Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Skåne!


Η Skåne (Scania) είναι η νοτιότερη επαρχία (1,2 εκ. κάτοικοι) της Σουηδίας με μεγαλύτερη πόλη της το Malmö (303.873 κατοίκους η πόλη, 664.428 το πολεοδομικό συγκρότημα). Το 1677-79 ο ευσεβής Βασιλεύς Karl XI με την βοήθεια του Θεού, γάμησε τον Δανών την Παναγία, προσαρτώντας την Skåne στην Σουηδία. Όταν μετά την συνθήκη ειρήνης επισκέφθηκε την περιοχή, οι Δανικής εθνικής συνείδησης κάτοικοι των γιουχάρισαν.

Τότε είπεν ο Βασιλεύς:


"Καλέ αυτοί με γιουχάρουν! ΣΦΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΓΝΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ!" (Η Φινλανδία ήταν Σουηδική επαρχία μέχρι το 1809).

Τελικά συμβιβάστηκε με το να κόβεται η γλώσσα κάθε ξεφτίλα που τολμούσε να μιλήσει Δανέζικα. Αν ήταν ιερεύς τελών την Θείαν Λειτουργίαν εις την Δανικήν, τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι.

Παρ' όλο τον εκσουηδισμό των κατοίκων, υπάρχει ακόμα και σήμερα μία ξεχωριστή ταυτότητα των κατοίκων της περιοχής, που έχουν την δικιά τους διάλεκτο (με το "γο") και σημαία. (Συνδυασμός Σουηδικής και Δανικής σημαίας).

Οι κάτοικοι της Skåne αισθάνονται ξεχωριστοί από τους Σουηδούς και τους Δανούς. Πριν καμιά δεκαετία ένας ντόπιος συνάδελφος μου είχε πει: "Μπα, δεν ξέρω αν θα είμαστε καλύτερα με τους Σουηδούς ή τους Δανούς!"

Η ερυθροκίτρινη σημαία της Skåne ανεμίζει φυσικά και στα ματς της Malmö FF μαζί με τις σημαίες της ομάδας και τις Σουηδικές.

4 σχόλια:

  1. Τέτοια κουμάσια ήτο οι συμπατριώτες σου... Μισές δουλειές έκαναν όμως, διότι τον προ προ προ πάππου του Olli Rehn δεν τον μπουζούριασαν σε κανά μπαούλο (ΙΚΕΑ) να ησυχάζαμε τουλάχιστον από αυτόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ατυχώς η ήττα της Σουηδίας στον Ρωσοσουηδικό πόλεμο του 1809 και η απώλεια της Φινλανδίας, απέτρεψαν την διοίκησιν του Βασιλέως να λάβει τα δέοντα μέτρα!

      Διαγραφή
  2. Να σου πω την αλήθεια, έχω μια μικρή υπόννοια ότι πρέπει να υπάρχει δάκτυλος Κόκκαλη στο χρώμα της σημαίας, όπου το κίτρινο είναι προφανώς για το ξεκάρφωμα.

    Πέραν τούτου όμως, νομίζω είναι σαφές πως η εμετική προπαγάνδα των Δανών πρέπει να σταματήσει. Όπως επιβεβαιώνουν και οι Νορβηγοί, οι καλύτεροι Σουηδοί είναι οι Φινλανδοί. Πάλι καλά που οι Σουηδοί έχουν τις συγκεκριμένες γκόμενες και τα συγκεκριμένα μέταλ συγκροτήματα και περισώνουν την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Hades

      Α, μη το γελάς, οι καλύτεροι Σουηδοί ΕΙΝΑΙ οι Φινλανδοί. Έχουν τα Σουηδικά δεύτερη επίσημη γλώσσα!

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...