαδεζία και οι Νεοελλαδέζιοι ακολουθούν τον "Παν μέτρον άχρηστον" όπως έχω ξαναπεί.

Πραγματικά δεν γνωρίζω άλλη χώρα που να έχει δύο εθνικές εορτές. (Όποιος ξέρει ας με πει).

Αναρωτιέμαι ποια η χρησιμότητα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου σε επίπεδο εθνικής εορτής.

Μας λείψανε οι στιγμές συγκρούσεων δηλαδή και βάζουμε δύο για να δείξουμε μπούγιο;

Εφ' όσον εορτάζεται η 28η Οκτωβρίου, ας εορτάζονται και ο Μαραθώνας, οι Πλαταιές, η Σαλαμίνα, η Ισσός, τα Γαυγάμηλα, η άλωση της Τύρου, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, το 1897, η εκστρατεία στην Ουκρανία
που έκανε ο Βενιζέλος για να φάμε τα κομμούνια κατ' εντολή των πατρόνων μας και άμα λάχει και η εκστρατεία της Κορέας, όπου κατ' εντολή ΗΠΑ:

"Πνίξαμε τους κίτρινους στο αίμααααα
και τους δείξαμε τι πα να πει Ελευθερίιιιιιιια
πουρδούπαπα, πουρδούπαπα, πουρδούπαπα".

Θα πρέπει να αλλάξουμε ημερολόγιο και να το κάνουμε διετές γιατί 365 μέρες δεν φτάνουν για να βάλουμε όλες τις μάχες.

Η μόνη πρακτική χρησιμότητα που έχουν οι δύο εορτές στην χρονική στιγμή που εορτάζονται έιναι ότι και οι δύο είναι κοντά σιις Κυριακές που αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή και τούμπαλιν.

Και μετά μου λέτε ότι δεν είμεθα ο ομφαλός του σύμπαντος.

Πατριώται! Αι στιγμαί είναι κρίσιμαι.

Την Κυραικήν, μην λησμονήσετε να γυρίσετε τα ωρολόγια σας μίαν ώραν πίσω!

14 σχόλια:

  1. Ολιγον αμελετητον σε βρισκω Kαρολε...
    Η 28η Οκτωβριου ηταν εξαπανέκαθεν ιταλικη εθνικη εορτη και το τελεσιγραφον επεδόθη ακριβως για τον λογον αυτον: Να γιορταζουν τα ιταλά διπλως, να συνταιριαξουν τις εθνικες τους γιορτες, δυο σε ενα, που λένε... Τωρα.. πώς στο καλο δεν τους βγηκε ο ταραμας, πώς έκοψε η μαγιονεζα.. ε, ας οψόμεθα ημεις οι ΕΛ. Ούτωπως λοιπον, εδιπλασιασθηκαν αι εθνικαι μας εορταί! Το δικαιουμεθα -νομιζω, δλδ.
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Rodia

    Καλέ που να τους βγει;
    Οι Ιταλοί σαν πολεμική μηχανή δεν συγκρίνονταν με τους ναζιστές. Χαρακτηριστικά, την ώρα που έπεφτε το Παρίσι, 6 ψωραλέες Γαλλικές μεραρχίες στα Γαλλοϊταλικά σύνορα είχαν πάρει στο κυνήγι 20 Ιταλικές που ήθελαν να πουλήσουν τζάμπα μαγκιά λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης.
    Οι Ιταλοί σώθηκαν τελικά από χειρότερα ξεφτιλίκια, επειδή οι Γάλλοι χοροπηδούντος του καραφασίστα στρατηγού Πεταίν συνθηκολόγησαν.

    Πάντως επειδή είμεθα ως λαός λάρτζ και τις μοντέλες της συμφοράς τις αποκαλούμε τοπ μόδελς, μπορούμε, εάν οι Ιταλοί θέλουν ακόμα μια αργία, να τους επιτρέψουμε να συνεορτάζουν μαζί μας την 25η Μαρτίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ polse.
    Χαίρομαι για την διευκρίνηση. Τον Οκτώβριο του 2002 με νέο Κανονισμό ξανακαταχωρίστηκε η φέτα στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. Και νόμιζα ότι γι΄αυτό γίνονται οι παρελάσεις και παρίσταται ο Πάγκαλος και ο Πανίκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είσθε εγκάθετος απεσταλμένος πράκτωρ του Κράτους των Αθηνών!

    Ο λόγος που έχουμε δύο εορτές, είναι ώστε τα κομμάντα και τα βατράχια να παρελάυνουν ΚΑΙ στην συμπρωτεύουσσα, ώστε να έχουν και οι συμπρωτευουσιάνοι την ευκαιρία να ακούνε ηρωικά συνθήματα για τα τομάρια των Αλβανώνε και των Τούρκωνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας κύριε Κάρολε.

    Να σας πω την αλήθεια, διαφωνώ.

    Πρώτον, στα γαλλικά μας είχαν μάθει πως οι γάλλοι έχουν δύο εθνικάς εορτάς (για κάποιο μυστήριο λόγο γιορτάζουν την είσοδό τους στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει από τότε που πήρα το σορμπόν).

    Δεύτερον, εμένα μου αρέσει που γιορτάζεται η 28η Οκτωβρίου γιατί οι εχθροί ήταν ο φασισμός κι ο ναζισμός. Κι αυτό τη σπάει σε πολύ κόσμο - παραδόξως, όχι μόνο στους συνήθεις υπόπτους.

    Το ότι αυτές οι γιορτές δίνουν λαβή για διαφόρων ειδών γραφικότητες κι εθνικιστικές εξάρσεις είναι κάτι που φυσικά με ενοχλεί και που εννοείται πως θα έπρεπε να πάψει. Αλλά, όχι, δε θα πάψουμε να θυμόμαστε το ότι πολεμήσαμε (οι μισοί; έστω, οι μισοί) ενάντια στο ναζισμό επειδή οι σύγχρονοι γερμανοτσολιάδες θέλουν να κάνουν τα νούμερά τους. Τέτοια μέρα οι γερμανοτσολιάδες είναι που θα έπρεπε να κρύβονται και γι' αυτό θα έπρεπε να γιορτάζουμε σοβαρότερα την 28η Οκτωβρίου.

    Όπου το σοβαρότερα σημαίνει να μην ξεχνάμε και τις προδοσίες που έγιναν στη συνέχεια και διάφορα άλλα ιστορικά παρατράγουδα τα οποία η επίσημη ιστοριογραφία τα ξεχνάει. Αλλά εμένα δε μου φταίει η επέτειος για την επίσημη ιστοριογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ tiktos

    Να πρστεθεί η αργία της φέτας πάραυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ ellinaki

    Να παρελαύνουν τα στρατά ΜΟΝΟ στην Θεσσαλονίκη την 25η Μαρτίου να γουστάρουν οι στρατόκαυλοι και στην Αθήνα να παρελαύνουν ΜΟΝΟ μαθήτριες με ΚΑΥΤΑ μίνι να ευχαριστιούνται τα λιγούρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ koysoyri

    Ε, λοιπόν δεν θα το πιστέψεις, τελικά η Γαλλία έχει 3(!) γιορτές που περνάνε για εθνικές!

    Η μεγάλη, η 14η Ιουλίου (Πτώση της Βαστίλης), αλλά και 11 Νοεμβρίου (Λήξη Α' παγκοσμίου) και 8 Μαΐου (Λήξη Β' παγκοσμίου)! Κλιξ εδώ για λεπτομέρειες αναφορικά με την καθολική ισχύ των αργιών από τους εργοδότες.

    Α, ρε πορκουάδες χαλάτε την πιάτσα, να βάλουμε εμείς Σαλαμίνες και Μαραθώνες μέσα να γίνει της κολάσεως! :-Ρ

    Ξέρεις όμως ποια είναι η πλάκα;

    Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου ανδρώθηκε μέσα στο μετεμφυλιακό κράτος όπου γερμανοτσολιάδες, δοσίλογοι και λοιπά μπουμπούκια την είχαν βολέψει ΜΙΑ ΧΑΡΑ.

    Το ιδανικό κατ' εμέ θα ήταν να έχουμε έναν λαό συνειδητοποιημένο αντιφασίστα, να τιμά την αντίσταση της Ελλάδας στον άξονα τόσο στα πεδία των μαχών όσο και μετά χωρίς πολλές στρατοκαυλιές, και να έχει σαν μεγάλη εθνική εορτή μία και μόνη.

    Ζητάω πολλά; Ναι, ξέρω ξέρω, ζητάω ομόλογα ΕΤΒΑ! (Που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στα οποία είναι τυπωμένα πλέον :-Ρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, έτσι συμφωνώ. Δε ζητάς πολλά, ακολουθείς το σύνθημα, πως το έλεγε «είμαστε ρεαλιστές γι' αυτό τα θέλουμε όλα». ;-) Εγώ υπερθεματίζω, αλλά θέλω ΚΑΙ την αργία :-)

    Και, ναι, δυστυχώς ισχύει κι αυτό που έγραψες για το πως ανδρώθηκε η γιορτή. Το έχει φαίνεται η κούτρα αυτής της χώρας να κατεβάζει ψείρες.

    Για να καταλάβεις και, α προπό περί Σαλαμίνας και Μαραθώνος, αφού μαζευόμασταν για χρόνια εμείς οι αρχαιογκαγκά και γιορτάζαμε τις εν λόγω μάχες, βάλθηκε και το κράτος να κάνει επίσημους εορτασμούς. Ε, λοιπόν, έκαναν χριστιανικό μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Σαλαμινομάχων! (Ντόινγκ!)

    Που, σημειωτέον, στα ίδια ακριβώς πλαίσια, θα ήθελα να γιορτάζονται κι αυτές οι μάχες, πρώτον γιατί δυο χωριουδάκια ξεσηκώθηκαν ενάντια σε μια αυτοκρατορία, δεύτερον, διότι το Μιλτιάδη, το Θεμιστοκλή, ακόμα και το Λεωνίδα, δεν επιτρέπεται να τους εγκαταλείψουμε στα εθνίκια. Όλος ο κόσμος δηλαδή θεωρεί αυτές τις νίκες ως σύμβολα της δημοκρατίας κι εδώ γουστάρουν οι στρατόκαυλοι. Πάμε καλά;

    (Φυσικά, μπορούμε να απλωθούμε για ώρες σε συζήτηση για το τι πραγματικά ήταν η Περσική Αυτοκρατορία, για τους δούλους της αθηναϊκής Δημοκρατίας και το αν ήταν λαμόγιο ή όχι ο Θεμιστοκλής, αλλά δεν το θεωρώ επί του παρόντος, φαντάζομαι πως καταλαβαινόμαστε.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Κ. Κουσουράτος

    Ήτο χρέος της μητρός εκκλησίας να τελέσει το μνημόσυνον ίνα σωθούν αι ψυχαί των πολεμιστών ημών, που δεν εγνώρισαν την χριστιανικήν διδασκαλίαν!

    Ό, τι να 'ναι... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οικοδεσπότη μου, φίλος φαρμακόγλωσσος είπε ότι οι εθνικες γιορτες χρειάζονται και για να ξέρουμε πότε να γ.μάμε τις χοντρές! "- Απο εθνικην εορτην μέχρι εθνικης εορτης!", είχε πει. "Μετα, ιδρώνουν!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλα λεει το ελληνακι. Αμα εχεις 2 πρωτευουσες την κανονικη και την συν- (αλλα οχι συριζα, σαχλο αστειο αλλα τι να κανεις, δεν μπορουμε να τα εχουμε και ολα) θες και 2 παρελασεις για να ειναι η καθε μια απαξ ανα ετος το κεντρο της προσοχης.


    Εγω προτεινω να υιοθετησουμε ως γιορτη την πτωση της βαστιλης, που ξερει μπορει να μας χρειαστει και στο μελλον (...λεμε τωρα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ εργδημεργ

    Nα δεις που οι χοντρές θα διεκδικήσουν εορτή και για την "εκστρατεία" της Kορέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Zaphod

    Nαι, αλλά πότε θα πάρει η MΠAOKAPA πΩPτάθλημα;

    Όλα το κωλοκράτος των Aθηνών τα παίρνει.

    (Δεν λέω για Aρειανάρα και Hρακλάρα, διότι λόγω λιγότερου κόσμου έπονται στην επετηρίδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...