Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2007

Κρατήστε τα διαβατήρια σας μακρυά από τύπους που φορούν καμπαρντίνες!

Όλο και συχνότερα βασικά ατομικά έγγραφα όπως διαβατήρια, πιστωτικές κάρτες, κάρτες εισόδου και κάρτες πελατών / προσωπικού χρησιμοποιούν το σύστημα RFID (Radio Frequency Identification ) για την εκπομπή/ ανάγνωση δεδομένων.

Η Ελλάδα υπερηφάνως από την 1-1-07 αποκτά και αυτή τα «τσιπσάτα» της διαβατήρια που θα περιέχουν τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου (Ονοματεπώνυμο, ύψος , χρώμα οφθαλμών, πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, ποδοσφαιρικές προτιμήσεις κλπ. – καλά λέμε τώρα).

Άραγε τώρα οι ΗΠΑ θα επιτρέπουν τώρα στους Έλληνες υπηκόους κατόχους των «τσιπσάτων» διαβατηρίων είσοδο στις ΗΠΑ χωρίς βίζα όπως π.χ. στους κατόχους Σουηδικών διαβατηρίων; Όχι; Καλά μωρέ φέρε την ξανθιά πλατινέ βαφή μαλλιών και βλέπουμε…
Επισήμως τώρα ανακοινώνεται ότι τα δεδομένα τέτοιων τσιπ δεν μπορούν να διαβαστούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 5-10 εκατοστών, κάτι που πολλοί τεχνικοί έχουν θέσει σε αμφισβήτηση. Τώρα δύο Ισραηλινοί ερευνητές απέδειξαν ότι ένα άτομο χωρίς εξειδικευμένες ικανότητες αλλά που «πιάνουν τα χέρια του» μπορεί να κατασκευάσει έναν αναγνώστη RFID αρκετά ισχυρό ώστε να διαβάζει τα δεδομένα των τσιπ από απόσταση 25 εκατοστών (με το συμπάθειο), απόσταση υπέραρκετη για χρήση σε χώρους με συνωστισμό. (βλ. εικόνα κάτω)



Όπως φαίνεται στην εικόνα το εν λόγω «σπιτικό αριστούργημα» μπορεί άνετα να κρυφτεί κάτω από μία καμπαρντίνα κατά προτίμηση μαύρη. (Καβουράκι και μαύρα γυαλιά δίνουν μία επιπλέον νότα ρεαλισμού).

Η συσκευή λειτουργεί με μπαταρία και κατασκευάζεται από τεμάχια που εύκολα βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά με κόστος γύρω στα 80 €.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μία καλοφτιαγμένη συσκευή μπορεί να έχει ακτίνα δράσης και μεγαλύτερη από 25 εκατοστά (με το συμπάθιο). Θεωρούν ότι τέτοια συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε απάτες με κλοπή δεδομένων κυρίως από πιστωτικές κάρτες με σύστημα RFID. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι έχουν φτάσει μέχρι μία ημιτελή τέτοια επίθεση για σκοπούς επίδειξης. (Τώρα τι ακριβώς υπαινίσσονται θα σας γελάσω).

Όταν μία κάρτα RFID επικοινωνεί με έναν νόμιμο αναγνώστη RFID τότε η επικοινωνία μπορεί να υποκλαπεί σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τις ανωτέρω αναφερόμενες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σήμα ενισχύεται από το ηλ. ρεύμα που χρησιμοποιεί η συσκευή ανάγνωσης.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς η απόσταση υποκλοπής μπορεί να φτάσει τα μερικά μέτρα σε αυτή την περίπτωση.

Πηγή: Pär Ström (stoppa-storebror.se) (Τώρα βέβαια ο φίλτατος Pär έχει και σύνδεση για τον τρόπο κατασκευής της συσκευής. Εγώ όμως σαν σαλονάτος αριστερός διαλογιστής και καταναλωτής λουκάνικων με καρκινογόνα νιτρικά, δεν σας την δίνω, δεν σας την δίνω, δεν σας την δίνω!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...