Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Εάν δεν επαληθεύεται πειραματικά... είναι λάθος!

Εάν δεν επαληθεύεται πειραματικά, έλεγε η διαγαλαξική μυαλουδάρα Richard Feynman, τότε είναι λάθος!

Σχετική απόδειξη στο παρακάτω αρχαιολογικής αξίας βίδεο.



Φυσικά αυτό δεν εφαρμόζεται μόνο σε εκλεπτυσμένες μαθηματικά θεωρίες της φυσικής π.χ. τρέχουσα κοσμολογία (standard model) εναντίον κοσμολογίας πλάσματος.

Εφαρμόζεται και σε θρησκείες, πολιτικά συστήματα, οικονομικές θεωρίες και μοντέλα, αποψούλες και αποψάρες παντός είδους.

Όποτε ακούω τον οποιονδήποτε να ανακοινώνει μετά στόμφου:

"Εγώ ΠΙΣΤΕΥΩ το Χ”.

Νιώθω μια πελώρια λαχτάρα όχι μόνο για Nesquick αλλά να του τραβήξω το αυτί και να του πω:

"Ρε μπουρδούμπα, το τι ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ (άνευ αποδείξεων) εσύ, εγώ, ο Α, ο Β, ο Γ, ουδεμία σημασία έχει. Η πραγματικότητα και το (πολυ-;)σύμπαν είναι αυτό που είναι και οι αποψάρες κάθε ανθρώπου ουδεμία επίδραση έχουν σε αυτό”.

Παλιά οι άνθρωποι νόμιζαν ότι το σύμπαν ήταν μια επίπεδη γη που καλύπτονταν από τον σταθερό ουράνιο θόλο που το βράδυ είχε διακόσμηση αστέρια για ατμόσφαιρα. Πάνε αυτοί, το σύμπαν είναι αυτό που είναι και οι αποψάρες τους ουδεμία επίδραση είχαν πάνω του.

Δυστυχώς, ο ανθρώπινος εγωισμός, η ανθρώπινη οκνηρία και η ανάγκη για ρετσέτες, κάνει τους περισσότερους να προσκολλούνται σε θρησκείες, μοντέλα, συμπεριφορές και οικονομικές θεωρίες με ζήλο θρησκόληπτου. Η θρησκεία αντικαθίσταται από την Χ επιστημονική ή οικονομική θεωρία δυστυχώς. Η ανθρωπότητα έχει πολλά ψωμιά να φάει ακόμα για να μπορέσει να φέρεται λογικά...

Και μια που πιάσαμε τις οικονομικές θεωρίες, εποχές παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που είναι:

Παιδάκια, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ (με κάτι βυζάρες ΝΑ) που θα φέρει λύση δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Γιατί ;

Γιατί αυτός που βλέπει τα συμφέροντά του να απειλούνται και κατά συνέπεια η επιβίωση του, ΔΕΝ θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια να βγει εκτός. Θα φάει λαρύγγια. Το δίκαιο της ζούγκλας και του λέοντα υπάρχει. Τέλος.

Παράδειγμα;

Ξέρετε γιατί η Σιτροέν αναγκάστηκε να σταματήσει τις εξαγωγές στις ΗΠΑ (κυρίως Citroen DS) στις αρχές τις δεκαετίας του ’70; Γιατί οι Αμερικάνοι κατασκευαστές κατάφεραν να περάσουν διάταξη που απαγόρευε τις υδροπνευματικές αναρτήσεις για τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

ΟΕΔ.

20 σχόλια:

  1. Ξέρεις πώς το βρήκα;

    Γκούγκλαρα "Vagelford Electric Universe"!!!!

    Διορθώνω το λινκ ώστε να παραπέμεπει στο ιερόν ευλόγιόν σας τώρα, σε χρόνο -dt.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -dt, ταχυονικά δηλαδή... με νετρίνα σαν να λέμε...

    ps. πραγματικά πολύ lol πάντως :p
    ρε τον Άρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ορθότατη η ανάλυση αγαπητέ πώλσε. Και για να αναφερθούμε και σε ένα επίκαιρο παράδειγμα ας θυμηθούμε τη μαñώδης προσπάθεια της Σαμ-σουγκ να απαγορεύσει τας πωλήσεις των Αει-Παδ* εις τα ευρώπας βασισμένη σε πάσης φύσεως πατέντας.

    Τουλάχιστο, στα θετικά νέα της εβδομάδος ανήκει η αποχώρησις της Σάρας Πεη-Λιν από τον προεκλογικό αγώνα. Η αΘρωπότης απεμακρύνθη κατα ένα βήμα απο το νιούκουλα ουόρ.


    *Ρεστ ιν Πησ μεγάλε Στηβάρα. Είθε ο Τιμ και οι παρέα του να κατατροπώσουν τους μοχθηρούς Κορεάτες Καρατερίστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ phoggfileas

    Εμ, έτσι. Ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμός τα πελέ μου. Τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη δίνουν και παίρνουν.

    Ο Στηβ Τζομπς ήταν πράγματι ένας τιτάνας της καινοτομίας.

    "Γιατί να καταταγείς στο ναυτικό, όταν μπορείς να έχεις το ΔΙΚΟ ΣΟΥ πειρατικό;"

    Ή πώς έπεισε τον διευθυντή της Πέπσι να έρθει στην Apple:

    "Θες να πουλάς ζαχαρόνερο την υπόλοιπη ζωή σου, ή να αλλάξεις τον κόσμο;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν δεν επαληθεύεται πειραματικά... είναι λάθος....... μεχρι αποδειξεως του εναντιου!

    ...

    ποιας καινοτομιας ακριβως ηταν τιτανας ρε παιδια ο τζομπς??? εκτος κι αν εννοειται πως αμα ειχε βρει την θεραπεια του ca παγκρεατος θα την κατοχυρωνε με πατεντα!

    ...

    οντως ο φαυνμαν τα σπαει, αλλα του λειπει η ροπη προς την λατρεια θεων κι ημιθεων... κακως λοιπον τον επικαλειστε!

    ...
    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εννοειται πως ο jobs ηταν genius. Αλλα η apple ηταν και ειναι η πιο λυσσαμενη υπερμαχος των κλειστων συστηματων. Ουτε το καλωδιο της πριζας δεν λειτουργει, αν δεν το εχεις αγορασει απο την ιδια την apple (σε μονοπωλιακες τιμες apple). Τις δίκες με την samsung τις ξεκινησε προφανως η apple, οταν ηθελε να εμποδισει το καινουργιο προιον της samsung σε Ουζα + Ευρωπη.
    Ειπατε τπτ για ελευθερη αγορα;

    * * *
    Εννοειται οτι δεν πιστευω σε "σταθερες" αληθειες, εκπορευομενες απο καποια ανωτερη δυναμη. Εννοειται οτι το πειραμα και η αποδειξη πρεπει να οδηγουν τις σκεψεις μας.

    Αλλα μην ξεχναμε, οτι αυτο που αποκαλουμε "πειραματικη αποδειξη" σημερα ειναι ενα ξεπουλημενο φιασκο. Οι πειραματικες αποδειξεις πληρωνονται απο τεραστιες πολυεθνικες. Χωρις το μπατζετ μιας πολυεθνικης, οχι πειραμα, αλλα ουτε σουβλακι δεν μπορεις να φτιαξεις.

    Κρυβουν τα αποτελεσματα των πειραματων οταν δεν τους συμφερουν (εγινε πλειστακις σε πειραματα για τις βλαβες απο το τσιγαρο και τα κινητα τηλεφωνα). Υπερτονιζουν με διαφορες μαρκετιστικες στρατηγικες τα αποτελεσματα που τους συμφερουν.

    Το κυριωτερο: απαγορευουν ουσιαστικα την ερευνα (κοβοντας το ρευστο) σε τομεις που ειναι μη-τζιζ.

    Ο χιτλερ ειχε "αποδειξει επιστημονικα" οτι οι εβραιοι ειναι γενετικα εκφυλισμενοι και κουβαλανε αρρωστιες. Το πικαντικο ειναι οτι συμφωνουσαν μαζι του διαφοροι αμερικανοι βιολογοι ολκης (πριν στησει τους φουρνους στο Αουσβιτς).
    Για καθε πειραμα που αποδεικνυει οτι οι μεταλλαγμενοι σποροι ειναι βλαβεροι για το περιβαλλον, η Μοσαντο παραγει 50 πειραματα που "αποδεικνυουν" το αντιθετο. Μεχρι πριν 15 χρονια υπηρχαν (και θεωρουνταν σαν επικρατεστερες) οι "αποδειξεις" οτι η αιολικη ενεργεια ειναι τζαμπα κοπος και ανεδαφικη.
    Για να μην μιλησω για πειραματικες "αποδειξεις" περι χρησιμοτητας των πειραματοζωων, διαφορα τερτιπια της φαρμακοβιομηχανιας κλπ. κλπ. κλπ.

    Συνεπως, ναι μεν να ζηταμε πειραματικη αποδειξη πριν πιστεψουμε οτιδηποτε. Αλλα να ξερουμε και στο βαθος του μυαλου μας, οτι το 99% των πειραματικων αποδειξεων ειναι στημενες, σικέ.

    Υ.Γ. η λεκτικη επαληθευση για το παρον σεντονακι που ζηταει να πληκτρολογησω mator_kne.
    Βαλτός ειστε φιλτατε; ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ανώνυμος

    - Σωστό κι αυτό.

    - Έδωσε στον γκοζμάκη το GUI. Μετά το βούτηξε η Μικρομαλακή για να φτιάξει το Win 95. Τιτάνας στα γκομπιούτερζ ήτο ο άνθρωψ, όχι ερευνητής βιολόγος - ιατρός ωρέ.

    - Ρε φίλε, ουδείς εδώ μέσα λατρεύει θεούς, δαίμονες, ή ποδοσφαιριστές! Αν όμως κάποιος φτιάξει κάτι τσίλικο θα πάρει τα μπράβο και τα ζήτω με την σέσουλα!

    -Φιλίτσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Jolly Roger

    - Αυτά του τα έμαθε ο τ. διευθυντής της Πέπσι! :-Ρ

    - Εμ, τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη που λέγαμε. Ατυχώς η ρήση του Φέυνμαν μπορεί πλέον να είναι ακριβής μόνο σε ένα αποστειρωμένο αυτοχρηματοδοτούμενο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ περιβάλλον. (και πάλι παίζεται διότι υπάρχουν και προσωπικοί εγωισμοί). Και όλα αυτά διότι όπως αναφέρεις το πείραμα γίνεται... μαϊμουδέ.

    Όσο για τις ευγονικές παπαριές (πολύ δημοφιλείς στις ΗΠΑ) φαντάζομαι έχεις υπ' όψη σου μια αρκετά παλαιά ανάρτησή μου περί δολιχοκέφαλων και βραχυκέαφλων.

    http://polsemannen.blogspot.com/2007/10/blog-post_24.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ποιο gui? ντιζαινατα γκατζετακια πουλουσε και τα πουλουσε πανακριβα! μπικικινια ηθελε στη σεσουλα και οχι μπραβο! την οποια γνωμη σας την ειχε χεσμενη αφου οντας τζινιους στις πωλησεις μπορουσε να σας πουλησει οτιδηποτε και σεις να το λατρεψετε! κριμα που πεθανε παντως και δεν προλαβε να σας δουλεψει κι αλλο! τεσπα φιλουμπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ανώνυμος

    Μιλάω για τις εποχές που πουλούσε υπολογιστές με GUI που μπορούσε να τους χειριστεί και η θεία Βερυκοκούλα, την εποχή που PC σήμαινε ατέρμονη πληκτρολόγηση στην προϊστορική μαυρίλα του DOS.

    Άρα ήταν επιχειρηματίας που ήξερε πώς να πουλά διαφοροποίηση κανονική (Macintosh) και "μαϊμου" (IPhone π.χ.). Άρα στον τομέα του μάγκας και μπράβο και ζήτω.

    Ένα άλλο θέμα σχετικά με τους χρήστες Μαc, είναι ότι είναι πιο πολύ οπαδοί παρά χρήστες, οπότε μπορείς να περιμένεις διάφορα, από πλευράς εκφράσεων κλπ.

    Μπορώ να πω ότι είναι πιο πωρωμένοι και από τους ΑΕΚτζήδες που μένουν ΑΕΚτζηδες στα πέτρινα χρόνια που ζει η ομαδάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αισχρόν! Η ελέυθερη αγορά ιδίως εις την Οικονομίαν επιδρά ευεργετικά εις τας αιμοροϊδες, τον πονοκέφαλον και την βασκανίαν (μάτι). Έχει αποδειχθεί. Δεν έχεις δει -ω, άπιστε- τον Βάβην Παπαδημητρίου που όταν αρχίζει το δελτίον της Ώρας του Πρωθυπουργού είναι σκυθρωπός και μαζεμένος και όσο ομιλεί για την επικείμενη καταστροφή εάν δεν επιβληθούν και άλλα μέτρα, τόσο ανεβαίνει ψυχολογικώς; Είδες λοιπόν πόσο ευεργετικά επιδρά η Ανάcταcιc των Αγορών εις τον ανθρώπινον οργανιζμόν; Έχεις δει ποτέ να στεναχωριέται κανείς για την επίδρασή τους στους ανθρώπους; Μια φορά το επικαλέστηκε ο Μπένυ κι αυτή για πολιτικούς λόγους κι έκτοτε προφανώς του έβαλαν χέρι και δεν το ξαναείπε (δεν ήτο αρκετά pasok φαίνεται).

    Ήτοι μήπως το πρόβλεμα είναι μεγαλύτερο; Διότι εδώ και χρόνια έχουμε φτάσει στο σημείο να αμφισβητούμε και την απόδειξη ακόμη προκειμένου να φανεί σωστή η θεωρία. Τελικώς είχε δίκαιον ο ζαφεώδ που έλεγε ότι οι αστρολόγοι υπάρχουν για να δείχνουν επιστήμονες οι οικονομολόγοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. polse hi

    σε ποια επιστήμη αναφέρεται το ρητό?
    στις "κλειστές" θετικές επιστήμες ή στο ...χάος των ανθρωπιστικών?
    η οικονομία δεν είναι επιστήμη!
    δεν μπορείς να κάνεις πείραμα...

    οεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Hades

    Καλά, αυτό με τους αστρολόγους ξαναπέστο.

    Αι Αγίαι Αγοραί θα μας σώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Yannis Zabetakis

    Ε καλά, στις θετικές προφανώς, ο Φέινμαν φυσικός ήταν άλλωστε.

    Να σημειώσω εδώ, ότι ούτε ο γνωστός οικονομολόγος Richard Wolff θεωρεί τα οικονομικά επιστήμη!

    Και μάλιστα θεωρεί τον εαυτό του επιστήμονα επειδή έχει διδακτορικό ΚΑΙ στα μαθηματικά! (Το άλλο των οικονομικών το έχει για σουβέρ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @polse

    δεν το ήξερα! θα το κάνω ανάρτηση...τώρα που ακόμα κάνουμε ...κατάληψη...

    be well

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κύριε Διεπτυντά!

    Ισχύει και το αντίθετον του ριχαρδείου ρητού: Εάν δεν το παρατηρήσεις, μην βγάζεις θεωρία!

    Κατα τα λοιπά, ο νέος προς όν παραπέμπετε, αποδεικνύεται λίαν μελετηρός! Δύο αντιρρήσεις μόνον:

    - Το Μπίγκ Μπάνγκ δεν είναι "παπαδοθεωρία", ούτως ειπείν. Ακριβέστερον, τυγχάνει έτι χειρότερον: ραββινοθεωρία! (Έστω και εκ σπόντης.)

    - Ο μελετηρός ούτος νέος, αν και φιλοσοφών, αδυνατεί ν' αντιληφθεί ότι πάντα πεπερασμένα τ' ανθρώπινα. Συνεπώς, και αι θεωρίαι της Φυσικής δεν αξίζωσιν ούτε το χαρτί, επί του οποίου γράφονται.
    Αποκτούν σχετικήν τινά αξίαν, μόνον εις περίπτωσιν καθαρισμού (ομού μετά του προειρηθέντος χάρτου) του άκρου του απευθυσμένου, αν μ' εννοείτε.

    Ταύτα, κύριε Διεπτυντά του εγκύρου τούτου ιστομπλογκολογίου, και μένω.

    Μετά τιμής,

    Εργοδότης Δημοσίων Έργων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ εργδημεργ

    - Δουλεύει και αντιστρόφως!

    - Ραββινοθεωρία;;;

    - Γι αυτό και οι καλύτερες βγαίνουν στας ΗΠΑ, την χώρα με το καλύτερο τόιλετ πέηπερ στο ηλιακό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν ενθυμούμαι, δυστυχώς, ποίος αρχαίος σοφός ΕΛ διετείνετο ότι την νύκτα ανέβαινε στον ουρανό ένα διάτρητο σκοτεινό πέπλο σαν σουρωτήρι ένα πράγμα και τα αστέρια ήταν το φώς της μέρας που διήρχεται δια των οπών. Ωραία και ευφάνταστος θεωρία, δεν νομίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Rodia

    Πράγματι. Μετά όμως του σουρωτήρι χάλασε (ήταν Κινέζικο) και έτσι η θεία χάρις διαμόρφωσε το σύμπαν όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...