Δευτέρα 21 Μαΐου 2007

Συμπαράσταση στον Αντώνη Τσιπρόπουλο τις 21-06-07

Την 21-06-07 θα εκδικασθεί μία μήνυση που παρόμοια της δεν έχει εκδικασθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο. Επιφυλάσσομαι για καθεστώτα τύπου Σαουδικής (Όχι Σουηδικής) Αραβίας και Κίνας.

Ο Αντώνης Τσιπρόπουλος ιδιοκτήτης του ιστότοπου blogme.gr θα δικασθεί επειδή ο RSS aggregator του είχε υπερσύνδεσμο για το σατιρικό ιστολόγιο Funel που έχει σαν αποκλειστικό αντικείμενο σάτιρας τον γνωστό τηλεβιβλιοπώλη που αγοράζοντας τηλεοπτικό χρόνο σε πολλά μικρά κανάλια ανά την επικράτεια προωθεί τα αμφισβητήσιμης αξιοπιστίας συνομωσιολογικά κατά κύριο λόγο βιβλία του εκδοτικού οίκου του.

Η μήνυση λοιπόν, αντί να κατευθυνθεί εναντίον του ιστολογίου Funel που υποτίθεται ότι με την σάτιρα των αμφισβιτίσιμων ισχυρισμών του κ. Λ. προκαλεί οικονομική ζημία στις εκδόσεις Λιακόπουλου, κατευθύνθηκε προς τον aggregator του Τσιπρόπουλου, ρίχνοντας διαδοχικά ντιρέκτ και άπερκατ στην κοινή λογική, βγάζοντας την νοκ-άουτ από τον πρώτο γύρο.

Διότι το αντίστοιχο στον χώρο του τύπου θα ήταν να κάνει κανείς μήνυση στον περιπτερά για την ανάρτηση εφημερίδας με προσβλητικό τίτλο και όχι στην ίδια την εφημερίδα. Σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας από την εποχή που κατατέθηκε η μήνυση υπάρχει εδώ.

Το δικαστήριο προφανώς δεν θα ασχοληθεί με το θέμα της σάτιρας καθ’ αυτό, καθ’ ότι ο Τσ. προφανώς δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο του ιστολογίου funel.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι άπαξ και κάποιος βγαίνει δημόσια σε ΜΜΕ και δηλώνει το οτιδήποτε, αποτελεί αυτομάτως αντικείμενο ΚΑΙ κριτικής ΚΑΙ σάτιρας.
Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής,
Ναι, ακόμα και ο ώριμος κύριος Κάρολος Πολσεμάνογλου ημιεπαγγελματίας αλιεύς ισλανδικού βακαλάου και προαλειφόμενος Νομπελιστας λογοτεχνίας.
(Ήδη τα γόνατα του βασιλιά της Σουηδίας Carl XVI Gustaf χορεύουν κλακέτες από τον τρόμο).

Η μόνη κολάσιμη περίπτωση είναι η περίπτωση δόλου με στόχο την αποκόμιση οικονομικών οφελών πράγμα που δεν φαίνεται να ισχύει εδώ.

Τροφή για σκέψη: Ποιος ωφελείται σε περίπτωση μείωσης των πωλήσεων των εκδόσεων Λιακόπουλου;

Εν τω μεταξύ ο Παναγιώτης Βρυώνης έχει ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών στην ιστοσελίδα του αναφορικά με το θέμα:




Ξεκίνησε η online συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη του Αντώνη Τσιπρόπουλου (υπόθεση blogme.gr) στην επερχόμενη δίκη του στις 21/06/2007. Ο Παναγιώτης Βρυώνης γράφει:

"Παρακαλώ διαβάστε τα παρακάτω πριν προχωρήσετε να υπογράψετε!

Η λογική του κειμένου προς υπογραφή είναι ότι ασχολούμαστε με το σημείο της κατηγορίας που έχει γενικότερο ενδιαφέρον για την κοινότητα του Internet. Είναι το σημείο που ουσιαστικά κατηγορεί τον Αντώνη ότι είναι σαν να έχει γράψει ο ίδιος τα κείμενα που θεωρήθηκαν προσβλητικά μόνο και μόνο επειδή ο aggregator που διαχειριζόταν περιείχε links προς αυτά. Η επιλογή αυτή έχει και την “έγκριση” του Αντώνη Τσιπρόπουλου με τον οποίο επικοινώνησα και γενικά κάνει πολύ πιο εύκολο για κάποιον να ξέρει για το τι υπογράφει.

Δεύτερον και εξίσου σημαντικό. Οι υπογραφές αυτές θα χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι ο σκοπός της συλλογής δεν είναι να ασκήσουμε πολιτική πίεση, αλλά να παρουσιάσουμε την γνώμη όσο περισσότερων “εμπειρογνωμόνων” (ακόμη και αν αυτός ο χαρακτηρισμός προέρχεται από το γεγονός ότι είσαστε ένας έμπειρος χρήστης των νέων μέσων, διατηρείτε το δικό σας blog κ.λ.). Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούνται σχετικά πολλά στοιχεία -όχι υποχρεωτικά, αλλά για να βοηθήσετε πραγματικά καλό είναι να συμπληρώσετε όσο περισσότερα γίνεται, με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια. Π.χ. καλό είναι να συμπληρώσετε και το επάγγελμα όπως και τον οργανισμό ή την εταιρεία όπου εργάζεστε. Άρα το πρώτο μας μέλημα δεν είναι να μαζέψουμε “όσο περισσότερες” υπογραφές γίνεται, αλλά “όσο πιο έγκυρες και αξιόπιστες”."
http://www.develop4democracy.org/petition

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Σύνδεσμοι για αξιολόγηση της «πέτρας» του σκανδάλου : Funel blog, και Funel sue blog (Αναφέρεται αποκλειστικά στο θέμα της μήνυσης).

7 σχόλια:

  1. Κάτι πρέπει να γίνει και για την ουσία της υπόθεσης που για μένα δεν είναι η σάτιρα αλλά η απάτη του Λιακόπουλου. Εσκεμμένα παραπλανά και εξαπατά για να πουλήσει βιβλία και πρέπει επιτέλους κάπως να αποκαλυφθεί.

    Θα πρότεινα στον funel και στο τάγμα του να εκδώσουν βιβλίο με τις απατεωνιές του. Best seller θα γίνει σίγουρα.

    +ευλόγησον+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα στην αίθουσα του δικαστηρίου θα πέσει πολύ γέλιο....ή κλάμα...γιατί δεν έχουν τον θεό τους και δεν γνωρίζουν την τύφλα τους από ίντερνετ

    αλήθεια στις νομικές σχολές της χώρας, αν και κάτι κάνουν για ανάλογο δίκαιο, αναφέρεται πουθενά το hacker crackdown που είχε ξεκινήσει νομοθετικα πρώτα πριν πόσες δεκαετίες ιν δε us & a?

    (αχ πολύ αμερικανιά μου βγαίνει τελευταία, that s no good)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως θα δικάσουν και τι θα δικάσουν ωρέ;

    Σα να δικάζεις τον περιπτερά επειδή τα περιοδικά που πουλάει είναι άσεμνα!

    Ταλιμπανοχώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Γκρηκχίστορυίξ

    Καλά και μόνο τις παραβάσεις αναφορικά με τον κανονισμό περί εκπομπών τηλεπωλήσεων που γίνονται να πιάσει κανείς θα θέλει βιβλίο για να τις περιλάβει όλες...

    Βέβαια κανονικά και μόνο η παράθεση ηχογραφημένων αποσπασμάτων από τις εν λόγω εκπομπές όπως κάνει τώρα το τελευταία ΕΥ-λογ Φάνελ, θα έπρεπε να φτάνει και να περισσεύει για να καταδειχθεί το γελοίο του πράγματος.

    Αυτό όμως δεν συμβαίνει... Ίσως φταίνε τα Κορν Φλέηκς από μεταλλαγμένο καλαμπόκι που πασάρουν οι νεοταξίτες, τι να πω...

    @ trol

    Οφ κορς ιτ Ιζνογκούντ (Καλό ε;).

    Δυστυχώς η διείσδυση του διαδικτύου στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ των 25, σε αντίθεση με τις Σκανδιναβικές χώρες όπου χωρίς Ιντερνέτι ούτε πληροφορίες τηλεφωνικώς δεν μπορείς να πάρεις. Και οι γιαγιάδες μέσα να σερφάρουν άνετα και χωρίς δυσκολία...

    Τώρα το κλειδί της δίκης είναι να γίνει κατανοητός από τους δικαστές ο μηχανισμός του RSS feed. Άμα γίνει και μετουσιωθεί στο επιχείρημα "Διότι το αντίστοιχο στον χώρο του τύπου θα ήταν να κάνει κανείς μήνυση στον περιπτερά για την ανάρτηση εφημερίδας με προσβλητικό τίτλο και όχι στην ίδια την εφημερίδα." το θέμα θεωρείται λήξαν.

    @ Herr doktorn

    Ταλίμπα αλ τζιχαντίγια...

    Μωρέ ρόμπες γίναμε σε όλη την Ευρώπη όταν κατατέθηκε η μήνυση... Την ίδια μέρα γινόταν το συνέδριο στο Intercontinental περί διάδοσης του διαδικτύου και άλλα συγκλονιστικά παρόμοια...

    Τώρα που το σκέφτομαι ο Φάνελ έχει καιρό να βάλει καμιά άσεμνη...

    Συμπτωματικόν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπράβο, άντε να το κορυφώνουμε το πράμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα φυσικά αγαπητέ Ροΐδη, δεν μπορεί κανείς να σιωπά μπροστά σε τέτοιες ενέργειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορείς και εσύ (ο ανώνυμος ΕΛλην ) να καταχωρήσεις τα κυριγματα μίσους του Λιακόπουλου στο καναλι του στο youtube, ως Flag as Inappropriate/Hate Speech.
    ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...