Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2007

Πνευματικά δικαιώματα στην βλογόσφαιραν

Τελευτάια ακούγεται όλο και περισσότερες φωνές αναφορικά με τα 'Πνευματικά δικαιώματα" όσων δημοσιεύονται στα διάφορα ιστολόγια.

Κατα την γνώμη μου το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων σε αυτή την περίπτωση έχει να κάνει με τα παρακάτω: (Η σειρά είναι ενδεικτική)

α.Την πληρωμή του δημιουργού.

β. Την καραψωνάρα που έχει ο καθένας που μπορεί πανεύκολα να φτιάξει ένα ιστολόγιο και να αμολήσει επί των κεφαλών των κυβερνοναυτών τα "πολιτιστικά του προϊόντα"
(Όποιος ανάγωγος δεν θεωρεί ότι τα ποστ μου αποτελούν πολιτιστικά του προϊόντα
είναι εγκάθετος του εκδοτικού κατεστημένου).

Λοιπόν:

Εάν κάποιος θέλει να βγάλει χρήματα από τα γραπτά του υπάρχουν ένα σωρό άλλα μέσα για να γίνει αυτό. Εάν θέλει αναγνώριση ας βάλει φόρα παρτίδα την ονοματάρα του και μία φωτογραφία (ει δυνατόν γυμνή) στο προφίλ. Εάν δεν γουστάρει αγκρηγκέητορς
ας κουνήσει τον πισινόν του για να κλείσει το RSS.

Πάντως εάν θέλει ντε και σώνει να βγάλει χρήματα μέσα από ένα μπλόγκ, τότε ας κάνει δύο πράγματα:

α. Να γεμίσει το μπλογκ του με διαφημίσεις (Έχω δει μερικά ξένα μπλογκ πραγματικούς καρνάβαλους).

β. Να κάνει το μπλογκ του συνδρομητικό με κωδικούς πρόσβασης κλπ. (Βολεύει και παρασκευαστές πολιτιστικών προϊόντων).

Το να μιλάμε για πνευματικά δικαιώματα σε έναν χώρο που οι περισσότεροι είναι μέσα για την πλάκα τους είναι φαιδρό. Βέβαια μία τέτοια συζήτηση είναι πιθανότατα ο προάγγελος μίας οργανωμένης προσπάθειας χειραγώγησης του διαδικτύου. Τόση πολλή "αναρχία" ενοχλεί όλους όσους έχουν σαν φιλοδοξία να μας κάτσουν στον σβέρκο (Ή να μας βάλουν την μπότα τους πάνω στην μάπαν μας - εάν είναι της Οργουελικής σχολής).

Πάντως εγώ ως άνθρωψ και ως pølsemannen, δηλώνω ευθαρσώς ότι έχω χεσθεί
κυριολεκτικώς εις το χρήμα χάρη στο ιστολόγιο μου, ένεκα του σπόνσορά μου εκ Σειρίου "Σκατά με φράουλες" τον οποίο θερμά ευχαριστώ.

5 σχόλια:

  1. Ημείς οι ιστολογούντες ένα, και μόνον ένα, δικαίωμα έχομεν: όταν τις χρησιμοποιή ημέτερον υλικόν οφείλει όπως αναφέρη σαφώς (και συνδεσμικώς) την προέλευσιν αυτού.

    Επίσης (αν και άσχετο...), δεν κατάλαβα γιατί έχουν βαλθεί ορισμένοι να χαρακτηρίζουν "δευτέρας διαλογής" τους μπλόγκερ που γράφουν με ψευδώνυμο. Με την ίδια λογική (δηλαδή χωρίς καθόλου λογική), θα μπορούσαμε κι εμείς να θεωρήσουμε ψωνάρες όσους χρησιμοποιούν το πραγματικό όνομά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστός ο cyrus!με το ίδιο σκεπτικό "δευτέρας διαλογής" είναι και ο Ξενόπουλος ,ο Ελύτης και τόσοι άλλοι.
    Βέβαια ,ο γράφων το παρόν ,ουδεμία σχέση έχει με τα παραδείγματά του και τα μεγέθη τους ,πλήν όμως ξεκαθαρίζει πως έιναι ανώνυμος από θέση(τα`παμε αυτά!)και επειδή έτσι του γουστάρει.
    Όποιος ενοχλέιται ας μου κάνει μύνηση.
    ΥΓ.Για τους φίλους ,καπνίζω Dunhill και θα με βρείτε στα πίσω-πίσω κελιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα είναι λογικό ορισμένοι να συζητάνε για δικαιώματα από τη στιγμή που σκοπεύουν να κερδίσουν από αυτό χρήματα. Βλέπουμε κόσμο που πουλάει τη δημιουργία του αυτή και το χαβαλέ του και μάλιστα όπως λες στρέφεται κατά των προσπαθειών διφήμισης, γιατί θέλουν απλά να αυτοδιαφημίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Rodia

    Ακριβώς αυτά, πολύ δημοφιλή στον Σείριον με φράουλες (αλλά ΚΑΙ μούρα). Αχέμ.

    @ cyrusgeo

    Ακριβώς!

    @Φιλαλήθης

    Dunhill;; Για όνομα...
    Να καπνίζετε PRINCE όπως κάθε Δανός
    roligan που σέβεται τον εαυτό του...

    @ ο δείμος του πολίτη

    Όπως προείπα κάποιος που επιθυμεί να βγάλει χρήματα από το βλογ του μπορεί να το ταράξει στην διαφήμηση, όπως ο κύριος Henrik Alexandersson π.χ. (Η δεξιά στήλη του μπλογκ του δίνει ρέστα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...