Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Feliz navidad con dopp i grytan.


Ήρθαν οι γιορτές του χειμερινού ηλιοστασίου, (η εποχή του χρόνου με τις σκοτεινότερες ημέρες), με τον εορτασμό της προσδοκίας της αναγέννησης της φύσης την άνοιξη. Πάνω κει πάρκαραν διάφορες θρησκείες και ο χριστιανισμός ανάμεσά τους, τις μεγάλες γιορτές τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στον Σκανδιναβικό κόσμο τα Χριστούγεννα λέγονται jul και διάφορες παραλλαγές αυτού και ουδεμία σχέση έχουν με τα γεννητούρια του Ιησού. Αποτελούν όμως μία καλή ευκαιρία για κατανάλωση σούπερ λιπαρών τροφών, όπως είναι το ανωτέρω εικονιζόμενο dopp i grytan (βούτα μέσα στο κατσαρόλι).

Το κόνσεπτ είναι αρκετά απλό. Μία σούπα από λίπος και μπαχάρια που περίσσεψε από το julskinka όπου κανείς παπαριάζει ψωμί.

Τώρα με την παγκόσμια οικονομική κρίση βλέπω κάτι τέτοια εδέσματα, τύπου σούπα με ό, τι να ‘ναι μέσα, όπου παπαριάζεις ψωμί, να γνωρίζουν νέες στιγμές δόξας.

Επίσης βλέπω να ξαναέρχεται δυνατά η πουτίγκα αίματος, βγαλμένη από το παρελθόν μιας πάμφτωχης Σουηδίας όπου βρέθηκε να έχει στείλει πάνω από 1.000.000 Σουηδούς στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα. Χαρακτηριστικά, στο Σικάγο ζούσαν περισσότεροι Σουηδοί από ότι στην τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Σουηδίας, το Malmö.

Χώσε τώρα Χοσέ Φελισιάνο για το καλό.

Ραντεβού με τον Κβαντοϋπερχορδικό Νεοταξικό Καζαμία 2011 ;-).

Καλά να περνάτε όσο μπορείτε, είτε με λίγα είτε με πολλά. Όλα εξαρτώνται από την δύναμη του εγκεφάλου σας :-).

8 σχόλια:

  1. Προφανώς επειδή η γιορτή συνδέεται άμεσα με την αρχή του χειμώνα, το ρίχνουν στα λιπαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γκαλά Χριστούγκεννα αγαπητέ συμμαχητά! Μην σε παραξενεύει η προφορά, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα μπας και χρειαστεί να μεταναστεύσομεν προς τα εδέσματα που αναφέρεις, διότι εδώ πέρα τα φετινά εδέσματα είναι τυλιγμένα με σακούλες σκουπιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χρόνια πολλά ό,τι κι αν γιορτάζουμε. Καλά να περνάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. feliz navi, λοιπόν.
    Και του χρόνου σπίτια μας (κυριολεκτικώς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Όλους

    Χρόνια πολλά και ό, τι επιθυμείτε!

    Και το 2012 να πάμε να δούμε τα φωτόνια από το κέντρο του γαλαξία που θα χτίσουν στο πιτς φυτίλι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στην Φιλαδέλφεια. (Των ΗΠΑ για να τους κουφάνουμε όλους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φακ Γιέα!
    Μου φαίνεται θα γίνω ΑΕΚ.

    Με το καλό να μας βγεί το 2011.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ A certain crazed alien penguin

    Ιτ ιζ μορ δαν αι τημ ιτ ιζ αν ομπσέσιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...