Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

6 δισεκατομμύρια άνθρωποι των σπηλαίων

6 δισεκατομμύρια άνθρωποι των σπηλαίων.

Ή όπως λέει ο αείμνηστος Ντάγκλας Άνταμς στην διάλεξη του που παραθέτω σε playlist στο τέλος του ποστ, 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι των σπηλαίων (δεδομένης της εποχής που έδωσε την διάλεξη).
Παρενθετικά θεωρώ ότι το γεγονός ότι ο Ντάγκλας πέθανε από καρδιακή προσβολή σε γυμναστήριο, αποδεικνύει την αταλάντευτη πεποίθησή μου ότι αυτά τα μέρη είναι του διάολου.

Είναι ο όμως χαρακτηρισμός του Άνταμς υπερβολικός;

Όχι κάθε άλλο. Φοβάμαι ότι παρά την απόκτηση όλο και περισσότερης γνώσης που αποδεικνύει την ασημαντότητα τόσο την δική μας όσο και του πλανήτη που κατοικούμε, σε ένα σύμπαν το μέγεθος του οποίου απλά δεν μπορούμε να συλλάβουμε επακριβώς με τον εγκέφαλό μας, οι περισσότεροι από εμάς συμπεριφερόμαστε σαν είμαστε η κορωνίδα του υλικού κόσμου.

Σαν κάποιος τεράστιος αόρατος «μπαμπάς» να έχει κατασκευάσει το σύμπαν για δική μας χρήση και βολή. Λες και δεν μπορούμε είτε από δική μας υπαιτιότητα είτε από εξοπλανητικά αίτια (ένας μεγάλος μετεωρίτης π.χ.), να έχουμε την τύχη άλλων κατοίκων του πλανήτη που κάποτε κυριαρχούσαν και τώρα εμείς χαζεύουμε τα απολιθώματα τους σε μουσεία.

Ατυχώς η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, είτε έλλειψης επαρκούς προσφοράς εκλαϊκευμένης επιστήμης, είτε ακόμα λόγω της πλύσης εγκεφάλου από μικρή ηλικία με θρησκευτικά δόγματα, σκέφτεται όπως ο κυνηγός μαμούθ που περιγράφει ο Ντάγκλας Άνταμς.

Η σκέψη απλοϊκή αλλά πάντα επίκαιρη και για τον μέσο άνθρωπο του σήμερα.
«Αυτός ο κόσμος, είναι πολύ ωραίος. Μπορεί να μου προσφέρει τροφή και προστασία. Σίγουρα δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ!»

Και στο ερώτημα «Ποιος κατασκεύασε αυτό τον κόσμο;» φαντάζεται μία σούπερ εκδοχή του εαυτού του κατ’ ανάγκη αόρατη, αφού ο ίδιος είναι το μοναδικό ον που γνωρίζει ότι χρησιμοποιεί εργαλεία για να κατασκευάσει αντικείμενα.
Τέτοια ώστε προσαρμόσει το περιβάλλον του σε αυτόν και όχι μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής να προσαρμοστεί το είδος του στο περιβάλλον. Συνεπώς ο κατασκευαστής του σύμπαντος είναι εις αόρατος ανήρ μεγάλης ηλικίας και τεραστίου μεγέθους.

Αυτή η διαδικασία επέμβασης στο περιβάλλον μας, όπως αναφέρει ο Άνταμς έχει περιορίσει την διαδικασία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, αφού πλέον η όποια εξέλιξη προέρχεται μόνο από τυχαίες δράσεις, τυχαίες μεταλλάξεις και την διαδικασία της επιμιξίας.
Η προσαρμογή στο περιβάλλον έχει αφαιρεθεί, αφού για παράδειγμα αν κρυώνουμε, δεν περιμένουμε 5-6 γενιές μπας και οι απόγονοι που θα επιβιώσουν από τον ψόφο αποκτήσουν παχύ τρίχωμα, αλλά πάμε και βουτάμε τις γούνες άλλων ζώων και τις φοράμε.

Έτσι σήμερα ζουν και αναπαράγονται άτομα με ελαττώματα που θα έκαναν την επιβίωση δύσκολη σε μια παλαιότερη εποχή, Π.χ. άτομα με μεγάλη μυωπία όπως η αφεντομουτσουνάρα μου που δεν θα μπορούσε να πετύχει μαμούθ με δόρυ στα 5 μέτρα και θα είχαν πεθάνει της πείνας!
Βέβαια αυτό δεν είναι κακό, αλλά απλά το αναφέρω για να τονίσω πόσο το είδος μας έχει πάψει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον με την διαδικασία της επιβίωσης του ισχυρότερου. Τουλάχιστον στη σχέση μας με την φύση. Διότι στις σχέσεις μεταξύ ομάδων ανθρώπων η επιβίωση του ισχυρότερου ισχύει. Αρκεί κανείς να κάνει μια αναδρομή στην αιματηρή ιστορία του είδους μας.

Μολαταύτα αυτή η συμπεριφορά που μας έχει καταστήσει το κυρίαρχο είδος του πλανήτη και έχει αυξήσει την ποιότητα της ζωής μας , μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για μας εάν δεν δούμε τα πράγματα πλέον μέσα από την οπτική της συσσωρευμένης μας γνώσης (και της επόμενης που έρχεται). Διότι με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας δεν μπορούμε να έχουμε την νοοτροπία των κατοίκων της μέσης Ανατολής την εποχή που ανδρώνονταν οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ). Μια τέτοια κατάσταση ισοδυναμεί με το να δώσεις σε έναν χιμπαντζή μια χειροβομβίδα για να παίξει.

Και φυσικά αυτό ισχύει και για τα άλλα θρησκευτικά μορφώματα και κοινωνικές συμπεριφορές που ανάγονται σε πολύ παλαιότερες εποχές. Υπάρχουν χωριά στην Ινδία όπου υπάρχουν μόνο νέοι και καθόλου νέες διότι οι πάνσοφοι γονείς τους φυλακισμένοι σε ξεπερασμένες και ηλίθιες «παραδόσεις» ήθελαν αγόρια ντε και σώνει. Από την στιγμή που είχαν διαθέσιμη την τεχνολογία εντοπισμού του φύλου του παιδιού κατά την κύηση, το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Τα θηλυκά έμβρυα αποβάλλονταν με έκτρωση και οι οικογένειες γεννούσαν μόνο αγόρια.
(Κάποιος να τους στείλει τον δήμαρχο της Τήλου να λύσει το κοινωνικό πρόβλημα).

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι δεδομένου του τρέχοντος επιπέδου τεχνολογίας, εάν με κάποιο τρόπο δεν προκύψει πνευματική ωρίμανση του παγκόσμιου πληθυσμού θα καταφέρουμε σαν είδος να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας.
Και κάποιοι από τους τελευταίους ανθρώπους θα αναρωτιούνται: «Μα που είναι ο αόρατος υπερμπαμπάς που έφτιαξε το σύμπαν για πάρτη μας να μας σώσει;».
Μετά, τον έλεγχο του πλανήτη θα αναλάβουν οι κατσαρίδες. (Ή τα δελφίνια, δεν ξέρω).

Την playlist μπορείτε να την δείτε κατ’ ευθείαν στο You Tube εδώ, ή να παίξετε με το παράθυρο από κάτω:


ΥΓ.

Μετά την εντυπωσιακή ανταπόκριση που είχε το Ιερόν Βίδεον μου
περί του Οργουλιανού νόμου FRA στο Σουηδικό κοινό, έχοντας πάνω
από 20.000 θεάσεις σε λίγες μέρες, ήρθε η επιβεβαίωση ότι είμαι
πολλά υποσχόμενος You Tube καλλιτέχνης.

Ευρέθη άνθρωψ που ανέβασε το βίδεο μου στο Pirate Bay! Είμαι συγκλονισμένος.
Έγινα διάσημος καλλιτέχνης που τα έργα του γίνονται torrents! :-P

24 σχόλια:

  1. δεν έχουμε φτάσει στο σημείο η ζυγαριά να έχει άυλα/μη μετρήσιμα αγαθά/υπηρεσίες, π.χ. περιβάλλον και καταστροφή του, και από την άλλη κέρδη/ανάπτυξη/αγορά και η παλάτζα να σηκώνεται έστω και λίγο υπέρ του άυλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συν-μασώνε, εψιλονιανέ, εν Σουβλακέα αδερφέ...καλησπέρα.

    Είναι μαγικό και όμορφο να καταλάβουμε ότι το σύμπαν όπως είπε και ο (σίγουρα Ε) Άνταμς δεν είναι ανθρωποκεντρικό και ακόμα καλύτερα θεοκεντρικό...

    Επίσης συγχαρητήρια που έγινες διάσημος εις το γιουτιούμπ και τώρα μπορούν να ζηλέψουν όσοι δεν είναι όπως ο Ευαγγελάτος,ο Τράγκας και ο πάνσεπτος πρώην πρόεδρας Κούγιας.

    Τέλος, τέλος σε μπάζαρα!!!

    Θαμπζ απ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nα το στείλεις το κειμενάκι στους Ανθιμους να σε αφορίσουν, σύντροφε στη μυωπία
    (μήπως να κάναμε ένα post με περιστατικά από τη στραβωμάρα μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ geokalp

    Έτσι δυστυχώς αλλά αυτό πρέπι να αλλάξει...

    @ BioLogos

    ΕυχαρισΘώ εν θολοκουλτούρα αδελφέ, δια τα καλά σας λόγια και το μβαζάριζμαν. άλλο ένα ωραίο βίδεο με Ντάγκλας Άνταμς και Ριχάρδο Δώκινς υπάρχει εδώ.

    Όσο για το γιουτούμπι η Σουηδική νεολαία 18-25 ετών κατά βάση, με έχει σαρώσει στ 5-άστερα. Μπορεί να το κάνει ο Εισαγγελάτος αυτό; Α;

    @ apos

    Και εσείς είχατε πρόβλημα να πετύχετε τα μαμούθ; Δράμα η κατάσταση...

    Και αν με αφορίσει η Ανθιμάουα το πολύ - πολύ να το κάνω βίδεο στο γιουτούμπι να γίνει το έλα να δεις όπου στα σχόλια θα πλακώνονται θεούσοι με αντιθεούσους!!! :-D

    H Ανθιμάουα και η οποιαδήποτε Ανθιμάουα ουδεμία εξουσία έχει επί ημών ή οιουδήποτε άλλου ανθρώπου, εκτός εάν το ίδιον το αμνοερίφιον του την δώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και του την δίδει την εξουσία το αμνοερίφιον, καθότι ο άμβων είναι ισχυρόν αφροδισιακόν.
    Στον αφορισμό σας θα καλέσω πρώτο τραπέζι την κυρία Λουκά και τη Βίκυ Μιχαλονάκου. Trash θα στο κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντως είσαι βιντεοκαλλιτέχνης και στο λέει κάποιος που δεν μπορεί να ανεβάσει στο youtube τίποτα απολύτως (din jävla youtuben, knulla dig!).

    Läkaren

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατανοών πλήρως την απέχθειαν είς τα γυμναστήρια αμέσως μου ήλθεν είς την μνήμην η σοφή απάντησις του Ουίλσονος Τσωρτσιλίου εις την ερώτησιν που του ετέθη εις τι οφείλεται η μακροζωία του:
    Δεν έκανα ποτέ μου γυμναστική!
    Σοφή απάντησις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. είμαι σχεδόν σίγουρος ότι εξελίχθηκαν γυναίκες με παντελή αδιαφορία στις καιρικές συνθήκες μέσα σε λιγότερα από 30 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ apos

    Πωπω, όχι έλεος! Να, σας έκανα εικόνισμα και στο εικονοστάσι!

    @ doctor

    ΕυχαρισΘώ! Άμα δείτε και τα σχόλια που ρίχνει η Σουηδική νεολαία θα δείτε ότι έχουν αρκετό ενδιαφέρον! (Εκτός από τα βρισίδια)

    @ αθεόφοβος

    Επιφανής άνθρωψ και μέγας φιλέλλην, ιδιαίτερα της αδίκως κατατρεγμένης βασιλικής οικογενείας!

    @ J95

    Έχετε λάβει τα δέοντα μέτρα αγαπητέ πολυτεχνίτα ίνα μη σας βαρέσουσι αγανακτισμέναι κορασίδαι all weather;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θέλω εικονίσματα. Στείλε σουηδική βοήθεια σε καρέκλες και καναπέδες από τον γερο-μπισμπίκη με το φτηνό επιπλάδικο (λέγε με ΙΚΕΑ).
    Εντελώς μα εντελώς πληροφοριακά: γκάουχο, δεν υπάρχει. Il n y a pas, που λέει και ο φρεγατο-έμπορας Σαρκοζίς.
    Γκάουτσος (gauchos) όμως υπάρχουν. Ήτο δε και ο παππούς μου εις εξ'αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλώς σε βρίσκω και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ καλή δουλειά, αγαπητέ Pølsemannen, μπράβο!

    Αν μπορούσαν τώρα να βρεθούν μερικοί από εμάς να σκαρώσουμε μία ελληνική έκδοση του Mr. Deity (Wikipedia) τι καλά που θα'ταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ apos

    Το γερο-μπισμπίκη λέει ότι θέλετε να πετάξετε έξω και καταστρέψετε το μέλλον ενός σκληρά εργαζόμενου επιπλοποιού. Μολαταύτα θα προσπαθήσω να σας στείλω το σουηδικής έμπνευσης σετ "Ζούμε σε 24 τετραγωνικά".

    Έπεσα έξω στο κορώνα - γράμματα. Γκαούχο - Γκαούτσο, διάλεξα λάθος. Πιστεύω όμως να κερδίσω στην αγάπη :-Ρ

    @ Αρμός

    Καλώς σας βρήκα και εσάς και καλό Σου-Κου!

    @ Διαγόρας

    Ευχαριστώ!

    Να γίνουμε ηθοποιοί λες ή απλά να βάλουμε υπότιλους;

    Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να βάλουμε και μια ελληνική βερσιόν των βίντεο του Πατ Κόντελ. Ο τύπος τα σπάει, έβγαλε και άλλο βίδεο σήμερις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ ηθοποιούς είχα στο μυαλό μου. Ο υποτιτλισμός είναι βέβαια κι αυτός μιά λύση, (απ'τ'ολότελα, που λένε...) αλλά το βίδεον (ανίερον εις την προκειμένην περίπτωσιν) είναι άλλο πράγμα. Τα σενάρια είναι ήδη έτοιμα, τα σκηνικά είναι όλα αυτοσχεδιάσιμα, και το κάθε σκετσάκι είναι μικρό κι έτσι δεν αποτελεί μεγαλεπίβολο έργο. Χρειάζονται μερικά άτομα που να έχουν κάποιες υποκριτικές ικανότητες, ένα άτομο που να έχει μία υποφερτή κάμερα και να ξέρει να τη χειρίζεται, κι ένα άτομο να αναλάβει τον συντονισμό του όλου έργου σαν σκηνοθέτης.

    Όσο για τον Πατρίκιο Κονδέλλιο, ισχύει το ίδιο: καλός είναι βέβαια και ο υποτιτλισμός, αλλά είναι άλλο πράγμα να έχεις έναν Έλληνα στην οθόνη να σου τα λέει με το νι και με το σίγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξαιρετικότατον!:) το φύλαξα να το δω τώρα με την ησυχία μου.
    Δίκιο έχει ο συγγραφέψ του άρθρου που αποκαλεί τους μπλογγερς θεούς!!! Είμεθα θεοί αγαπητέ Κάρολε, πρέπει να το εμπεδώσωμεν.

    (περιμένω το επόμενο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Hej mannen!

    Για μυωπικός, πολύ καλά τα βλέπεις τα πράγματα γύρω σου. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αρώτηγμα μέγα και βαρύ:
    Έχουσι (ή είχασι) γυμναστήρια οι ανθρωπαίοι εν τοις σπηλαίοις? Εάν όχι, τότε τι μας λέγει ο Ντάγκλας?

    Αλλά ωστόσο, καλώς τα λέγει ο Ντάγκλας, καλώς τα λέτε και εσείς, ω, πεταλωτά, (υποθέτω μάλιστα πως όταν ομιλείτε και όταν δημιουργείτε κάθε άλλο παρά ντάγκλας είσθε).

    Τα σέβη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εννοώ ότι η εξέλιξη επιταχύνεται κατά αρκετές τάξεις μεγέθους μόλις υπάρξει πολιτισμός, και όχι το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Διαγόρας

    Πρέπει να κάμνομεν μυστική συνεδρίασιν για να δούμε ποιοι έχουν τα κατάλληλα χαρίσματα της υποκριτικής τέχνης!

    @ Rodia

    Καλέ κατεβάσατε το βίδεο από το Pirate Bay; Άμα θέλατε σας το έστελνα και σε .wmv με μέηλ σε πολύ καλύτερη ποιότητα! :-)

    Όσο για τα τρία βίδεα του Ντάγκλας πιστεύω ότι το βίδεο πλέηερ που έχει τα τρία εικονίδια των βίδεων είναι αρκετά εύχρηστο δεν βρίσκετε;

    @ ipodcrates

    Tack, tack, εμείς οι μύωπες μπορεί να δυσκολευόμαστε να πετύχουμε μαμούθ, αλλά έχουμε αίσθηση του χιούμορ :-DD

    @ πρκλς

    Αγαπητέ συντρόφιμε, τα γυμναστήρια είναι εφεύρεση του Οβριού Αρχινεφελίμ Αυνανιήλ από την κουφάλα γή, ίνα διαφθείρουσι τα τέκνα της θολοκουλτούρας!

    Για κάθε αξιοπρεπή θολοκουλτουριάρη σπηλαιοιδιοκτήτη το γυμναστήριο είναι τόπος μαρτυρίου!

    @ J95

    Αγαπητέ J95,

    Ο τομέας της εξέλιξης (βιολογικής) που έχει ανασταλεί στο ανθρώπινο είδος λόγω της δυνατότητας του να επεμβαίνει στο περιβάλλον του, είναι αυτός που παρατηρείται πλέον μόνο στο υπόλοιπο ζωικό και φυτικό βασίλειο.

    Δλδ. η προσαρμογή στις συνθήκες του περιβάλλοντος μέσω της επιβίωσης και αναπαραγωγής ΜΟΝΟ αυτών των εκπροσώπων του είδους που έχουν τα καταλληλότερα χαρακτηριστικά για επιβίωση σε ένα δεδομένο περιβάλλον.

    Για παράδειγμα η διαδικασία με την οποία προέκυψαν τα ανοικτόχρωμα μάτια (από χαμηλά επίπεδα μελανίνης) σε ανθρώπους που μετανάστευσαν σε πολύ ψυχρότερα κλίματα με λίγη ηλιοφάνεια για μεταβολισμό της βιταμίνης D, από την Αφρική που θεωρείται ότι ξεκίνησε το είδος μας. Τέτοια προσαρμογή μάλλον δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει, δεδομένου ότι χάρη στην τεχνολογία μας, περίπου όλοι μπορούν να αποκτήσουν απογόνους.

    Από κει και πέρα, οι τυχαίες μεταλλάξεις, οι τυχηματικές δράσεις και οι επιμιξίες, ισχύουν τόσο σε εμάς όσο και στα υπόλοιπα είδη.

    Η ανάπτυξη του πολιτισμού και της τεχνολογίας αλλάζει τα δεδομένα και όντως εξελίσσει (ή απλώς μεταβάλλει) τους ανθρώπους με αυξανόμενη ταχύτητα, αλλά φυσικά όχι με την Δαρβινική εκδοχή της επιβίωσης και αναπαραγωγής του ισχυρότερου (ορθότερα ευπροσάρμοστου στο δεδομένο περιβάλλον).

    Καλό ΣουΚου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το χειρότερο ξέρεις ποιό είναι; Ότι όταν οι συσσωρευμένες επιπτώσεις της ανθρώπινης βλακείας καταστρέψουν αυτό που με θράσσος ονομάζουμε σύγχρονο πολιτισμό, αυτοί που θα επιζήσουν για να διηγηθούν τι συνέβη στις επερχόμενες γενιές τρομοκρατημένων σπηλαιοπιθήκων θα είναι ένα μάτσο ημιμαθείς μισότρελοι που θα παραληρούν για κατακλυσμούς και οργή θεού επειδή παντρεύτηκαν κάποτε δύο ομοφυλόφιλοι στην Τήλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ nefelikas

    Δεδομένου ότι εκπρόσωπος της μετριοπαθέστερης της Ελληνορθοδόξου, Αγγλικανικής εκκλησίας (Ίσως και ο Αρχιεπίσκωψ του Κάντεμπουρυ) εκπεφράσθη τοιουτοτρόπως για κάτι πλημμύρες στην Ουαλία, φαντάσου τι έχει να παιχτεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. κάθε που σε επισκέπτομαι ξαφνιάζομαι όλο και πιο ευχάριστα ...

    ευχαριστώ φορ μπιινγκ αρανουντ (σε άπταιστη βρετανική διάλεκτο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ paraxeno

    ΕυχαρισΘώ (εις άψογον Πλσεμανιακήν) αγαπητό δαιμόνιο!

    Ο Ντάγκλας ήταν πραγματική απόλαυση στις διάφορες διαλέξες του!

    Κρίμα που τον έφαγαν αυτά τα γυμναστήρια του διαόλου!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...