Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

(Μ)Πόλη


Όπως είναι γνωστό στους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου είμεθα ΑΕΚτζήδαι μέχρι μυελού οστών. Άλλωστε ο παππούς από εκεί ήρθε κάποια στιγμή στην ηπειρωτική Ελλάδα και φυσικά ήταν και αυτός ΑΕΚτζής. Συνεπώς η Κωνσταντινούπολη μας φαίνεται οικεία και όχι σαν κάποιος ξένος τόπος, άσχετα αν εκεί τώρα μένουν περισσότεροι από τον πληθυσμό της Ελλάδας, Τουρκοι, Κούρδοι και άλλοι,.

(Ο άλλος παππούς ήταν από το μαγευτικό Jönköping. Διαφημιστική σφην: Επισκεφθείτε το σκληρά δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση μαγευτικό Jönköping. Η Husqvarna μετέφερε τις εργασίες του εργοστασίου αλυσοπρίονων και γρασιδοκουρευτών στην Πολωνία και σε κάποιο άλλο μέρος της Σουηδίας, αφήνοντας καμιά χιλιαδίτσα εργαζόμενους μπουκάλα. Κακούργα παγκοσμιοποίηση. Τέλος σφήνας).

Τα τελευταία χρόνια διάφοροι πατριδοκάπηλοι Ελληνόμπες γκαρίζουν για το ότι πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη, εμπρός παλουκάρια, με τ’ άρματα στην Μπόλη θα μπούμε μια βραδιά, να κάνουμε παρέλαση μπρος την Αγιά Σοφιά και άλλα τέτοια στρατόκαυλα και εθνεγερτικά.

Κάποιοι άλλοι αβάν γκαρ και καλά για τον βούρτσο, λένε ότι πρέπει να αποκαλούμε την Κωνσταντινούπολη Ισταμπούλ, διότι έτσι την λένε οι Τούρκοι και αυτή η ονομασία έχει επικρατήσει διεθνώς.

Η άποψή μου είναι ότι και οι δύο τοποθετήσεις είναι για τα μπάζα και λάθος.

Και επειδή ξαναβγήκε σε διάφορα βλογς και κανάλια το θέμα, με αφορμή με κάποια εκκολαπτόμενη λεωφορειακή γραμμή Ξάνθης – Ισταμπούλ (έτσι παρουσιάζεται) και διότι οι Τουρκικές αερογραμμές διαφημίζουν στα Ελληνικά πτήσεις προς την «Ισταμπούλ», είπα να γράψω κάτι τις. (Σιγά μην δεν αποκαλούσαν οι ΤΟΥΡΚΟΙ το Βυζάντιο Ισταμπούλ. Για μαλάκες ψάχνετε; Ήμαρτον).

Πάμε να αποδομήσουμε τους Ελληνόμπες πρώτα, που πρωτοστατούντος του κυρίου επίτιμου καθηγητού του πανεπιστήμιου της Γουαδαλαχάρα Κ.Πλέυρη ωρύονται; «Μπόλεμος; ΜΠΟΛΕΜΟΣ!» (Μετά λέει για τις σβάστικες που θα ξανανεμίσουν πάνω από την Ευρώπη. Βράσε ρύζι Ισίδωρε).

Εφ’ όσον κάποιοι το παίζουν ΕΛ-ληναράδες εκ του ασφαλούς (δεν έχουν κυβερνητικό πόστο, ούτε πρόκειται να αποκτήσουν ποτέ), ας πάνε κατ αρχήν να πολεμήσουν στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ και μην ακούω μαλακίες για γηρατειά και άλλα χαζά.

Μπόλεμος; ΜΠΟΛΕΜΟΣ! Ναούμ.

Κύριοι ΕΛ-ληνόμπες του καφενείου, για να γίνει η Ισταμπούλ Κωνσταντινούπολη, πρέπει να γίνει πόλεμος. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Η ονομασία υπάρχει από το 1453 και έχει ριζώσει διεθνώς. Η μόνη περίπτωση να καταλάβει κάποιος ξένος ποια πόλη εννοείς λέγοντας «Κωνσταντινούπολη», είναι να γνωρίζει ιστορία, όποτε χαίρετε. Εδώ δεν ξέρουν την δίκη τους κατά κανόνα, την ιστορία του Ελληνικού χώρου θα ξέρουν; Εγώ προσωπικά για να συνεννοηθώ γρηγορότερα με ξένους την αποκαλώ Ισταμπούλ. Αν το φέρει η συζήτηση τους λέω και για το Βυζάντιο την αποικία των Μεγαρέων, και την Κωνσταντινούπολη.

Τώρα για τον πόλεμο. Για να κάνει μια χώρα επιθετικό πόλεμο πρέπει να κατασκευάζει η ίδια ΟΛΑ τα όπλα της. Από την στιγμή που η αεροπορία σου είναι στο έλεος των Αμερικανών και των Γάλλων, αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ αεροπορία, εκτός εάν δώσει το ΟΚ ο μπαρμπα Σαμ. Τέλος. Άντε, μαζεύετε τα λάβαρα, τις σημαίες, και τα εξαπτέρυγα και πίσω στο καφενείο για κοντσίνα πατριδοκάπηλοι.

Για τους Ισταμπουλομανείς: Ακούστε μάΝγκες, εδώ στο Ελλαδιστάν μιλάμε Ελληνικιά Δημοτικιά και τις ξένοι τις αποκαλούμε όπως μας ΓΚΑΒΛΩΣΕΙ και λογαριασμό δεν δίνουμε. Άμα λάχει την Φύρομ του ναζιστή Γκρουέφσκι την λέμε Βοθροκούρβιτσα, και την Κωνσταντινούπολη Κωλομπουρδελομπεχλιβανομπουχλουμπού, αλλά δεν το κάνουμε γιατί σεβόμαστε τον κομμωτή που κάνει περμανάντ στην γενειάδα του Βαρθολομαίου.

Και αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί όλος ο κόσμος. Αλλιώς θα έπρεπε όλοι να μας λένε Ελλάντα ή εμείς να λέμε την Ουγγαρία Μαγκυαρόρσαγκ, την Φινλανδία Σουόμι, την Γερμανία Ντόιτσλαντ, την Γαλλιά Φρανς, την Σουηδία Σβέργιε και την Ουαλία Cymru (Κάμρι).

Το να λέμε το Βυζάντιο Ισταμπούλ στα Ελληνικά, δεν προσφέρει τίποτα, πέρα από άφθονο γέλωτα στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας.

Λίγος κοινός νους χρειάζεται, αλλά κατά πως φαίνεται κακώς ονομάζεται κοινός, αφού, κάθε άλλο από κοινός είναι.

35 σχόλια:

  1. Δωρακι!-->>
    http://www.youtube.com/watch?v=3-t9z8OLoCg

    Εχω περασει απο Jönköping πηγαινοντας για Umea. Εκει κοντα δεν ειναι κι ενα σπιτι σε μορφη αρκουδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Συμφωνώ Κάρολε , ούτως ή αλλέως ...το θέμα είναι ότι τα αυτονόητα σε ετούτον τον τόπο μοιάζουν ακαταλαβίστικα..Κοινός νούς είπατε;
    Τι είναι αυτό; Τρώτεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι εξηγείται η σε όρια μουτζαχεντίν ιεραποστολική δράση σου στο όνομα του Μέγα Σουβλακέα Κάρολε! Με ρίζες από τη Βασιλεύουσα και τη σκανδιναβική πρωτεύουσα θρησκοληψίας, ήταν αναμενόμενο.
    Σουβλόγησον!

    Ωραίο post αγαπητέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΤζάΜπα..ζώστηκα :-/
    -ογλου ναούμ:-ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αι εκκλήσεις σας δια μάχην εις την πρώτην γραμμήν, εφούσκωσαν τα στήθη μου με άκρατον υπερηφάνεια.

    Ας υψώσομεν όλοι τας δελφινοσημαίας δια να πάρωμεν τημπόλη!

    ΟΥΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και ο Μαρμαρωμένος Βασιλεύς τι θα απογίνει; θα πιαστεί τόσους αιώνας ακίνητος. Το "ευζωνάκι το καημένο" δεν το σκέφτηκες;
    Άλλωστε τι ανησυχείς δεν θα ανοίξει ρώθωνας. Θα ανοίξουν οι Ελ τα μυστικά τζατζικιστήρια που φυλάνε αιώνας και με την πολεμική ιαχή του Αδώνεως θα κατακτήσουμε τα βάθη της Ανατολίας χωρίς να απομακρυνθώμεν απο τον φρεντοτσίνο ημών τον επιούσιον. Οι βάρβαροι αυτομάτως θα διακτινισθούν εις τον πλανήτη των προγόνων των. Και επιτέλους θα εκπληρώσουμε τας προσταγάς τω αρχαιο-ΕΛ-ληνο-ορθόδοξω πεπρωμένω ημών.
    Όσο για το Ισταμπούλ μόνο αν οι κάτοικοι της Απίστου Αλβιώνος αλλάξουν τον Shakespeare εις Σακησπύρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και όπως είχε πει και ο αντιπρόεδρος Θοδωρής Πάγκαλος (εσχάτως είναι πολύ in, ακούω), οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί είναι οι γενναιότεροι των Ελλήνων.
    Προτείνω δε να τους βάλουμε σε εργοστάσιο για να δημιουργήσουν το νέο spitfire με το οποίο θα πάρουνε την (Μ)Πόλη (ισπανιστί Εσταμπούλ).
    Αμισθί βεβαίως και την ίδια ώρα ο Ζορζ Παπακωνσταντίνου θα παρακρατά τις παχυλές συντάξεις τους, ώστε να μην στεναχωριέται και ο Χοακινίτο με τας εσταδίστικας γριέγας (ελληνιστί greek statistics).

    Aυτά, αλλά έχω μία απορία: Αυτοί εκεί το εργοστάσιο με το περίεργο όνομα που έκλεισε, δεν έκαναν πορεία να γίνουν μόνιμοι στο σουηδικό δημόσιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοίταξον, οικοδεσπότα. Οι στρατόκαυλοι προσφέρουν γραφικην τινα νόταν, ήντινα δεν προσφέρουσι οι διεθνιστούληδες. Άρα, οι πρώτοι εισιν προτιμότεροι των δευτέρων.

    Κάποια στιγμη θ' ανεβάσω στο μπλόγκι μου φωτο δικη μου, να σας φύγει το καφάσιον! Θ' αναφωνήσετε: Καλα, φτάσαν στην πύλη του Μαρμαρωμένου Βασιλια οι αλεξιπτωτιστες μας, και δεν το πήραμε χαμπάρι;

    Μα τη μΠαναγία! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δια τους αναφερθέντας λόγους οφείλομεν αγαπητέ ινα μη λησμονηθεί το όνομα της σεπτής πρωτεύουσας του Βυζαντινού μας κράτους εις τας εκκλησίας ημών μαζί με την ανάρτησιν της Βυζαντινής σημαίας να παιανίζει συγχρόνως εκ των μεγαφώνων και το παλαιόν άσμα με τον τίτλον Istanbul-Kostantinople !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω πως αυτά είναι ψευτοδιλήμματα άσχετων... διότι οι λαοί πάντα συνεργαζόταν αρμονικά...

    Μία επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.. θα πείσει και τον πιο δύσκολο....

    Είναι η πιο πολυπολιτισμική πρωτεύουσα του κόσμου.... και φυσικά η πιο όμορφη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αμ και τ' άλλο: Φυσικα και δεν θ' απομακρυνθώμεν απ' τους φρεντοτσίνους ημων! Για τέτοια είμαστε; (Να χάσουμε καμια θερμίδα, να λεπτύνει ο κώλος μας; )

    Αφου τα πάντα θα τα φροντίσει η "Ομάδα Έπσιλον"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπολεμος διοτι ειμεθα αξιοι απογονοι των ενδοξων προγόνωνε!

    Να δω τον Πλευρη με ξιφολόγχη και g3 και τι στον κόσμο! (η πιθανοτης αι ελληνικαί απώλειαι λογω "φιλιων" πυρων να ειναι υπερτριπλάσιες απο αυτες των λογω των αποκει πολλαπλασιαζονται)

    θα κανουμε γιουργια στον νταβλα με τα κουλουρια!


    Παρεμπιπτόντως δηλαδή: ειτε την λενε Ινσταμπουλ, είτε μπουλ, είτε Πολι, είτε του Κώστα την Πόλη δεν μπορώ να πω πως η ιδέα πως ειναι πρωτευουσα του κρατους μας με θελκει. Αμα ειναι ετσι, εγώ γουστάρω πρωτεύουσα του κράτους την Αλεξάνδρεια - και με αρέσουν και οι ζεστες-. Βουρ να φάμε τους Αιγύπτιοι να 'ούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πρωτεύουσα της πατρίδας μας είναι η Αθήνα αλλά όχι αυτή. Η άλλη των USA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Nαι, ναι, Μπόλεμο για την Μπόλη! Μη μασάτε, που η δίωξη του λιμενικού έχει μόνο μια βάρδια. Μην ακούτε ότι τη μια δεν υπάρχουν άλλα πληρώματα και την άλλη δεν φτάνουν τα καύσιμα. Παραπλάνηση του αντιπάλου είναι, βεβαίως, βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι γράφεις, μωρέ;
    Αφού το λέει η λέξη, Α.Ε.Κ. !
    Θέλεις να μας αρχίσει.. μπόλεμο ο ..Χατζηχρήστος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συντροφιμότατε, το παρόν εύλογον ευλογοπόστ σας, το βρίσκω νηφαλιότατο!!!

    Βεβαίως, αν τεθεί πλαγίως το ζήτημα που εμμέσως θέγει ένας από τους προ-λαλήσαντες, θα μπορούσαμε να πούμε το εξής:

    Αν αντί για "Κωνσταντινούπολη" καθιερωνόταν εν Ελλάδι το "Ισταμπούλ", αυτομάτως η Α.Ε.Κ. θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Α.Ε.Ι.,
    πράγμα που θα της έδινε κύρος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος -τύφλα να έχωσι οι επιστήμονες του Σαλιαρέλεως, λέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Manoliscus

    Ευχαριστώ! :)

    @ Rodia

    ΕυχαρισΘώ!

    Καλέ μέχρι κει παν' φτάσατε, στην πατρίδα της ανδιπροέδρου της Κομισιόν της κερά Μάργκοτ με τ’ όνομα; Πάω στοίχημα ότι είδατε και κανονικές άρκτους!

    @ Γλαύκος

    Ο κοινός ανελήφθη από την ιδιωτική πρωτοβουλία και χάθηκε από την αγορά!

    @ Dimme

    Σουβλακάχου Άκμπαρ!
    Όσο για την θρησκοληψία, άλλο τίποτα. Έχω ένα βιβλίο του 1919 που κυκλοφορούσε στο σόι, όπου με αδιάσειστα δοκουμένδα, προέκυπτε ότι ο Αντίχριστος είναι ο Πάπας και όπου νά 'ναι έρχεται η Δευτέρα Παρουσία!

    @ diVa

    Θα περιμένουμε να φάνε φαρμακωμένο κάζαν ντιπί να ταβλιαστούν, αλλιώς δεν έχουμε ελπίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ ellinaki

    Ουρά, ουρά, να ξεμαρμαρώσουμε τον Βασιλιά!

    @ ο δείμος του πολίτη

    Ανακοινωθέν για την εκπομπή του γίγαντα Άρη Σπίνου!

    @ Ptomas

    Μια τσιρίδα να βγάλει ο Αδώνιδας στην Αγια Σοφιά, τον ξεμαρμάρωσε τον Βασιλιά!

    Σεξ -Σπυρ η σωστή ορθογραφία.

    @ apos

    Μόνο Σπιτφάιαρ; Μέχρι και Στούκας θα φτιάξουνε!

    Και δεν γριέγας, είναι Χελλένικας! Ρωτήστε τον κύριο Άδωνι.

    Άσχετο. Στο "Γυναίκες στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης" ο μεταφραστέκουλας μετέφραζε την "Εστοκόλμο" σε... "Εστοκόλμο". Έτσι νέτα - σκέτα. Μα την Μπαναγία σε λέω.

    @ εργδημεργ

    Ο ¨Αδωνις είναι μέσα στην φωτό;

    "Αίπσηλων", η ορθή Αιολική ορθογραφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ αθεόφοβος

    Να τα ακούν οι τουρίσται που τρώγουσι τον Χελλένικ Μουζάκα στην ταβέρναν έναντι του Ναού, να καταλαβαίνουσι ότι ήρθαν εις χώραν αυτοκρατορικήν, μην αφοδεύσω.

    @ aKanonisti

    Ε, καλά πρωτεύουσα ήταν, δεν είναι πια, παρά το θηριώδες μέγεθος της! ;)

    @ Zaphod

    Και τι G3 ε;

    G3 A4, βαθμοφόρου! (Υποδεκανέα).

    Το Πιτ Μπουλ δεν είναι άσχημο σαν όνομα και η Αλεξάνδρεια είναι εξ ίσου σημαντική κοιτίδα Ελλήνων!

    @ Κλείτωρ

    Φακ Γαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Αγησίας

    Είμαστε απονηροί εμείς σαν τον Χατζηχρήστο εμείς αμ' πως!
    (Όχι αυτόν της Ορίτζιναλ, τον άλλον τον κανονικό).

    @ Σπίθας

    Ρε δε μας χέζει και ο Χατζηχρήστος και η Ορίτζιναλ;
    Έναν Κοκκαλοκοζώνη θέλουμε για να δούμε άσπρη μέρα ναούμ!

    @ πρκλς

    Ε, οι ΑΕκτζήδαι είμεθα γνωστοί διανοούμενοι. Όταν έχεις στις τάξεις σου έναν Ευαγγελάτο και έναν Χαρδαβέλλα, τα λόγια περιττεύουν!

    @ Rodia 2

    Η συμμορία των τεσσάρων! Να επιληφθεί ο Τσου - Εν - Λάι ή έστω ο Λάο - Τσε. (κλωνοποιημένος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπολεμος και παλι μπολεμος, γιουργια για την Μπολη, και δε μασαμε μια για τα αροπλανα, θα ριξουμε οπλα τεσλα και βουντου τον επσιλον... Να μαζευτουμε να πατε...( εγω δεν θα μπορεσω γιατι θα αυτοεξοριστω,παντως θα γραφω γραμματα εμψυχωτικα ή διαμαρτυριας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το επίσημο ελληνικό όνομα της Βασιλεύουσας, "Κωνσταντινούπολη", επιβιώνει στη σημερινή Βουλγαρία, στην έδρα του παππού του τελευταίου αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Δραγάση Παλαιολόγου, που ήταν ο Σέρβος δεσπότης Κωνσταντίνος Ντραγκάς. Η πόλη αυτή, αρχικά γνωστή ως Βελέβουσδος ή Κωνσταντινούπολη, αποκαλείται μέχρι σήμερα "Κιουστεντιλ", ύστερα από παραφθορά του "Κωνσταντινούπολη" από τους τουρκόφωνους του 14ου αι.

    Το δημώδες ελληνικό όνομα της Βασιλεύουσας, "Σταμπόλη", επιβιώνει στη σύγχρονη ονομασία της πόλης, ως "Ιστανμπούλ", ύστερα από παραφθορά που πραγματοποιήθηκε από τους τουρκόφωνους του 16ου αι. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των ουραλο-αλταϊκών γλωσσών, γίνεται αντιληπτή η μετατροπή του "Σταμπόλη", σε "Ιστανμπούλ", κατ'αντιστοιχία με τη μετατροπή του ονόματος του πρώτου Χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας (1001 μΧ), του "Στεφάνου" του Αγίου, σε "Ιστβάν". Με παρόμοιο τρόπο το μεσαιωνικό όνομα της Χρυσουπόλεως, "Σκουτάριον", μετατράπηκε σε "Ουσκουντάρ". Ομοίως, και ο ναυτικός όρος "σκάλα", δηλαδή "αποβάθρα", εξού και ιχθυόσκαλα, που χρησιμoποιείται ακόμα στην τουρκική γλώσσα ως "ισκελε".

    Επιπλέον, οι ξένες λέξεις που παρεισφρέουν στην τουρκική, όπως “Ιστανμπούλ” και “Ισλάμ”, συνήθως είναι έκδηλες, αφού δεν παρουσιάζουν την φωνηεντική αρμονία που χαρακτηρίζει τη γλώσσα αυτή. Έτσι γίνεται ηλίου φαεινότερο ότι η ονομασία “Σταμπόλη” είναι προϊόν της φαντασίας των ίδιων των πολιτών της Ρωμανίας. Χρησιμοποιείται απ’όλους τους χριστιανικούς λαούς που ζουν γύρω από την Κωνσταντινούπολη, αν και είναι αποτέλεσμα λαϊκής, άρα χυδαίας και μη αποδεκτής επίσημα, συντόμευσης του αρχικού ονόματος της πρωτεύουσας και βασιλεύουσας Πόλεως, το οποίο όμως, ούτως ή άλλως, είναι μια λέξη που εκλιπαρεί για σύντμηση. Ομοίως η Χερσόνησος έγινε Χερσών, η Αγχίαλος έγινε Χιλή, και η Θεσσαλονίκη έγινε Σαλονίκη. Έτσι για τους λαούς της, η αυτοκρατορία λογίζονταν ως "Ρωμανία", από τους χρόνους των Ιλλυριών αυγούστων έως τη δυναστεία των Παλαιολόγων, με πρωτεύουσα και βασιλεύουσα πόλη τη "Σταμπόλη". Όμως, με το πέρασμα των αιώνων η χρήση τέτοιων λαϊκών καινοτομιών ξεχάστηκαν από την επίσημη Ιστορία.

    Όμως είναι απορίας άξιον που συνέβη κάτι τέτοιο σ’ένα κράτος που ξεχάστηκε ακόμα και το ίδιο του το όνομα: “Τι πιστεύετε για την κατάσταση της Ρωμανίας; Κρατάει όπως ήταν αρχικά, ή μήπως έχει εξασθενήσει;” Το ερώτημα αυτό, διατυπωμένο στα λατινικά, ταλάνιζε το συγγραφέα του Doctrina Jacobi nuper baptizati, ήδη από το σωτήριο έτος 634, δηλαδή ακριβώς πριν η Ρωμανία αντιμετωπίσει τη λαίλαπα του Ισλάμ που επέφεραν οι Μουσουλμάνοι Άραβες και που συρρίκνωσε και παραλίγο να αφανίσει την ένδοξη αυτοκρατορία των Ρωμαίων. Πάντως τελικά “η Ρωμανία επάρθεν” από τους θηριώδεις Μουσουλμάνους Τούρκους, που λέει και το Ποντιακό δημοτικό άσμα, μόλις το 1453.

    Όμως η ονομασία επιβιώνει στη γειτονική Ρουμανία (Romania), αλλά και στην περιοχή Ρομάνια της Ιταλίας (Romagna), όπως αποκαλείται ακόμα η περιοχή όπου εκτείνονταν το τελευταίο προπύργιο του βραχύβιου εξαρχάτου της Ραβέννας. Το λυπηρό είναι ότι οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν άγνοια της κληρονομιάς τους, και του ρόλου που θα μπορούσαν ν’αναλάβουν. Οι Ελληναράδες σε κατάσταση αλυτρωτικής ονειρώξεως αναζητούν χαμένους αδελφούς λαούς σ'εσχατιές της ανθρώπινης λογικής, και συγκεκριμένα σε μακρινές βουνοκορφές, αλλά και κοντινούς γαλαξίες, ενώ παραβλέπουν ότι η σύγχρονη Τουρκία έχει απορροφήσει χαμένα στοιχεία του μεσαιωνικού πολιτισμού μας, αλλά και τα χαμένα πλήθη της Ρωμιοσύνης. Όπως η Νέα Υόρκη αποκαλείται στοργικά το "Μεγάλο Μήλο" (Big Apple) από τους κατοίκους της, έτσι και η Σταμπόλη αποκαλείται και "Κόκκινο Μήλο" (Kizil Elma) από τους κατοίκους της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ polse,
    γνωρίζετε τας θέσις μου.
    Από νεαράν ακόμη ηλικία δηλώνω ΑΕΙ και δια τας ευρώπας HV71 βεβαίως βεβαίως:)))

    Αυτόν τον προβληματισμό τον είχα όταν ξεκίνησαν στους ΟΤΑ τα καποδιστριακά φαινόμενα.
    Π.χ. παραδείγματος χάριν εννοάω.
    Όταν μια περιοχή ή χωριό το ήξερα από μικρός ας πούμε Μιικροτσουτσουνοχώρι και ήρθε ο καποδιστριακός νόμος και το μετονόμασε σε Μεγαλοτσουτσουνοχώρι, εγώ όπως και πολλοί άλλοι συνεχίζουμε να το προσφωνούμε Μικροτσουτσουνοχώρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Polse: Εστοκόλμο??? Μάλλον άλλη πόλη θα είναι. Μήπως και τη Γενεύη την άφησε 'Χινέμπρα' ο τιτανομέγιστος μεταφραστής;

    @akanonisti: Δεν ξέρω αν είναι η πιο ωραία πόλη του κόσμου η Κων/πολη (γούστα είναι αυτά), σίγουρα είναι μία από τις πιο βρώμικες. Δυστυχώς.
    Όσο για τη φιλία των λαών, συμφωνώ. Αρκεί βέβαια να μην πας με οργανωμένο γκρουπ στην πόλη, διότι εκεί βλέπεις τι ωραία που σε εκμεταλλεύεται η ελληνοτουρκική φιλία. Once τουρίστας, always τουρίστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @apos....
    οπουδήποτε πας με οργανωμένο γκρουπ... σε εκμεταλλέυονται...
    και δεν γνωρίζεις τίποτα..από το μέρος που επισκέπτεσαι...
    Οταν πήγα εγώ(πριν 3 χρόνια) ήταν πιο καθαρή από τις δικές μας πόλεις...

    Και ναι...είναι λάθος η λέξη πρωτεύουσα... βλακωδώς αυτολογοκρίθηκα... και δεν είπα Βασιλεύουσα....
    (με την μεταγλωσσική σημασία βέβαια....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οι Σέρβοι την λένε Τσάριγκραντ (Carigrad) = Βασιλεύουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ Βεζύρης

    ΜΠόλεμος; ΜΠόλεμος!

    @ Μιχάλης Καρδαμάκης

    Εξαιρετική ανάλυση, ολόκληρη ανάρτηση! :)

    @ tiktos
    Έτσι. Δεν παίζουν με τα μεγέθη!

    @ apos

    Μα την ΜΠαναγία σε λέω, ο Ιβάν (ο πρώην της Πέπα) με την νέα του γκόμενα στην σκηνή του τέλους στο αεροδρόμιο, κρατούν εισιτήρια της SAS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Παύλος

    Λογικόν. Άλλωστε οι Σέρβοι και οι Κράληδές τους συναλλάσσονταν και "συναλλάσσονταν" με το Βυζάντιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φοβερός και τρομερός όπως πάντα.

    1. Οι Jönköpingar αν ενεργούσαν όπως οι κτηνοτρόφοι στο Ελλάντα που τα παίρνουν στην κράνα και χύνουν το γάλα στη μέση του δρόμου, τι θα έκαναν με τα αλυσοπρίονα και τα θαμνοκοπτικά της Husqvarna στο κέντρο της Στοκχόλμης;

    2. Εγώ την Γερμανία την λέω Tyskland και την Πόλη την λέω "to the town...". Έτσι κι αλλιώς το Κωνσταντίνος είναι λατινικής προέλευσης (εκ του constans, αγγλ. constant) και στα ελληνικά αποδίδεται σε Ευστάθιος (όρθιος!).
    Έτσι την Πόλη μπορούμε να την λέμε ή σκέτη Πόλη (και τρέχα γύρευε ποια είναι) ή Ευσταθούπολιν κατά το πιο προς Πλεύρη πλευρά...

    doctor

    Y.Γ. Ως ΠΑΟΚτσής δηλώνω ότι σε περίπτωση κατάληψης της Πόλης από τον ελληνικό στρατό, θα αρχίσει εμφύλιος μεταξύ Παοκτσήδων και Αεκτσήδων εκτός κι αν διαλέξουμε από τώρα γήπεδο με βάση τα χρώματά μας: εμείς της Μπεσίκτας και εσείς της Φενερμπαξέ (θα έχετε και μπαξέ για τα ζαρζαβατικά που θα πετάτε στον Μπάγιεβιτς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ doctor

    1. Θα έκαναν θόρυβο (βρουμ - βρουμ) και θα διατάρασσαν την γαλήνη οι αχρείοι.

    2. ΜΠόλη, ΜΠόλη, ούγκα ούγκα.

    Ε ναι, γήπεδα υπάρχουν, αρκεί οι απολίτιστοι να δείξουν κατανόηση. Της Γαλατά Σαράι το γήπεδο θα το δώσουμε στον Πανιώνιο μέχρι να ΜΠάρουμε και την ΖΖΖμύρνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μα και το Ισταμπούλ είναι από το ελληνικό "Εις την Πόλην" οπότε πάλι οι Τουρκαλάδες γίνονατι ρόμπα γιατί έτσι αποδηκνείουν ότι από το 1453 δεν ήταν άξιοι ούτε ένα όνομα να βγάλουν για την πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ hackaday

    Ανκάρα, Ιζμίρ, Κόνυα, Τρέμπζον κλπ.

    Δλδ. Άγκυρα, Σμύρνη, Ικόνιο, Τραπεζούντα παραφθορές των Ελληνικών ονομασιών.

    Πολιτισμικά οι Τούρκοι είναι για κανένα γιουρτλού και κάνα τσιφτεδέλι. Σε άλλα είναι καλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...