Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Διαστρικό Ασθενοφόρο


Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι αναγνώστες του σεπτού τούτου ιστολογίου, έχουν υπ’ όψη τους την θρυλική σειρά επιστημονικής φαντασίας (μέχρι αναισθησίας) Star Trek.

Ειδικά εάν είσθε τίποτα φρικώδεις νέρντουλες όπως ο γράφων, θα έχετε παρακολουθήσει αρκετά επεισόδια και / ή ταινίες βασισμένες στην ιδέα του μακαρίτη Gene Roddenberry. Αν κάποια στιγμή η ανθρωπότητα καταφέρει να κατασκευάσει διαστημοσυσκευές που θα κινούνται ταχύτερα από το φως παραμορφώνοντας τον χωροχρόνο, ο εν λόγω σεναριογράφος θα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ο Ιούλιος Βερν του 20ου αιώνα.

Βέβαια, το κακό με όλες τις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι το εξής:

Πρόκειται για προβολές σεναρίων που θα μπορούσαν να διαδραματίζονται στο παρόν με την εξής αντιστοιχία:

Γήινοι και σύμμαχοι = ΗΠΑ και σύμμαχοι
Κακοί εξωγήινοι = Οι Ρώσοι, οι Βούλγαροι, τα κομμούνια, οι λοξομάτηδες και αυτοί που καβαλάνε γκαμήλες και φοράνε πατσαβούρια στο κεφάλι.

Έτσι απλά. Άλλωστε τόσο τα βιβλία, όσο και οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές, είναι προϊόντα προς πώληση και ενίοτε μέσα για προπαγάνδα. Και σε αυτήν την προσπάθεια, τόσο η επιστημονική αληθοφάνεια όσο και αυτή η κοινή λογική μπορούν να πάνε για πικ – νικ στο Βερμόντ ή το Κονέκτικατ. (Μπορεί και στα Γκράβαρα). Από επιστημονική αληθοφάνεια, τα βιβλία του Άρθουρ Κλαρκ (όπως η τετραλογία του Ράμα) με ικανοποιούν, αλλά έχουν και αυτά κάτι εκνευριστικές μαλακίες, μάλλον για να μην χάσουν αναγνώστες με ένα πολύ βαρύ κείμενο.

Και έτσι ερχόμαστε στην φωτογραφιάρα που κοσμεί την αρχή της αναρτήσεως. Φαντάζομαι ότι σαν ευφυείς και θολοκουλτουριάρηδες που είστε, έχετε καταλάβει που το πάω.

Το διαστημόπλοιο «Έντερπράιζ» που κινείται ταχύτερα από το φως, έχει γραμμένο τον αριθμό μητρώου του με τέτοιο τρόπο ώστε να διαβάζεται μόνο με την βοήθεια καθρέφτη, Ακριβώς όπως το ασθενοφόρο γράφει το “ambulance” έτσι ώστε να διαβάζεται από τον καθρέφτη του οδηγού του προπορευόμενου αυτοκινήτου.

Άρα;

Ο αριθμός μητρώου είναι γραμμένος έτσι ώστε να διαβάζεσαι από τον καθρέφτη του οδηγού του προπορευόμενου διαστημοπλοίου;

Είπαμε να είναι ελαφρύ το προϊόν, με εξωγήινους που μόνη τους διαφορά από τους γήινους είναι τα… μυτερά αυτιά, αλλά αυτό παραπάει…

Πάντως μια που το ξεφτιλίσανε έτσι το θέμα, προτείνω να προσαρμοστούν στο Έντερπράιζ μεγάλα μπλε και κόκκινα καρούμπαλα, καθώς και σειρήνες για να ανοίγει η κυκλοφορία :-Ρ

Φυσικά, τόσο τα διαστρικά (αν επιτευχθούν ποτέ) ταξίδια, όσο και η εξωγήινη ζωή θα έχουν πάρα -πάρα πολύ διαφορετική μορφή από αυτή που πασάρεται από την βιομηχανία του θεάματος.

Σε αυτό το σημείο μου έρχεται στο νου το ποστ του Χρήστου Μόρφου για τον Χουάν Ποσάδας αναφορικά με την σχέση σοσιαλισμού και διαστημικών ταξιδιών.

«….Πίστευε, δηλαδή, ότι τα UFO αποδείκνυαν την ύπαρξη σοσιαλιστικών πλανητών, αφού μόνον μια σοσιαλιστική κοινωνία μπορούσε να αναπτύξει την τεχνολογία που ήταν απαραίτητη για την πραγματοποίηση διαπλανητικών ταξιδιών…»

Λοιπόν, θεωρώ ότι ο Ιωάννης είχε δίκιο κατά κάποιο τρόπο, αναφορικά με τα διαπλανητικά και περισσότερο τα διαστρικά ταξίδια αποικισμού.

Γιατί;

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι με «σοσιαλισμό» θεωρώ μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης σαν αυτή που έχουν τα μυρμήγκια ή οι μέλισσες. Ήτοι η ατομικότητα είναι σχεδόν εξαφανισμένη ή έχει πολύ μικρή σημασία και άπαντες εργάζονται για τον σκοπό της κυψέλης /μυρμηγκοφωλιάς. Τυχούσες ατομικές αντιρρήσεις παρακάμπτονται και δεν λαμβάνονται υπ’ όψη μπροστά στον στόχο του κοινοβίου.

Συνεπώς σε ένα ταξίδι αποικισμού κάποιου άλλου αστρικού συστήματος που θα διαρκέσει πολλές γενεές, οι άποικοι θα πρέπει να έχουν αυτήν την νοοτροπία της κυψέλης, αλλιώς το ταξίδι θα αποτύχει.

Έστω ότι το ταξίδι θα διαρκέσει 12 γενεές. Κάποιος επιβάτης του διαστημοπλοίου, μέλος της 6ης γενεάς τρώει την εξής φλασιά:

«Ααααααα!!!! Γεννήθηκα σε ένα κωλοδιαστημόπλοιο, δεν θα δω ποτέ ούτε την πατρίδα μου την γη, ούτε τον τόπο που θα αποικήσουν τα πεντέγγονα μου!!!! Ουαααα!!!!! Σας μισώ όλους!!!! Ζήτω η φράξια μηδενιστών και τα ντόνατς!!!! Μπρουσφφφαρφφφ!!!!» (Σάλια, σάλια, αφροί).

Μετά βουτά το πρώτο αιχμηρό αντικείμενο που βρίσκει μπροστά του και ξεκινάει να τα κάνει όλα λαμπόγυαλο. Το ίδιο πάνω κάτω παθαίνουν όλοι οι επιβάτες / άποικοι και αλληλοσκοτώνονται όλοι.

452.682 περιστροφές της γης γύρω από τον ήλιο αργότερα, το γιγαντιαίο διαστημόπλοιο – αποικιστής «Ηρωική Μποτσουάνα», περισυλλέγεται από την αρχαιολογική υπηρεσία μιας φυλής σοσιαλιστών εξωγήινων.

Κατόπιν τα διάφορα τμήματα αυτής της γιγαντιαίας σαρκοφάγου τα παίρνουν και τα εκθέτουν στα μουσεία της φυλής τους σαν παράδειγμα προς αποφυγή.

Ο τίτλος των εκθέσεων είναι: «Οι καταστροφικές συνέπειες του ασύδοτου καπιταλισμού και της ανυπακοής στα σήματα της τροχαίας»…

19 σχόλια:

  1. Σκορπιες σκεψεις πανω στο καλο ποστ.

    -- Ο Κλαρκ πολυ καλος (μαζι με τον Ασιμωφ ο μοναδικος που εχει γραψει αξιοπρεπη sci-fi). Τα 2 πρωτα του Ραμα εξαιρετικα, το 3ο κανει μεγαλη κοιλια και το 4ο ειναι απαραδεκτο.

    -- Την εποχη που φτιαχτηκε το ΣταρΤρεκ δεν υπηρχαν ουτε γουαου γραμματοσειρες ουτε η δυνατοτητα να αλλαζει ο καθε αδαης το τεμπλεητ στην οθονη του με το πατημα ενος πληκτρου. Η λυση του καθρεφτη ηταν ενα ωραιο ευρημα ωστε να δειχνει η γραμματοσειρα "διαστημικη" χωρις πολλα πολλα εξοδα.

    -- Οι 12 γενεες δεν ειναι τιποτα. Σε νορμαλ ροη χρονου αντιστοιχουν σε 300 χρονια.
    Απο τον Ομηρο μεχρι σημερα ειναι 112 γενεες ολες κι ολες. Και σ' αυτο το διαστημα γεννηθηκαν και πεθαναν περιπου 50 πολιτισμοι.

    -- Αμα ειναι να εχουμε συνειδηση μυρμηγκοφωλιας και κυψελης, τι τα θελουμε τα διαστημικα ταξιδια; Μενουμε κι εδω που ειμαστε.
    Ισως ο σοσιαλισμος να ειναι το μονο κοινωνικο συστημα που κανει τα διαστημικα ταξιδια εφικτα. Αν αυτο ειναι αληθεια, δεν τον χρειαζομαστε ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μόνη ελπίδα είναι να υπάρχει κάποιος μίστερ Σπόκ στο διαστημόπλοιο για να διαβάζει τις σκέψεις και να διακτινίσει τον όποιο αντιρρησία σε κάποιον κοντινό αστέρα όπως ας πούμε τον Μακρονησοσείριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Jolly Roger

    1= Στο τέλος του 4ου βιβλίου μου ερχόταν να χτυπάω την κεφάλα μου πάνω στο βιβλίο ουρλιάζοντας: "ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ;", αλλά θέλω να πιστεύω ότι τον παρέσυρε ο συν-συγγραφέας Gentry Lee στις απίστευτες μαλακίες.

    (Στόχος του όλου πρότζεκτ σε πολλαπλά σύμπαντα, ήταν η ρύθμιση των παραμέτρων ώστε όλα τα είδη ζωής να δοξάζουν τον Θεό. Ούτε η Σάρα Πέιλιν δεν θα έγραφε τέτοια αρλούμπα).

    2- Το καταπληκτικό είναι ότι αυτή η φωτογραφία είναι από το ίντρο του Star Trek TNG της δεκαετίας του '90! (Στο 1:18)

    3- Σιγά μη δε φάει την φλασιά ο ΒΟΒ (Born On Board) λοιπόν!

    4- Αναρωτιέμαι τι έχει να πει η Αλέκα επ' αυτού! :-Ρ

    @ tiktos

    Ταγματασφαλίτης από τον Βούλκαν (Ήφαιστο); :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέχασες να αναφέρεις και την καταπληκτική "τριλογία" (τεσσάρων - πέντε βιβλίων) του μακαρίτη Douglas Adams που αν θυμάμαι καλά ήταν και επαγγελματίας εφευρέτης επιστημονικοφανών όρων σε τηλεοπτικές σειρές όπως το Star Trek.
    Σε κάποιο από τα βιβλία του αποκαλύπτει πως οι κάτοικοι της Γής είναι μακρινοί απόγονοι κομμωτών, στρατιωτικών και καθαριστών τηλεφώνων που εξορίστηκαν από ένα εξελιγμένο πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλιπ Ντικ;
    Στανισλαβ Λεμ;

    Υπάρχουν και άλλοι εξαιρετικοι συγγραφεις sci-fi, αν και ο ορος "προφητης" κτλ κτλ (οπως πχ προφητης βαφτιστικε ο Βερν) δεν μου αρέσει καθόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ptomas

    Τα έχω διαβάσει και είναι η μόνη λογική απάντηση στην παράνοια της ανθρωπότητας!

    @ Zaphod

    Καλά, ο Κλάρκυ ο παιδέρας αναφέρθηκε ενδεικτικά.

    Δεν υπάρχει άλλος +Προφήτηc+ εκτός από τον Λιάκουρα και ο Φάνελ είναι ο βλόγερ Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως τα "συμπεράσματα" είναι πάντα κάπως αλλιώς! Where noone has gone before....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aυτό με τα μυρμήγκια και τις μέλισσες το ξέρει η Παπαρήγα;

    Ομολογώ ότι αν και φαν μεγάλος του Star Trek, αυτή τη λεπτομέρεια την αγνοούσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. polse λύσε μου μια απορία .
    Τι είναι αυτό; :))))
    αυτό :-P
    αυτό :D
    ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα στο ποστ γιατί δεν κατάλαβα χριστό.

    Οπότε θα αδράξω την ευκαιρία να απαντήσω στον φίλτατο tikto για να σε βγάλω από τον κόπο.

    @ tiktos

    Άμα γείρεις το κεφάλι σου αριστερά και τα κοιτάξεις αυτά, θα καταλάβεις. Χιντ: φατσούλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ An-Lu

    Κρίμα όμως που δύσκολα θα είμαστε εσύ και εγώ που θα πάμε εκεί στα απάτητα μέρη...

    @ apos

    Από τότε που το αυτιστικό ο Γρανίτσας γκρέμισε το γήπεδο της ΑΕΚ για να πιέσει καταστάσεις (ποιες; ), έκοψα τις εκδρομές στον Περισσό. Δεν μπορώ να βλέπω τα μπάζα του Ναού.

    Θα στείλω μέηλ στην Κανέλλη που ξέρει από ορθοδοξία και κομμουνισμό να μάθω.

    (Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό με την μυρμηγκοφωλιά πολύ Μαοϊκό με ακούγεται).

    @ tiktos

    :)))) = Χαμόγελο επί τέσσερα (Μέχρι εξάρθρωσης σιαγώνας)

    :-P = Σε κάνω πλάκα, σε δουλεύω, (γι αυτό και σου βγάζω την γλώσσα)
    αυτό

    :D = Γέλωτας πηγαίος και όχι σαν τα ντεμέκ "γέλια" που γράφει ο Λάλας στις συνεντεύξεις του!

    (Το μυστικό είναι να στρέψεις το σύμβολο 90 μοίρες κατά την φορά των δεικτών του ρολογιού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ ellinaki

    Καλά, πλάκα με κάνεις;

    Αλλά άμα δεν έχεις ECDL τι περιμένεις, τς τς τς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ polse
    @ ellinaki
    πω πω ανακάλυψα την Αμερική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πού το είχες πού το πήγες, πάλι στον κακό καπιταλισμό κατέξηες. Όπως έλεγε κι ο Άσιμος "τ καλό στον καπιτελισμό είναι πώς αν έχεις βίδα όλα πάνε καλά" (ο "μηχανισμός" ή αλλιώς "με πείσανε να γίνω ρεβιζιονιστής"...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εχμ.. κάνα διαστρικό γιαουρτάκι/αυγουλάκι/τουρτίτσα παίζει;
    (να'χει δουλεια το ασθενοφόρο λέμε) LoL

    @tiktos, LoL = θεοτρελλο γελιο, πολυ τρελλαμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Rodia

    Προτιμούνται τα Εημέρικαν Άπλ πάηζ διότι έχουν καλύτερα ηχητικά χαρακτηριστικά, ήτοι πιο γεμάτο "ΠΛΑΦ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ δε δηλώνω ιδιαίτερος φαν του σκι-φι, κάτι βασικά έχω στο βιβλιοθήκη μου.
    Το Ράμα το γνώρισα από το επικό adventure που είχε βγει γύρω στο 95-96, όπου ο ένας τύπος ήταν αριθμοθεωρίστας και έλεγε κάτι αττακάρες. Μετά πήρα το πρώτο το οποίο να σας πω το αλήτεια, καλό ήταν αλλά δεν έκαψα και τα σουτιέν μου.
    Προτιμώ και εγώ τον Λεμ (καλά και τον Ασίμοφ)
    Αλλά εξακολουθώ να δηλώνω fantasy nerd...

    και που σαι, λουκανικοπώλα, αν δεν έχεις διαβάσει G.R.R Martin, ξεκίνα να διαβάζεις το A song of ice and fire και περίμενε μέχρι το Μάρτη που ξεκινάει η σειρά..
    ΕΠΙΚ ΓΟΥΙΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Prophet Estarian

    Mα απελευθερωθείτε επιτέλους! Kάψτε το σουτιέν σας! :-PPP

    Θα το ελέγξω το προτεινόμενον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...